Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

FAU – în Transnistria, FAR – în Moldova de pe malul drept?

19 mai. 2022,, 12:14 (reactualizat 19 mai. 2022,, 18:06)   Analitică
11372 0

Recent, în emisia postului PRO TV Chisinau, președintele parlamentului Igor Grosu a declarat, că dacă Moldova se va pomeni atrasă într-un conflict militar, conducerea țării va cere ajutorul vecinilor.

Grosu a mai spus că Chișinăul este gata pentru “orice scenariu”, că reieșind din aceste scenarii autoritățile moldovenești se află “într-un dialog permanent cu partenerii noștri, cu vecinii noștri”, însă la moment nu va dezvălui toate detaliile , dat fiind că este “o informație secretă”.

“Noi trebuie să facem tot posibilul pentru a ne apăra țara, și noi o vom apăra cu mijloacele de care dispunem și cu sprijinul vecinilor noștri”, - a declarat Grosu.

Ce-i drept, în cadrul aceleiași emisiuni spicherul a menționat, că un asemenea scenariu este unul “ipotetic” și că “toate analizele arată că trupele rusești din Transnistria nu au suficient potențial pentru a începe careva acțiuni militare de sine stătător, mai ales că vedem că aceste două regiuni [regiunile Odesa și Nicolaev din Ucraina– nota red.] au fost bine fortificate”.

Între timp, după vizita întreprinsă în Ucraina de Igor Grosu și Lilian Carp, președintele comisiei parlamentare pentru securitate națională, pe canalele ucrainene de telegram tot mai des apar informații despre aceea că Ucraina trebuie să “vină în ajutor” fraților moldoveni. Dar pentru aceasta, scrie ct ЗеРада, “trebuie ca autoritățile moldovene să decidă în acest sens”. Reieșind din ultimele noutăți, continuă canalul de telegram, “moldovenii încet dar sigur merg pe această cale ”.


Cine stă în spatele diversiunilor din Transnistria?

În Transnistria zilnic se întreprind eforturi de a incendia sau exploda ceva. MAI al republicii nerecunoscute a informat zilele trecute despre suprimarea tentativei de a incendia depozitul de petrol și clădirea comisariatului militar din Tiraspol cu ajutorul unor cocteiluri Molotov.

Pe 10 mai, liderul regiunii Vadim Crasnoselschii a semnat decretul privind prelungirea codului “roșu” de pericol al unui atac terorist cu încă 15 zile. Codul roșu” a fost introdus pe 26 aprilie, după ce la Tiraspol clădirea MSS a fost atacată cu un lansator de grenade, în localitatea Maiac din r-nul Grigoriopol au fost aruncate în aer două turnuri puternice ale centrului local de radio și TV, iar în raionul satului Parcani a fost atacară o unitate militară.

Cine stă în spatele acestor incidente – există diferite versiuni. Evident, convenabile din punct de vedere politic pentru fiecare dintre părțile implicate.

Versiunea Moldovei. Președinta Maia Sandu, spre exemplu, a numit seria de explozii din Transnistria “confruntări interne între forțele opuse din regiune”. Drept că ulterior ea a spus că nu poate fi sută la sută sigură de concluziile privind exploziile din Transnistria. La care V.Crasnoselschii a îndemnat-o pe “doamna Sandu să elibereze comunitatea internațională de propriile sale presupuneri ”.

Versiunea Ucrainei. Ucraina a declarat că în spatele evenimentelor din Transnistria stau serviciile secrete ale Federației Ruse. Mai ales că din punct de vedere cronologic toate coincid: pe 22 aprilie general-maiorul Rustam Minnecaev, adjunctul comandantului regiunii militare centrale a FR, a declarat în cadrul adunării anuale a întreprinderilor din industria de apărare din regiunea Sverdlovsk, că sarcina celei de-a doua faze a operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina este instalarea unui control deplin în Donbass și Ucraina de Sud. Asta ar permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, plus la asta “controlul asupra sudului Ucrainei înseamnă încă o ieșire spre Transnistria, unde la fel există fapte de oprimare a populației vorbitoare de limbă rusă ”.

Și deja pe 25 aprilie trei necunoscuți mascați au tras din lansatoare de grenade asupra clădirii ministerului securității de stat din centrul Tiraspolului, și se pare că o dronă a efectuat două explozii pe teritoriul flotei aeriene a ministerului apărării, adiacent aerodromului din Tiraspol. Iar pe 26 aprilie în localitatea Maiac au fost aruncate în aer două antene ale unui transmițător puternic. Dar, menționează comentatorii ucraineni, nimeni nu a avut de suferit și nimeni nu a fost prins.

“Eu cred că Transnistria este o operațiune specială a SFS cu scopul de a crea un fel de al doilea front, pentru a impune FAU să trimită trupe în această direcție și astfel să retragă o parte din forțe și mijloace de pe direcția principală – Donețk”, - a spus expertul militar Oleg Jdanov pentru portalul ucrainean УНН.

Pe 27 aprilie și președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a declarat că Rusia încearcă să destabilizeze situația în regiunea Transnistriei , însă “Forțele armate ale Ucrainei sunt gata pentru a posibilă escaladare a trupelor rusești pe teritoriul ocupat temporar în Republica Moldova ”.

