Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Dispute în jurul panglicii Sf. Gheorghe: Instanța își va spune cuvîntul

27 feb. 2023,, 09:05 (reactualizat 27 feb. 2023,, 18:00)   Analitică
6347 1

Peste cîteva luni, mulți moldoveni vor fi puși din nou în fața unei dileme: să poarte panglica Sf. Gheorghe în amintirea celui de-al Doilea Război Mondial? Folosirea acestui simbol al victoriei a fost interzisă de autorități anul trecut, în contextul evenimentelor dramatice de pe teritoriul Ucrainei, sub amenințarea impunerii unor sancțiuni mari.

Cu cît mai mult se apropie sărbătorile din mai, cu atît mai des în spațiul public este pus din nou în discuție acest subiect. Pe 9 mai 2022, sute de cetățeni, inclusiv deputați, personalități publice, reprezentanți ai administrațiilor locale, au fost văzuți purtînd la piept panglica Sf. Gheorghe și au fost trași la răspundere administrativă pentru încălcarea noii legi. Suma totală a amenzilor aplicate în ziua respectivă a depășit 600 de mii de lei.

Mulți au refuzat să plătească amenzile și au atacat protocoalele în instanță. Și iată în spațiul public au apărut informații despre primele precedente. Astfel, într-unul dintre cazuri, instanța a anulat amenda, fiind de acord că acțiunea pașnică de marcare a Zilei Victoriei nu are un fundal negativ și nu poate fi considerată propagandă a acțiunilor militare. Se așteaptă ca în luna martie, adică în zilele următoare, să fie luate decizii cu privire la alte cauze administrative, inclusiv cea pe numele fostului președinte Igor Dodon, care a fost amendat cu 9 mii de lei.

Ce țări au introdus restricții

Pentru Rusia, precum și pentru o parte semnificativă a populației din spațiul post-sovietic, panglica Sf. Gheorghe este un simbol al memoriei despre război, care este binevenită și distribuită de mulți. Ea a apărut pe 26 noiembrie (sau 7 decembrie, stil vechi), 1769, pe Ordinul Sfîntului Gheorghe, care a fost înființat de Ecaterina a II-a pentru vitejia pe cîmpul de luptă. Panglica Sf. Gheorghe este formată din trei dungi negre și două portocalii, este o parte componentă a multor distincții militare ale Imperiului Rus, URSS și Federației Ruse. Se crede că culoarea portocalie simbolizează flacăra, iar negru - fumul.


În anii nouăzeci în Rusia, acest simbol a căpătat un nouă însemnătate: a început să fie folosit pe 9 mai ca semn de amintire a Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În țară au loc regulat acțiuni cu purtarea panglicii Sf. Gheorghe. Deși noua tradiție a fost o inițiativă a autorităților, ea a fost în general bine acceptată de societate. Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea conflictului ruso-ucrainean, după 2014, mulți au început să perceapă altfel panglica Sf. Gheorghe, care era folosită de activiștii pro-ruși.

Unele țări au început să renunțe la ea, considerînd-o un simbol de propagandă. În 2017, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat modificări la Codul contravențional privind tragerea la respundere pentru fabricarea, utilizarea publică sau purtarea panglicii Sf. Gheorghe. Documentul prevede amenzi de la 30 la 90 USD. În țară, pentru confecționarea și distribuirea simbolurilor comuniste este prevăzută și tragerea la răspundere penală – închisoare de pînă la cinci ani.

Parlamentul lituanian, în luna aprilie a anului trecut, a adoptat amendamente la Codul contravențional administrativ și Legea privind adunările care interzic "semnele și simbolurile care promovează agresiunea militară". Amendamentele sînt îndreptate împotriva panglicii Sf. Gheorghe, precum și a semnelor Z și V. Mărimea amenzilor variază între 300 și 700 de euro pentru persoane fizice și la 600-1200 de euro pentru persoanele juridice.

În noiembrie 2021, Seimasul leton a aprobat interzicerea purtării panglicilor Sfîntului Gheorghe în timpul evenimentelor de divertisment și publice, procesiunilor, pichetelor și întîlnirilor. În Letonia se interzice, de asemenea, utilizarea, inclusiv în formă stilizată, a steagurilor, stemelor și imnurilor fostei URSS, republicilor sale și Germaniei naziste, a svasticilor naziste, semnelor SS și simbolurilor sovietice, cu excepția cazurilor în care acest lucru nu are legătură cu "glorificarea regimurilor totalitare sau justificarea crimelor comise". Pentru încălcarea legii sînt prevăzute pedepse sub formă de preîntîmpinare sau amendă: pentru persoanele fizice – pînă la 350 de euro, pentru persoanele juridice – pînă la 2900 de euro.

