Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Nicolae Botgros, artistul care a transformat vioara în Regină (VIDEO)

23 dec. 2018,, 14:00   Societate
17217 0

Istoria succesului lui Nicolae Botgros">Nicolae Botgros, este povestea unui băiat simplu dintr-un sat moldovenesc, care a devenit Rege al muzicii populare.

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Vechi, raionul Cahul într-o familie de lăutari, care își cîștigau existența cîntînd la nunți, cumetrii și petrecerile din sate.

”De pe la 7 anișori am plecat împreună cu tatăl meu și fratele Vasile să cînt pe la nunți. Fiind o familie numeroasă, eram nevoiți să muncim din greu. Eu, tata și fratele Vasile am ținut casa”, își amintește cu emoții Nicolae Botgros.

Maestrul recunoaște că a trăit vremuri grele și că au fost zile în care oamenii din sat le-au sărit în ajutor.

Nicolae Botgros este fiul lăutarului Dumitru Botgros (Mitișor băiatul dracului sau Mitișor cel strașnic). Deși astăzi este un adevărat rege al muzicii populare, care încîntă oamenii din întreaga lume cu Regina sa- vioara, totuși primul instrument la care ”a cîntat” a fost o tobă făcută chiar de tată său.


La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul, însă a revenit repede acasă din cauza că a fost nevoit să muncească pentru a-și putea întreține familia.

"După ce am absolvit 8 clase, am fost nevoit să plec, să fac studii pentru a putea să fac un ban, să mă întrețin”, spune Nicolae Botgros.

Așa viitorul artist a ajuns la Soroca, la Școala de Iluminare Culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert de-al "Lăutarilor". A rămas vrăjit de orchestră și nici nu bănuia că peste ani va fi cel care va duce renumele acestei orchestre în întreaga lume.

Tot la Soroca s-a îndrăgostit lulea de Lidia Bejenaru, care avea să-i devină soție.

Prima orchestră dirijata de Nicolae Botgros a fost "Ciocîrlia" de la Edineț. În 1973 se mută la Chișinău și este violonist în Orchestra "Mugurel">Mugurel" a Filarmonicii.

În 1978, Nicolae Botgros, cel care peste ani va fi numit un "magician al viorii", este numit dirijor conducător al Orchestrei Populare "Lăutarii">Lăutarii".

A cîntat, cîntă și va cînta mereu pentru oameni, afirmînd că cea mai mare greșeală a actualilor instrumentiști este că nu pun suflet în ceea ce fac.

A colindat țara în lung și în lat și a reușit să cu cucerească publicul din zeci de țări europene, dar și din Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda, nemaivorbind de țările din spațiul ex-sovietic.

Artistul spune că trăiește ca orice om cu reușitele și păcatele sale și spune cu multă siguranță că nu a trăit în zadar.

”Am dreptul ca orice om la orice! Pot să merg ca toți la odihnă, la un restaurant sau un magazin. Însă lumea nu știe că Nicolae Botgros nu are bonă în casă, nu are un paznic sau un om care să îi ducă vioara sau microfonul. Sînt un om la fel ca mulți alții”, mărturisește maestrul.

De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reușit să ducă faima Orchestrei "Lăutarii" nu doar peste țări, ci și peste ani, fiind declarat în 2002 dirijorul „celei mai bune orchestre de muzică populară”.

Au fost oameni, care l-au dezamăgit, însă în același timp spune că este un om cu adevărat norocos, iar asta pentru l-a avut ca prieten pe marele Nicolae Sulac">Nicolae Sulac.

Lautarii.jpg" style="width: 760px; height: 500px;" />

”Cred că nu există nici o casă în această țară care să nu îl cunoască pe marele Nicolae Sulac. Iar eu sînt un om fericit, pentru ca l-am avut ca prieten”, spune maestrul.

Cei mai de seamă artiști ai muzicii populare au cîntat cel puțin o dată cu Orchestra "Lăutarii", condusă de maestrul Botgros.

Atunci cînd vorbește despre realizările sale, menționează cu modestie că încă mai are multe de făcut. Însă recunoaște că datorită regimului tumultos în care trăiește, ajunge mai rar pe acasă, acolo unde se simte cel mai bine.

”Ajung mai rar pe acasă. Cel mai bine mă simt în satul meu natal, acolo unde am senzația că mă cunoaște fiecare piatră de pe drum. Pentru mine, satul în care m-am născut este sfînt, fiecare fărîmă de praf din el este sfîntă, acolo mă simt cel mai fericit și mai împlinit!”, spune cu emoții Nicolae Botgros.

Anul Nou îl va surprinde tocmai peste ocean, acolo unde va merge cu artiștii din Orchestra ”Lăutarii”.

”Pe 31 decembrie vom cînta la New York, iar îndată după Anul Nou vom avea un frumos turneu pe coasta de vest a continentului American”, a povestit maestrul.

Nicolae Botgros ştie a mînui bagheta de dirijor a orchestrei odată cu arcuşul viorii, demonstrînd măiestrie şi talent în tot ceea ce face. El a știut să facă din talentul de a cînta la vioară o adevărată artă, iar cei care îl ascultă o fac cu ochii flămînzi ca cei ai unui copil însetat de cunoștințe.

Alte reportaje din proiectul „Moldovenii care scriu istorie” le puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?