COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Căldura ecologică. Fabricată la „Floarea Soarelui” SA ©

Căldura ecologică. Fabricată la „Floarea Soarelui” SA

Vine iarna. Însă înainte de venirea frigurilor, pe piața Moldovei va apărea un „produs cald” – brichetele de combustibil BRICO de la „Floarea Soarelui” SA – Grupul de companii „Trans Oil”. Brichetele sunt produse cu cele mai noi echipamente, folosind tehnologii ecologice, din materii prime regenerabile – coji de floarea-soarelui.

Comparativ cu combustibilii solizi tradiționali, lemnul și cărbunele, brichetele BRICO au avantaje semnificative: arderea îndelungată și disiparea mai mare a căldurii, cu un conținut scăzut de cenușă. Acestea sunt uşor de depozitat și utilizat și pot fi achiziționate la un preț accesibil pentru cea mai mare parte a consumatorilor casnici și industriali din Moldova.

„Întreprinderea noastră are o tradiție veche de a utiliza rațional materia primă secundară”, comentează conceptul de producere a noului produs energetic Stela Ostroveţchi, directorul general al „Floarea Soarelui” SA (Bălți). – Cu mulţi ani în urmă a fost construit un lanț tehnologic, potrivit căruia o mare parte din cojile obținute în procesul de prelucrare a florii-soarelui și de producere a uleiului erau arse în cazangeria fabricii, adică acest lucru a acoperit parțial necesităţile energetice ale companiei. În afară de aceasta, din reziduurile de coajă, la baza noastră industrială se produceau peleţi de combustibil. Şi acum îi producem. Însă la momentul de faţă am elaborat o soluție nouă, mai eficientă din toate punctele de vedere. Odată cu începutul sezonului de procesare a recoltei de floarea-soarelui din 2019, am început să producem brichete de combustibil sub marca comercială BRICO. Putem spune că acesta nu mai este un produs secundar, ci unul de sine stătător, complet independent, ecologic, de clasa premium. Este important să menționăm aici că brichetele sunt făcute prin zdrobirea și presarea cojilor fără utilizarea materialelor chimice de întărire. Brichetele BRICO sunt destul de durabile și compacte, conțin un nivel de umiditate extrem de mic – de maximum 12%, au o căldură de combustie foarte mare – de două ori mai mare decât cea a lemnului tare și comparabilă cu cea a cărbunelui. În acelaşi timp, brichetele lasă în urmă cu mult mai puţine produse după ardere: practic nu sunt emisii nocive în atmosferă și doar aproximativ 3% cenușă (în timp ce lemnul lasă 8-15%, iar cărbunele – până la 40% cenușă). Este important să menţionăm că cenușa de coajă de floarea-soarelui poate fi folosită pe terenurile agricole și în livezi ca un îngrășământ de potasiu foarte eficient. Împreună cu toate aceste avantaje, oferim consumatorilor brichete la un preț competitiv, în comparație cu prețul la alte tipuri de combustibil disponibile pe piața Moldovei.

Planificăm neapărat ca pentru anumite categorii sociale de consumatori – orfelinate, instituții de învățământ și medicale – brichetele BRICO să fie vândute la un preț social, mai mic”.

„Floarea Soarelui” SA a investit peste 1 milion de lei în achiziționarea și instalarea echipamentelor pentru producerea brichetelor de combustibil din coajă de floarea-soarelui. Această investiție este oportună mai ales că în ultimii ani, datorită modernizării segmentelor-cheie de producție, întreprinderea a sporit semnificativ procesarea florii-soarelui – de până la 1,2 mii tone pe zi. În paralel, a crescut, firesc, și randamentul cojilor de floarea-soarelui. Noua direcție – producerea brichetelor de combustibil – va permite utilizarea acestei valoroase materii prime secundare cu maxim folos. În sezonul curent, „Floarea Soarelui” SA planifică să producă 5 mii de tone de brichete de combustibil.

Mai multe detalii aflați la numărul de telefon 06 066 71 71

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Advertorial.

Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load