Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Familia – izvorul din care renaște viața

15 mai. 2022,, 18:35   Analitică
13097 0

Familia, fără îndoială, este izvorul din care renaște viața. Fără de familie omul este ca pasărea fără aripi. Venim în astă lume pentru a iubi și ne lăsa iubiți, pentru a da naștere pruncilor și pentru a asigura în acest fel continuitatea vieții.

Familia este locul unde găsim înţelegere, linişte şi rezolvarea problemelor care ne frămîntă. Însă armonia în sînul familiei poate fi atinsă doar cu condiţia ca în ea să existe comunicare, respect şi iubire.

An de an, pe 15 mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Internațională a Familiei.

Procesele migraționale caracteristice țării noastre au pus în evidență rolul deosebit și importanța familiei pentru societatea moldovenească. Iar în condițiile în care unele valori în societatea occidentală sînt egalate cu nonvalorile, țara noastră este mai mult ca oricînd un model de urmat în care institutul familiei este elogiat și pus în față la toate.

Datele prezentate de Biroul Național de Statistică arată o descreștere a numărului căsătoriilor pe parcursul ultimilor șapte ani – în 2014 fiind înregistrate 25,6 mii de căsătorii, comparativ cu anul 2020 cînd au fost înregistrate doar 15,5 mii de căsătorii.


Totodată, în 2014, vîrsta medie la prima căsătorie la bărbați era 27 de ani, iar la femei – 24 de ani, în timp ce în 2020, vîrsta media la prima căsătorie la bărbați era 29 de ani, iar la femei – 26 de ani.

În condițiile în care hotarele țării sînt deschise, căsătoriile mixte nu sînt o noutate în țara noastră.

Cele mai multe familii mixte sînt înregistrate cu cetățenii din Ucraina, Federația Rusă, România, Turcia, Italia, Israel, Belarus, Azerbaidjan, Uzbekistan, Armenia.

Femeile se căsătoresc mai timpuriu decît bărbaţii

Vîrsta medie a femeii la prima căsătorie în anul 2020 a constituit 26,0 ani, iar la bărbaţi – 29,0 ani. Pe grupe de vîrstă, cei mai mulţi bărbaţi care s-au căsătorit în anul 2020 aparţin grupului de vîrstă 25-29 ani (35,1%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vîrsta de 20-24 ani (35,8%). Căsătoriile pînă la 20 ani sînt mai frecvente în mediul rural: 11,0% din numărul căsătoriilor înregistrate în mediul rural au fost încheiate de femei în vîrstă sub 20 ani, faţă de 4,1% din căsătorii la femeile de aceeași vîrstă, în mediul urban.

Din totalul căsătoriilor înregistrate în 2020, cele încheiate de persoanele celibatare au reprezentat circa 78% atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei.

Există „reţete” ale fericirii în familie?

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezvoltăm şi, la rîndul nostru, formăm o altă familie. Este locul unde găsim înţelegere, linişte şi soluţii la problemele care ne frămîntă, cu condiţia ca în familie să existe comunicare, respect şi iubire.

Ce importanţă are comunicarea între soţ şi soţie, între părinţi şi copii, între bunici şi copii, între fraţi? Ce factori distrug armonia unei familii?

Potrivit psihologilor, unii dintre cei mai importanţi factori care menţin familia unită sînt stima şi iubirea reciprocă, dorinţa partenerilor de a duce o viaţă comună, implicarea acestora în creşterea şi educarea copiilor, comunicarea autentică între membrii familiei, existenţa unei locuinţe proprii şi a unor venituri satisfăcătoare. O familie armonioasă duce un mod de viaţă echilibrat datorită deschiderii şi dorinţei membrilor ei de a-şi îndeplini în mod complet rolurile în cadrul familiei. Cu alte cuvinte, armonia familială este produsul unei relaţii bazate pe încredere, respect şi iubire între soţ şi soţie, părinţi şi copii, părinţi şi bunici, bunici şi copii.

Care sînt principalele ingrediente ale unei familii fericite?

