Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cine totuși a aruncat în aer «Nord Stream 2»? Partea 1. Un sabotaj de talie globală

20 oct. 2022,, 09:10 (reactualizat 20 oct. 2022,, 18:13)   Analitică
10810 0

Exploziile conductelor «Nord Stream» au zguduit întreaga lume, și au deschis o nouă eră a războaielor hibride. Acum orice proiect internațional de infrastructură nu mai este în siguranță. Dat fiind că versiunea unei explozii accidentale a căzut din start, a apărut întrebarea de bază – cine stă în săpatele exploziilor? Deocamdată, un răspuns oficial la această întrebare nu există. Și ce va arăta ancheta e greu de presupus.

«O anchetă secretizată în exces»

Nici ancheta nu merge prea bine. Inițial, la ea participau trei țări: Danemarca, Suedia și Germania. Danemarca și Suedia nu au permis participarea Rusiei, care în rezultatul exploziilor și-a pierdut investițiile și este cea mai interesată să obțină rezultate oneste și obiective. Stockholm nu va împărtăși autorităților rusești sau companiei «Газпром» rezultatele anchetei privind diversiunile pe «Nord Stream», a declarat prim-ministra Magdalena Andersson.

«Dar Suedia nu este în drept să interzică navelor rusești să viziteze zona exploziilor după finalizarea inspecției la locul faptei », — a adăugat ea.

Cu alte cuvinte, Rusia nu poate participa la anchetarea distrugerii propriilor conducte, nici să obțină rezultatele acesteia. În schimb, poate vedea locul crimei – după finalizarea investigației…


Iar recent, informează Der Spiegel, Suedia s-a retras din grupul comun de anchetă pentru stabilirea cauzelor scurgerii de gaze din conductele « Nord Stream» și «Nord Stream 2» , din care făcea parte împreună cu Germania și Danemarca. Potrivit surselor publicației, Stockholm și-a motivat decizia prin faptul, că rezultatele anchetei ar fi «prea secrete», pentru a fi împărtășite altor țări. În scurt timp, aceeași decizie au luat-o autoritățile daneze, anunță postul de televiziune ARD. Asta înseamnă, că de acum încolo fiecare țară va efectua investigația de sine stătător. Totuși, forțele de ordine din Germania mai speră la o oarecare conlucrare cu colegii suedezi în această problemă.

Între timp, Poliția Federală și Marina Germană au încheiat prima etapă a anchetei, care a avut loc în apele din preajma insulei daneze Bornholm, unde au avut loc scurgerile.

O dronă subacvatică a bundeswehr-ului a fotografiat deteriorările de pe gazoducturi. ARD transmite, cu trimitere la surse din cercurile guvernamentale, că pe una dintre imagini se vede o gaură cu lungimea de 8 metri. O asemenea gaură putea fi formată doar în urma utilizării explozibilelor, susțin sursele. În total, pe fiecare dintre conducte au fost depistate două găuri. Fotografiile au fost transmise Procuraturii Federale a RFG, care a deschis o anchetă privind sabotajul pe «NS» și «NS-2».Investigațiile vor continua.

Și în timp ce investigațiile continuă, analiști din diverse țări nu contenesc că înainteze propriile versiuni și să cugete asupra faptului cine s-a aflat în spatele lipsirii Europei de posibilitatea readucerii gazelor ieftine din Rusia și de dezvoltare a propriei industrii.

«Echivalentul a500 kg de trotil »

Așa dar, să ne aminim cum a fost.

Pe 26 septembrie au fost distruse trei linii «Nord Stream». Seismologii suedezi susțin că au auzit exploziile, nemții și danezii spun că la mijloc ar fi o diversiune. Scurgeri s-au mai depistat încă mult timp. În total au fost identificate patru – două în apele suedeze și două în cele daneze. Suedezii susțin că zonele clocotitoare, în care gazele din conducta subacvatică ieșeau la suprafață, aveau diametrul între 900 și 180 m respectiv. Suedia a declarat oficial, că în intervalul de timp dat în regiunea avariilor, care se află la peste 20 km una de alta, au fost înregistrate evenimente seismice punctuale cu magnitudinea de 2,3 puncte, ceea ce conform aprecierilor oficiale ale serviciilor speciale germane corespunde unor explozii subacvatice echivalente cu o jumătate de tonă fiecare. Potrivit gărzii de coastă daneze, au avut loc două explozii, cu o putere echivalentă cu 500 kg de TNT fiecare. Exploziile s-au produs la o profunzime de 70-80 metri. Fără participarea unui stat, ar fi fost imposibilă organizarea acestor acte teroriste.

