X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Operațiunea specială a Rusiei în Ucraina a sporit dependența lumii de cărbune

3 mai. 2022,, 10:00 (reactualizat 3 mai. 2022,, 18:01)   Analitică
7670 0

Se credea că în curînd omenirea va renunța în totalitate la cărbune, dar astăzi în lume se observă o creștere a cererii pentru acest combustibil, relatează Bloomberg. În pofida creșterii bruște a prețurilor, volumul livrărilor puțin probabil că se va majora, avertizează autorii.

Cauza primei faze a crizei energetice globale a fost lipsa aprovizionării cu gaze naturale, iar acum a sosit timpul pentru criza cărbunelui.

În Germania și Italia, centralele electrice pe cărbune, care anterior fusese scoase din funcțiune, ar putea obține acum o a doua viață. În Africa de Sud, tot mai multe nave încărcate cu cărbune se îndreaptă pe traseul, de obicei destul de gol, în jurul Capului Bunei Speranțe, care duce spre Europa. În Statele Unite ale Americii, la centralele electrice pe cărbune se atestă cea mai vizibilă revigorare din ultimul deceniu, iar China redeschide minele închise și intenționează să dezvolte altele noi.

Dependența lumii de cărbune - un combustibil la care mulți credeau că omenirea va renunța în curînd în totalitate - este acum mai puternică ca niciodată.

Cererea a început să crească anul trecut – pe fondul deficitului de gaze naturale și al creșterii consumului de energie electrică, care a avut loc după anularea restricțiilor impuse de pandemie. Cu toate acestea, operațiunea specială a Rusiei în Ucraina a provocat o creștere explozivă a cererii pe piața cărbunelui, declanșînd un efect de domino, care a impus producătorii de energie electrică să caute livrări suplimentare, ceea ce a dus la o creștere record a prețurilor.


Acest boom al consumului celui mai murdar combustibil de pe planetă va avea consecințe grave pentru economia globală.

Creșterea prețurilor va alimenta creșterea inflației. Dar chiar și cu saltul recent al prețurilor, potrivit analiștilor, cărbunele rămîne unul dintre combustibilii relativ ieftini. Astfel, cărbunele începe să joace un rol mult mai important în aprovizionarea cu energie, în timp ce arderea acestuia rămîne cel mai grav obstacol în lupta împotriva schimbărilor climatice. Între timp, companiile miniere se străduie să crească la maxim extragerea, deoarece companiile de utilități din întreaga lume continuă să solicite tot mai mult combustibil, ceea ce, la rîndul său, pregătește terenul pentru următoarea etapă a crizei energetice globale.

"Dacă trebuie să echilibrăm sarcinile de decarbonizare a economiei globale și de asigurare a securității energetice, toată lumea înțelege cine va cîștiga aici: noi avem nevoie de o aprovizionare neîntreruptă cu energie electrică", a declarat Steve Hulton, vicepreședinte senior pentru piețele cărbunelui al companiei Rystad Energy din Sydney. "Anume acest lucru permite liderilor să rămînă la putere și oprește oamenii de la organizarea revoltelor stradale".

În 2021, lumea a primit mai multă energie electrică din arderea cărbunelui decît oricînd - și cu 9% mai mult decît un an mai devreme, după cum a anunțat Agenția Internațională pentru Energie. Se preconizează că în 2022 consumul total de cărbune – pentru producerea energiei electrice, pentru producția de oțel și alte scopuri industriale – va crește cu aproape 2% pînă la un record de 8 miliarde de tone și va rămîne la acest nivel cel puțin pînă în 2024 inclusiv.

"Toate datele indică un decalaj din ce în ce mai mare între ambițiile și obiectivele politice, pe de o parte, și realitățile sistemului energetic actual, pe de altă parte", au declarat experții Agenției Internaționale pentru Energie. Conform estimărilor lor, în 2024, volumul emisiilor de dioxid de carbon va depăși cu cel puțin 3 miliarde de tone indicatorii care ar putea fi realizați în cadrul scenariului tranziției la o economie neutră din punct de vedere al carbonului pînă în 2050.

Istoria cărbunelui are o legătură indisolubilă cu gazele naturale, care sînt adesea numite drept o alternativă mai ecologică.

Criza energetică din Europa și revenirea cărbunelui

Cînd, la mijlocul anului 2021, lumea a început treptat să iasă din pandemie, cererea pentru energie electrică a crescut brusc din cauza redeschiderii magazinelor și fabricilor. Dar Europa, care și-a asumat rolul de lider în campania globală de renunțare la cărbune, a început să se confrunte cu un deficit fără precedent de energie și cu o lipsă de gaze naturale. În același timp, în regiune și în alte părți ale lumii se înregistra o situație precară cu privire la energia regenerabilă. Combinația acestor factori a provocat întreruperi de curent în unele regiuni și a dus la creșteri mari de prețuri la gaze în întreaga lume, ceea ce a contribuit la dezvoltarea crizei energetice.

