Transnistria stiri: 1356
Eurovision stiri: 497

„Invazia electronică”: Pericolul turnurilor de telefonie, undelor Wi-Fi și telefoanelor mobile

2 mai. 2018,, 11:02   Societate
27033 0

Victor Surugiu

Acum, cînd chiar și preșcolarii utilizează dispozitive mobile de comunicare fără fir, multă lume începe să se întrebe ce influență au aceste tehnologii asupra omului.

NOI.md a încercat să clarifice de ce trebuie să ne ferim, de fapt. Căci în contextul general al emisiilor radio în oraș - este vorba despre operarea simultană a telefoanelor mobile, a posturilor de televiziune și radio, a aparatelor electrice de uz casnic, a cuptoarelor cu microunde, a routerelor Wi-Fi și a liniilor de înaltă tensiune – cota radiațiilor provenite de la stațiile celulare de bază este mai mică de 1%.

Cum să nu ”receptezi” radiațiile

În publicația precedentă am stabilit că în prezent numărul insuficient al stațiilor de bază nu mai este o problemă actuală pentru Moldova, deoarece s-a reușit eliminarea celor mai multe ”găuri” din acoperirea rețelelor acestora. Reprezentantul conducerii uneia dintre companiile de comunicare mobilă a menționat într-o convorbire neoficială că acest factor este în favoarea securității, căci, cu cît mai puține sînt stațiile, cu atît e mau rău pentru sănătate. Atunci cînd recepția este slabă sau rețeaua nu ” prinde”, adică stația de bază este prea departe de telefonul mobil, acesta solicită capacitatea maximă a emițătorului, se încălzește și trimite în mod constant solicitări. În căutarea semnalului, aparatul funcționează la limita capacității sale, fapt ce sporește сu mult emisiile lui.

În lista obiectelor ce creează cîmpuri electromagnetice, turnurile de telefonie mobilă se află pe ultimul loc – după stațiile de televiziune și radiodifuziune, radare și alte obiecte de mare capacitate. Ele emit unde electromagnetice într-o anumită rază, în timp ce cele de televiziune, spre exemplu, o fac la 360 de grade în jurul lor. Specialiștii susțin că antenele mobile ”luminează” în direcția în care au fost îndreptate, de aceea nu prezintă un pericol pentru sănătatea locatarilor casei pe al cărei acoperiș au fost instalate. Căci locatarii, în cazul dat, se află într-o așa-numită ”zonă moartă”. Radiațiile antenelor nu-i afectează de loc, deoarece acestea se propagă lateral. Ei vor ”capta” radiația numai în cazul în care emițătoarele au fost îndreptate în jos. Același principiu acționează și pe turnurile amplasate în cîmp deschis sau pe stradă.


Dacă stația de bază se află cam la același nivel orizontal, zona de risc este de maximum 30 de metri. Radiația are proprietatea de a se reduce proporțional cu pătratul distanței (dacă distanța de la sursa de radiație s-a dublat, radiația devine de patru ori mai slabă etc.). Așa dar, distanța de cîteva zeci de metri de la stația de bază, practic, oferă o garanție de 100% că lipsesc radiațiile capabile să afecteze sănătatea omului.

Potrivit Agenției Naționale de Reglementare în domeniul comunicațiilor electronice și tehnologiilor informaționale (ANRCETI), zonele de protecție sanitară a turnurilor de telefonie mobilă se stabilesc, de regulă, prin calcul în funcție de capacitatea și tipul antenei. Anterior montării antenei, se calculează ce radiație electromagnetică se va produce în jurul ei, încotro va fi direcționată aceasta, ținînd cont de anumite diagrame este determinată posibila zonă de influență. Toate acestea se iau în calcul la determinarea locului de amplasare a sursei de radiații electromagnetice. Însă în acest caz e imposibil să fie determinate anumite hotare-standard.

Specialiștii Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) recomandă populației să nu împiedice instalarea stațiilor de bază și menționează că sporirea numărului de turnuri celulare și a frecvenței lor duce la reducerea zonei de acoperire și la radiații mai slabe. Reprezentanții Agenției consideră că certificarea echipamentelor și respectarea normelor de igienă garantează siguranța sănătății oamenilor. Potrivit regulatorului, cazurile de necorespundere acestor reguli sînt extrem de rare. Din 50-60 de încălcări depistate anual de ANRCETI, un număr foarte mic ține de încălcările din acest domeniu.