După valul exploziilor, au început emisiile de metan. Dacă în acel moment prin preajmă s-ar fi aflat vre-o navă de pescuit, ar fi existat victime umane de proporții. Dar nu a fost nimeni în preajmă. Ori este vorba de noroc, ori momentul exploziei a fost ales așa, ca prin apropiere să nu se afle nave marine.

În acest context, este curios următorul fapt. Agenția federală de rețea a Germaniei a întrerupt procedura de licențiere a magistralei de gaze, după care compania suedeză Nord Stream 2 AG a ajuns în stare pre-falimentară, și nu este membră a organizațiilor specializate, la asistența cărora ar putea apela pentru a face față volumului de deteriorări și a elabora un proiect de restaurare.

De ce nu Rusia?

Una dintre primele versiuni expuse de mass-media occidentală era că partea rusă a aruncat în aer «Nord Stream» . Mai exact, în primele trei zile jurnaliștii din Vest doar constatau evenimentele — europenii păreau a fi în stare de șoc, iar americanilor, făcea impresia, încă nu le fuseseră trimise instrucțiuni cu analiza evenimentului. Dar deja pe 29 septembrie vinovata a fost găsită — aceasta (cine putea crede!) era Rusia.

Dar argumentele presei și cele ale persoanelor oficiale nu au mers mai departe de imaginile hilare din internet, în care pe pata de gaze erau desenate pașapoarte rusești și scafandrii Petrov și Bașirov. Se spunea, că Moscova a organizat o forță majoră pentru a evita achitarea penalităților pentru livrările de gaze după ce «Nord Stream» a fost oprit. Se mai spunea că Putin arde punțile și face ultima împușcătură din arma, în care Газпром a transformat livrările de gaze rusești. De altfel, în scurt timp căutarea argumentelor și a probelor a secat, și printr-o tacită decizie colectivă au decis să considere Moscova vinovată.

Așa judecau și experții europeni, care într-un glas acuzau Moscova, și presa care destul de repede s-a implicat în producerea titlurilor de genul «De ce Rusia și-a explodat gazoductul?». Iar CNN chiar a găsit în zona distrugerii (unde , vom aminti, au avut loc exerciții NATO) submarine ruse .

Însă jurnalistul Alexandr Sosnovschii, șef-redactor al publicației germane World Economy, este convins că Rusia nu poate fi implicată în distrugerea gazoducturilor «Nord Stream».

În opinia sa, accidentele de pe «Nord Stream» cu deteriorarea a trei din patru conducte, au fost urmarea unei diversiuni. Despre aceasta vorbește și diferența de timp, e vorba de ore întregi (dacă erau probleme tehnice, exploziile ar fi fost simultane), precum și analiza prealabilă a distrugerilor caracteristice influențelor externe, care se extind pe mai mulți metru de conductă.

Sosnovschii s-a întrebat cum puteau danezii filma momentul unei explozii deasupra apei. Jurnalistul a amintit, că pe insula Bornholm, în apropierea căreia trec gazoducturile, în permanență se află reprezentanții CIA, care acumulează informații tehnice și militar-tehnice. Cu două zile înainte de accident, s-a aflat că un grup de nave ale Forțelor Marine din SUA se mișcă în direcția în care ulterior a avut loc avaria. Din spusele lui Sosnovschii, navele americane erau dotate cu aparate subacvatice, predestinate anume pentru operațiile în profunzime.

«În actuala saturație cu mijloace de urmărire, de controlul asupra FR privind situația din Ucraina, nu-mi imaginez ca specialiștii occidentali să nu fi aruncat deja un video cu un submarin rusesc la 10 metri de acel loc. Nimeni nu ia în serios această versiune, pentru că nu există premise politice sau tehnice ca să se creadă că Rusia ar fi implicată în aceasta», - este sigur Sosnovschii.

El mai crede că prăbușirea aeronavei, la bordul căreia se afla directorul și proprietarul celei mai mari companii «Griesemann group», care deservea Nordstreamul, are legătură cu avarierea conductei.

