X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 388
Eurovision stiri: 423

Două volume din ''Don Quijote'', de Miguel de Cervantes, adjudecate pentru suma de 504.000 de euro la Paris

16 dec. 2022,, 05:00   Business
826 0

Două volume ''unice'' din capodopera ''Don Quijote de la Mancha'', de Miguel de Cervantes, au fost adjudecate pentru suma de 504.000 euro, taxe incluse, cu prilejul unei licitaţii desfăşurate miercuri la Paris de casa de licitaţii Sotheby's.

Identitatea achizitorului celor două volume din celebra operă - o a treia ediţie a primei părţi tipărită în 1608 şi o ediţie princeps a celei de-a doua părţi, din 1615 - nu a fost dezvăluită.

Considerat primul roman modern, ''Don Quijote'' - povestea unui hidalgo sărac, considerat nebun, care se crede cavaler justiţiar - a cunoscut un imens succes după publicarea sa în 1605.

Volumele, care au fost expuse pentru public în noiembrie la sediul Sotheby's din Londra, au fost cumpărate în urmă cu aproape un secol de un diplomat bolivian.

Numit ambasador al Boliviei în Franţa în 1947, Jorge Ortiz Linares, colecţionar pasionat, era în căutarea unei ediţii originale a romanului.

Linares călătoreşte în 1930 la Londra, ''probabil locul cel mai important pentru comerţul internaţional de cărţi vechi'', a explicat pentru AFP Ed Maggs, librar şi stră-strănepot al lui Uriah Maggs, fondatorul celebrului anticariat londonez Maggs Bros.

Diplomatul vizitează anticariatul, dar, întrucît nu găseşte ceea ce căuta, îşi lasă datele de contact în aşteptarea unui nou lot de cărţi. Este contactat de un librar în 1936 şi se duce din nou la Londra.

Pe 21 decembrie 1936, achiziţionează cele două tomuri ''Don Quijote'': primul volum contra sumei de 100 de lire sterline la acea vreme, iar al doilea volum, pentru 750 de lire, a precizat Anne Heilbronn, responsabila departamentului de cărţi şi manuscrise de la Sotheby's.

Volumele sînt ''unice'' întrucît au fost legate în secolul al XVIII-lea pentru un colecţionar englez şi întrucît se găsesc foarte rar volume din ''Don Quijote'' cu legături atît de vechi, a mai spus ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?