X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

UGM, sau mica nisiparniță NATO

4 mar. 2021,, 18:00   Analitică
6444 5

Zilele trecute, după convorbirea telefonică cu Jens Stoltenberg, secretar general NATO, președintele Ucrainei Vladimir Zelensky i-a cerut PAA – Planul de acțiuni pentru aderare la NATO . Dar pentru că poziția membrilor europeni al Alianței Nord-Atlantice este cunoscută demult – reforma apărării, apoi membru NATO, - Kyiv speră că Ucraina va obține acest document faorte rapid, cu sprijinul administrației noului președinte SUA Joseph Biden.

Dar, reieșind din recenta informație publicată de ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmitrii Kuleba, după convorbirea telefonică cu secretarul de stat american Antony Bliken, în locul perspectivelor ”marelui NATO” Washingtonul propune țărilor est-europene tutelate să se unească într-un NATO ”mic” - o triplă alianță militară regională cu participarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei pentru a înfrunta Rusia în regiunea Mării Negre. În opinia experților, cu ”Blocul militar de pe Marea Neagră” SUA doresc să înlocuiască ideea intrării Ucrainei și a Georgiei în alianța Nord-atlantică – adică, jucați-vă în nisiparnița voastră, și vom mai vedea noi.

“Alianța sabiei cu plugul”

Recent ministrul de externe al Ucrainei Dmitrii Kuleba a declarat, că SUA preconizează formarea unei noi alianțe militare între Ucraina, Georgia și Moldova, care va deveni sprijinul militar al Washingtonului în regiunea Mării Negre.

Dacă reieșim din tonalitatea declarației lui Kuleba, Kyiv, planifică să devină lider neoficial al presupusului bloc militar. În ultimii ani, la nivel internațional s-a redus simțitor interesul față de Ucraina și problemele ei din Donbass și Crimeea. Ucraina nu mai este tema nr.1 a știrilor mondiale. Și oficialii de la Kyiv încearcă din răsputeri să-și întoarcă ponderea de altă dată. Din toamna trecută statul vecin promovează intens ideea creării unei platforme internaționale pentru discuții privind perspectivele “eliberării Crimeii anexate”. Așa numita “Platformă a Crimeii”, în opinia autorilor, trebuie să atragă atenția comunității internaționale la “peninsula ocupată” și să contribuie la “restabilirea suveranității și a jurisdicției Ucrainei asupra Crimeii ”.


Kyiv preconiza primul summit al “Platformei Crimeii” pentru mai, 2021. Dar se vede că ceva nu a mers – acum o lună s-a anunțat că “summit-ul dezocupării” este transferat pentru august. Nici analiștii internaționali nu au prea apreciat un asemenea format de negocieri, numindu-l “neviabil” și “un element neiscusit al războiului informațional ”. Iată că acum Ucraina nu este împotrivă să conducă UGM – blocul regional “Ucraina-Georgia-Moldova”.

“Cu privire la tripla alianță în regiunea Mării Negre, i-am spus secretarului de stat că SUA pot conta pe Ucraina ca pe un partener de nădejde anume în regiunea Mării Negre și în Europa Centrală. Adică, este spațiul nostru de existență, acele locuri unde noi putem contribui real. Și vă asigur, că și Ucraina, și Georgia, și Moldova deja se mișcă activ în această direcție. Deocamdată, nu spun mai multe. Vor fi rezultate – va afla toată lumea ”, - a declarat șeful MAE ucrainean în emisia unui post TV.

UGM? Nu, n-am auzit!

După ce a devenit clar că în alegerile prezidențiale din SUA învinge Joe Biden, experții internaționali au declarat că pentru viitorul președinte american spațiul post-sovietic, în special vestul lui, este mult mai important ca pentru Donald Trump. Și că după venirea acestuia la putere trebuie să așteptăm acțiuni mai active ale Washingtonului în acest teritoriu, precum și o interacțiune mai semnificativă cu guvernele țărilor “tutelate”. Și iată – primul semnal: de peste ocean, potrivit șefului MAE al Ucrainei, a venit dispoziția de a ne pregăti pentru crearea unui “military club” la Marea Neagră, în componența căruia trebuie să intre Ucraina, Moldova și Georgia.