Ca dovadă a versiunii sale el aduce două grafice.



«În stînga vedeți linia conductelor NS1 și 2, aparte este indicată insula Bornholm, în apropiere de care a avut loc diversiunea. În dreapta vedeți traseul aeronavei CESSNA, care pe 4 septembrie, curent s-a prăbușit în Marea Baltică nu departe de orașul Ventspils. Nu-i greu să vedeți că linia gazoductului și itinerarul ultimului zbor al aeronavei CESSNA coincid în cele mai mici amănunte. La bordul avionului prăbușit se afla Piter Griesemann — directorul și proprietarul celei mai mari companii «Griesemann group», care deservea Nordstreamul. Versiunea oficială a prăbușirii avionului este scăderea presiunii în cabină. Eu mă îndoiesc că Griesemann a murit din cauza defecțiunii aeronavei», — a declarat expertul.

«Diversiunea presupune lucrări tehnice de amploare, care e puțin probabil să fi rămas neobservate de serviciile tehnice ale companiei. Și dacă unii angajați au participat la pregătirea diversiunii? Să presupunem, că Grieselmann ca proprietar al companiei a fost implicat în pregătire, sau a aflat ceva ce i-a trezit un interes special. Probabil, zborul lui nu a fost o simplă plimbare cu familia. De ce itinerarul trecea anume deasupra locului exploziilor și de ce el a deconectat legătura cu solul? Oare nu pentru că a vrut să vadă ceva, fără a fi observat de la sol? Dar în acest caz el momentan a devenit un martor periculos. Amintesc, că avionul lui Grieselmann, încă din Germania, era însoțit de avioane de luptă, care conform versiunii oficiale supravegheau — supravegheau sau nu permiteau străinilor să se apropie de avion? Are vre-o legătura moartea lui cu diversiunea de pe NS? Nu știu, dar cred că coincidențele nu-s neașteptate», — scrie el.

«De facto, lumea a intrat în era unui război nou, care nu cunoaște tabuuri. Explozia pe «Nord Stream-2» nu este o simplă subminare a infrastructurii. Este o imixtiune în viața și politica țărilor, care chipurile nu-s implicate în acest conflict », – a menționat Sosnoivschii.

Lista suspecților

Și atunci, cine beneficiază cel mai mult în urma avarierii gazoducturilor? Jurnalistul rus Ilia Titov a alcătuit propria listă a ”suspecților”.

«Statele Unite par a fi nu doar cel mai posibil vinovat al distrugerii gazoducturilor — ele chiar par a fi unicul suspect », - zice jurnalistul. «În jur toți (cu excepția jurnaliștilor liberi și a experților independenți): de la simplii europeni la diplomații chinezi, de la republicanii americani la președintele rus, — nici nu presupun, da vorbesc deschis ca despre un fapt deja demonstrat, că anume americanii au subminat gazoducturile. Evident, nu este așa, căci secretarul de stat Anthiny Blinken a spus că SUA nu au nimic de a face cu explozia, în schimb pot ajuta la căutarea vinovaților. Nu există temeiuri să nu-l credem pe mister Blinken: SUA au renume pentru onestitatea lor și respectul față de proprietatea străină », - spune ironic I.Titov. Dar dacă vorbim serios, vina evidentă a Washingtonului sugerează că lucrurile nu-s așa de simple. În opinia jurnalistului, ar fi posibile trei variante.

