Un veteran al sportului continuă să cîștige medalii pentru Moldova (VIDEO/FOTO)

Un veteran al sportului continuă să cîștige medalii pentru Moldova (VIDEO/FOTO)

Numele lui Mihail Malear este cunoscut mai multor generații de judocani și luptători sambo moldoveni.

 

Cîștigător multiplu al medaliilor de aur la Campionatele Mondiale și cele Europene la judo și sambo printre veterani, Mihail Malear nu intenționează să se oprească și este dispus să continue pe viitor să confirme titlul de cel mai puternic luptător în cea mai vîrstnică categorie de sportivi. Cu el și cu antrenorii lui, Mihail Ciudin și Vadim Bocan, a comunicat echipa de filmare a portalului NOI.md.

Mihail Malear a spus că sportul pentru el este „o gură de aer proaspăt”. „Sportul este viața mea, este hobby-ul și vocația mea. Cînd concurez în competiții și cîștig o medalie, imediat mi se ușurează sufletul. Sportul îmi permite să uit de vîrsta mea. Sînt absolut sigur că nu am 73 de ani, dar cu mult mai puțin. Intenționez să continui să-mi mențin forma fizică, să mă antrenez și sper să cîștig cele mai valoroase medalii. După părerea mea, fiecare persoană, indiferent de vîrstă, trebuie să facă sport”, și-a exprimat poziția interlocutorul.

În cel mai apropiat viitor multiplul cîștigător de competiții internaționale își planifică să participe la Campionatul Mondial de Sambo printre veterani, care va avea loc în Grecia între 20 și 23 octombrie. „În următoarele zile voi merge la Salonic și voi lupta pentru o medalie. Încă mai am voință și caracter pentru a aspira la un loc de onoare pe podium. Va fi greu pentru mine, pentru că voi fi cel mai bătrîn participant. Majoritatea participanților nu au mai mult de 65 de ani, iar eu, se pare, sînt mai în vîrstă decît ei, cu cel puțin opt ani. Dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să renunț doar din cauza vîrstei, pentru că cel mai mare rol în luptă îl are spiritul și încrederea în propriile forțe. Nu mă îndoiesc că am aceste calități. Deci așteptați-mă în Moldova cu o medalie”, a spus veteranul sportului.

Un rol semnificativ în pregătirea lui Mihail Malear pentru concurs îl au antrenorii lui, Mihail Ciudin și Vadim Bocan. Cooperarea cu Ciudin durează de aproximativ opt ani, iar veteranul sportului a spus că meritul mare în obținerea primelor locuri îi aparține mentorului său. Vadim Bocan, la rîndul lui, este mult mai tînăr decît discipolul său, dar, potrivit judocanului și sambistului vîrstnic, el are mari perspective. „Vadim are un mare potențial. Se vede că judoul este cu adevărat interesant pentru el și își dorește să obțină multe în judo și să-și aducă discipolii la vîrf. Și lui Mihail Alexandrovici (Ciudin – nota red.) îi datorez mult. Campionul nostru Mondial Evgheni Matveiciuc este elevul lui. Cu astfel de antrenori eu pur și simplu nu am dreptul să ocup poziții inferioare”, a spus multiplul Campion Mondial și European la judo și sambo printre veterani.

Într-adevăr, exemplul lui Mihail Malear este unul ilustrativ pentru cei pentru care vîrsta este o barieră psihologică în calea sportului. Veteranul sportului se antrenează de două ori pe zi la complexul sportiv „Olimpia” în aceeași sală cu sportivii începători, fiind un model viu de curaj, perseverență și dorință de a cîștiga.

 

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load