Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Năstase – primar: începutul “eliberării țării” sau victorie à la Pirus?

5 iun. 2018,, 14:49   Capitala
14372 14

Xenia Florea

În turul doi al alegerilor primarului de Chișinău, cu o superioritate de 5%, a învins președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase.

Victoria candidaților ”antisistem” în principalele orașe ale țării (Andrei Năstase la Chișinău și candidatul „Partidului Nostru”, Nicolai Grigorișin, la Bălți) a fost prima afirmare serioasă a opoziției ”antioligarhice”, care, după valul de proteste din anii 2015-2016, pentru un timp s-a istovit, iar acum, în ajunul alegerilor parlamentare, posibil că își ia un nou avînt. Dar e un mare semn de întrebare dacă a avut de cîștigat Chișinăul: reprezentanții părții învingătoare au și declarat pe rețelele de socializare că acum capitala va deveni ”centrul de eliberare a țării de uzurpatori” și că ”pentru regimul banditesc a început numărătoarea inversă”. Așa că și de data aceasta orașul se va confrunta cu lupta politică în loc să-i fie soluționate problemele economice acumulate și implementate planurile de dezvoltare.

De ce “candidatul-gospodar” a pierdut în fața “luptătorului cu oligarhii”

Dacă facem abstracție de lupta politică și aranjamentele geopolitice, Ion Ceban era mult mai potrivit pentru rolul de șef al administrației municipale decît Andrei Năstase. El are studii speciale: Ceban a studiat concomitent la două instituții superioare specializate – École nationale d’administration (Franța) și la Academia Rusă de Economie Națională și Serviciu Public pe lîngă președintele FR. Este consilier municipal, liderul celei mai numeroase fracțiuni din Consiliul municipal, deci cunoaște bine problemele orașului. El nu ar fi avut nevoie de cîteva luni pentru a înțelege ce are de făcut în fotoliul de primar. El dispune de o anumită susținere în Consiliul municipal și de proiecte reale de dezvoltare a orașului, a căror implementare parțial a și început. Ceban, spre deosebire de contracandidatul său, s-a obligat să părăsească Partidul Socialiștilor dacă va deveni primar și să se concentreze în totalitate asupra problemelor urbei.

Andrei Năstase este departe de toate acestea. Practic, în CV-ul lui nu există funcții administrativ-economice: procuror la Procuratura de Transport, activitate de avocat. În cadrul dezbaterilor televizate „Ceban vs Năstase”, care au avut totuși loc, candidatul PSRM l-a pus în dificultate pe liderul Platformei DA, adesîndu-i întrebări referitoare la problemele Chișinăului și căile de soluționare a lor. „Cred că Năstase a pierdut total campania electorală, dar asta nu înseamnă nimic”, a scris pe rețelele de socializare în ajunul turului doi ex-ministrul economiei Alexandr Muravschi. Așa și s-a întîmplat: Andrei Năstase a pierdut campania electorală, dar a cîștigat alegerile. Apropo, ca și în 2011, și în 2015 – grație suburbiilor.


„De ce Ion Ceban, care părea mai puternic și cunoștea mai bine situația, a pierdut alegerile? se întreabă politologul Vitalie Andrievschi. Cred că a contat imaginea pe care și-a format-o ani în șir, încă din timpurile Partidului Comuniștilor – un politician radical, cam mitocan, care îl trăgea de urechi pe Chirtoacă. Această imagine s-a lipit de el, deși în ultimul timp Ceban a făcut multe pentru a apărea în ochii alegătorilor ca un conducător înțelept al orașului, care are grijă de problemele locuitorilor. Și-a jucat rolul și pretenția ”prorusă” excesivă, de ochii lumii, a Partidului Socialiștilor: unii o credeau și o găseau enervantă, alții – din contra, nu credeau în sinceritatea geopolitică a socialiștilor, și aceasta la fel îi enerva, iar toate la un loc mergeau în detrimentul candidatului PSRM. Este adevărat că în ajunul turului doi Ion Ceban a declarat că va pleca din partid dacă va cîștiga alegerile – pentru a se concentra în totalitate asupra problemelor orașului și a face abstracție de politică, însă era bine să facă abstracție mai înainte. Cred că greșeala lui mare constă în faptul că, după ce a renunțat la mandatul de deputat pentru a se consacra problemelor orașului, a acceptat să fie consilier prezidențial în probleme de politică și secretar de presă. Ceban nu trebuia să o facă. El trebuia să se concentreze total asupra orașului și să înceapă implementarea unor proiecte importante pentru chișinăuieni. Adică, de pe atunci trebuia să se distanțeze de formațiunea sa politică.”