Jertfele ”radiofobiei”

În comentariile privind anxietatea provocată de vecinătatea cu turnurile de comunicare celulară medicii vorbesc despre apariția așa-numitor ”radiofobii” – tulburări mentale și fiziologice neurosomatice care se manifestă în frica neîntemeiată de radiațiile electromagnetice. În aceste cazuri omul are impresia că resimte fizic acțiunea undelor, de parcă o putere străină îi influențează organismul. Simptomele bolii nu pot fi izolate, ele apar în complex cu alte simptome: insomnie, greață etc. Medicii cred că la o persoană excesiv de receptivă și emotivă fobia poate apărea și după citirea unui articol sau vizionarea unui reportaj.

Din practică știm că asemenea simptome se manifestă atunci cînd echipamentele operatorilor stau în vizorul cetățenilor, care, de facto, nu dispun de informații veridice. Este una dintre cauzele principale ale faptului că multe țări recomandă amplasarea echipamentelor de acest gen în locurile care nu se află în vizorul locuitorilor. Din alte măsuri practicate peste hotare și menite să reducă neliniștea populației face parte și lansarea liniei fierbinți privind securitatea celulară, la care omul poate obține informații despre legalitatea, normele și reglementările instalării, accesul la autorizații, precum și standardele de capacitate a stațiilor de bază și informații privind organismele de control care monitorizează nivelul radiațiilor.

Se pare că autoritățile moldovene ar trebui să cugete asupra acțiunilor de informare a populației privind impactul semnalelor de frecvență radio emise de stațiile de bază și de alte echipamente ale operatorilor de telefonie mobilă. În prezent nu doar în țările europene, dar și în multe țări din CSI au avut loc campanii informative, din care cetățenii pot afla de ce trebuie și de ce nu trebuie să se teamă în cazul impactului cîmpurilor electromagnetice. În același timp, în cazurile în care echipamentele sînt amplasate în locuri vizibile, se instalează panouri informative cu numerele de telefon ale liniei fierbinți.

„De fapt, este complicat să spunem cu exactitate este sau nu nociv acest echipament, menționează unul dintre interlocutorii NOI.md, expert în domeniul telecomunicațiilor. În Moldova nu se alocă bani pentru asemenea studii. În orice caz, nu există dovezi că stațiile de bază influențează nociv sănătatea oamenilor, deși este evident că multă lume este neliniștită de această vecinătate. În plus, este complicat să depistezi influența anume a stațiilor de bază, dacă ținem cont de abundența altor surse de radiații. Putem doar susține că antenele de telefonie mobilă instalate corect nu sînt periculoase, deoarece capacitatea lor nu depășește cîteva zeci de wați. Strămutarea turnurilor de telefonie mobilă în alte locuri nu va avea efect, deoarece cîmpurile electromagnetice există peste tot unde există telefoane mobile.”

De la repetoare la cuptoarele cu microunde

Potrivit specialiștilor, oamenii ar trebui să fie deranjați mai ales de dispozitivele mobile care afectează centrele nervoase ale creierului într-o măsură mult mai mare. Radiațiile emanate de stațiile de telefonie mobilă nu se compară cu telefoanele celulare, care ne iradiază capul în mod regulat. Problema nu constă în transmițătoarele de semnal celular, dar în utilizarea excesivă și intensă a telefoanelor. De obicei, în timpul conversației noi lipim aparatul mobil de ureche, el este extrem de ”aproape de corp” și funcționează nemijlocit alături de cap. În clipa stabilirii conexiunii cu cea mai apropiată stație de bază, are loc o anumită iradiere electromagnetică (asemenea tentative se fac mai multe pe minut). Utilizarea permanentă a telefonului celular sporește considerabil doza radiațiilor de acest fel.

Medicii recomandă, în acest context, să folosim mai rar telefoanele mobile sau cel puțin să utilizăm căștile. La efectuarea unui apel, cea mai mare radiație are loc în clipa stabilirii conexiunii, de aceea se recomandă ca în primele secunde după conectare telefonul să nu fie apropiat de ureche. Deoarece telefonul și stația de bază în permanență fac schimb de date, dacă vă aflați într-o zonă de proastă recepție (să zicem, în trecerile subterane) dispozitivul ridică capacitatea transmițătorului pentru a atinge turnul. Dacă această legătură este întreruptă, abonatul nu este înregistrat în rețea. De aceea, în cazurile unei recepționări proaste, se recomandă să ținem telefonul mai departe de ureche.