Dragoste

Principala valoare a familiei este dragostea. Se manifestă în tandrețe față de cei dragi, în dorința de a avea grijă de ei, de a-i proteja și de a fi în permanență acolo. Uniunile bazate pe iubire sînt fericite și prospere. Sînt o fortăreață puternică, un refugiu sigur, unde te poți întoarce oricînd, să obții sprijin și confort.

Încredere

Este important să învățați să aveți încredere unul în celălalt și să vă învățați copiii să facă acest lucru. Fiecare problemă, eșec, orice experiență, trebuie să le împărtășiți familiei. Încrederea este greu de cumpărat pentru orice bani, poate fi doar cîștigată și adesea durează mulți ani.

Bunătate

Aceasta este o dorință de a ajuta pe cel slab, lipsit de apărare, de a-l susține, nevoia de a fi util. Astfel de relații fac familia mai armonioasă.

Loialitate

Un alt gaj al cetății legăturilor amoroase - dorința de a fi alături de persoana iubită în tristețe și bucurie, în ciuda oricăror ispite. Încă din copilărie se nasc aceste calități la oameni, precum loialitatea față de cuvînt, faptă, devotamentul în prietenie.

Înţelegere

Este important să vă înțelegeți perfect, să respectați interesele și aspirațiile sufletului pereche și ale copiilor. Simțind sprijin, o persoană se dezvoltă nu numai spiritual, ci crește și în sport, carieră, obține un mare succes.

Respect

Se exprimă în respectul pentru individualitatea fiecărui membru al familiei, inadmisibilitatea „ruperii” unui soț de interesele și nevoile celuilalt, neamestecul părinților în treburile tinerilor.

Sfatul psihologului

În majoritatea familiilor din ţara noastră comunicarea se opreşte la nivel de suprafaţă. Principalul mod de a relaţiona se rezumă la întîmplările zilnice, acţiunile şi planurile membrilor familiei. În puţine familii se pun întrebări de genul: "Ce stă la baza acţiunilor noastre?", "De ce reacţionăm aşa?", "Oare soţul/soţia ce simte, ce îşi doreşte?". Cuprinşi de problemele zilnice, soţii au uitat să mai vorbească unul cu altul de la suflet la suflet, părinţii nu mai ştiu ce se întîmplă în sufletul copiilor, bunicii sînt marginalizaţi. De aceea, multe familii se confruntă cu probleme de genul: copilul de 5 ani nu poate fi controlat, soţul vine seara tîrziu acasă şi nu are timp nici pentru soţie, nici pentru copii, soacra îi face zile fripte nurorii etc. Deşi astfel de acuze sugerează că problema se află la un singur membru al familiei, cei care ajung la consiliere terapeutică descoperă că puştiul a devenit rebel pentru că părinţii nu au ştiut să pună limite sau nu au căutat să afle ce se întîmplă în mintea şi sufletul lui. Soţii află că de mult timp nu mai au curajul să îşi spună ce simt. De aceea, terapeutul trebuie să lucreze cu toţi membrii familei pentru ca fiecare să identifice problemele cu care se confruntă şi să le rezolve.

Unul dintre compartimentele proiectului moldovenii.md este "Crezul" - un cod de sfaturi și reguli, propus moldovenilor spre a se călăuzi de el în viață.

