X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Alegerile în SUA. Țara e la răscrucea dintre un mare viitor și al doilea război civil

27 oct. 2022,, 09:20 (reactualizat 27 oct. 2022,, 18:05)   Analitică
8071 1

Întreaga lume modernă și-a încordat atenția în ajunul alegerilor americane. Alegerile intermediare din SUA, care se vor desfășura pe 8 noiembrie, reprezintă o piatră de hotar în dezvoltarea relațiilor americane interne și internaționale. Ele pot influența semnificativ dezvoltarea evenimentelor și întoarce cu susul în jos situația privind multe probleme și direcții.

E de menționat, că alegerile intermediare nu-l privesc pe președinte și echipa sa, dar privesc o mare parte din Senat și Congres. La fel, și multe funcții de guvernator, și realegerea membrilor adunărilor legislative. În general, situația promite să fie foarte interesantă, căci de victoria unor sau altor forțe depinde situația în politica internă a SUA, depinde situația internațională: relațiile dintre SUA și China, SUA și Iran, SUA și țările Orientului Apropiat, SUA și Rusia, și desigur situația din Ucraina.

Alinierea în ajunul bătăliei

La moment, situația în Congresul și în Senatul SUA este aproximativ egală. În Senat - 50/50, însă cu votul vicepreședintelui ea este în favoarea democraților. În Congres democrații dețin o mică superioritate, grație spicherei Nancy Pelosi.

Alegerile intermediare în Camera reprezentanților SUA vor avea loc pe 8 noiembrie, 2022. Votarea se va desfășura în toate cele 435 districte ale Congresului în fiecare dintre cele 50 de state din SUA. Vor mai fi aleși delegați fără drept de vot din partea Districtului Columbia și a patru din cinci teritorii insulare ale SUA. Învingătorii alegerilor vor constitui Congresul 118 al SUA, la baza numărului de locuri pentru fiecare stat stau datele recensămîntului populației din a. 2020 .


După alegerile din a.2018 , democrații dețin majoritatea în Camera reprezentanților. După campania electorală din a.2020 superioritatea lor s-a redus. În Congres, în fruntea democraților se află Nancy Pelosi, născută D”Alesandro, — politiciană-democrată americană, deputată în Camera reprezentanților a Congresului SUA din a. 1987 , spichera Camerei reprezentanților între 4 ianuarie, 2007 și 3 ianuarie, 2011 și din 3 ianuarie, 2019 pînă în prezent. Pelosi a fost printre fondatorii Caucusului progresivist (mișcare reformistă în SUA, care se bazează în special pe clasa de mijloc – nota red.). Pe 21 martie,2008 Pelosi a criticat RPC pentru reprimarea tulburărilor în Tibet și a îndemnat «toți iubitorii de libertate din lume» să condamne China. Vorbind în fața miilor de tibetani în India, ea a numit situația din Tibet «o provocare pentru conștiința lumii ». Dar nu a îndemnat la boicotarea Jocurilor Olimpice din a. 2008, desfășurate la Beijing. Pelosi s-a pronunțat și împotriva rezoluției adoptate de Senatul SUA privind declararea Corpului gărzii de apărare a revoluției islamice din Iran ca organizație teroristă. «În istoria țării noastre n-a mai fost așa ceva, ca senatul prin acțiunile sale că declare o parte a forțelor armate din altă țară drept organizație teroristă », — a subliniat Pelosi. Ea confirmă, că SUA și Israel «au o legătură trainică, în război și pace, în durere și bucurie ». Recent, Pelosi a vizitat Republica Chineză Taiwan , ceea ce a provocat o criză acută și critici din partea RPC care, se știe, crede că această insulă este teritoriul ei originar.