Pe 28 aprilie portalul ucrainean Defense Express a publicat un articol despre aceea că din Crimeea în Tiraspol poate fi transferat un desant de cca o mie de militari. Tot acolo se spunea că în Transnistria “se desfășoară activ măsuri de pregătire a pistei de aterizare din apropierea Tiraspolului ” și că acolo a început mobilizarea populației sub pretextul exercițiilor militare care vor dura 90 de zile și pentru care se vor achita cca 2800 ruble transnistrene (175 de dolari).

Pe 1 mai publicația britanică The Times a scris, cu trimitere la surse din serviciile secrete ucrainene, că Rusia are pregătit un plan de invazie în Moldova, mai exact – în regiunea ei transnistreană. Din Crimeea, desantul trebuie să aterizeze pe aerodromul din Tiraspol, iar operațiunea însăși va avea loc pe 9 mai, zi în care Kremlinul preconizează să anunțe recunoașterea Transnistriei. The Times menționa, că e puțin probabil ca avioanele și elicopterele rusești să poată ocoli apărarea aeriană ucraineană. Publicația mai sublinia că nu a reușit să confirme datele militarilor ucraineni și cele venite din surse independente.

Iar pe 13 mai, în interviul pentru radiodifuzorul public Rai, Volodimir Zelensky a declarat că “este foarte posibil un atac din Transnistria asupra statului nostru ”, dat fiind că Rusia controlează acolo totul 100%, însă “noi nu vedem o amenințare majoră de acolo ”.

Între timp, televiziunea ucraineană (postul național ICTV) și presa discută serios despre componența, efectivul și armamentul contingentului FA ale FR din Transnistria, care se va opune forțelor armate ale Ucrainei, dacă va fi cazul.

Versiunea Transnistriei. Președintele nerecunoscutei RMN V. Crasnoselschii a presupus, că în spatele incidentelor din republică stau diversioniștii ucraineni, scopul cărora este să atragă Transnistria în criza ucraineană. “Cunoaștem exact de unde au sosit teroriștii și în direcția cărui stat au plecat. Vă asigur că ei nu au nimic în comun cu poporul transnistrean”, - a scris el pe canalul său de telegram la 26 aprilie.

Versiunea Rusiei. Oficialii ruși nu dau aprecieri incidentelor din Transnistria, nu atribuie nimănui sabotajul, doar își exprimă îngrijorarea privind evenimentele în cauză.

“Pot afirma un singur lucru – că noi urmărim atent cum evoluează situația. Evident, noutățile care vin de acolo trezesc neliniște ”, - a declarat Dmitrii Pescov, secretarul de presă al președintelui rus, după primele explozii din Transnistria. Iar cei de la MAE rus au subliniat că Moscova dorește să evite scenariul în care ea va fi nevoită să se implice în conflictul din Transnistria. Iar vina pentru escaladare o pun pe niște “forțe care nu-s interesate de stabilitatea regiunii și doresc să creeze încă un focar de tensiuni ”.

Însă experții și comentatorii ruși au convingerea că în spatele escaladării situației în Transnistria se află Ucraina. Și nu numai ea.

Vladimir Bruter, expertul Institutului internațional de studii umanitar-politice, a presupus într-o discuție cu “Газетa.Ru” , că în spatele atacurilor asupra Transnistriei stă Serviciul de securitate al Ucrainei (SSU), și a atras atenția că primele acțiuni teroriste pe malul stîng al Nistrului au avut loc imediat după vizita secretarului de stat al SUA Anthony Blinken și a ministrului apărării Lloyd Austin în Ucraina. Vizita lor a avut loc la 24 aprilie, iar pe 25 la Tiraspol persoane necunoscute au tras din lansatoare de grenade asupra clădirii MSS, iar pe 26 au fost aruncate în aer două antene puternice în raionul Grigoriopol.

Într-un alt interviu - pentru “Московский комсомолец” – Bruter a spus că autorul real al tuturor acestor provocări este Washingtonul.

“Desigur, Washingtonul nu preconizează lichidarea Transnistriei. Este evident că republica Transnistreană poate fi lichidată destul de repede. Eu cred că planul Washingtonului este să provoace Rusia la acțiuni militare mai intense, sau cel puțin să vadă cum va reacționa Rusia la asemenea provocări. Ei vor să imite deschiderea unui “al doilea front” și să vadă: trupele rusești se vor grăbi să atace Odesa? Vor debarca acolo un desant? Vor spori numărul incursiunilor de luptă și a atacurilor cu rachete? Căci, chiar dacă pare straniu, pentru Washington tergiversarea acestei operațiuni militare nu este avantajoasă. În special pentru că, dacă aceasta va dura și va evolua în folosul Rusiei, ea va afecta semnificativ alegerile preliminare din toamnă ”, - a menționat V.Bruter.

Iar Hristo Grozev, jurnalist de investigație din Bulgaria și conducător al publicației Bellingcat , în comentariul privind subminarea celor două antene ale centrului de radio de la Maiac a scris pe twitterul său, că Rusia folosea aceste două dintre cele mai puternice în Europa transmițătoare АМ pentru difuzarea propagandei rusești în Ucraina. De aceea rușilor la sigur nu le convine subminarea lor. “Așa că atacul a fost ori din partea ucrainenilor, ori de la Dumnezeu ”, - a scris Grozev.

Vladislav Bordeianu

(Va urma 20.05.2022)

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?