Brusc, cărbunele a revenit pe arenă în calitate de combustibil mai puțin costisitor. Cărbunele care este ars la centralele electrice, este unul dintre cei mai ieftini combustibili de pe planetă: potrivit unui raport al Bank of America din 1 aprilie, el costă aproximativ 15 dolari pentru un milion de unități termice britanice. Pentru comparație, petrolul costă aproximativ 25 USD, iar gazele naturale costă circa 35 USD.

Anul trecut, în Uniunea Europeană, care și-a stabilit unele dintre cele mai ambițioase obiective în domeniul luptei împotriva schimbărilor climatice, consumul de cărbune a crescut cu 12%. Acesta a fost primul caz de creștere a consumului de cărbune din 2017. În SUA, consumul de cărbune a crescut cu 17%, dar s-a majorat și în țările din Asia, Africa și America Latină. India și China, care domină pe piețele mondiale, de asemenea, au jucat rolul de locomotive în creșterea cererii globale.

Cu doar cîteva luni în urmă, reprezentanții diferitor țări au sosit la Glasgow la Conferința ONU privind schimbările climatice COP26 cu intenția de a "trimite cărbunele la groapa de gunoi a istoriei”.

Cu toate acestea, rezultatul acestor negocieri climatice a fost doar netezirea formulărilor privind utilizarea cărbunelui. China, Statele Unite și India sînt cele mai mari surse de poluare din lume și toate trei țări au promis deja să reducă în următoarele cîteva decenii nivelul emisiilor pînă la zero. Cu toate acestea, la etapa finală a negocierilor, India și China au făcut tot posibilul pentru a dilua formulările privind utilizarea cărbunelui, iar Statele Unite au contribuit la aprobarea acestor formulări vagi, ceea ce pune la îndoială disponibilitatea acestor țări de a-și atinge obiectivele privind renunțarea la utilizarea cărbunelui.

Și toate acestea s-au întîmplat chiar înainte de recenta revigorare pe piețe.

În decembrie, Agenția Internațională pentru Energie a lansat prognoza anuală privind cererea. Acum Agenția intenționează să publice în iulie un raport intermediar – primul de acest gen - pentru a analiza impactul operațiunii speciale rusești. Cel mai probabil, cererea de cărbune va fi mai mare decît prognoza din decembrie, deoarece operațiunea specială a Rusiei în Ucraina a lansat o reacție în lanț pe piețele energetice globale, ceea ce determină o creștere ulterioară a cererii pentru această materie primă.

Poate Uniunea Europeană să renunțe la resursele energetice rusești?

Europa caută cu disperare o modalitate de a-și reduce dependența de Rusia, care rămîne un furnizor cheie de combustibil. Europa intenționează să interzică importul de cărbune rusesc, deși este nevoită să crească consumul acestui tip de combustibil, deoarece, în același timp, încearcă să reducă consumul de gaze naturale rusești. În aspirația sa, Europa se bazează pe ideea că va putea plăti furnizorilor de cărbune non-ruși mai mult decît alți cumpărători. Acest joc al ei stimulează piețele globale și creșterea prețurilor la cărbune, iar drept rezultat multe țări în curs de dezvoltare s-ar putea confrunta cu un deficit.

Pentru a asigura o aprovizionare neîntreruptă cu energie electrică iarna viitoare, guvernul german examinează opțiunea cooperării cu astfel de întreprinderi precum RWE, pentru a redeschide centralele pe cărbune deja închise și a amîna scoaterea din funcțiune a unor centrale.

În Danemarca, compania energetică Orsted negociază furnizarea de cărbune, care va fi utilizat în locul biomasei, deoarece importul de pelete de lemn a fost întrerupt din cauza conflictului ucrainean. Și Marea Britanie examinează diverse opțiuni de consolidare a securității sale energetice, inclusiv renunțarea la închiderea centralelor pe cărbune Drax Group.

"Aceasta este ultima paradă a cărbunelui în Europa", a declarat Emma Champion, șefa secției tranziții energetice la BloombergNEF.

Dar chiar și înainte de acest pas riscant al Europei, aprovizionarea cu cărbune nu era una sigură. Anul trecut, o centrală electrică pe cărbune din Germania a trebuit închisă din cauza faptului că rămăsese fără combustibil. Deficitul de cărbune a dus la întreruperi de energie electrică și în India, și China, cărora le revin aproximativ două treimi din consumul global al acestei materii prime.