Republicanii își au propriul lider parlamentar - Kevin McCarthy, dacă nu ținem cont de faptul, că lider neparlamentar este în continuare ex-președintele Donald Trump. Kevin McCarthy este un politican și om de afaceri american, care din a. 2019 este liderul minorității în Camera reprezentanților din SUA. Membru al Partidului republican, anterior a fost liderul majorității în Camera reprezentanților între anii 2014 și 2019. După victoria lui Joe Biden în prezidențialele din a. 2020, Trump a refuzat să recunoască rezultatele și a declarat falsificări. McCarthy a sprijinit poziția lui Trump, a declarat că Trump a învins și a participat la încercările de a contesta rezultatele.

Vom menționa o circumstanță. În octombrie, 2019 McCarthy a declarat că «președintele nu a făcut nimic rău». Era vorba despre președintele de atunci Trump, care a cerut președintelui Ucrainei să înceapă o anchetă asupra candidatului la președinție din partea democraților Joe Biden. McCarthy a adăugat: «Președintele nu a investigat acțiunile concurentului în campanie, președintele a încercat să intre în esență, la fel cum fiecare american și-ar dori să știe de ce la noi există această minciună cu Rusia, care de facto a început în Ucraina ».

Acum cu privire la Senat. Aici campania electorală va afecta 34 din 100 de senatori. Învingătorii alegerilor vor forma Congresul 118 al SUA. Mandatul senatorilor va dura în perioada 3 ianuarie, 2023 - 3 ianuarie, 2029. Alegerile din a. 2022 prevăd votarea senatorilor de clasa a treia, care în prezent este reprezentată de 14 democrați și 20 de republicani. Din 20 ianuarie,2021 democrații au majoritatea, căci doi senatori independenți stau pe poziții liberale. În plus, vicepreședinta Kamala Harris are dreptul votului decisiv în cazul apariției situației 50/50. Chuck Schumer, liderul democraților în Senat, este un politican american, senator superior din partea statului New York. Chuck Schumer, care adesea se numește «Chuck», este un politician cu vederi destul de progresiste, a absolvit Universitatea Harvard, a practicat avocatura și este doctor în jurisprudență. Oponentul său este liderul republicanilor Kevin McCarthy .

Vom mai menționa, că în Senat există și candidați fără de partid, și independenți care sprijină, în special, Partidul democrat. Numărul lor mereu a fost foarte mic. La alegeri vor participa și alte partide, inclusiv formațiuni politice regionale. Reieșind din actuala aliniere politică din SUA, aici ar fi posibile senzații și accederea unor candidați independenți în aceste instituții ale puterii.

Ultima provocare a lui Trump

Evident, observatorii au un interes mare față de poziția republicanilor în general și a lui Donald Trump în special, căci mulți prezic victoria lui în aceste alegeri. Dar în partidul republican, unde mulți îl sprijină pe Trump, iar mulți – nu, situația este complicată. Cu ce, așa dar, merg republicanii în alegeri?

Kevin McCarthy, megafonul ex-președintelui Donald Trump, a publicat tezele care vor deveni realitate dacă vor învinge republicanii de dreapta. Ele se numesc "Angajamentele Americii" și conțin următoarele teme :

—"O economie puternică": se vorbește aici despre inflație, prețurile înalte pentru gaze, problemele din lanțul livrărilor și concurența cu China. Kevin McCarthy le recomandă colegilor de partid să promită "că vor pune capăt programului "Build back better" (planul lui Joe Biden de finanțare a unui șir de proiecte – nota red.), și să înlăture cheltuielile guvernamentale risipitoare ".

—"Națiunea care este inofensivă": prioritară trebuie să fie lupta cu criminalitatea și problemele imigrației, republicanii promit "asigurarea securității hotarului din sud ", "reducerea nivelului de criminalitate și apărarea securității naționale ".

—"Un viitor liber", unde titlurile capitolelor includ următoarele : "Convinge-te că fiecare copil în fiecare loc poate avea succes ", "Cea mai bună îngrijire și cei mai buni indici de sănătate pentru toți americanii " și "Opunerea tehnologiilor mari și promovarea libertății de exprimare ".

—"Guvernul care este gestionar": în capitolul final se menționează amploarea eforturilor de supraveghere, promise de republicani în anul viitor, dacă vor redeveni majoritari, inclusiv promisiunea de a "asigura alegeri sigure și corecte ".

