Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Pentru ce Occidentul militarizează Moldova?

6 iul. 2022,, 10:00 (reactualizat 6 iul. 2022,, 21:29)   Analitică
9924 0

Zilele trecute Consiliul Europei a luat decizia să aloce 40 mln. de lei pentru întărirea forțelor armate ale Republicii Moldova.

“Această măsură de sprijin va consolida posibilitățile unităților logistice, de mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicare tactică a forțelor armate ale Moldovei ”, - se spune în mesajul reprezentanței UE în Moldova.

Mijloacele alocate vor fi utilizate pentru dotarea armatei naționale cu echipamente neletale, drone și echipamente pentru instruirea personalului militar. Ceea ce, menționează reprezentanța UE în Moldova, va spori securitatea națională și stabilitatea în regiune.

Dublarea bugetului de apărare

Cu o zi înainte, despre sprijinirea practică suplimentară a Republicii Moldova au anunțat și liderii țărilor NATO în cadrul summit-ului de la Madrid. “În lumina noii situații în sfera securității în Europa, am decis să luăm măsuri noi de consolidare a sprijinului politic și practic direcționat pentru partenerii noștri, inclusiv Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova. Vom colabora cu ei în scopul consolidării stabilității lor, a creării capacităților și afirmarea independenței lor politice ”, - se spune în comunicatul final, din 29 iunie, al summit-ului NATO de la Madrid.


După aceste noutăți venite din partea partenerilor occidentali, secretarul de stat al Ministerului apărării Valeriu Mija a declarat mulțumit, în emisia postului TVR Moldova, că ajutorul militar promis de Occident pentru fortificarea armatei naționale va dubla, practic, bugetul militar al țării. În timp ce bugetul Ministerului apărării pentru a.2022 constituie aproximativ 50 mln. de dolari, cele 40 mln. de euro (plus 7 mln. aprobate la finele anului trecut tot pentru necesitățile Armatei naționale) reprezintă un sprijin extern semnificativ.

În timpul emisiei, Valeriu Mija a mai menționat, că armamentul din dotarea forțelor armate ale RM este format din tehnica sovietică din anii 1960-70, care a fost elaborată “reieșind din strategiile sec. XX ”. Da pentru a corespunde sarcinilor actuale trebuie să modernizăm protecția împotriva tancurilor și a țintelor aeriene.

Pe fondalul acestor noutăți apare întrebarea: pentru ce țările occidentale au început să militarizeze așa de activ Republica Moldova neutră, împotriva căror “tancuri și ținte aeriene” vor fi direcționate armele de tip occidental, preconizate pentru a fi livrate RM?

Dacă armele occidentale moderne și nu prea vin spre Ucraina într-un flux infinit, totul este evident: țara se află în război cu Rusia, iar Occidentul are nevoie de slăbirea Moscovei, nu de victoria ei. Pe 26 iunie, într-un interviu pentru CNN premierul britanic Boris Johnson a declarat: “Victoria Rusiei în Ucraina ar fi total catastrofală”.

Încă în luna martie veteranul diplomației americane Chaz Freeman, fost ajutor al ministrului apărării în probleme de securitate internațională și ambasador în Arabia Saudită, a formulat teza privind “războiul pînă la ultimul ucrainean”, preluată apoi de mulți politicieni, inclusiv de președintele Rusiei Vladimir Putin sau ministrul apărării al FR Serghei Șoigu. În articolul său pentru portalul The Gray Zone Freeman a menționat, că SUA poartă în Ucraina un război nedeclarat contra Rusiei pentru a-și menține hegemonia în lume, că această criză este în avantajul complexului industrial - militar american și că ea consolidează NATO, de aceea, în opinia diplomatului pensionat ,SUA vor lupta cu Rusia “ pînă la ultimul ucrainean”. Prin decizia de a spori semnificativ ajutorul militar pentru Chișinău, UE și SUA doresc să includă în această formulă a confruntării geopolitice și elementul “ pînă la ultimul moldovean”?