În consecință, ținînd cont de corespondența activă pe rețelele de socializare în ajunul turului doi – în ochii multor alegători, inclusiv ai celor care mereu au votat cu ”stînga”, Ion Ceban era ”candidatul acestui sistem”, reprezentantul partidului care a devenit parte a ”regimului Plahotniuc”, a făcut cîrdășie clară și conlucrează cu conducerea Partidului Democrat. Pe aceasta, în ajunul turului doi al alegerilor din Chișinău, a mizat echipa lui Andrei Năstase, care a născocit mai multe strigături electorale ”antiCeban”: „Cine se vrea mințit – votează cu Ceban!”, sau „Daca mulți ieșim la vot – cade clanul mafiot!”.

Să nu desconsiderăm nici rolul „Partidului Nostru”, care a contribuit la victoria lui Andrei Năstase. Unul dintre utilizatori scria pe rețelele de socializare că votanții PN îi urăsc pe socialiști mai mult decît pe Năstase și vor vota contra lui Ceban. A confirmat-o și liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care, cu o doză de răutate, a declarat că „Dodon a văzut cum e să-i ofensezi pe cei care l-au ajutat să devină președinte” și că “astăzi a învins nu geopolitica – oamenii au votat contra sistemului, iar Ivan era candidatul acestui sistem”.

Duminica trecută, la Chișinău s-a repetat, într-o oarecare măsură, situația alegerilor locale din 2007, atunci, în campania electorală din capitală a învins Dorin Chirtoacă, de 28 de ani, puțin cunoscut și departe de problemele municipiului: alegătorii din Chișinău au votat nu tocmai pentru candidatul Partidului Liberal, ci contra candidatului partidului de la putere, Veaceslav Iordan. Rezultatul ne este cunoscut tuturor. Unii adversari ai lui Năstase l-au și numit Chirtoacă nr.2.

„Faptul că în societate s-a copt protestul și că orașul votează politic era evident după alegerile din 20 mai. Atunci, la Bălți a cîștigat candidatul „Partidului Nostru”, de opoziție, iar la Chișinău a fost învinsă Silvia Radu, susținută de PDM, pe care mulți au considerat-o favorita cursei preelectorale, spune analistul politic Victor Ciobanu. Tabloul s-a repetat și în turul doi. Pe nimeni mu mai interesau calitățile manageriale ale candidaților la funcția de primar general. Radu era promovată ca manager – a pierdut, Ceban la fel a fost poziționat ca administrator – a pierdut și el. Pentru că alegerile au fost «nu despre oraș», au fost alegeri pentru perspectiva politică. Amintiți-vă cum conducerea PDM nu dorea să le organizeze, cum se lamenta CEC – cică nu sînt bani pentru alegerile noi ale primarilor de Chișinău și Bălți, cum se vorbea că alegerile din cele două orașe mari ale țării vor fi cumulate cu cele parlamentare și organizate în toamnă. Cei de la PDM presimțeau situația? Cred că democrații au examinat serios varianta cumulării celor două campanii electorale, dar au pus presiune partenerii din afară. În cele din urmă, s-a produs o grandioasă înfrîngere a puterii, care nu a fost în stare să ia două cele mai mari orașe ale țării. Mecanismul propagandistic și financiar, care nu demult funcționa fără rateuri, s-a defectat. Aceasta este principala concluzie a alegerilor din Chișinău și Bălți, care au demonstrat că actuala putere nu este atît de nestrămutată cum părea. Este un semnal foarte important pentru societatea care s-a conformat situației curente. Aș spune că este un moment politic crucial, pe al cărui altar, din păcate, a fost iarăși adus Chișinăul cu toate problemele sale nerezolvate de mulți ani. Dar nu risc să presupun pentru cît timp va ajunge acest val de protest. La urma urmei, actuala putere a ieșit din situații și mai critice”.