Chiar dacă alegerile nu-s prezidențiale, pentru Trump ele au o importanță mare. Este o provocare. Poate, ultima provocare pentru ex-președinte. De aceea realitățile se văd nu ca parlamentare, nici ca prezidențiale, ci ca ultima alegere a țării care își pierde pozițiile și viitorul dominant.

Spre deosebire de a. 2000, atunci Bush-juniorul a fost susținut de America albă, iar pentru Gore au votat celelalte grupuri etnice, de această dată Trump reușește să atragă de partea sa nu doar albii, ci și hispanicii și afroamericanii. Alta este starea societății, acum mulți hispanici și afroamericani au devenit parte a establishmentului economic și politic, și nu intenționează să împartă cu RPC și lumea a treia situația lor extraordinară. Unde mai pui că ei înțeleg, că este pusă problema supraviețuirii SUA ca supraputere și despre supraviețuirea întregii lumi occidentale, atlantice. Dacă în a. 2000 Gore și în a. 2008 Obama au fost sprijiniți de capitalul financiar, în special de cel pro-Rotschild, azi o mare parte din sistemul rezervelor federale, care depinde de bănci și corporațiile financiare, aparține conservatorilor. Asta schimbă radical situația. Și deși, ca și cu ani în urmă, piața informațională, televiziunea și mass-media dușmănoasă față de Trump este controlată de establishmentul radical de stînga, unele mass-medii se orientează spre Trump și în special spre republicanii moderați. Printre acestea și Fox-News – publicații TV, tipărite și online, care au rating înalt. Trebuie să subliniem în acest context, că multe chestiuni, cum ar fi relațiile cu China, sprijinirea Taiwanului, problema Orientului Mijlociu, sprijinul Israelului, abordarea critică a politicii Iranului și actuala situație din Ucraina apropie ambele partide americane mari. E important! Și estompează situația confruntării generale.

Dar există problema politicii interne și a economiei interne, problema atitudinii față de valorile tradiționale, avorturi, familie, egalitatea de gen, reformele sociale și medicinale, impozite, care contrapune radical principalele forțe politice din SUA. Aici republicanii și democrații se află într-o confruntare totală, mortală chiar. Democrații vor să pună în centrul campaniei lor electorale problema legalizării avorturilor, despre asta vorbește alocuțiunea președintelui Joe Biden.

În SUA s-a creat tradiția că dacă în alegerile prezidențiale învinge un democrat, în parlamentarele intermediare neapărat va învinge Partidul republican , și viceversa. Acum este anume această situație, și putem presupune victoria republicanilor, ceea ce duce la consolidarea pozițiilor lui Donald Trump și adepții săi. Însă ex-președintele este citat într-un șir de procese judiciare, una dintre acuzații ține de fraudarea finanțărilor publice, iar aceasta nu mai este o acuzație obișnuită.

Pe poziții diferite

Așa dar, e posibilă consolidarea adepților lui Trump, dar în partid se observă o sciziune, căci o parte din republicani se află în opoziție cu fostul președinte. Printre aceștia, apropo, este și fostul vicepreședinte Mike Pence ,și fostul secretar de stat Mike Pompeo, în ierarhia republicană ei nu-s niște tovarăși oarecare și pot influența repartizarea forțelor în prezidențialele americane primare.

Am menționat deja importanța acestor alegeri pentru Donald Trump și echipa lui. Dar asta nu e tot, căci se decide soarta Statelor Unite. Politica internă și rolul pe arena mondială. Se decide și soarta unui șir de conflicte la nivel mondial, căci aici pozițiile democraților și republicanilor diferă radical.

Spre exemplu. Fostul secretar de stat al SUA Mike Pompeo l-a criticat în februarie, 2022 pe președintele Joe Biden. În opinia sa, actualul lider american nu pune suficiente presiuni pe Rusia, iar noile sancțiuni nu-s eficiente. De aceeași părere este și ex-președintele SUA Donald Trump. Însă ulterior Trump și-a atenuat ritorica politicii externe și a spus că, dacă el ar fi fost la putere, evenimentele din Ucraina s-ar fi desfășurat într-o direcție mai pașnică.

