X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Vacanța ca mijloc de a-i scoate din minți pe părinți

29 mai. 2018,, 11:09   Societate
16388 0

Lidia Guțu

Vine vacanța mare, ceea ce înseamnă că multe familii se întreabă unde să-și plaseze copiii pentru ca aceștia să petreacă timpul cu folos: să se odihnească bine, să acumuleze impresii, să obțină noi cunoștințe, dar nu să hoinărească fără noimă prin curți sau să stea zile în șir în fața computerului sau televizorului.

Puși în fața alegerii

Concediul adulților durează, de regulă, 28 de zile calendaristice, iar vacanța de vară a copiilor durează trei luni încheiate. Și nici nu pot părinții să plece toți odată în concedii vara. Iată de ce mulți dintre ei trebuie să caute variante de ocupații pentru odraslele dragi.

Această durere de cap este caracteristică nu doar familiilor în care cresc elevi, dar și celor cu preșcolari. „Grație” ex-ministrului educației Corina Fusu, și pentru grădinițele de copii a fost născocită vacanța de vară. Potrivit Rodicăi Guțu, șef interimar al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, în 2018 grădinițele vor pleca în vacanță pe rînd, începînd cu 2 iunie, pentru 42 de zile.

„Activitatea instituțiilor preșcolare va fi stopată temporar, în conformitate cu orarul stabilit, a anunțat ea la una dintre ședințele serviciilor municipale. În iunie vor fi închise temporar 29 de grădinițe, în iulie – 64, în august – 13. Vara își vor continua activitatea 53 de instituții preșcolare. Una dintre principalele cauze ale închiderii grădinițelor este necesitatea efectuării lucrărilor de reparație capitală și cosmetică. A doua cauză este deficitul de cadre pe perioada verii. Nu se ajung 437 de educatori, 193 de ajutori de educator, 26 de conducători muzicali, 46 de lucrători medicali, 10 logopezi, 117 bucătari, 27 de spălătorese, muncitori pentru menținerea clădirilor și paznici. Grădinițele se închid și din cauză că pe timp de vară puțini copii le frecventează.


Oamenii înstăriți, posibil, nu au probleme cu ocupațiile odraslelor. Ei își pot permite să trimită copilul la tabără, cumpărînd biletul de odihnă la prețul deplin și pentru o perioadă mai îndelungată, sau să înscrie copilul la diverse centre, conform intereselor lui. Apropo, acum, la Chișinău au apărut numeroase instituții de acest fel, dar aflarea acolo a copilului pe timp de zi în decurs de două săptămîni nu e de buzunarul oricui – 2,5 mii lei și mai mult.

Mai greu le vine familiilor cu venituri medii și mici, majoritatea lor adună bani de concediu pe parcursul anului, pentru ca vara să meargă cu toții undeva la odihnă pentru o săptămînă. Iar pentru a trimite copilul la tabără cel puțin pentru o tură nu ajung bani.

Ne mulțumim cu ce avem

Una dintre variantele avantajoase pe care pot conta părinții pentru a-și aranja copiii pe 10-12 zile sînt taberele de vară, la care se pot cumpăra bilete cu o reducere de 80% prin intermediul direcțiilor municipale/raionale de educație sau prin sindicate. NOI.md a aflat că, în 2018, în țară au fost pregătite pentru a primi copii 80 de tabere, în care, timp de o vară, se pot odihni cca 60 de mii de copii dintre cei 330 de mii de elevi care figurează în datele Biroului Național de Statistică.

Daniela Cotovițchi, consultant superior în cadrul Direcţiei învăţămînt preuniversitar a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a spus pentru NOI.md că Direcția a elaborat un act ce reglementează odihna de vară a copiilor. La 4 aprilie, Guvernul a aprobat Hotărîrea nr. 285 privind organizarea odihnei copiilor și adolescenților în sezonul de vară 2018. Conform documentului, ministerele de profil, autoritățile centrale și cele locale și Confederația Națională a Sindicatelor au fost obligate să finalizeze pînă la 18 mai pregătirea taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor, inclusiv cele cu sejur de zi, să asigure utilajele și echipamentele necesare. Guvernul a pus sarcina extinderii rețelei de instituții temporare de odihnă. Finanțarea taberelor se face din bugetul statului, bugetele locale, banii achitați de părinți și mijloacele alocate de întreprinderi, organizații și asociații.