Cum s-a schimbat poziția Chișinăului oficial

Asta în timp ce liderii occidentali ne spun cu regularitate, că securitatea Moldovei nu este în pericol. Recent, despre aceea că “în adresa RM nu există amenințări militare” pentru postul TV Moldova-1 a declarat Mircea Geoană, adjunctul secretarului general NATO. Totuși, în capitalele occidentale,deja de luni bune, se vorbește despre pomparea armelor occidentale, inclusiv letale, în țara noastră.

La începutul lunii mai, în timpul vizitei sale în Moldova, Charles Michel, președintele Consiliului Europei, a declarat că Uniunea Europeană intenționează să ofere Moldovei echipamente militare suplimentare. “Noi vom ajuta Moldova să-și consolideze stabilitatea și să se isprăvească cu urmările agresiunii rusești asupra Ucrainei ”, - a declarat el. Demnitarul european hu a concretizat despre ce fel de echipamente este vorba și cum vor ajuta ele RM “să se isprăvească cu urmările agresiunii rusești asupra Ucrainei ”, care în mare parte țin de pierderile economice și de criza refugiaților.

Pe 20 mai Liz Truss, ministra de externe a Marii Britanii, declara într-un interviu pentru The Telegraph, că pentru a se apăra “vecinii vulnerabili” ai Ucrainei, și anume Moldova, trebuie să fie “echipați conform standardelor NATO”. Truss a spus că Marea Britanie discută deja cu aliații din NATO posibilitățile de a sprijini asemenea țări, incapabile să se apere în cazul unei invazii militare. De aceea, a menționat ea, livrările militare în Ucraina, pe care Londra le discută cu Polonia, “pot fi aplicate și în cazul altor state vulnerabile, cum este Moldova”.

Pe 21 mai despre disponibilitatea de a începe livrările de armament în RM au anunțat și SUA. În cadrul vizitei oficiale a unui grup de congresmeni americani la Chișinău s-a anunțat că, dacă din partea conducerii moldovenești va urma o solicitare de armament pentru “a se apăra de Rusia”, aceasta va fi satisfăcută.

Pe 15 iunie, în treacăt prin Chișinău, președintele Franței Emmanuel Macron a numit suma exactă, pe care Fondul european pentru apărare o va aloca Republicii Moldova pentru cheltuielile ei de apărare – 40 mln. de euro. Drept că deocamdată este vorba doar de livrarea armelor neletale. Dar, s-a scăpat cu vorba prima ministră Natalia Gavrilița în emisia postului TV Moldova-1, Chișinăul negociază cu partenerii occidentali și livrarea de arme letale. “Acum decidem dacă vom avea sau nu nevoie de arme letale”, - a spus ea.

Este semnificativ modul în care s-a schimbat poziția Chișinăului oficial pe măsură ce partenerii occidentali se expuneau pe marginea militarizării republicii pentru a contracara “amenințarea rusească”.

La începutul conflictului militar din Ucraina vecină, conducerea țării a anunțat că sprijină Kievul, dar a făcut trimitere la statutul de neutralitate a țării, consfințit în Constituție, și s-a abținut de la orice participare la acest conflict sau aderare la sancțiunile antirusești. Pe 5 martie, după ce deputatul Radei Supreme Alexei Goncearenco a scris pe o rețea socială despre o posibilă introducere a legii marțiale în Republica Moldova, președinta Maia Sandu a afirmat cu severitate că “nu există semne că Republica Moldova ar fi supusă riscurilor ce țin de războiul din Ucraina” și a subliniat că “difuzarea minciunilor care incită la violență sau pot prejudicia pacea, se pedepsește prin lege”.