Parlamentul Estonian a adoptat o lege privind utilizarea "simbolurilor ostile", dar acest simbolism nu este definit în niciun fel, iar poliția are dreptul să stabilească în mod independent ce se poate și ce nu. Drept urmare, "simbolurilor ostile" au fost atribuite anul trecut steagurile URSS și ale Federației Ruse, panglica Sf. Gheorghe și uniformele militare sovietice. Inițial, interdicția a fost introdusă numai în regiunile vorbitoare de limbă rusă din Estonia, dar apoi a fost extinsă în întreaga țară. O pedeapsă pentru purtarea panglicii nu există – poliția cere pur și simplu ca aceasta să fie scoasă.

În Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan și o serie de alte țări post-sovietice nu există o interzice oficială a utilizării panglicii Sf. Gheorghe. Nu este prevăzută nici o tragere la răspundere penală sau administrativă directă, deși această problemă devine adesea un subiect fierbinte de discuție, iar purtarea panglici de unele forțe politice și categorii ale populației nu este binevenită.

O serie de țări au introdus propriile simboluri. Astfel, în Kazahstan, din 2018, a început să fie folosit propriul simbol al marcării Zilei Victoriei în Al Doilea Război Mondial – panglica în culorile drapelului național. În Kîrgîzstan și Uzbekistan, de asemenea, au început să fie folosite panglicile în culorile drapelului național.

"Cel mai sfînt simbol"

În Moldova, purtarea panglicii Sf. Gheorghe a fost interzisă în aprilie anul trecut – "în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei". Amendamentele la Codul Contravențional, adoptate cu voturile a 53 de deputați PAS, interzic "simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității". Printre acestea se numără panglica Sfîntul Gheorghe, precum și simbolurile Z și V. Cei care nu respectă restricția riscă o amendă de la 4,5 mii la 9 mii de lei (adică aproape 500 de dolari) sau de la 30 la 60 de ore de muncă în folosul comunității, iar pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sînt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei.

"Simbolurile pe care le incriminăm nu sînt simboluri despre războiul de acum 77 de ani - ele se referă la războiul de azi din Ucraina", a declarat președintele Maia Sandu. Conform noii legi, simbolurile interzise pot fi prezentate doar la conferințe științifice, în filme documentare sau expoziții, precum și în publicații de știri. Restricțiile se aplică în cazurile în care acestea sînt folosite ca simboluri militare, inclusiv în timpul demonstrațiilor din timpul mitingurilor din 9 mai. Purtarea unei panglici care face parte dintr-o medalie nu este considerată o încălcare.

Inițiativa majorității parlamentare a provocat un scandal în Parlament: în semn de protest, deputații comuniști au blocat tribuna centrală. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că îi este rușine de ceea ce se întîmplă: "Noi ridicăm mîna asupra celui mai sfînt simbol: panglica victoriei". Potrivit lui, prin interzicerea purtării panglicii Sf. Gheorghe, majoritatea parlamentară de guvernămînt a comis o crimă".

"Panglica este un simbol al Marii Victorii într-un război groaznic și sîngeros pentru mii și mii de cetățeni ai Moldovei. Istoria panglicii nu a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rădăcinile sale sînt mult mai adînci", a menționat Voronin. "În Moldova, panglica a prins rădăcini și a devenit un simbol al victoriei. A lupta împotriva simbolurilor, monumentelor, literelor nu este cea mai bună ocupație. Autoritățile ar trebui să creeze, iar ei distrug memoria istorică", a adăugat deputatul Constantin Starîș.

"Mii de oameni din Moldova poartă aceste panglici nu pentru că susțin Rusia în confruntarea cu Ucraina, ci pentru că apreciază eroismul soldaților care au învins fascismul", și-a exprimat opinia președintele raionului Basarabeasca, Petru Pușcari, pe numele căruia, de asemenea, a fost întocmit un protocol de infracțiune contravențională pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe. El a adăugat că îi înțelege pe cei care au hotărît să renunțe la acest simbol, deoarece "amenzile pentru oamenii obișnuiți sînt foarte mari, iar autoritățile fac totul pentru a speria cetățenii”.

Partidul Socialiștilor a declarat că condamnă interzicerea panglicii Sfîntului Gheorghe, "o va contesta în toate instanțele de judecată naționale și internaționale și va împiedica implementarea ei prin toate mijloacele legale". PSRM a promis "asistență juridică deplină" fiecărui locuitor al Republicii Moldova care va considera că e de datoria sa să poarte panglica Sf. Gheorghe în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Victoriei.

Deputații au cerut Curții Constituționale (CC) să se expună asupra legalității amendamentelor. În opinia lor, această lege scindează societatea moldovenească, încalcă drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare. Ei au cerut anularea interdicției de a purta panglica Sf. Gheorghe, dar au primit un refuz. Curtea Constituțională a solicitat avizul Comisiei de la Veneția, care în octombrie 2022 a anunțat că modificările legislative corespund criteriilor de legalitate, legitimitate și proporționalitate.

În loc de amendă - compensare?