Potrivit Danielei Cotovițchi, prețul unei foi de odihnă va depinde de durata turei, tipul taberei pentru care au fost stabilite prețurile de referință ale unei zile de ședere. Conform documentului, prețul unei zile de ședere la tabăra de odihnă și întremare este de 175,63 lei, la tabăra sportivă a școlilor sportive pentru copii și tineret – de 209,70, la tabăra turistică pentru adolescenți – de 192,71, la tabăra sportivă pentru elevii claselor superioare – de 179,45 lei și la tabăra cu sejur de zi – 137,84 lei.

Organelor guvernamentale centrale și locale li s-a recomandat să repartizeze 25% dintre bilete (cu excepția celor oferite de CNAS) copiilor rămași fără îngrijire părintească, celor din familii incomplete și cu venituri mici, celor aflați sub tutelă/curatelă, plasați în case de copii de tip familial și centre de plasament; celor cu trei și mai mulți copii, în care părinții au dezabilități sau o vîrstă înaintată și un șir de alte categorii.

La rîndul său, CNAS achiziționează bilete de odihnă în taberele de vară. Șefa Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al CNAS, Valentina Fedosenco, intervievată de NOI.md, a spus că CNAS organizează odihna copiilor în limitele sumei transferate din bugetul statului în cel al asigurărilor sociale. În 2017 și în 2018, în aceste scopuri au fost alocate nouă milioane de lei. CNAS organizează o licitație pentru selectarea taberelor în care vor fi trimiși, conform foilor cu reduceri, copii de vîrstă școlară. CNAS transmite foile achiziționate Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Șeful holdingului „Moldsindbalneotur” de la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Ion Pîrgaru, ne-a spus că biletele de odihnă în taberele de vară, primite de la CNAS, Confederația le transmite centrelor sindicale de profil, care le repartizează organizațiilor primare și întreprinderilor.

CNSM are și propriile tabere, pe care le gestionează. Ion Pîrgaru a spus că la bilanțul organizației se află trei tabere de vară – două la Vadul lui Vodă și una la Bălți. Pentru reparația și echiparea acestor instituții au fost alocați peste 10 milioane de lei. Foile de odihnă oferite de sindicate se repartizează cu reduceri: părinții achită doar 20% din preț.

Și în UTA Găgăuzia taberele de vară au fost pregătite de sezon. La 24 aprilie Executivul Găgăuziei aprobat o hotărîre prin care reglementa procesul de pregătire și funcționare a taberelor de vară din regiune. Conform documentului, sezonul începe la 11 iunie. Pînă atunci, în toate taberele trebuie să fie finalizate lucrările pregătitoare și obținute toate autorizațiile serviciilor de profil.

Șefa Direcției generale educație a Găgăuziei, Sofia Torlac, a spus că în 2018 copiii se vor putea odihni în șapte tabere care funcționează în prezent în Unitatea Teritorial-Autonomă. În bugetele de diferite niveluri pentru odihna de vară a copiilor au fost alocați 5 milioane 660 de mii de lei.

Executivul le-a recomandat conducătorilor organelor administrative raionale să colaboreze cu administrațiile celor două tabere private care există la Ceadîr-Lunga și în satul Baurci">Baurci. Conform calculelor preliminare, în taberele de vară se vor odihni cca 2,8 mii de elevi din autonomie.

De la tabere la ferme

Însă nu toți elevii din Moldova au ocazia să meargă la tabere de odihnă. În multe localități aceste instituții nu au primit finanțare, au fost vîndute ori s-au deteriorat sub acțiunea factorilor climatici. Ca de exemplu tabăra din s. Tabani, Briceni. În urmă cu peste 20 de ani, ea a fost vîndută, pe teritoriul ei fiind organizată o fermă de vite, iar astăzi este proprietate privată.