Specialiștii atenționează asupra riscurilor care provin de la repetoare – dispozitive pentru amplificarea semnalului telefoniei mobile, care adesea se comercializează în piețe, ele pot fi asamblate artizanal, pot fi necertificate și aduse ilegal în țară. La instalarea unor asemenea aparate utilizatorii riscă să capete o doză periculoasă de radiații. Cu atît mai mult că repetoarele reduc capacitatea rețelei și astfel agravează comunicarea vecinilor, dacă vorbim de zone rezidențiale.

Să nu uităm nici de routerele Wi-Fi, cuptoarele cu microunde și alte dispozitive utile în viața de zi cu zi, dar nocive pentru sănătate. Spre exemplu, dacă deschidem ușița cuptorului cu microunde, el va emana cca 120 wați de radiații, ceea ce este inadmisibil. De aceea cuptoarele acestea nu funcționează cu ușa deschisă. În același timp, pentru a asigura securitatea, producătorii nu fabrică stații de bază pentru telefonia mobilă cu capacitatea mai mare de 46 de wați.

Este oare nociv routerul Wi-Fi ?

Echipamentele Wi-Fi, care astăzi există în orice casă unde este un notebook și un smartphone modern, constituie un subiect aparte. Chiar dacă cineva nu are un asemenea dispozitiv, razele lui pot pătrunde din apartamentele învecinate. Este vorba despre semnalul electromagnetic, tehnologia fără fir, care asigură interacțiunea (transmiterea informației) diverselor dispozitive prin canalul semnalelor radio de o anumită frecvență. Problema nocivității routerului Wi-Fi pentru sănătate a fost studiată foarte minuțios și rezultatele studiilor erau adesea diferite. Unii specialiști în medicină susțin că nocivitatea undelor Wi-Fi se extinde asupra vaselor creierului, capacității de reproducere masculină, dar cel mai afectați pot fi copiii, al căror organism abia se formează.

Concomitent, există studii (o atenție sporită o acordă acestui subiect Ministerul britanic al Sănătății) care confirmă că impactul routerului asupra sănătății este minim, dacă e să-l comparăm cu alte dispozitive. Este dovedit deja că nivelul radiațiilor emanate de dispozitivele Wi-Fi este de 600 de ori mai mic decît limitele admise și inofensive pentru sănătatea omului ale radiațiilor magnetice. Unul dintre rapoarte indica: 20 de laptopuri și 2 routere creează aceeași radiație ca și un telefon mobil. În Moldova asemenea studii nu au fost efectuate, însă majoritatea specialiștilor de aici, inclusiv reprezentanții ANRCETI, optează pentru o atitudine calmă față de radiațiile Wi-Fi.

Savanții au elaborat un șir de recomandări pentru doritorii de a minimiza acțiunea undelor electromagnetice asupra organismului uman la transmiterea datelor prin intermediul dispozitivelor fără fir. Routerul trebuie instalat cît mai departe de oameni, de dormitor, camera copiilor și locul de muncă sau orice alt loc în care omul se află un timp îndelungat. Trebuie restricționat accesul copilului la Wi-Fi prin oferirea posibilității de a îmbrățișa alte activități, mai utile și mai sănătoase, pentru a nu expune organismul în creștere radiațiilor suplimentare, deși nesemnificative. Sursa fără fir emite semnale în permanență, de aceea, dacă nu utilizați internetul timp îndelungat, în special noaptea, dispozitivul e mai bine să fie deconectat.

OMS, care a studiat tema nocivității Wi-Fi, consideră că în prezent nu există dovezi că utilizarea acestei tehnologii este nocivă sănătății. Dar vorbește despre prezența ”unor probleme” în studii și despre necesitatea studierii în continuare a problemei în cauză. Cu alte cuvinte, de la inventarea Wi-Fi a trecut prea puțin timp și este prematur să tragem concluzii.

Fiecare dispozitiv în parte poate că nu dăunează foarte mult sănătății omului, însă, luate împreună, ele ne dau motiv de neliniște și ne amintesc de regulile elementare de autoapărare. Este o axiomă incontestabilă că radiațiile în sine sînt nocive. Specialiștii vorbesc despre faptul că pe viitor Moldova va accepta reglementări și standarde mult mai stricte. Spre exemplu, trebuie să existe reguli care restricționează instalarea echipamentelor speciale în apropierea școlilor și instituțiilor preșcolare, doar OMS subliniază ”vulnerabilitatea deosebită” a copiilor la undele electromagnetice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?