X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pentru ce revine în politică Usatîi?

20 mar. 2023,, 19:23   Analitică
6566 0

Renato Usastîi își scoate partidul din anabioză. În emisiunea “Prime Time” a postului Prime TV el a declarat că este în toi pregătirea congresului “Partidului nostru”, care trebuie să devină “cel mai mare în politica moldovenească”.

Ei bine, fostul primar de Bălți este meșter în a face declarații tari. Dar ce perspective reale are formațiunea sa? Și pentru ce ex-liderul “Partidului nostru” a decis să revină în politica moldovenească?

S-a supărat și a trîntit ușa

Despre aceea că demisionează din funcțiile de primar de Bălți și președinte al “Partidului nostru” Renato Usatîi a anunțat pe 12 iulie, 2021 – imediat după ce au fost făcute publice rezultatele anticipatelor parlamentare.

Pentru el, aceste alegeri trebuiau să devină o revanșă. Usatîi se și vedea în parlament pe post de ”a treia forță”, și mult înainte de scrutinul din 11 iulie a anunțat condițiile bunăvoinței sale postelectorale la formarea coaliției de guvernare. “Îmi pot asuma Ministerul de interne și Ministerul agriculturii, precum și pe cel al sănătății ”, - a declarat el într-o emisiune televizată cu două luni înainte de alegerile anticipate.


Încrederea primarului de Bălți era sprijinită de rezultatele prezidențialelor din a. 2020, în care el în primul tur a fost pe locul trei cu 16,9% din voturi. Însă cele 11 mln. de lei, cheltuite de blocul “Renato Usatîi” în campania preelectorală , s-au dovedit a fi irosite fără rost. Pentru Renato Usatîi și blocul cu numele lui (“Partidul nostru” + partidul “Patria”) cele 16,9% din alegerile prezidențiale, în cele parlamentare au devenit insuficientele 4,1%. Usatîi a pierdut chiar și la Bălții lui natali, unde blocul comuniștilor și socialiștilor a obținut 40,17%, PAS – 27,34%, iar blocul lui Usatîi – doar 22,69%.

Unii comentatori au declarat atunci, că în raport cu liderul “ Partidului nostru” s-ar fi produs “cazul Năstase”. Se știe, că în alegerile prezidențiale din a. 2016 Andrei Năstase, liderul Platformei DA, presat fiind de forțe interne și externe, a ieșit din cursă în favoarea Maiei sandu, și de astunci cariera sa politică a luat-o la vale. În turul doi al prezidențialelor din a. 2020 apelul “votați pentru Maia ca să terminăm cu ”culiocul” , menționau adepții acestei versiuni, putea îndepărta de Usatîi o parte a electoratului de stînga. De aici și rezultatele proaste ale scrutinului în anticipate. Mai ales că și în campania electorală din 2021 el a declarat deschis că intenționează să colaboreze cu partidul Maiei Sandu în noul parlament. “Eu nu fac alianță cu ”culiocarii”, cu participanții la furtul miliardului și alte crime, inclusiv “landromatul”, - spunea liderul “ Partidului nostru” într-un interviu pentru ”Europa liberă” cu o lună înainte de alegerile anticipate.

Ala sau altfel, a doua zi după scrutin , supărat pe rezultatele proaste obținute la Bălți, Renato Usatîi și-a anunțat demisia din funcția de primar și a dat de înțeles că v apleca și din cea de președinte al “ Partidului nostru ”. Despre aceea că a semnat cererea de plecare primarul de Bălți a mai vorbit și la 2 septembrie, 2021 în raportul de activitate , ținut în fața bălțenilor , unde și-a vărsat toată supărarea. El a declarat că a cheltuit pentru acest oraș 50 mln. de lei din banii personali, apoi bălțenii nu au mai dorit să vadă în parlament “Partidul nostru”, printre sarcinile căruia era modificarea repartizării banilor pentru regiuni. Dar dacă nu au dorit – nu trebuie.

Acum el regretă acest pas și îl numește prea emotiv.

După plecarea zgomotoasă a liderului, “Partidul nostru” și-a încetat existența. Angela Colațchi, doctor în politologie, a declarat atunci pentru Newsmaker, că “PN” – este un tipic partid al liderului, care se va menține o vreme, dar după plecarea liderului va dispărea.

Așa a fost, de fapt. În octombrie, 2021 plecarea din formațiune și-au anunțat-o mai mulți membri ai“ Partidului nostru ” la Bălți, inclusiv unii consilieri municipali care nu au fost de acord cu decizia liderului. “Să cedezi orașul nu se știe cui în această situație este o trădare, iar să găsești putere pentru a continua munca în ciuda circumstanțelor este cel mai complicat ”, - a scris pe rețelele sociale consilierul municipal Igor Brînzari.