Promisiunile și realitatea

Peste nouă zile, Andrei Năstase va veni la Primărie şi va începe să-și exercite atribuțiile de primar.

În cadrul campaniei electorale, liderul Platformei „DA” a avut unul dintre cele mai voluminoase și mai detaliate programe electorale. Dar majoritatea punctelor acestuia sînt proiectate pentru viitor, spre exemplu, reforma fundamentală a transportului urban, construirea unei autostrăzi de centură în jurul Chișinăului sau construirea parcurilor ecologice, mandatul lui Năstase fiind de numai un an. Dintre sarcinile pe termen scurt, prima este îmbunătățirea calității administrării orașului.

Pentru a face acest lucru, Andrei Năstase promite să demită imediat din cadrul Primăriei persoanele implicate în deturnarea fondurilor bugetare, mașinațiile de la licitații, gestionarea frauduloasă a bugetului și folosirea abuzivă a proprietății publice. De asemenea, în programul său electoral, el şi-a luat angajamentul să formeze la Primărie o echipă de profesioniști dedicați, selectați în baza criteriilor de integritate, precum și să creeze o structură organizatorică complet nouă. Concomitent, potrivit informațiilor presei, în timpul campaniei electorale Andrei Năstase a promis conducerii Partidului Liberal că, dacă PL va susține candidatura lui în turul al doilea, reprezentanții acestuia vor rămîne în aceleași funcții pe care le ocupă în cadrul primăriei capitalei. Dar cum va fi posibilă îndeplinirea acestor două obligații asumate?

Cu cîteva luni în urmă, Silvia Radu se plîngea că, la fiecare pas, la Primăria Chișinău se împiedică de reprezentanți ai Partidului Liberal. Adică majoritatea schemelor de corupție din cadrul administrației municipale este încă concentrată în mîinile funcționarilor publici-liberali și ale consilierilor-liberali, pe care Andrei Năstase a promis, atît de imprudent, să-i lase în funcțiile lor, în schimbul loialităţii. Lupta împotriva schemelor de corupție din cadrul Primăriei este însă, probabil, singurul lucru cu care noul primar s-ar putea remarca acum, pentru a dovedi seriozitatea intențiilor sale.

„Ceban era la curent cu realitățile din Primărie și el putea oferi anumite rezultate într-un an al mandatului său, mai ales că el ar fi avut şi un anumit sprijin în Consiliul municipal. Eu nu prea cred că Năstase va putea demonstra rezultate. Spre exemplu, să luăm aceeași luptă împotriva corupției. Statul de personal al Primăriei s-a format în anii de aflare a lui Chirtoacă la cîrma capitalei. Năstase a promis că-i va lăsa în funcțiile lor pe o parte dintre liberali. Nu m-ar surprinde deloc faptul că atunci, fiind deranjaţi de înfrîngerea din capitală, democrații și socialiștii vor lansa o serie de dezvăluiri referitoare la administrația municipală în ajunul alegerilor parlamentare şi se va dovedi că fenomenul corupției din cadrul Primăriei nu numai că nu s-a diminuat, ci s-a extins, atingînd proprorţii mai mari. De asemenea, nu exclud posibilitatea că Năstase va încerca să preia unele dintre schemele existente pentru sine sau pentru oamenii lui. Iertați-mă, dar nu cred în onestitatea și sinceritatea lui Andrei Năstase”, spune Vitalie Andrievshi.

