TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile
- Limba rusă în Moldova stiri:
- OMG și vaccinurile stiri:
- Coronavirus stiri:
- Puterea stiri:
- Preşedintele stiri:
- Noi condiții de plecare peste hotare stiri:
- Știrile Chișinăului actualizat
- Problema deşeurilor stiri:
- Prețurile la carburanți stiri:
- Percheziții și rețineri stiri:
- Furtul miliardului stiri:
- Incendii stiri:
- Rețele de socializare stiri:
- Alegeri în Moldova stiri:
- Acțiuni de protest stiri:
- Evenimente în Belarus stiri:
- Conflictul din Nagorno-Karabah stiri:
- Patimi în jurul Stadionului Republican stiri:
- Soarta lui Plahotniuc stiri:
- ONG Moldova stiri:
- Sărbătorile de iarnă stiri:
- Diaspora stiri:
- Transnistria stiri:
- Pregătirea pentru revoluția colorată stiri:
- Cazul Orizont stiri:
- Evenimente în Kîrgîzstan stiri:
- Cazul Platon stiri:
- Aeroportul Chișinău. Coliziuni stiri:
- Consecinţele intemperiei stiri:
- Frumusețile Moldovei stiri:
- Cazul Șor stiri:
- Sănătatea copiilor stiri:
- Internetul și copiii stiri:
- Cazul Filat stiri:
- Cazul Carinei Țurcan stiri:
- Cutremure stiri:
- Cursa înarmării stiri:
- Brand autohton stiri:
- Cazul Braguța stiri:
- Tăierea arborilor stiri:
- Unionism VS Statalitate stiri:
- Cazul Duty Free stiri:
- Închiderea școlilor stiri:
- Ucraina - Rusia: Cronică a confruntării stiri:
- Parcările cu plată stiri:
- Dosarul Chirtoacă stiri:
- Migranții în Europa stiri:
- Alegeri în SUA stiri:
- Obiectiv european stiri:
- Sandu vs Șor stiri:
- Știri vesele stiri:
- Scandal diplomatic stiri:
- Explozia din capitală stiri:
- Cazul Roșca stiri:
- Eurovision stiri:
- Cazul Tranga stiri:
- Dosarul gărilor auto stiri:
- Air Moldova în faţa unei noi schimbări stiri:
- Știri Bălți stiri:
- Știri Taraclia stiri:
- Știri Rîșcani stiri:
- Știri Comrat stiri:
- Aminitiri din Copilărie stiri:
23 ian. 10:00 Maxim Chisnicean: În Moldova astăzi poți filma un film, principalul e să nu-ți fie frică să riști în drumul spre realizarea viselor 22 ian. 08:00 O capcană pentru președintă 21 ian. 18:00 Anti-landromat: Noile amenzi ajung la milioane de euro 20 ian. 18:55 Ne salvează, sau ne folosesc pe post de cobai? 19 ian. 21:20 În Moldova există politicieni care meditează asupra acestor probleme? 18 ian. 17:58 Cum au fost îngropați dealerul de droguri George Floyd și veteranul FAA SUA Ashley Babbitt 16 ian. 20:01 Desenele animate-s un lucru serios 15 ian. 18:01 Resetare, materiale compromițătoare și magistrala moldo-ucraineană. Cum Maia Sandu a mers la Kyiv 14 ian. 19:51 Soarta maidanezilor: pedeapsă capitală sau detenție pe viață 13 ian. 17:58 Finalul epocii. Sistemul occidental a început să se auto-devoreze. Privire din America 12 ian. 09:00 Ambasadorul Ucrainei în Moldova: Relațiile dintre țările noastre sînt "condamnate" să fie de bună vecinătate 11 ian. 18:08 Atacul terorist împotriva lui Soleimani - încălcarea dreptului internațional și a Cartei ONU 7 ian. 15:38 Crăciunul cui este corect? 6 ian. 13:01 "Războiul" pentru serviciile speciale: Cine va controla SIS-ul? 5 ian. 18:00 Anul Taurului Alb. Moldova și lumea în 2021. Partea a II-a 4 ian. 18:04 Anul Bivolului Alb. Moldova și lumea în 2021. Partea I 31 dec. 2020,, 10:00 Anul realității COVID 30 dec. 2020,, 17:54 Tais Razumovskaia: "Peste tot oamenii mă recunosc după voce și rîs!" 29 dec. 2020,, 17:55 La mulți ani! Felicitări cu noul președinte! 28 dec. 2020,, 18:00 Poetica bunătății
Pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova au apărut simboluri. Care este sensul acestei formule? ©

Pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova, în seara de 1 decembrie 2020, au apărut niște simboluri iluminate. Acestea nu numai că au atras atenția trecătorilor, dar i-a nedumerit pe mulți. Bineînțeles, au apărut destul de multe versiuni și interpretări, alimentate și de contextul și provocările ultimului an în condițiile COVID-19.
Deci, care este simbolismul acelor două mari litere N roșii, iluminate din interior? Care este esența acestei formule? Și de ce aceasta e importantă pentru toți locuitorii Moldovei?
Vom face din start o precizare - nu este vorba despre politică și nici despre măsuri de înăsprire în condițiile COVID-19, ci despre vieți umane.
„N = N” face parte dintr-o campanie internațională, la care s-au alăturat 75 de țări ale lumii, iar Moldova nu face excepție.
„N = N” înseamnă „Nedetectabil = Netransmisibil”. Ceea ce înseamnă că, dacă o persoană seropozitivă primește tratament (terapie antiretrovirală - ARV) și cantitatea de virus din sângele său este redusă la minimum (așa-numita „sarcină virală nedetectabilă”), atunci aceasta nu poate transmite HIV unui partener sexual.