În același timp, SUA și NATO au început să-și sporească prezența în regiune, în special – la Marea Neagră. CNN a anunțat recent, că Washington încearcă să obțină ca prezența militară a SUA în zona bazinului Mării Negre să devină pentru Rusia “o nouă normă” .

Dacă e să credem șefului ministerului de externe ucrainean, reprezentanții Kyivului, Tbilisi și ai Chișinăului deja se consultă activ în problema creării blocului militar. Însă la Ministerul apărării al Republicii Moldova au declarat, că ei nu participă la careva consultări și negocieri privind participarea forțelor armate ale RM la careva blocuri. “Eu nu am auzit despre aceasta, nu am primit careva propuneri privind demararea consultărilor, și în genere – Constituția a consfințit neutralitatea statului nostru, ceea ce nu presupune participarea Republicii Moldova la orice alianțe și blocuri militare ”, - a declarat ministrul interimar al apărării Victor Gaiciuc.

Politologul Vitalii Andrievschii crede că dacă aceste consultări și au loc, deocamdată ele se desfășoară pe canalele politice, probabil.

“Eu cred că negocierile se duc la nivel politic, deoarece Moldova poate că ar putea participa la ele după schimbarea guvernului. Acum, cu președinții Zelensky și Sandu, a apărut această “fereastră a posibilităților”. Apropo, în Ucraina este foarte apreciată vizita Maiei Sandu la Kyiv. Experții ucraineni, cu care comunic eu , spun că după această vizită atitudinea administrației președintelui Ucrainei față de Moldova s-a schimbat cardinal spre bine.

Nu știu ce anume au discutat personal Maia Sandu și Vladimir Zelensky, dar probabil ei au găsit înțelegere și încredere reciprocă. Așa că este foarte probabil, ca la nivel politic (poate, cu ministrul afacerilor externe al RM) negocierile privind crearea unui bloc militar regional cu caracter de apărare chiar să aibă loc. Discutarea acestei chestiuni a început mult înainte de venirea administrației Joe Biden. Între Ucraina și Georgia – odată cu apariția problemelor teritoriale și tensionarea relațiilor cu Rusia. Și dacă acum SUA va acorda sprijin financiar și cu armament, aceasta ar putea accelera crearea unei asemenea alianțe militare și o va consolida ”, - crede V.Andrievschii.

UGM în planurile regionale ale Washingtonului

Statele Unite demult urzesc ideea de a băga țările sponsorizate ale fostei URSS într-un bloc militar anti-rusesc.

În primăvara anului 2005 Uzbekistanul declara că părăsește GUAM, scrisoarea oficială a președintelui Islam Karimov menționa, că Tașkentul nu acceptă “schimbarea substanțială a scopurilor și sarcinilor organizației, declarate inițial” și că “în ultimul timp se pune accent pe componenta ideologică și militar-politică a colaborării”. Între altele - “pe soluționarea conflictelor înghețate, formarea blocurilor militare mixte și revizuirea sistemelor de securitate existente”.

Următoarea încercare de a crea un “military club” internațional în regiunea Mării Negre datează cu anul 2018. Atunci spicherul Ucrainei Andrei Parubiy a propus să fie creată o brigadă militară mixtă a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Era la Chișinău, în cadrul conferinței internaționale “Georgia, Moldova și Ucraina: parteneriatul estic și problemele curente de securitate”, organizate de parlamentele celor trei țări în parteneriat cu Consiliul Atlantic (Atlantic Council) – centrul american neguvernamental de analize în sfera relațiilor internaționale.

În alocuțiunea sa , Parubiy a propus desfășurarea la Kyiv a unei adunări trilaterale și introducerea pe ordinea ei de zi a chestiunii privind crearea unei formațiuni militare mixte. Spicherul ucrainean a propus, ca la crearea ei să fie folosită experiența alianței militare de tipul brigăzii ucraino-polono-lituaniene “LitPolUkrBrig”.

Oficial, predestinația acestei brigăzi internaționale de pacificare cu triplă componență era participarea la operațiunile internaționale de pacificare și umanitare, inclusiv cele desfășurate sub egida ONU, UE și NATO. Precum și interacțiunea dintre militarii celor trei țări într-un singur staff, schimbul de experiență, consolidarea securității regionale și pregătirea Forțelor Armate ale Ucrainei pentru integrare în NATO. Experții internaționali numesc LitPolUkrBrig “un experiment al SUA și a Alianței Nord-Atlantice de creare a armatelor hibride în Europa de Est ”.

