Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Fundaţia Orange Moldova promovează „Incluziunea digitală rurală” ©

27 feb. 2018,, 17:05   Business
5120 0

Peste 8 000 de elevi şi profesori din 20 de instituţii preuniversitare rurale din Republica Moldova au parte de un proces educaţional mai interactiv.

Aceştia sunt beneficiarii proiectului „Incluziunea Digitală Rurală”, implementat sub umbrela „Orange Digital School” – program major lansat de Fundaţia Orange Moldova, care contribuie la ştergerea barierei digitale prin utilizarea echipamentelor performante in procesul de predare. Astfel, fiecare instituţie beneficiară a fost dotată cu echipamente IT performante: laptop, proiector şi alte accesorii. Proiectul se află la ediţia a patra şi este implementat de către Centrul de Informaţii Universitare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova.

Sergiu Postică, preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Tehnologia schimbă educaţia şi are impact şi în ceea ce priveşte nivelul de competitivitate şi creşterea performanţelor şcolare, iar Orange Moldova este un promotor al progresului tehnologic şi al revoluţiei digitale. „Incluziunea digitală rurală” a devenit deja o tradiţie frumoasă şi un proiect de suflet al Fundaţiei Orange, prin care încercăm să aducem valoare adăugată procesului de predare, care acum este mai interactiv şi răspunde necesităţilor elevilor şi profesorilor”.

Selectarea beneficiarilor a avut loc prin concurs, fiind eligibile doar gimnaziile şi liceele amplasate în zonele rurale, cu un număr minim de 250 de elevi per instituţie. În acest an, 117 instituţii din 35 de regiuni ale ţării s-au înscris în competiţie. Dosarul de participare a inclus un formular de aplicare, un act care confirmă numărul de elevi, o notă informativă despre dotarea instituției cu echipament IT, o listă de activităţi academice şi extracurriculare care au fost organizate pe parcursul anului trecut de studii şi o scrisoare de motivare din partea directorului instituţiei, prin care se explică necesitatea unui astfel de echipament pentru şcoală, precum şi la ce activităţi şcolare ar urma să fie folosit acesta.

Angela Muşet, directorul Centrului de Informaţii Universitare, implementator al proiectului: „Pentru al patrulea an la rând proiectul contribuie la ameliorarea calităţii instruirii, asigurând procesul de trecere la un sistem de predare informaţional modern în cadrul instituţiilor preuniversitare din zonele rurale, astfel consolidând atractivitatea serviciilor educaţionale atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, oferindu-le abilităţi multilaterale, necesare pentru un mediu academic integrat şi interactiv.”

Astfel, au fost selectate 20 de instituţii din 15 regiuni ale ţării: Sîngerei, Strășeni, Hîncești, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Basarabeasca, Edineț, Cahul, Comrat, Călărași, Drochia, Rîșcani, Dubăsari, Orhei.

Daniela Donoagă, directorul liceului „Alecu Russo”, Cojuşna: „Echipamentul respectiv îl vom utiliza atât în cadrul consiliilor profesorale, în cadrul consiliilor de elevi, adunărilor de părinţi. Avem o multitudine de activităţi în care chiar este binevenit”.

Andrei Leonti Directorul gimnaziului Oxentea, Dubăsari: „Pentru o şcoală rurală, acolo unde se simte lipsa acestui echipament, cred că chiar e dublu binevenit, în special, pentru şcoala noastră a fost mult aşteptat”.

Tatiana Cojan, elevă în clasa a XII-a la liceul „Mihail Sadoveanu”, Giurgiuleşti: „Tehnologia a evoluat foarte mult, iar noi, pentru a acumula tot mai multe informaţii, trebuie să ţinem pasul noilor provocări şi noilor tehnologii. Aceasta est o şansă pentru noi ca să evoluăm mai mult atât ca elevi, în general, ca personalităţi.

Bunurile au fost distribuite cu ajutorul a 11 voluntari, angajaţi ai companiei Orange Moldova.

Inga Bolboceanu voluntar Orange: „Mă bucur pentru copiii din mediul rural, în şcoli o să aibă posibilitatea să folosească tehnică performantă. Lecţiile vor fi mult mai atractive, mai interactive, respectiv, copilul este mult mai motivat de a învăţa”.

Proiectul „Incluziunea digitală rurală”, parte a programului „Orange Digital School”, se află la a patra ediţie. În total, în cadrul proiectului, peste 31 000 de elevi din 30 de raioane ale ţării au beneficiat de echipament tehnic oferit de către Fundaţia Orange Moldova.

Lista instituţiilor beneficiare ale proiectului „Incluziunea Digital Rurală”, ediţia 2017:

Nr. ord.

Instituţia

Numărul elevilor

Localitatea

Raionul

1

LT "Alexandru Agapie"

851

s. Pepeni

Sîngerei

2

LT "Alecu Russo"

694

s. Cojușna

Strășeni

3

LT "Ștefan Holban"

675

s. Cărpineni

Hîncești

4

LT Puhoi

591

s. Puhoi

Ialoveni

5

LT "Olimp"

537

s. Costești

Ialoveni

6

LT "Gheorghe Ghimpu"

493

s. Colonița

mun. Chișinău

7

LT "Mihai Stratulat"

396

s. Boșcana

Criuleni

8

LT "Mihai Eminescu"

355

s. Sadaclia

Basarabeasca

9

Gimnaziul Brătușeni

352

s. Brătușenii Vechi

Edineț

10

LT "Mihai Sadoveanu"

345

s. Giurgiulești

Cahul

11

LT “Dmitrii Celenghir’

331

s. Avdarma

Comrat

12

LT Mălăiești

323

s. Mălăieștii Noi

Criuleni

13

LT Molești

316

s. Molești

Ialoveni

14

Gimnaziul "Ștefan cel Mare"

315

s. Bravicea

Călărași

15

Gimnaziul "Viorel Ciobanu"

300

s. Șuri

Drochia

16

LT "Constantin Popovici"

292

s. Nihoreni

Rîșcani

17

Gimnaziul Oxentea

280

s. Oxentea

Dubăsari

18

Gimnaziul Biești

274

s. Biești

Orhei

19

Gimnaziul Pănășești

268

s. Pănășești

Strășeni

20

LT "Ion Creangă"

261

s. Micleușeni

Strășeni

Numărul total de elevi:

8249

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?