Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

La cea de-a VIII-a ediție a ”Târgului Național al Covorului”, te învităm la Nuntă! ©

17 dec. 2021,, 13:25   Business
2034 0

Ministerul Culturii în parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Complexul de meșteșuguri Arta rustică, cu suținerea USAID și ANTRIM organizează sâmbătă, 18 decembrie 2021 între orele 11.00-15.00, ediția a VIII-a a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”.

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a dosarului „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Scopul Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea publicului cu tradițiile și obiceiurile românești și semnificația covorului în cadrul acestora.

Subiectul cheie din acest an este semnificația covorului în contextul Nunții moldovenești. Pentru a simți la propriu feeria acestei tradiții, în cadrul ediției actuale a Târgului Covorului organizatorii vor amenaja spațiul din curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală astfel, încât toți vizitatorii să devină nuntași.

În scopul asigurării durabilității și vizibilității ediției actuale a Târgului Național al Covorului, dar și pentru valorificarea dosarului UNESCO „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, în premieră va fi lansat un scurt-metraj, cu participarea artiștilor profesioniști, care va evidenția semnificația covorului moldovenesc în tradiția de Nuntă. Este despre importanța păstrării obiceiurilor, care fac bogat un neam întreg.

Spectacolul va fi conceput astfel, încât alaiul de nuntă să se poată deplasa în câteva puncte din curtea muzeului. Între prezentarea obiceiurilor se vor face popasuri muzicale în interpretarea protagoniștilor: Cornelia Ștefăneț – mireasa; Igor Cuciuc și Adriana Ochișanu – Nașii; Maria Iliuț – Soacra Mare, ansamblul folcloric Crenguța de iederă– vornicei și druște.

Evenimentul va fi organizat preponderent în spațiul public (curtea muzeului), cu respectarea normelor epidemiologice și va fi coordonat de către Direcția Patrimoniu Cultural al Ministerului Culturii.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?