Aceeași soartă a avut-o tabăra de vară din s. Balatina, Glodeni. Și pe teritoriul ei a fost deschisă o fermă, de data aceasta de iepuri. Băștinașii povestesc că distracțiile copiilor lor se reduc la munca pe deal și jocurile prin cimitire, printre morminte la umbra copacilor, unde ziua te poți ascunde de arșiță.

În limitele normei

Din discuția dintre reporterul NOI.md cu Lilia Cebotaru, șefa Direcției generale educație a Consiliului raional Cantemir, rezultă că pe teritoriul raionului nu există tabere de vară pentru copii. Cîndva era una, însă azi ea nu mai funcționează, deoarece nu corespunde cerințelor, iar bani pentru reabilitarea ei nu sînt.

„Dar asta nu înseamnă că i-am lipsit pe copii de odihnă pe perioada vacanței de vară, menționează Lilia Cebotaru. În limitele aprobate de Guvern și mijloacele financiare prevăzute de buget, noi cumpărăm bilete de odihnă pentru taberele din raioanele vecine. Le repartizăm printre familiile socialmente vulnerabile, le oferim altor doritori. Conform datelor pentru anul 2017, în raionul Cantemir s-au odihnit în total cca 20% dintre copii.

Alte distracții pentru perioada de vară copiilor din raionul Cantemir nu li se oferă: nici tabere de zi, nici centre de divertisment. În sate situația e și mai tristă. Părinții trebuie să-și bată capul cum să organizeze vacanța copiilor, autoritățile locale nu au bani.

Cea mai bună distracție – Wi-Fi

Profesoara Elena Chiriac, care educă împreună cu soțul cinci copii, spune că organizarea odihnei corecte pe timp de vară este o mare problemă. Elena, ca și ceilalți profesori, are concediu de 45 de zile, însă problema oricum persistă: da, ea poate avea grijă ca copilașii să nu abuzeze de computer și televizor, dar ei au nevoie de o alternativă, care, din păcate, nu există în centrul raional.

„Copiii mei nu mai au bunei și vacanța mare este o grea încercare și pentru noi, care dorim să-i rupem de la ecranele televizoarelor sau de la computer, și pentru ei, care tind să cunoască lumea rapid. Zece zile de odihnă la tabără e bine, dar prea puțin. Cu regret, copiii noștri născuți, în secolul ciberneticii, nu sînt prea atrași de citirea cărților, spre exemplu.

Elena povestește că la Criuleni există foarte puține distracții: plimbări, fotbal și internet. Există un centru de distracții, au loc niște ocupații la bibliotecă, însă cel mai mult, spune interlocutoarea noastră, copiii și adolescenții se simt atrași de Wi-Fi, care există în centrul orașului.

„Ce să mai zici de sate, acolo copiii au și mai puține variante de distracții, afirmă Elena Chiriac. Părinții îi iau la muncă pe deal, îi pun să aibă grijă de animalele domestice, păsări, să facă tot felul de munci prin gospodărie.”

Odihna la preț redus aduce și surprize

Din cele relatate de Alexandra Orehova reiese că și pentru ea vacanța de vară este o mare problemă. Alexandra are doi fii – de 14 și de 7 ani. Femeia spune că în privința celui mai mare nu au avut probleme de genul cu cine să stea toată ziua în timpul vacanței de vară. Pe atunci aveau cu soțul un program de lucru flexibil și își construiau ziua în așa fel, ca să se succeadă reciproc. Și părinții erau mai tineri și mai energici acum zece ani. În prezent ambii soți muncesc la întreprinderi, cu program deplin. Dacă nu au altă soluție, îl lasă pe cel mic cu fratele mai mare, deși înțeleg că acesta nu poate fi dădacă o vară întreagă: doar are vacanță!