A rupt-o cu Usatîi viceprimarul Nicolai Grigorișin, care a stat în fruntea orașului și a exercitat funcțiile de primar în timp ce Usatîi se afla peste hotare – inițial, în 2016, se ascundea la Moscova de dosarele penale deschise pe numele lui în Moldova, apoi în timp ce Usatîi făcea “turism” activ.

Grigorișin nu a fost de acord cu faptul că după demisia primarului de Bălți “ Partidul nostru” nu va participa în alegerile anticipate ale primarului, și și-a înaintat candidatura. Ca răspuns, Usatîi a declarat în emisia unui post TV, că Nicolai Grigorișin merge în fără sprijinul echipei sale și a dat de înțeles că a rupt legăturile cu fostul adept. “Iar consilierii care îl susțin pe Grigorișin pot deveni independenți sau trece în alt partid – treaba lor”, - a spus el.

În decembrie, 2021 plecarea din politică ”din motive personale” și-a anunțat-o Ilian Cașu, vicepreședintele “ Partidului nostru”. Iar în februarie, 2023 fracțiunea “ Partidului nostru” în consiliul municipal Bălți s-a redus la 5 membri: 17 aleși locali au declarat, că părăsesc formațiunea pentru a adera la actualul primar Nicolai Grigorișin, care va participa în alegerile locale -2023 din partea “Partidului schimbării” condus de Ștefan Gligor.

Această plecare a fost deja după ce Usatîi și-a anunțat revenirea în politică și reanimarea “ Partidului nostru”, și a purces la întrevederi active în teritoriu și “prelucrarea” foștilor membri de partid. Reiese, că mulți membri ai “ Partidului nostru ” (cel puțin, la Bălți) nu cred în ”resetarea” și viitorul luminos al formațiunii politice, anunțate de ex-liderul acesteia?

I'llbeback

După plecarea zgomotoasă din a.2021, Renato Usatîi a vorbit pentru prima dată despre revenirea sa în politică în septembrie, 2022 .

“În septembrie, 2021 după alegerile parlamentare eu mi-am depus mandatul de primar, ca să nu existe speculații. Eu respect alegerea cetățenilor noștri. Eu am plecat cu capul sus, nu am fost huiduit, ironizat, v-am lăsat cu “vremurile bune”. Eu mereu face ceea ce doresc oamenii. Eu am venit în politică cu tot ce aveam, da voi alegeți niște berbeci care vă mint. Dacă doriți să renască “ Partidul nostru ”, scrieți în comentarii sau mesaje, acum eu am posibilitatea să merg în toată țara”, - a declarat Usatîi într-o emisie directă pe rețelele sociale.

Dar fie că mesajul nu a luat foc, fie că , fie că era prea devreme, după încheierea emisiei ex-liderul “ Partidului nostru ” nu a salvat această includere pe pagina sa.

Următorul anunț public “I'll be back” a răsunat deja la începutul anului curent. În conferința de presă din 19 ianuarie, Renato Usatîi a anunțat relansarea “ Partidului nostru” și a îndemnat-o pe Maia Sandu să desfășoare o masă rotundă cu toate “forțele politice sănătoase” pentru a soluționa în comun situația de criză.

El a declarat că a acordat guvernării alese și opoziției un an și patru luni, pentru ca ei să arate ce pot. Dar țara se află într-o criză profundă, actuala putere nu se isprăvește cu problemele, iar opoziția “critică mult și propune puțin”. De aceea “după analiza efectuată” fostul lider al “PN” a concluzionat, că cetățenii Moldovei au nevoie de o așa forță politică, cum este “ Partidul nostru ”, și el a decis să o relanseze.

Evident, au existat și doleanțe din teritoriu (“în tot acest timp eu înțelegeam perfect că există cetățeni care doresc ca eu să revin pe arena politică a țării ”), promisiuni de a ajunge “în fiecare localitate a Moldovei, pentru a verifica activitatea partidului în teritoriu și a crea structuri de partid acolo unde ele nu există”, și afirmații că ar avea un program concret de dezvoltare a țării, care va fi prezentat în viitorul apropiat.

Acum, dacă reieșim din declarațiile lui Usatîi, este în pregătire congresul de “resetare” a “ Partidului nostru ”, care se va desfășura cu mare amploare pentru a atrage atenția electoratului (“eu voi face tot posibilul pentru ca el să devină cel mai mare în politica moldovenească”), și la care, cel mai probabil, Renato Usatîi va fi din nou ales lider al “PN”.

Pe se contează Usatîi?

După ce a anunțat “relansarea” “PN”, Renato Usatîi circulă intens prin republică și peste hotarele ei, pentru a avea întrevederi cu adepții.