Însă cum numai la Bruxelles, Londra și Washington au început să vorbească despre aceea, că Moldova are nevoie de armament occidental pentru “a se apăra de Rusia”, conducerea moldovenească imediat a început să promoveze public teza “avem un stat neutru, desigur, dar neutralitatea trebuie apărată”.“Acum, că avem un război chiar la hotare, noi trebuie să facem eforturi financiare și logistice serioase pentru a crea o armată profesionistă, modernă și echipată. O armată puternică și echipată va oferi țării libertatea acțiunilor, încrederea în forțele proprii și oportunități strategice ”, - a declarat președinta Maia Sandu pe 27 aprilie, în cadrul ceremoniei consacrate jubileului de 30 de ani de la crearea Statului Major al Armatei naționale.

“Statele neutre trebuie să se poată apăra. Și acest context foarte negativ, creat de agresiunea rusească împotriva Ucrainei, bineînțeles înseamnă că toți trebuie să se adapteze noului context ”, - este spusa ministrului de externe Nicu Popescu, rostită pe 27 mai în interviul pentru postul TV “Настоящее время” (creat de corporația media “Radio Europa Liberă” cu participarea “Vocii Americii”).

“Neutralitatea este consfințită în Constituția Moldovei, dar ea trebuie apărată. Autoritățile vor consolida potențialul militar al Republicii, noi vom investi în forțele noastre armate, ceea ce, cu regret, nu s-a făcut timp de 30 de ani”, - președintele parlamentului Igor Grosu la conferința de presă cu spicherii din Țările Baltice și Europa de Nord din 31 mai.

“Neutralitatea trebuie apărată. Cetățenii noștri sprijină această neutralitate, dar asta nu înseamnă că în noile condiții de securitate , noile amenințări și noile provocări, noi nu trebuie să investim în posibilitățile noastre de apărare. De aceea am apelat la partenerii noștri cu solicitări, inclusiv asistență neletală, fortificarea capacităților de frontieră și desigur vorbim cu alte țări europene despre alte tipuri de asistență”, - prima ministră Natalia Gavrilița în interviul din 2 iunie la Moldova-1.

“Armata trebuie să aibă în dotare toate mijloacele, pentru a putea să ne apere în cazul unui conflict. Anume de aceea guvernul trebuie să contribuie la atingerea acestui scop, pentru a asigura lucrurile elementare, necesare armatei”, - președinta Maia Sandu în interviul pentru postul francez de radio RFI, 21 iunie.

Moldova rupe relațiile cu FR și trece definitiv de partea Ucrainei?

Recent, președinta Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în Ucraina. Ea a vizitat Bucea, Borodeanca, Irpeni. “Am văzut locurile gropilor comune din Bucea, unde au fost înhumați zeci de oameni împușcați în timpul ocupației acestui oraș de către armata rusă. Este o tragedie, ce nu poate fi descrisă în cuvinte”, - a declarat șefa statului.

Liderul PSDM Victor Șelin crede că Sandu a mers acolo pentru ca în urma celor văzute “să rupă definitiv relațiile cu Rusia și să declare aderarea la sancțiunile Occidentului contra FR”. După care, zice el, Chișinăul va renunța la poziția neutră în raport cu conflictul din Ucraina.

“Moldova rupe definitiv relațiile cu Rusia. Sandu are nevoie de aceasta pentru ca RM să primească bani de la UE, deja pe post de candidată UE. Apoi Moldova automat va adera la noile sancțiuni ale Occidentului împotriva Rusiei. Iar vizita președintei RM în Ucraina nu în zadar a concis cu summit-ul G7. Anume pentru al au fost făcute declarațiile pe care Sandu le-a făcut deja, și cele pe care încă le va face”, - a declarat politicanul pentru publicația rusă “Независимая газета”.

Așa e sau nu vom afla în lunile următoare. Dar președintele parlamentului Igor Grosu a și declarat, că din solidaritate cu UE, conducerea Moldovei este gata să adere la sancțiunile împotriva Rusiei. Iar aceasta înseamnă includerea ei automată în lista “țărilor neprietenoase” și da, ruperea de facto a relațiilor cu Federația Rusă.