Nici Victor Ciobanu nu crede că, odată cu venirea liderului Platformei „DA” la Primărie, pe parcursul anului vor fi înregistrate progrese deosebite. Dacă însă Andrei Năstase este interesat de perspectiva politică, el este obligat măcar şi demonstrativ să distrugă cel puțin cîteva scheme de corupție, consideră analistul politic.

„Este naiv să așteptăm din partea lui Năstase vreo răsturnare majoră, în situația în care Guvernul și Consiliul municipal vor lucra împotriva lui – spune Victor Ciobanu. În plus, toate lacunele pe care Guvernul actual le-a prevăzut în bugetul orașului, toate drumurile, lucrările de reparație, care au început pe timpul aflării Silviei Radu în funcţie, aşa şi vor rămîne nereparate, pentru că nu vor mai fi bani. În cel mai bun caz, noul primar va reuși doar să soluţioneze anumite probleme curente pe parcursul anului acesta. Cred că ceea pe ce ar trebui el să se concentreze acum, în primul rînd, este distrugerea schemelor de corupție care abundă în Primăria Chișinău. Dacă Năstase va face acest lucru, el va avea șanse bune atît la alegerile parlamentare din acest an, cît și la alegerile locale din anul 2019. Schemele de corupție trebuie distruse demonstrativ acum și să fie schimbați funcționarii publici. Dacă va reuşi să facă acest lucru, va fi un plus mare pentru Năstase, iar în buget vor apărea bani în plus. Iar deja în anul 2019 va fi posibil să vorbim despre planurile de perspectivă. În ceea ce privește promisiunile date liberalilor, nu trebuie să fie prea îngăduitor cu nimeni, căci altfel alegătorii nu vor înțelege: dacă se face vinovat de deturnare de fonduri sau de corupție – trebuie demis. Și primul care trebuie „să zboare” simbolic de la Primărie este o asemenea persoană odioasă ca viceprimarul Nistor Grozavu, a cărui semnătură figurează, practic, pe toate autorizațiile de construcție ilegale din oraș. Apoi s-ar putea ocupa de troleibuzele achiziționate prin intermediul schemelor de corupție cu mită, cu aşa-zisele „otkaturi”, de întreprinderile municipale, care îi asigură prosperitatea în afaceri lui Mihai Ghimpu, de companiile de la care ei achiziționează combustibil Diesel etc.”, consideră Victor Ciobanu.

Consecințele alegerilor mixte

Una dintre cele mai intrigante întrebări pe care şi le pun comentatorii politici acum este dacă, în noiembrie-decembrie anul curent, primarul general al capitalei, Andrei Năstase, îşi va înainta candidatura pentru alegerile parlamentare. Dacă da, atunci înseamnă că, nereușind încă bine să preia funcția, noul primar va lăsa Primăria în voia sorții, la fel cum a procedat, nu o dată, Dorin Chiștoacă și va lucra din răsputeri pentru rezultatul partidului său la alegerile parlamentare. Cu alte cuvinte, cei care au spus inițial că de Chișinău are nevoie Năstase, partidul său și aliații lor politici doar ca de o platformă de lansare pentru alegerile parlamentare vor avea dreptate și că liderul Platformei „DA” nu are de gînd să se ocupe de problemele economice.

„Acum Năstase nu poate candida pentru alegerile parlamentare din toamnă, pentru că asta înseamnă dezastru atît pentru el ca primar, cît și pentru el ca politician, la ce bun a mai promis toate acestea?” a scris analistul politic Valeriu Ostalep pe rețelele de socializare.