Prima, pe care nu o putem exclude, este incompetența catastrofală a celor care au planificat operațiunile de degazificare a Europei. Chiar trebuie să te strădui, ca să-ți descoperi prezența așa de evident. Potrivit serviciului de urmărire a zborurilor, avionul marinei US Navy P-8A Poseidon, care și-a luat zborul din Keflavik cu numărul AE6851, a zburat pe linie dreaptă exact spre locul avariei cu o oră înainte de primul raport privind scurgerea gazelor. P-8А poate purta torpile Boeing HAAWWC, capabile să distrugă ținte la adîncimi necesare pentru explodarea gazoductului. În ziua cu pricina serviciul de presă NATO a scris direct pe rețelele de socializare despre exercițiile care au loc în această zonă și despre folosirea, în cadrul lor, a unor «noi sisteme subacvatice fără pilot ». Vom adăuga aici și prezența de cca două săptămîni, în zona avariei, a unui detașament al flotei în componența navei-amfibie de clasa Wasp USS Kearsarge (LHD-3), USS Arlington (LPD-24), a navei - dok pentru debarcare Whidbey Island USS Gunston Hall (LSD-44), a contratorpilorului de clasa RG (cu rachete ghidate — nota red.) Arleigh Burke USS Gravely (DDG 107) etc. — evident, cu înotători de luptă, drone de profunzime, precum și întregul set de alte echipamente speciale la bord. Și toată această splendoare cu dungi și stele, ajunsă în Marea Baltică încă în a treia decadă a lui august, preocupată oficial de exersarea asigurării securității și prevenirea atacurilor teroriste, a ridicat ancora cu puțin timp înainte de depresurizarea conductelor «Nord Stream». Dacă se intenționa la modul serios tăinuirea prezenței americane , o atare publicitate înseamnă un eșec de proporții. Să ne concentrăm, deci, asupra următoarelor două variante.

A doua variantă, în opinia lui I.Titov, este banala «substituire». E foarte interesant. Pare că Britania este unica, care are destulă independență, acces la manevrele preconizate, resurse pentru organizarea unei diversiuni subacvatice și motive să i-o facă Washingtonului. De cel puțin cinci ani, ambițiile britanice de constituire a unei uniuni militare în Europa de Est decurg din toate declarațiile diplomaților londonezi. Uniunea, în care se propune să fie incluse Țările Baltice, Polonia, Ucraina și Turcia,trebuie nu doar să asigure Londrei legătura nestingherită cu Orientul Apropiat și Asia Centrală, dar și să taie Rusia de Europa de Vest. Putem observa, că din punct de vedere politic în ultimul timp Moscova nu se prea înțelege cu țările Europei de Vest, așa că distrugerea ultimei verigi care leagă cele două capete ale Europei și poate introduce în aceste relații elementul colaborării pragmatice, va diviza definitiv continentul. Iar Londrei în convine vinovăția evidentă a yankei-lor.

Și încă o versiune, exotică la prima vedere. Mass-media rusă a replicat o captură de ecran cu publicația lui Radoslav Sicorschii — fostul ministru de externe al Poloniei , actual deputat în Parlamentul European. Sicorschii a publicat imaginea petei de gaze pe suprafața mării și a subsemnat: «Mulțumesc, SUA». De altfel, publicația a fost ștearsă, însă internetul memorizează totul. Presa rusă a apreciat asta drept recunoașterea de către SUA a propriei vinovății sau cel puțin ca mărturisirea vinei de către reprezentantul Poloniei, dar trebuie să înțelegem că pan Sicorschii este reprezentantul Poloniei tot așa cum Ciubais – reprezentantul Rusiei, - crede Titov.

Din spusele lui, Radoslav este un tovarăș foarte interesant. În a.1981 (la socialism!) el a plecat din Polonia în Britania «pentru a studia engleza», a obținut azil politic, cetățenie, carnetul de student la Oxford și perspectiva de a deveni pe viitor ministrul apărării și al afacerilor externe într-o țară est-europeană «independentă» — totul, amintim, fiind supusul coroanei britanice. Imaginați-vă prețul acestui batjocoritor «Mulțumesc, SUA» rostit de un agent distilat de influență engleză.

Interesul polonez, invocat de mulți analiști drept un factor independent, ține doar de recenta lansare a gazoductului Baltic Pipe cu 1/11 din capacitatea conductelor «Nord Stream», care unește teritoriul polonez cu platoul norvegian prin Danemarca. Exploziile care s-au produs în apropiere de Bornholm, unde se intersectează două gazoducturi, pare să facă aluzie la pregătirile de lansare a Baltic Pipe, pe 1 octombrie. Totuși, presa americană în persoana Bloomberg scrie că Baltic Pipe nu-i chiar așa de bun, — de fapt, o simplă montare în conducta Europipe 2 din Norvegia în Germania, care nu sporește deloc volumul total de gaze în Europa, dar istovește semnificativ industria germană, care și așa trăiește vremuri grele.