Creșterea bruscă a prețurilor la cărbune

Prețurile la cărbune devin incredibil de mari. Contractele futures pentru cărbunele termic australian, care rareori depășesc 100 de dolari pentru o tonă, a urcat pînă la 280 de dolari în octombrie – datorită faptului că companiile de utilități au început să caute combustibil în întreaga lume. Apoi prețurile au scăzut treptat, deoarece iarna relativ blîndă în emisfera nordică a scăzut ușor cererea pentru resursele energetice. Dar cînd Rusia a început operațiunea specială în Ucraina, îngrijorarea cu privire la livrări a stimulat din nou prețurile, care au urcat pînă la 440 de dolari, ceea ce reprezintă un maxim istoric.

Situația pe piața europeană s-a dezvoltat în același mod. Chiar și în Statele Unite, unde principalul factor este cererea internă, în aprilie prețurile la cărbune au atins cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani.

"Lanțul de aprovizionare cu cărbune a fost pur și simplu nepregătit pentru un astfel de șoc", a declarat Xizhou Zhou, directorul general pentru energie globală și surse regenerabile de energie la S&P Global.

Deși valoarea cărbunelui este în creștere, este puțin probabil că volumul livrărilor sale se va majora semnificativ.

Companiile miniere sunt îngrijorate de perspectivele pe termen lung ale cererii, mai ales acum cînd ONU insistă asupra faptului că lumea trebuie să renunțe la acest tip de combustibil. În raportul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice, publicat în aprilie, se menționează faptul că lumea trebuie să renunțe în totalitate la arderea cărbunelui pînă în 2050 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

"Să spunem așa, pe termen lung nu va exista cerere pentru produsul dvs., dar pe termen scurt, n-ați putea crește livrările acestuia? Aceasta este o cerere prea lipsită de modestie pentru orice lanț de aprovizionare", a declarat Ethan Zindler, șeful cercetării Americii de Nord și de Sud la BloombergNEF.

Situația este agravată și de faptul că politicienii și companiile din Japonia și Coreea de Sud, de asemenea, iau măsuri pentru a restricționa importurile de cărbune rusesc. Drept urmare, și mai multe țări din întreaga lume vor începe să caute o alternativă la cele 187 de milioane de tone de cărbune pe care Rusia le-a vîndut centralelor electrice anul trecut, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din comerțul mondial cu cărbune energetic.

Înlocuirea acestuia va fi foarte greu de realizat.

Problemele lanțului global de aprovizionare

Producția globală deocamdată nu a revenit la nivelul său de dinaintea pandemiei. Companiile miniere suferă de anomaliile meteorologice, de lipsa forței de muncă, de probleme de transport, precum și de lipsa de investiții în noi capacități.

La începutul acestui an, Indonezia, un important furnizor de cărbune pentru centralele electrice, a suspendat exporturile acestuia pentru a-și satisface mai întîi necesitățile interne. Producătorii din Australia – un alt furnizor cheie – au anunțat deja că nu vor putea crește semnificativ livrările. Compania de stat Coal India, cea mai mare companie extractoare de cărbune din lume, restricționează livrările către consumatorii industriali, dînd preferință centralelor electrice, în încercarea de a evita întreruperile de curent electric care ar putea afecta milioane de familii. În 2021, volumul exportului cu Richards Bay Coal Terminal din Africa de Sud a scăzut pînă la 58,7 milioane de tone, care este cel mai mic indicator din ultimii 25 de ani.

"În acest an piața livrărilor maritime de cărbune rămîne foarte încordată", a declarat Shirley Zhang, analist la Wood Mackenzie. "Prin urmare, va fi extrem de dificil de găsit surse alternative de aprovizionare, indiferent de mărimea prețurilor".

Pe măsura limitării livrărilor globale de cărbune și a creșterii prețurilor, țările în curs de dezvoltare probabil că nu își vor mai permite să cumpere combustibil pentru a-și susține economiile. Țările sărace din Asia de Sud, cum ar fi Pakistanul, Sri Lanka și Bangladesh, sînt deosebit de vulnerabile la creșterea prețurilor și deja se confruntă cu o insuficiență de resurse energetice.

Remarcăm faptul că, dacă prețurile la cărbune va continua să crească, pe termen lung acest lucru ar putea impune țările să renunțe în totalitate la acest tip de combustibil și să-l înlocuiască cu surse regenerabile de energie. Iar tensiunea geopolitică provocată de operațiunea specială a Moscovei întărește argumentul că, creșterea numărului de mașini electrice pe drumuri și instalarea turbinelor eoliene și a panourilor solare pot contribui la obținerea independenței energetice.

Will Wade, Stephen Stapczynski

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?