Astăzi, acest fapt este confirmat de studii științifice internaționle, inclusiv HPTN 052 Trial, PARTNER Study, PARTNER 2 Study, Opposites Attract Study, Swiss Statement.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și peste 850 de organizații din întreaga lume au fost de acord că persoanele care trăiesc cu HIV, a căror sarcină virală nu este detectată în mod constant în sângele lor, nu reprezintă o amenințare pentru partenerii lor sexuali.
OMS consideră că diseminarea pe scară largă a informațiilor cu privire la principiul „N = N” poate îmbunătăți semnificativ eficacitatea răspunsului la HIV și, astfel, reduce numărul de noi cazuri de HIV și de decese legate de HIV.
Simplu spus, „N = N” este o descoperire revoluționară care devine piatra de temelie a tuturor acțiunilor care vizează combaterea epidemiei HIV.
În primul rând, diseminarea informațiilor despre principiul „N = N” motivează persoanele care trăiesc cu HIV să ia terapia ARV și să adere la tratament. Ideea este că, dacă o persoană seropozitivă dorește să își păstreze nu numai propria sănătate, ci și sănătatea unei persoane dragi și relația sa cu aceasta, ea va apela la un specialist pentru a-și lua tratamentul și va respecta regimul care i-a fost recomandat. Astfel, numărul persoanelor care primesc terapie și care ating sarcini virale nedetectabile ar putea crește semnificativ.
În al doilea rând, răspândirea cunoașterii principiului „N = N” în societate poate reduce discriminarea împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV, făcând clar că o persoană cu o sarcină virală nedetectabilă în sângele său nu este o sursă de infecție.
În al treilea rând, principiul „N = N” ajută la eliminarea stigmei interioare a persoanelor care trăiesc cu HIV, astfel, ajutându-i să ducă o viață normală din toate punctele de vedere, și să nu se simtă ca fiind paria.
Fiecare dintre noi poate fi o sursă de schimbare și poate aduce o contribuție semnificativă la răspunsul la HIV. Nu e deloc complicat. Promovând principiile „N = N”, expunând miturile, fobiile și prejudecățile, putem pune capăt stigmatizării și discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV. Putem crește nivelul de grijă pentru sănătatea proprie și a celor dragi, făcând un test HIV. Și dacă în cercul rudelor și prietenilor noștri sunt oameni care trăiesc cu HIV, îi putem susține, pentru că acum, luând terapia ARV, vor avea exact aceeași viață lungă și fericită, indiferent de diagnostic.
Vă reamintim că, la 30 noiembrie 2020, în ajunul Zilei Mondiale de combatere SIDA, Parlamentul Republicii Moldova a găzduit un dialog pe tema „Sustenabilitatea răspunsului național împotriva HIV prin prisma actelor normative și drepturile omului”, care a reunit reprezentanți ai trei ministere, a două comisii parlamentare, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai comunităților cheie vulnerabile la HIV și societății civile care lucrează în domeniul HIV.
Credem sincer că voința politică declarată a tuturor părților responsabile și interesate va servi la mobilizarea eforturilor și la optimizarea resurselor, care, la rândul lor, vor ajuta, pas cu pas, la rezolvarea sarcinilor strategice menite să salveze viețile oamenilor, indiferent de gradul lor de vulnerabilitate.
A.O. „Inițiativa Pozitivă” este o organizație a pacienților care trăiesc, sunt afectați și/sau sunt vulnerabili la HIV, care își realizează activitatea pe întreg teritoriul țării.
Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter
Advertorial.
- Cuvinte cheieParlamentul Republicii MoldovaHIV
- FeedbackContactează redacția | Adresează întrebarea
- Cele mai comentate | TOP | Citește toate știrile | ABONEAZĂ-TE
Președintele MAIB, Serghei Cebotari, își încheie activitatea Abdominoplastia - înțelege mai bine care sunt avantajele, dar și riscurile acestei intervenții Sărbătorile au trecut și au lăsat o gaură în buget? Cum poți salva situația La Victoriabank salariul tău prinde valoare MAIB este prima bancă din Moldova care lansează serviciul de programare online a vizitei la sucursală Reduceri de până la -30% la credite de consum de la FinComBank! Credite atractive de la Moldova Agroindbank pentru producătorii agricoli Poveste de iarnă la ”VioPark Varnița” (VIDEO) Ciki Ciki 3 – DONE. SEBO trece la o nouă promoție!
- 16:00 O mașină s-a răsturnat în capitală: În autovehicul erau și doi copii
- 15:30 Ce rute de troleibuz sînt propuse pentru pilotarea taxării electronice
- 15:19 Cunoscutul prezentator TV Larry King a murit
- 15:00 Chiar și un cîine poate fi învățat să arunce gunoiul (VIDEO)
- 14:30 Reacția primarului Chișinăului la „cursa” din Parcul „Valea Trandafirilor”
- 14:00 Declarație: În curînd, Usatîi va ajunge la coșul de gunoi al politicii
Opinia cititorilor
- оргон Умница Нагачевский , напоминает этим не ... 23 ian. 00:13
- патриот КС Молдовы, во главе с Моноле - в отставку! ... 22 ian. 23:23
- гражданин А как же пластиковые бутылки??? они наносят о ... 22 ian. 20:28
- Человек Молдоване - это не румыны. Молдоване - это сл ... 21 ian. 16:40
- Человек Только то, кто не знает истории - может ... 21 ian. 16:37
- патриот За принятие неконституционным закон о с ... 21 ian. 16:19
Sondaj Toate