Interesul Turciei —un alt participant la proiectul britanic global — constă în dorința de a obține statutul unicului furnizor de gaze rusești în Europa. E dificil să spunem în ce măsură corespunde ea intereselor Britaniei. Pe 17 septembrie, din cauza sancțiunilor UE, autoritatea centrală de import-export a Olandei (CDIU) a retras licența filialei olandeze ” Газпром”, operatorul «Turc Stream» South Stream Transport. Erdogan a înțeles aluzia, și a anunțat consolidarea pazei gazoductului. Puțin probabil ca industria ungară, bulgară, sau sîrbă să prezinte pentru cei care vor să slăbească Europa același interes, ca fabricile și uzinele germane, așa că sudul Europei poate sta liniștit

A treia variantă în viziunea lui I.Titov este cea mai interesantă: este vorba despre un act terorist american. Să nu uităm că esența adevăratului terorism constă în declararea publică a unei sau altei idei. Multă lume a apreciat distrugerea maxim demonstrativă a gazoductului anume ca o declarare deschisă a faptului, că șefii de peste ocean nu vor tolera careva inițiative ale vasalilor nemulțumiți. Actul de intimidare, care arată cine este șef în casa europeană, este o imputare celor care pe fundalul dificultăților perioade de criză a început să cugete asupra faptului dacă Europa are o nevoie așa de mare de Bruxelles, și dacă Bruxelles are o nevoie așa de mare de Washington. În favoarea acestei variante vorbesc și numeroasele declarații despre aceea că SUA «așa sau altfel» nu vor admite funcționarea «Nord Stream- 2». O atare declarație, făcută de Joe Biden pe 7 februarie, pe atunci a fost apreciată drept încercare de a acapara o parte a pieței pentru gazele lichefiate americane, care creșteau în preț. Acum prețul a crescut și mai mult, așa că subminarea gazoducturilor poate fi explicată ca o acțiune de publicitate pentru gazele lichefiate din America.

Lovitura adusă «Nord Streeam» a fost un act de demonstrare a propriei superiorități – despre asta vorbește și campania de mediatizare, care își are izvorul anume în presa americană.

Așa că lista suspecților de asasinarea Germaniei este mare - SUA, Britania, Polonia, Ucraina, Turcia, Rusia… Dar, - continuă I.Titov, - un detectiv bun se distinge printr-un final neașteptat, dar în același timp logic. În Europa, cine este interesat de căderea Germaniei? Cine depinde în cea mai mică măsură de gazele rusești, pentru că primește combustibilul albastru din Algeria? Cine este renumit pentru producerea submarinelor, a dronelor și a produselor de tehnologie avansată? Cine are nevoie de jocul european al bănuielilor? Cine a avut un comportament suspicios de calm, deși în mod obișnuit începe să apeleze la telefon cu orice ocazie? Într-un roman de Agatha Christie, Hercule Puaro și-ar fi răsucit sarcastic mustața și ar fi explicat tuturor suspecților adunați motivele și probele care arată vina Franței în subminarea gazoductului. Planul ingenios cu substituirea dublă a britanicilor și a americanilor , obținerea de beneficii și asigurarea propriului alibi și a iernării sigure — toate acestea fac din veșnicul al doilea candidat la conducerea Europei o țintă prea tentantă de acuzare, conform legilor dramaturgiei. Însă toate acestea-s doar versiuni interesante, iar realitatea, cu regret, este departe de a fi un detectiv ca la carte.

Între timp, în Europa a început sezonul de încălzire – așa este numită ordinea, în care retragerea gazelor din depozite depășește pomparea lor. De obicei, europenii trec de acest prag la finele lui octombrie, dar de această dată totul s-a produs mai înainte. De fapt, optimismul cu privire la faptul că depozitele de gaze ale Europei ar fi supraîncărcate este deplasat: depozitele pline asigură funcționarea permanentă pe timp de iarnă doar împreună cu livrările de gaze, nicidecum în locul acestora.

Fără NS-1 și NS-2 Germania nu va vedea nici iarna confort în case, nici în viitorul apropiat o creștere economică. Și dacă RFG ar fi cu adevărat independentă, ea prima ar fi interesată de identificarea și pedepsirea celor care se fac vinovați. Însă ceva îmi sugerează, că chiar dacă ar dispune de întreaga informație despre comanditarii și executorii diversiunii, Berlinul nu le-ar face nimic.

Cristina Agatu

12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?