Pe de altă parte, dacă Andrei Năstase va prefera orașul în loc de Parlament, el riscă deja peste un an să rămînă fără funcții, nici în organul legislativ nu va accede, iar alegerile locale din 2019 le poate pierde, dacă cetățenii se vor convinge că, în capitală, după înlocuirea conducerii nu s-a schimbat nimic, ci, dimpotrivă, au apărut mai multe probleme, iar autoritățile actuale vor face tot posibilul să se asigure ca acestea să existe. Aceasta va fi de două ori jignitor pentru un politician care, prin victoria sa, pe umerii săi, i-a adus pe partenerii săi din opoziția "nestructurată" în Parlament.

„Cred că Andrei Năstase se va vedea nevoit să candideze pentru alegerile parlamentare, căci altfel, dacă el şi alte persoane din echipa sa vor pleca toţi la Primărie, Platforma «DA» nu va mai avea la fel de multe șanse de a cîștiga la alegerile parlamentare, consideră Vitalie Andrievschi. Dar o astfel de decizie îl va transforma imediat pe Năstase într-o țintă pentru critici, pentru acuzații că el a pus interesele politice mai sus decît interesele chișinăuienilor şi că lui nu-i pasă de oraș.”

În plus, nu uitați că alegerile parlamentare vor avea loc în noiembrie sau decembrie. Adică campania electorală se va desfășura paralel cu pregătirea pentru sezonul de încălzire și eu sînt sigur că subiectul pregătirii orașului pentru iarnă va fi în mod activ adusă în prim-plan de adversarii politici ai lui Năstase. Desigur, același PDM nu va acţiona în mod deschis împotriva Platformei „DA”, căci nu este pur și simplu în interesul său să o facă făţiş împotriva lui, dar iată „să-l înădușească în îmbrățișări” poate, cu siguranţă.

În ceea ce privește alegerile parlamentare (după cum știm, în municipiul Chișinău vor fi create 11 circumscripții uninominale), nu cred că Andrei Năstase va avea mari oportunități de a folosi resursele administrative pentru a asigura victoria anumitor candidați. La momentul dat, administrația orașului nu este a lui, iar pînă o va schimba, ciocnindu-se de împotrivirea din Consiliul municipal, pînă ce acești oameni vor reuşi să pătrundă în esența lucrurilor din cadrul Primăriei... Sînt sigur că pînă la alegerile parlamentare el nu va putea să subordoneze totalmente Primăria. Dar şi potrivit previziunilor preliminare, 9 dintre cele 11 circumscripții uninominale din municipiul Chișinău pot fi preluate de socialiști. Desigur, totul va depinde de o serie de factori: ce candidați vor fi selectați, care va fi mesajul pe care îl vor transmite electoratului, iar în cpitală aceasta este o problemă în comparație cu raioanele şi cred că Năstase nu va avea totuşi mari posibilități să se folosească de funcţia sa pentru alegerile parlamentare.”

La rîndul său, Victor Ciobanu consideră că rezultatele alegerilor anticipate de la Chișinău și Bălți au demonstrat autorităților că alegerile parlamentare viitoare nu vor avea loc conform scenariului pe care şi l-au scris aceștia anterior, de aceea PDM poate încerca să-l rescrie, consideră expertul.

„Democrații au încercat deja să testeze așa-numitul sistem electoral mixt în aceste alegeri, înaintînd un candidat independent convenţional, fragmentînd la maximum flancul drept etc. Și s-a dovedit că schemele elaborate la Chișinău și Bălți nu funcționează. Cred că acest lucru va obliga Partidul Democrat să se gîndească serios și poate chiar să întreprindă cîţiva paşi preventivi. Spre exemplu, să introducă urgent în legislație turul doi pentru „uninominali“ sau, în general, să se pocăiască în faţa partenerilor occidentali și, aşa cum au și au cerut aceştia, să renunțe la sistemul electoral mixt în schimbul alocării anumitor fonduri Moldovei. Nu exclud faptul că PDM va putea face acest pas în condițiile în care două oraşe în care locuiește o treime din populație vor fi conduse de reprezentanții opoziţiei "antioligarhice".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?