Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Pomii de Crăciun naturali s-au scumpit cu circa 30%

20 dec. 2022,, 05:00   Business
1355 0

În acest an prețurile pentru unii pomi de Crăciun s-au majorat cu aproximativ 30%, spun vînzătorii de brazi. În timp ce unii oameni spun că noile prețuri bat la buzunar, alții spun că vor instala un brad artificial pentru că poate fi utilizat mai mulți ani la rînd.

În acest an numărul de cumpărători a scăzut, au precizat pentru Radio Moldova vînzătorii din capitală. Potrivit lor, în mare parte brazii sînt procurați de familiile tinere care au copii și mai puțin de bătrîni. Un pom de Crăciun natural cu o înălțime de doi metri poate costa pînă la 2000 de lei, iar în comparație cu anul trecut prețul brazilor a crescut în medie cu 30%, spun comercianții.

În timp ce unii cumpărători spun că prețurile sînt prea mari, alții au menționat că sînt dispuși să scoată din buzunar între 300 și 600 de lei pentru un pom de Crăciun.

Pe parcursul lunii decembrie, Agenția „Moldsilva”, prin intermediul entităților silvice teritoriale, a scos în vînzare peste 50 de mii de brazi, a menționat pentru postul nostru de radio șeful adjunct al Direcției fond forestier, arii protejate și regenerarea pădurii din cadrul Agenției Moldsilva, Serghei Tonofrei.

„45 de mii sînt molizi, 5300 sînt pini, iar suplimentar pentru comercializare sînt 6100 de verticele (crenguțe). Înălțimea pomului variază între un metru pînă la cinci metri și mai mult. Pomii menționați vor fi propuși comercializării în circa 17 entități silvice din subordinea Agenției „Moldsilva”. Prețul mediu este de aproximativ de 72 de lei per metru, dar poate varia”, a explicat Serghei Tonofrei.


Precizăm că, în luna decembrie, Agenția Moldsilva a organizat mai multe raiduri în fondul forestier pentru a preveni tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid și pin. Potrivit legii, pentru defrișări ilegale se aplică amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității.

1
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?