Și iată că Washington și Kyiv propun să fie efectuat același “experiment” în regiunea Mării Negre, cu participarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Experții cred, că crearea blocului UGM urmărește mai multe scopuri. Primul – ca el să devină un element al politicii de stăvilire a activității sporite a Rusiei în regiunea Mării Negre.

Conflictul armat din Karabakhul de Munte în septembrie-noiembrie,2020 și succesul diplomatic al Kremlinului la soluționarea lui au luat prin surprindere administrația americană. Revista americană The National Interest a numit atunci trei cauze majore ale eșecului serviciilor americane de informații în Karabakh. Este necunoașterea , de către SUA, a războiului iminent în regiune. Lipsa perspicacității privind acțiunile Rusiei: serviciile americane de informații nu au putut prezice desfășurarea forțelor rusești de pacificare în zona conflictului, survenită în urma negocierilor directe dintre Moscova, Baku și Erevan, și nu prin mecanismele grupului de la Minsk al OSCE, din care SUA fac parte pe post de co-președinți, alături de Rusia și Franța. Dar și necunoașterea, de către SUA, a amănuntelor tratativelor dintre președintele rus Vladimir Putin și colegul său turc Recep Erdogan cu privire la Karabakhul de Munte.

Recent (28 februarie) John Herbst, fost ambasador SUA în Ucraina, directorul Centrului euro-asiatic al Consiliului Atlantic, a publicat în revista The National Interest un articol, în care a menționat principalele acțiuni pe care trebuie să le întreprindă Washingtonul pentru “a stăvili agresiunea Rusiei”: consolidarea relațiilor cu aliații, prietenii și partenerii; consolidarea prezenței NATO “în cadranul ei sud-estic”, precum și cumularea sporirii de forțe în regiunea Balticii printr-o prezență mai activă în Marea Neagră. “Ea trebuie să includă mai multe patrule pentru navele NATO și o colaborare mai intensă cu România, Ucraina și Georgia ”, - citează agenția Regnum.

În principiu, Statele Unite deja acționează activ în această direcție. Încă în noiembrie, trecut (adică, imediat după evenimentele din Karabakhul de Munte) SUA și Georgia eu semnat un acord de colaborare, în cadrul căruia Washingtonul intenționa să construiască un aerodrom militar la baza Vaziani. Atunci la Tbilisi a sosit Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, iar experții georgieni au presupus că scopul principal al acestei vizite ar fi reanimarea unei baze militare ”mari” a SUA în Georgia, dat fiind că Pentagonul nu are un alt punct de reper accesibil în Caucazul de Sud. Da drept motiv pentru revenirea la tema dată au servit acțiunile militare din Karabakh și desfășurarea contingentului militar rus în regiune.

În ultimul timp, blocul NATO își sporește prezența militară în regiunea Mării Negre. Din spusele secretarului general Stoltenberg, “Marea Neagră are o importanță strategică pentru NATO și aliați. În același timp, am văzut și sporirea prezenței Rusiei în Marea Neagră, nu în ultimul rînd grație anexării Crimeii și sporirii prezenței militare în acest an”. Din informațiile Statului major al FA ale FR, publicate în toamna lui 2020, numărul zborurilor efectuate de avioanele de recunoaștere străine în regiunea Mării Negre a crescut cu 40% față de aceeași perioadă a a.2019. Iar activitatea de recunoaștere în apropiere de Crimeea a sporit cu 61%.

Și iată următorul pas din “pachetul de stăvilire a Rusiei” – crearea “blocului militar al Mării Negre” cu participarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

“Unul dintre scopurile strategice ale Washingtonului este consolidarea țărilor est-europene în vederea confruntării și stăvilirii Rusiei, mai ales după ce Turcia a demonstrat că nu este un partener de încredere al SUA. Azi Washingtonul încearcă să formeze o nouă alianță, care oficial nu are legătură cu cea Nord-atlantică, dar indirect este asociată cu aceasta”, - susține articolul publicat pe site-ul Global Research al “Centrului de cercetare și globalizare” (Centre for Research on Globalisation) din Kanada..