Împotriva interzicerii panglicii s-a declarat și Adunarea Populară a Găgăuziei, care a încercat să adopte propriile reguli care să permită purtarea acesteia. Cu toate acestea, Curtea de Apel din Comrat a suspendat legea care viza "legalizarea" panglicii Sf. Gheorghe. Și Uniunea Ofițerilor din Moldova a criticat inițiativa autorităților, amintind că panglica este un simbol al memoriei războiului. După adoptarea noii legi, în capitală și în unele localități au avut loc acțiuni de protest. Persoane necunoscute au pictat fațada clădirii hotelului Național din Chișinău în culorile panglicii Sf. Gheorghe.

Anul trecut, mulți cetățeni au hotărît să nu renunțe la purtarea tradițională, în zilele de sărbătoare, a panglicii Sf. Gheorghe. În 2023, judecînd după comentariile de pe rețelele de socializare, situația nu s-a schimbat. Reprezentanții societății civile spun că majoritatea moldovenilor nu sunt de acord cu interdicțiile, iar autoritățile moldovenești nici măcar nu au explicat societății motivul deciziei lor. Rezultatele unui sondaj de opinie publicate recent arată clar că doar 30% din cetățenii Republicii Moldova susțin interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, în timp ce 51% s-au declarat împotriva acestei decizii.

După cum a menționat Inspectoratul General al Poliției (ISU), în 2023, oamenii legii nu intenționează să facă excepții și îi vor amenda pe toți cei care vor încălca legea, inclusiv persoane publice și deputați. "Dacă veți utiliza această panglică altfel decît pe medalii și ordine acordate participanților la cel de-Al Doilea Război Mondial, veți fi amendați. Pe 9 Mai sau în oricare altă zi. Poliția este obligată să acționeze în conformitate cu legea, fără excepții", precizează ISU.

Potrivit șefului ISU, Viorel Cernăuțeanu, pe 9 mai 2022, pentru purtarea acestui simbol au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 600 de mii de lei. Poliția a stabilit circa 340 de persoane care au încălcat legea. Acestea au fost identificate cu ajutorul unui soft de recunoaștere facială. Printre ele se numără și 16 deputați. Parlamentarii au fost citați pentru întocmirea proceselor contravenționale, dar aceștia nu s-au prezentat la poliție.

Anul trecut, pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, cu panglica Sf. Gheorghe la piept au fost observați: fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, fostul președinte al Parlamentului Zinaida Greceanîi, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, deputații BCS Bogdan Țîrdea, Petru Burduja, Constantin Starîș și alții. La parada de la Bălți, cu o panglică la piept a venit și Episcopul Markel de Bălți și Fălești. Mai devreme el fusese văzut în Glodeni cu o panglică Sf. Gheorghe la oglinda retrovizoare din interiorul mașinii.

"Pentru mine, această panglică reprezintă pacea, victoria, am purtat această panglică mulți ani și o voi purta. Există interpretări, în funcție de conjunctura politică, regională, dar această panglică nu are nicio legătură cu evenimente dramatice, cu conflictul militar din Ucraina", crede Vlad Batrîncea.

Potrivit deputatului Petru Burduja, pentru el panglica Sf. Gheorghe reprezintă „memoria bunelului său”. ”Bunelul a luptat pînă la Berlin și a venit înapoi în țară, a crescut opt copii, eu nu pot să uit asta", spune Burduja, subliniind că pedepsele nu îl vor face să renunțe la acest simbol.

Mulți au refuzat să plătească amenzile și au contestat deciziile în instanța de judecată. Nu demult, ex-președintele Igor Dodon, răspunzînd la întrebarea unuia dintre internauți pe rețelele de socializare, a menționat că procesul de judecată continuă la judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău, următoarea ședință urmînd să aibă loc în luna martie". Aceasta este o lege neconstituțională care va fi anulată în cele din urmă. Pe lîngă faptul că este neconstituțională, ea este și discriminatorie și divizează artificial societatea, fiind profund nedemocratică", crede Dodon.

Potrivit presei moldovenești, instanțele au început să ia primele decizii în astfel de cazuri. Într-unul dintre cazuri, protocolul privind achitarea unei amenzi în valoare de 9 mii de lei pentru purtarea panglicii Sfîntul Gheorghe pe 9 mai 2022 a fost atacat în instanță de veteranul muncii, Anton Miron. La evenimentul festiv, el ținea în mîini portretul tatălui său, decorat cu o panglică Sf. Gheorghe. În instanță, reclamantul, care nu a recurs la serviciile unui avocat, a reușit să demonstreze că sărbătoarea Zilei Victoriei a fost pașnică și nu a vizat propaganda acțiunilor militare. În rezultatul ședinței, Judecătoria sectorului Buiucani a luat decizia de a anula amenda. Mai mult decît atît, reclamantul a primit dreptul de a cere despăgubire pentru prejudiciul moral cauzat de acțiunile ilegale ale poliției.

Ion Munteanu

38
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?