Pe 9 octombrie, la Nevada, la conferința adepților săi Trump a fost și mai concret. Ex-președintele a îndemnat la negocieri imediate cu Ucraina, pentru ca conflictul din țară să capete un final pașnic. Concret, el a declarat: "Și acum noi avem [un conflict] între Rusia și Ucraina. <...> Noi trebuie [să venim] la negocieri imediate privind încheierea pașnică a războiului sau vom avea al treilea Război Mondial ". Toate acestea vorbesc despre aceea, că în tabăra lui Trump există o apreciere obiectivă a situației din lume.

La conferința adepților săi din statul Wiskonsin ex-președintele a declarat, că șirul continuu al pașilor administrației actuale în politica externă, eșuați în opinia lui Trump, înrăutățesc situația în SUA. Ex-președintele a pus pe umerii lui Joe Biden răspunderea pentru inflația-record, căderea piețelor de capital, creșterea prețurilor la energie și pierderea independenței energetice de către Washington. "Țara noastră s-a predat în Afganistan, unde a lăsat în urmă ostași morți, cetățeni americani și cele mai bune echipamente militare din lume în sumă de 85 mlrd. de dolari", - a arătat el.

O problemă aparte – imigrația. Cunoaștem că Donald Trump a început construirea unui zid la hotarul cu Mexic, de-a lungul r. Rio-Grande. Democrații s-au străduit să zădărnicească acest eveniment. Aici Trump nu este solitar. Încă un deceniu în urmă în cartea "Cine suntem noi?" Samuel Huntingtong a numit imigrația din țările lumii a treia printre "pericolele de bază" pentru cultura anglo-protestantă a Americii.

Dar atunci în tabăra republicanilor împotriva acestor poziții s-au pronunțat neoconservatorii în frunte cu Bush-juniorul și "pătimașul neoconservator " David Brooks. Ei i-au numit xenofobi, naționaliști și rasiști pe republicanii conservatori. Drept că, cu trecerea anilor, neoconservatorii, care au cedat toate pozițiile Americii și ale Partidului republican, au fost învinși de adepții lui Trump. Dar azi ei își ridică capul încărunțit și chelit, pentru a prăvăli toate pozițiile rezistenței cu adevărat republicane și a atrage țara într-o altă confruntare militară, a surpa treptat identitatea națiunii americane cu chemări la noi valuri de imigrare, finanțate de fondurile lui J.Soros.

Dacă după învingerea dixicraților (sudici, democrați de dreapta), în interiorul Partidului democrat totul e relativ monolit, doar mici divergențe între extrema stîngă și democrații moderați, atunci în tabăra republicanilor vedem confruntări grave. Urmașii neoconservatorilor, minoritari acum, poartă pică echipei lui Trump. Și adepții care l-au trădat se află în opoziție față de acesta. Ei înțeleg, că dacă învinge populistul-patriot Trump, ei nu vor avea ce spune în politica SUA. Oricum, în ajunul alegerilor americanii trebuie să țină minte cuvintele lui John F.Kennedy, care în anul crizei din Caraibe de acum mai bine de 60 de ani a spus: "Noi trebuie să conștientizăm că Statele Unite nu-s nici atotputernice, nici omnisciente ".

Astăzi lumea s-a schimbat și mai mult, și establishmentul american, fie el de dreapta sau de stînga, trebuie să înțeleagă asta și să țină minte vorbele marelui președinte-democrat J.F.Kennedy. Azi începe epoca nouă, care va determina viitorul SUA. Ori un imperiu care își pierde forța pe arena internațională, ori un stat puternic, corect, multinațional. Stat, în persoana căruia vor găsi sprijin orice țări slabe. Orice state libere de despotism și totalitarism, grupuri naționale și oameni. În caz contrar această țară nu va evita un război civil.

Veaceslav Matveev

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?