„Mezinul este încă mic, de aceea nu vom cumpăra bilet la tabără anul acesta, ne-a spus Alexandra. Dar îmi amintesc experiența amară cu fiul mai mare la tabără și nu mai vreau o asemenea istorie și pentru cel mic. Ne-am dezamăgit noi de biletele cu reducere. Am dus copilul la tabără și peste o oră ne-am întors cu el acasă. Ajunși acolo printre ultimii, i-au oferit un loc lîngă ușă. N-am mai văzut așa ceva. Era un bloc încă de pe timpurile sovietice, cu odăi pentru 15-20 de persoane, reconstruit în odăițe de trei-patru locuri. Patul băiatului meu era chiar în ușă, pentru a închide sau deschide ușa, trebuia împins patul. I-ați dori copilului Dvs. o asemenea odihnă?

Probabil, nici în acest an băiatul nu va merge la tabără. Variantele cu reduceri nu le mai doresc, iar bani pentru foi de odihnă la preț deplin – între 1600 și 4 mii de lei soții nu au, întrucît o mare parte din salarii merge pentru plata chiriei și a serviciilor comunale.

Părerea copilului nu interesează pe nimeni

Mama unui preșcolar de 4 ani, Irina M., este extrem de nemulțumită de poziția expusă de șeful interimar al Direcției generale educație a CMC, Rodica Guțu, precum că, dacă părinții nu vor avea unde își trimite copiii, administrația grădiniței va trebui să-i ajute în repartizarea lor la grădinițele din apropiere, dacă vor exista locuri și acolo. Ea apreciază situația ca fiind o bătaie de joc fățișă.

„Pe de o parte, oamenilor li se cere să se afle la muncă toată ziua, aducerea copiilor în oficiu nu este salutată. Pe de alta – părinților nu le sînt create condiții pentru aceasta, spune Irina M. Autorităților le e totuna cum se vor descurca părinții. Vreun funcționar care a propus să fie duși copiii la instituțiile din vecinătate s-a gîndit la copii? Pentru micuți este un veritabil stres să se pomenească printre copii străini, într-o atmosferă străină. Iar cînd se va obișnui, va trebui să revină în grădinița lui.

Deficit de Mary Poppins

Chișinăuianca Ala Munteanu a încercat să rezolve problema organizării odihnei de vară a fetiței sale de șase ani, angajînd o dădacă. Femeia spune că a fost nevoită să renunțe la serviciile a patru pretendente la postul de educator de zi al fetiței.

„Este foarte complicat să găsești o dădacă bună, spune Ala Munteanu. Pe una am trimis-o înapoi, pentru că vorbea toată ziua la telefon și nu avea grijă de copil. A doua s-a dovedit a fi agramată, iar eu am nevoie ca copilului să-i fie citite cărți, oferite jocuri educaționale, date răspunsuri la întrebări. Pe a treia am prins-o cu furatul. Și doar cu cea de-a patra am avut noroc. De trei ani lucrează la noi, practic a devenit un membru al familiei.

Însă nu toți părinții își pot permite să angajeze o dădacă pentru copilul lor. Ala plătește dădaca cu 4 mii de lei/lună. Și zice că i-a mers, deoarece fata învață la facultate, trăiește la rude și salariul de dădacă îi ajunge pentru cheltuieli personale. Însă, la general vorbind, serviciile dădacelor, dacă e să studiem anunțurile din publicațiile specializate și cele virtuale, costă 30-50 lei/oră și chiar mai mult. Asemenea cheltuieli nu fiecare și le poate permite.

Businessul și copiii

Oricum, problema odihnei de vară a copiilor astăzi nu poate fi rezolvată. Ferice de familiile care au bunei în viață, și aceștia pot avea grijă de nepoți în lipsa părinților, pot ieși la plimbare cu micuții, pe terenul de joacă, în parc, pot merge cu cei mai mărișori la odihnă, îi pot duce în excursii, la piscină etc. Însă majoritatea cetățenilor noștri nu prea au de ales și nici autoritățile nu se grăbesc să-i ajute. Din contra, astăzi, în locul terenurilor de joacă, al celor sportive din capitală și al stadioanelor din raioane, cresc blocuri de locuit multietajate, oficii, centre comerciale, hipermarketuri, terase de vară și alte componente ale businessului. Dacă anterior avea prioritate sloganul „Tot ce e mai bun – copiilor”, acum el nu mai este actual.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?