Desigur, e puțin probabil că crearea noului bloc militar în componența Ucrainei, Moldovei și Georgiei va limita cumva influența rusească în Marea Neagră. Armata Moldovei, se spune în material, ocupă doar locul 107 în ratingul Global Firepower, cea a Georgiei – locul 92, а Ucrainei – 25, așa că viitorul bloc “arată prea neconvingător pentru a stăvili Rusia ”. Unde mai pui, că distanța dintre Georgia și Ucraina este prea mare pentru a vorbi despre un ajutor militar urgent și eficient în caz de necesitate. Dar nu aceasta este sarcina UGM.

“Statele Unite și NATO încearcă să transforme spațiul post-sovietic într-o zonă de dușmănie permanentă, deoarece cred că o Rusie slăbită, implicată în conflicte cu vecinii, este cea mai bună garanție a securității pentru țările occidentului. Dar e puțin probabil că acțiunile coordonate ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei vor fi pentru Rusia o problemă militară gravă. Însă la moment Casa Albă nu are alte variante ”, - menționează Global Research.

Ceea ce este bine pentru Ucraina, pentru Georgia înseamnă un pas înapoi

Politologul ucrainean Dmitrii Cornilov a numit încă un motiv, din care SUA intenționează să creeze o alianță militară a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. El crede că Statele Unite și-ar dori să obțină teritoriul Ucrainei sau al Georgiei pentru a-și plasa rachetele, dar fără a sacrifica propriile resurse pentru Kyiv, Chișinău sau Tbilisi, de aceea încearcă să creeze o alianță militară cu participarea lor, pentru “a satisface ambițiile euro-atlantice ale acestor țări ”.

“Este încercarea Washingtonului de a găsi o metodă de a se izbăvi de enervanții “aspiranți la NATO” Georgia și Ucraina, pentru a înlocui ideea intrării în alianța Nord-Atlantică cu “blocul militar din Marea Neagră”, - a menționat expertul ucrainean.

Politologul moldovean Vitalii Andrievschii este solidar cu el: “E știut, că Georgia și Ucraina își doresc să intre în NATO. Ele au depus respectivele cereri, care încă nu au fost examinate. NATO nu se grăbește să accepte aceste țări în componența sa. Nu este exclus, că inițiativa de creare a blocului militar regional cu participarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei urmărește scopul de a se descotorosi de ele – iată, aveți a alianță nord-atlantică nu mare, da mică – jucați-vă în nisiparnița voastră. Încercați să faceți ceva împreună, afirmați-vă, și pe urmă vom examina cererile voastre. Poate, odată și odată veți intra – împreună sau fiecare în parte”.

Ucraina este satisfăcută de acest scenariu. Mai ales dacă va obține calitatea de lider neoficial în această alianță triplă. În ciuda declarațiilor repetate despre cursul neschimbat spre NATO și despre dorința să obțină în cel mai scurt timp Planul de acțiuni pentru aderare la ea, Kyiv înțelege perfect, că Ucraina nu-l va obține în viitorul apropiat. Starea în care se află armata ucraineană, calitatea armamentului, vechimea lui, lipsa posibilităților de modernizare, nivelul corupției în sfera militară, care depășește mult ”nivelul acceptabil” – iată doar o parte din cauze. Nu demult Melinda Simmons, ambasadoarea Marii Britanii la Kyiv, a declarat: inițial trebuie să faci o reformă militară de calitate, și abia după aceasta să ceri Planul de acțiuni pentru aderare. “Da voi faceți o mică parte din schimbările concrete, efectuarea cărora este așteptată , și spuneți: “Și acum dorim PAA”, - a spus diplomata.

Maximul actual, la care poate pretinde Kyiv – partener NATO cu capacități extinse (acest statut Ucraina l-a obținut în iunie,2020), precum și propria “nisiparniță” militară – blocul regional UGM (Ucraina - Georgia - Moldova).

Spre deosebire de Ucraina, Georgiei nu-i va fi pe plac o asemenea întorsătură. Ea deja stătea cu un picior în NATO. Încă în august, trecut, Tbilisi oficial a declarat că este gata să adere la Alianța Nord-Atlantică. Iar Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, încă nu demult vorbea despre o posibilă aderare a Georgiei ca despre ceva apropare sigur. Și iată că acum sosesc semnale cum că țara poate fi trimisă într-un mic “military club” regional.