În cadrul vizitei Maiei Sandu în Ucraina a fost abordată și problema Transnistriei. Site-ul oficial al președinției ucrainene a anunțat, că în timpul negocierilor părțile au discutat despre opunerea invaziei rusești în Ucraina și reglementarea transnistreană. “Noi trebuie împreună să facem tot posibilul pentru ca agresiunea rusească să nu mai poată amenința pe nimeni în Europa – nici Ucraina, nici Moldova, nici oricare altă țară”, - a declarat Volodimir Zelensky în cadrul întrevederii. Iar la conferința de presă finală, în prezența președintei Moldovei, a promis să lovească Transnistria, care este parte a țării noastre, în cazul unei amenințări ipotetice, deoarece Kievul primește de acolo “semnale neplăcute”.

Președintele ucrainean nu a descifrat ce fel de “semnale neplăcute ”, dar canalele ucrainene de telegram scriu în ultimul timp, că “în Transnistria ocupanții fac agitație ca bărbații să semneze contracte cu FA ale FR: anunțuri privind recrutarea publică toate mijloacele de informare în masă, ele-s distribuite în lădițele poștale și plasate în locurile publice”. Iar fostul deputat Alexandru Slusari a plasat pe Facebook un anunț de acest fel, în care viitorilor soldați - contractanți ai armatei ruse li se promite un salariu de 30 mii de ruble rusești și participarea la ipoteca militară: transferul lunar în contul propriu , după încheierea primului contract, a sumei de 25 mii de ruble. “Am înțeles, că în Transnistria procesul de recrutare în armata rusă s-a activizat foarte mult. Nimeni nu ascunde, că acești năimiți vor merge să lupte cu Ucraina ”, - conchide ex-parlamentarul.

Dar aceste anunțuri și materiale de agitație nu conțin nimic ieșit din comun. Trupele ruse, dislocate în Transnistria, își completează cu regularitate efectivul din contul localnicilor, printre care mulți au cetățenie rusă. Astfel, încă în a.2016 ambasadorul rus în Moldova Farit Muhametșin a fost convocat la MAE din Moldova pentru informațiile privind recrutarea în armata rusă a cetățenilor domiciliați în Transnistria. Unde mai pui că 30 mii de ruble nu este suma achitată contractanților pentru participarea la acțiuni militare, despre care scrie ex-deputatul Slusari. Acolo suma este mult mai mare.

Cum se vede, Ucraina din nou exploatează activ tema transnistreană . Canalul ucrainean de telegram “Резидент” scria cu ceva timp în urmă, că pe fondalul recentelor eșecuri ale armatei ucrainene consilierii și analiștii lui Zelensky i-au recomandat încă odată să apeleze la “cazul Transnistriei”. Și pe acest fondal militarizarea Moldovei de către partenerii occidentali arată foarte alarmant.

Da, Armata națională are, desigur, nevoie de modernizare. Această necesitate s-a copt demult. Dar nu e mai bine să o lăsăm pentru vremuri mai liniștite, ca să nu zdrăngănim armele occidentale în fața Rusiei, care este în război cu Ucraina? Armata moldovenească este una dintre cele mai mici din CSI. Efectivul ei este de 5,5-6 mii de persoane. Așa că oricum nu ai înarma-o și nu ai moderniza-o, orice adversar puternic o va strivi pur și simplu prin superioritate numerică.

Evenimentele din Ucraina au arătat că SUA, Marea Britanie și aliații lor nu doresc să intre într-o confruntare directă cu Moscova. În schimb, o fac cu plăcere pe spatele altora – la început organizează livrarea armamentului și a tehnicii militare învechite sub pretextul sporirii securității naționale și stabilității în regiune, și asigură fluxul de consilieri și specialiști militari în țară, apoi agravează situația din această țară cu ajutorul diverselor tehnici informaționale. De nu ne-ar forța într-adevăr să mergem “să ne apărăm neutralitatea”…

Vladislav Bordeianu

17
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?