X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Marco Ballerini – arhitectul italian care schimbă percepțiile asupra designului și arhitecturii în Moldova ©

7 mar. 2019,, 09:32   Business
2867 0

L-ai tot văzut prin spoturi video și pe panourile publicitare, probabil, și la TV l-ai văzut des. Nu, nu este vorba despre un model, ci despre Marco Ballerini, arhitectul care, după 25 de ani de activitate în Italia, a venit în Moldova și dezvoltă aici proiecte de succes.

Acum, anii de experiență pe care îi are în spate contribuie fără îndoială ladezvoltarea biroului de arhitectură și design AB+Partners, în cadrul căruia este Director Executiv (CEO) și partener. Te invităm să-l descoperi din altă perspectivă decît cea pe care ne-o oferă ecranul televizorului. Cunoaște-l mai jos pe Marco Ballerini – arhitectul: calm, cumpătat și echilibrat.

Peste 25 de ani de experiență și sute de proiecte rămase în urmă. Ce v-a motivat să veniți în Moldova și să colaborați cu o companie (pe atunci) fără istorie?

Cînd m-am mutat în Moldova, nu aveam intenția să-mi continui activitatea de arhitect. Aici am observat o modalitate diferită de desfășurare a lucrărilor de construcție, una incompatibilă cu cea cu care eram obișnuit în Italia. Cînd m-am întîlnit cu Alexandrin Buraga, mi-am dat seama imediat că avea o minte deschisă, idei minunate și era gata să lucreze la un nivel de excelență, gata să facă față tendințelor internaționale. Așa a apărut și a început să se dezvolte biroul de arhitectură și design AB+Partners. A fost o provocare cu care ne-am confruntat cu plăcere. Acum ne bucurăm de primele noastre succese.

Spuneați că biroul de arhitectură și design în care activați este gata să lucreze la un nivel de excelență, cum am putea caracteriza acest nivel?

Am observat că în Moldova șantierele pot fi goale la orele 10, iar lucrătorii își permit îndelungate pauze de cafea, un lucru neobișnuit pentru mine. Calitatea serviciilor din domeniul construcțiilor era un subiect controversat pentru mine. Din această cauză, am început prin a crește calitatea lor. Tindem a crea lucrurile pe cît de bine este posibil, așa cum se fac în afara țării. Și cred că, incontestabil, acest fapt a făcut ca AB+Partners să aibă proiecte de arhitectură și design în Paris, Londra, București, iar șirul poate continua.

Sînteți în fruntea a peste 30 de angajați, ce este important în procesul de conducere a unei echipe? În calitate de manager, ce atitudine trebuie să adoptați pentru a crea un mediu de lucru favorabil în echipă?

Există atît de multe moduri de a fi lider… Nu e simplu să conduci o echipă, trebuie să ai o personalitate și o atitudine pentru care toată lumea să te urmeze. În acest proces, ceea ce spui este mai puțin important decît ceea ce se întîmplă cu cei în fruntea cărora te afli. Indiferent de maniera pe care alegi să o adopți, mai severă sau mai prietenoasă, este important să fii mereu corect cu ei, dar și cu tine însuți. Și este important să rămîi mereu tu însuți. În general, eu nu caut să înfrunt și să cîștig, ci să conving.

Este greu să obțineți succesul în condițiile în care, indirect, depindeți de atît de multe persoane?

Gestionarea unei companii cum este AB+Partners nu este deloc simplă. Noi avem un mecanism complex, alcătuit din mai multe departamente (arhitectură, design interior, realizarea studiilor de fezabilitate, concepte design, brand și identitate, concepte de afaceri, consultanță,chiar și design industrial și mobilier 3D). Pe lîngă cele de arhitectură și design, care sînt direcțiile principale, în cadrul companiei am dezvoltat departamentele de management, grafică, marketing și logistică.

Biroul nostru este organizat astfel încît să funcționeze în mod continuu la potențialul maxim, încercăm să nu lăsăm nimic la întîmplare. Fiecare zi de lucru începe cu o ședință operațională în care stabilim prioritățile și obiectivele care trebuie realizate zilnic, ceea ce ne permite să verificăm progresul, să atingem obiectivele sau să facem corecții în orice moment.

În plus, avînd posibilitatea de a crea proiecte și de a le implementa „la cheie”, avem posibilitatea, pe de o parte, de a asigura realizarea proiectului, pe de altă parte, de a avea întotdeauna lucrări efectuate la un nivel calitativ înalt.

Pentru a fi printre cei mai buni, trebuie să existe o continuă dezvoltare, cum asigurați această latură?

În cadrul companiei noastre acordăm o atenție deosebită actualizării și dezvoltării constante a cunoștințelor tuturor angajaților noștri. În acest scop, la fiecare 2 săptămîni, organizăm cursuri de formare pentru toți. Acestea au diverse tematici, iar obiectivul nostru este să acționăm ca un tot întreg. Tocmai din această cauză avem grijă ca echipa AB+Partners să fie la curent cu ultimele știri și tendințe din domeniul arhitecturii și designului. Anume aceste detalii dau pondere muncii noastre.

Cînd ne gîndim la conceptul de casă, ne gîndim la 4 pereți și un acoperiș – o construcție aparent simplă. Ce putem face pentru a evita banalitatea în arhitectură?

Arhitectura bună exclude din start banalitatea. Scopul arhitectului este de a crea locuri semnificative, locuri în care omul este capabil să trăiască și cu care se identifică. Fiecare proiect este individual și are menirea de a include în sine funcționalitate și spiritualitate. Arhitectul are menirea de a crea nu o simplă construcție, ci de a o umple cu un spirit caracteristic proprietarului, cu un sentiment care îl reprezintă, cu un spirit al locului. Anume spiritul locului transformă diferite fenomene arhitecturale în „părți ale unei experiențe unice și memorabile.

Care este stilul pe care îl abordați în elaborarea designului interior sau a proiectelor de arhitectură marca AB+Partners?

De obicei, în crearea unui proiect, fie el de arhitectură sau de design, ne concentrăm pe solicitările clientului. Scopul nostru este să creăm spații în care acesta să se simtă bine, să se simtă acasă. Chiar și așa, am putea caracteriza lucrările AB+Partners ca fiind genul în care simplitatea și lipsa detaliilor se îmbină armonios cu simțul estetic și confort. De fiecare dată ne străduim să dăm interioarelor noastre un aer nobil, ascuns în detalii subtile ce dictează întreaga atmosferă.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?