Creatoarea de modă care îmbracă femeile în rochii rupte din basme (VIDEO)

Audio
Creatoarea de modă care îmbracă femeile în rochii rupte din basme (VIDEO)

Astăzi vă invit să cunoașteți istoria de succes a Dianei Voevuțki, creatoare a unor rochii parcă rupte din basme.

Ea vine dintr-o familie modestă, în care cea mai mare valoare a constituit iubirea și cunoștințele.

Copilăria, petrecută printre cărți

S-a născut la Orhei, iar de mică a fost ”o rățușca urîtă”, o fetiță neobservată la școală, care, peste ani, s-a transformat într-o lebădă puternică, după cum a remarcat chiar ea.

Încă din copilărie avea o pasiune nestăvilită pentru croitorie, a tăiat chiar și o draperie din casă, doar că să poată confecționa o rochiță pentru păpușă. De la mici încercări inocente a ajuns să creeze rochii în care și-ar dori să se îmbrace multe femei.

A crescut într-o familie cu posibilități financiare modeste, una dintre cele mai mari comori ale ei fiind cărțile, din care fura inspirație și multe cunoștințe.

Diana susține că o femeie frumoasă este cea care știe să cucerească publicul prin eleganță și prin felul său de a fi.

„De mic copil mi-am dorit să devin designer, dar nu știam cum și nu știam de unde să o apuc. Dar mi-am încercat norocul ca să îmi urmez visul. Nu pot să mă laud cu niște studii în afara țării, deși mă țin de principiul că omul face totul și omul sfințește locul. Poți să faci o singură școală, dar entuziasmul din tine să fie mai puternic decît restul și el să își spună cuvîntul final”, ne-a spus eroina noastră de astăzi.

Momentul de cotitură care a trezit sufletul rebel al creatoarei

Viața a lovit-o dur atunci cînd se aștepta cel mai puțin. La o vîrstă foarte tînără și-a pierdut soțul (primul), moment în care a rămas nu doar fără un sprijin și o sursă de existență, dar și cu un copil mic în brațe. De aici a început nebunia în care trăiește și de care se bucură zi de zi.

Din acel moment, viața ei a luat o cu totul altă întorsătură, din necesitatea de a-și întreține copilul, și începe să coase rochii la comandă.

„Ziua aveam grijă de copil, iar noaptea mă așezam la mașina de cusut pentru a satisface comenzile. Acest lucru m-a făcut foarte puternică, m-a făcut să mă scutur, să mă adun și să merg înainte. Anume acel moment mi-a scos sufletul rebel din zona de confort și m-a transformat din rățușca cea urîtă într-o lebădă foarte puternică”, ne-a relatat Diana.

La șase ani distanță, reîntîlnește un coleg de clasă care îi devine prieten, soț și partener de încredere. Acesta o încurajează să își urmeze visul, ingnorînd eșecurile.

Atelierul de cusut deschis pe bani împrumutați și multă ambiție

Odată cu noua iubire, vine și prima decizie de a împrumuta bani pentru a deschide primul atelier de croitorie în orașul natal.

„Afacerea s-a bazat pe foarte mult entuziasm. Nu știu din care motiv nu m-am oprit niciodată. Erau momente în care plîngeam și voiam să las totul baltă, că nu mai are sens. Cu toate acestea, am continuat și am muncit mult ca să obțin tot ce am astăzi”, ne-a mărturisit protagonista noastră.

Primele încercări de a crea rochii

Astăzi îmbracă femeile în rochii parcă rupte din basme, însă primele încercări de a crea rochii au fost deloc reușite.

„Prima mea rochie de mireasă a fost nu așa cum a trebuit să fie. Am desfăcut-o de foarte multe ori. Țin minte că m-am trîntit într-un colț, am început să plîng și am zis ca nu mai fac în viața mea rochii de mireasă. Idee nu am de ce am continuat”, a mărturisit Diana.

Cu toate acestea, ea nu a încetat să muncească pentru a-și vedea visul realizat.

Un moment de cotitură a fost defilarea de modă din Chișinău la care au fost prezentate pentru prima dată și creațiile ei. Deși rochiile au fost dur criticate, iar unii chiar au acuzat-o de plagiat, totuși această experiență a motivat-o și mai mult să lupte și să demonstreze că este o creatoare de modă de valoare.

Decizia de a deschide un atelier în Chișinău

Deși decizia de a veni în capitală pentru a deschide un atelier i s-a dat greu, părînd a fi una negîndită, în cele din urmă s-a dovedit a fi una corectă, afirmă Diana.

Ea visează să meargă în casa Chanell, ca să vadă cum se lucrează cu adevărat în lumea modei, dar astea sînt doar planuri de viitor. Recunoaște că de cele mai multe ori se inspiră de pe internet, dar totuși a ajuns creeze rochii de vis.

Stofele pentru creațiile ei de cele mai multe ori le aduce din afara țării, cea mai scumpă rochie cusută pînă acum fiind rochia de mireasă în care a strălucit la propriu.

Visul de a ajunge la Paris

Creatoarea de modă visează să ajungă la Paris, să-și poată prezenta acolo creațiile și să demonstreze că se poate, că fără bani mari, fără sponsori, îți poți crea un nume în lumea modei. Deși, recunoaște că a fost greu, adesea dorind să renunțe, totuși știe că prin multă muncă și ambiție poți reuși tot ce îți dorești.

Rochii create de Diana, atît pentru femei, cît și pentru micile prințese, vor fi demonstrate în decembrie în cadrul unei prezentări de tip închis. Ea spune că din colecție fac parte rochii cu totul unice și oarecum diferite de cele create pînă acum, creații la care au muncit și colegele sale de atelier.

Eleganță și stil

Diana Voevuțki susține că, pentru a fi elegantă, nu e neapărat să îmbraci haine scumpe și pompoase. Un idol al frumuseții feminine pentru ea este Renata Litvinova, femeia care, chiar și nemachiată, este elegantă.

Eroina noastră de astăzi ar putea servi drept model pentru mulți dintre noi, pentru că a știut să-și clădească succesul pietricică cu pietricică, ignorînd predicțiile pesimiste. Și-a construit un nume pe bani împrumutați, luptînd pentru visul său.

Dacă vrei să fii protagonistul campaniei noastre și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta irepetabilă, te îndemnăm să trimiți un mesaj pe adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md.

Iar noi, în fiecare zi de duminică, te invităm să citești file din istoria unor moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load