De altfel, este un scenariu foarte posibil. Nici SUA, nici altor țări NATO nu le convine aderarea Ucrainei și a Georgiei la alianță – nici acum, nici într-o perspectivă îndepărtată. Articolul cinci al Statutului NATO spune că “un atac armat asupra unei sau a mai multor țări NATO în Europa sau America de Nord va fi perceput ca un atac asupra lor în ansamblu ”. Teoretic, aceasta înseamnă că, dacă Ucraina și Georgia cu problemele lor teritoriale mocnite vor deveni membre ale alianței, NATO va fi nevoită să intre într-un conflict armat cu Rusia.

Așa că pentru Washington și aliații lui este mai preferabil să le arunce ”partenerilor cu capacități extinse” est-europeni armamentul decontat, dar încă modern pentru aceste țări, să se consolideze pe teritoriile acestor state, să le asmute la careva acțiuni și astfel să sprijine ”regimul mocnit” în regiunea Mării Negre, fără a sacrifica propriile resurse, inclusiv umane, de dragul acestor țări.

Cînd va apare UGM, dacă va apare?

Dacă pentru Ucraina planurile militare ale Washingtonului pot fi acceptabile, iar Georgia le va accepta scrîșnind din dinți, Moldova în acest scenariu arată ca un corp străin: conform Constituției, RM este un stat neutru și deci nu poate fi membră a unor alianțe și blocuri.

“Reieșind din Constituție, Moldova este o țară neutră. Și majoritatea absolută a cetățenilor noștri este împotriva aderării ei la orice bloc militar. Dacă vre-odată un politician va veni cu o astfel de idee, va trebui modificată Constituția. Iar asta nu este așa de simplu. Așa că o asemenea idee este pur și simplu imposibilă”, - așa a comentat pentru portalul Enews Victor Gaiciuc, ministrul interimar s al apărării RM, informația despre aceea că sub egida SUA va fi creat blocul militar Ucraina - Georgia - Moldova.

Însă comunitatea experților crede, că dacă SUA va promova cu adevărat ideea creării UGM, Republica Moldova va adera la blocul militar respectiv, în pofida celor stipulate de Constituția ei.

“Pentru mine acest lucru este foarte evident, și nu contează cine se va afla la putere, - spune Anatol Plugaru, ex-ministrul securității naționale . – Partidele de stînga nu pot rezista presiunilor din partea ambasadei SUA și NATO, iar așa zișii politicieni pro-ocidentali imediat vor saluta militărește. Așa că pentru Washington și NATO practic nu există obstacole. Dacă SUA va decide să ne împingă într-o alianță militară cu Ucraina și Georgia, noi acolo vom fi. Doar că autoritățile noastre nu vor semna oficial acordul de creare a blocului. Tacit, ele vor permite amplasarea pe teritoriul republicii a persoanelor, a mijloacelor de transport și celor de apărare, acoperindu-se cu niște valori democratice false sau cu necesitatea consolidării securități naționale. La fel și Ucraina – în Constituția ei tot există un articol care interzice amplasarea bazelor militare străine pe teritoriul țării, dar cine îi va întreba pe ucraineni?”.

Și politologul Vitalii Andrievschii crede că “întotdeauna pot fi găsite formulări pentru a ocoli și a nu încălca Constituția la modul direct, fără a da opoziției motive de indignare”.

“Dacă vom fi presați, nu vom avea de ales. La urma urmei, întotdeauna poți dezvolta o astfel de colaborare - exerciții de sediu, exerciții de teren, schimb de specialiști și tehnică, diverse manevre - și fără încheierea formală a unor acorduri de creare a blocului militar. La Ministerul apărării de la noi doar șede o americană pe post de consultant, așa va fi și în acest caz: în Ucraina sau Georgia va ședea cineva de la noi, cineva de la ei – la noi, pentru a studia starea lucrurilor, a face schimb de experiență, a conveni asupra unor exerciții comune. Nouă, pur și simplu, nu ni se va aduce la cunoștință că Moldova deja face parte dintr-un bloc militar ”, - crede V.Andrievschii.

De aceea este și mai important ca în Moldova să existe un parlament și un guvern care ar acționa în interesele propriului stat și popor, și nu ar face din Moldova o monedă de schimb în jocurile altora.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?