Zilele trecute a fost la Frankfurt și Munchen, anterior a vizitat diaspora moldovenească din Italia. Pe 4 martie le explica bălțenilor de ce a plecat atunci trîntind ușa, și ce intenționează să facă în continuare. “La Bălți trebuie să biruim în această toamnă, și vom birui. Apoi va trebui să avem neapărat reprezentanți în legislativ și în guvern”, - le-a declarat Usatîi.

Comunitatea experților apreciază diferit revenirea lui Usatîi în politică. Jurnalistul Artur Efremov, conducătorul clubului de presă “Социальный резонанс”, imediat după anunțul privind “resetarea” “PN” a presupus că principala sarcină a lui Renato Usatîi în perioada alegerilor locale /prezidențiale/parlamentare este să-i “neutralizeze maxim pe Ion Ceban, Ilan Șor, Marina Tauber, Igor Dodon, Veaceslav Platon, Natalia Morari, colonelul Cavcaliuc și, posibil,Irina Vlah – în special în mediul și creierii concetățenilor vorbitori de limbă rusă și a găgăuzilor ”.

“Pentru ce? Pentru a ridica maxim pozițiile șubrezite ale Maiei Sandu în politica interioară a țării. Usatîi trebuie să o ajute pe Sandu cu orice preț. Să-i “ucidă” pe Șor, Tauber, Dodon, Ceban, Platon, Vlah. Asta-i strategia și tactica de bază a operațiunii speciale a celor care stau în spatele lui Usatîi”, - crede A.Efremov.

Cumva, aceste concluzii le confirmă și Renato Usatîi în emisiile sale televizate. El îi ceartă pe Șor și Dodon, nițel șipe PAS, și laudă președinta țării.

Politologul Vitalii Andrievschii menționează că acum în spațiul politic al țării, în special pe stînga, s-a creat o situație unică. Partidul “Șor” riscă să fie interzis, și cel mai probabil va fi interzis. PSRM suportă oscilații, lucru devenit vizibil în actuala campanie de alegere a bașcanului Găgăuziei. Alte partide de stînga nu au calitatea de lideri, deși o parte din șoriști ar putea fi preluată de comuniști. În general, în viitorul apropiat o mare parte din electoratul de stînga ar putea deveni a nimănui.

“Deci, timpul este favorabil pentru “resetare” . Usatîi putea calcula variantele pe cine să sprijine în acest proces. Faptul că el zice că acum, după plecarea lui Plahotniuc, nu mai e nevoie de bani pentru politică, desigur că nu-i adevărat. De bani este nevoie – măcar și pentru benzină, ca să mergi în raioane. Mi se spunea că în anii 2009-2010 cheltuielile lunare ale partidelor erau de cca 300 mii de dolari, după care aceste sume au ajuns la 700-800 mii și mai mult. Da în campaniile preelectorale costurile cresc mult. Mai ales că la timpul său Usatîi i-a deprins pe oameni cu bani, cu cadouri scumpe. Și de la el asta se așteaptă. Așa că “resetarea” partidului va necesita cheltuieli financiare reale”, - spune Andrievschii.

Deocamdată nu este clar credo-ul politic al renăscutului “PN”. Dacă Renato Usatîi vrea să atragă electoratul de stînga, el trebuie să se pronunțe activ împotriva PAS și a Maiei Sandu, să le declare război politic, să participe la proteste sau să le organizeze pe ale sale. Însă din ieșirile televizate ale politicianului încă nu se vede că ar fi pornit serios împotriva actualei guvernări.

“Cred că există două variante, pe care ar putea merge Usatîi. Ori revine în politică pentru a crea un proiect prooccidental - pentru salvarea vectorului european și a electoratului prooccidental. La fel ca toate proiectele create de Occident ca alternativă PAS, care pierde pozițiile – aceiași “Coaliție pentru unitate și bunăstare (CUB). Ori “Partidul nostru” renăscut acum va fi un proiect pro-oligarhic – dacă protestele vor avea succes și așa numita“tabără oligarhică” va reveni în politică. Ceea ce nu este exclus. Usatîi poate juca și într-o parte, și în alta. Dar revenirea sa nu este neașteptată: el nu este un politician independent și în spatele lui evident stă cineva ”, - crede analistul politic Cornel Ciurea.

Însuși Renato Usatîi susține de pe ecranele televizate, că spre deosebire de alte partide el nu a avut curatori și că “eu nu am nevoie de ei”. Că “Partidul nostru” renăscut va fi unicul partid centrist din țară. Și că “PN” va deveni forța a treia, de alternativă și pentru actuala guvernare, și pentru actuala opoziție, misiunile cărora au eșuat.

Xenia Florea

3
6
0
1
30

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?