Familia

  • 87. Banii n-aduc fericirea, dar un moldovean este obligat să-şi asigure familia cu locuinţă, cu alimentare corespunzătoare, să organizeze odihna familiei şi să le dea copiilor studii.
  • 88. Nu este ruşine să ai puţini bani. Este important, ca familia să dispună de un minim, iar cantitatea mică de bani să nu împiedice persoana să devină o personalitate integră şi independentă, utilă societăţii şi familiei.
  • 89. Nu este ruşine să cîştigi bine, deoarece un moldovean va cheltui banii obținuți nu numai pentru sine, familia sa, ci va putea oferi ajutor societăţii şi altor oameni.
  • 90. Naţionalitatea moldoveanului se determină după tată. Aceasta înseamnă, că în toate cazurile copilul, tatăl căruia este moldovean etnic, independent de naţionalitatea mamei, la fel este moldovean etnic. Copilul, născut pe teritoriul Republicii Moldova de o mamă – moldoveancă etnică sau din părinţi de alte etnii, este moldovean etnic , dacă sînt respectate condiţiile, indicate în rubrica „Apartenență la națiune” a proiectului moldovenii.md.
  • 91. Ţineţi minte, în familie trebuie să existe capul – persoana, cuvîntul căreia este hotărîtor în luarea deciziilor. Strămoşii noştri trăiau într-o societate patriarhală, unde bărbatul purta răspunderea pentru securitatea, aprovizionarea materială şi spirituală a familiei. Responsabilitatea este întărită de drepturi, dar pentru fiecare caz aparte, aceste probleme se soluţionează în fiecare familie în mod individual.
  • 92. Bărbatul şi femeia realizează scopuri diferite, dar la fel de importante pentru familie, societate şi stat. Şi aici rolul fiecăruia dintre ei în nici un caz nu este diminuat. Recunoaşterea acestui postulat stă la baza relaţiilor dintre soţi, ca şi repartizarea obligaţiilor în familie.
  • 93. Tinere moldovence, ţineţi minte, că menirea unei moldovence este să nască şi să educe moldoveni − cetăţeni demni ai Patriei sale. Fiţi în formă, dar nu luaţi drept exemplu fizicul manechinelor, sleite de puteri din cauza regimului alimentar sever, nu visaţi să vă demonstraţi corpul milioanelor de telespectatori. Corpul vostru este misterul vostru, dăruiţi-l numai viitorului tată al copiilor voştri. Fundamentul fericirii femeii este familia bună şi copiii fericiţi. O femeie, care s-a realizat ca soţie şi mamă, mai lesne reuşeşte în business, serviciul public şi în viaţa obştească. Priviți în jur și veți constata acest adevăr.
  • 94. Femeile, evident, la fel ca şi bărbaţii pot practica diferite activităţi şi responsabilităţi obşteşti. Femeile pot conduce statul nu mai rău decît bărbaţii, pot face ştiinţă sau business. Dar nici unul din aceste roluri nu poate fi comparat cu cea mai importantă sarcină a omenirii – menținerea lăcaşului familial, prelungirea neamului şi educarea unor copii demni. Acest rol îl poate îndeplini doar femeia.
  • 95. Moldovencelor, sînteţi baza şi izvorul poporului nostru. Ţineţi minte, că nu este nimic mai important pentru o moldoveancă, decît misiunea de mamă şi soţie. Aşa este lăsat de Dumnezeu de cînd lumea, şi abaterea de la această regulă ascunde în sine pericolul degradării şi pierderii naţiunii. Femeile noastre sînt frumoase şi deştepte, deseori mai talentate decît bărbaţii lor, dar este foarte important, ca ele să fie soţii şi mame talentate. Femeile noastre sînt inteligente şi frumoase, ele sînt capabile să facă politică, business, ştiinţă şi multe alte lucruri importante pentru societate nu mai rău, decît bărbaţii. Proiectul moldovenii.md susţine participarea activă a femeilor în toate domeniile vieţii, dar roagă să conştientizaţi faptul, că nimic nu poate înlocui căldura şi grija mamei, la fel şi hrana pregătită cu căldură şi dragoste.
  • 96. Bărbaţi moldoveni, iubiţi-vă şi protejaţi-vă femeile, ţineţi minte: în calitate de capi ai familiilor,voi sînteţi responsabili de bunăstarea materială şi spirituală a familiei voastre. Pregătiţi-vă încă din adolescenţă pentru acest rol – deveniţi independenţi de tineri, întăriţi-vă corpul, practicînd sportul şi călirea, obţineţi studii de calitate, străduiţi-vă să obţineţi de sine stătător cunoştinţe diverse, învăţaţi-vă să munciţi, fiţi perseverenţi, puneţi-vă scopuri şi învăţaţi-vă să le realizaţi.
  • 97. Nu există teme de discuţie interzise între soţ şi soţie, dar - de o manieră liniştită, chibzuită, fără nervozitate şi reproşuri. Ţineţi minte, că majoritatea certurilor în familie au loc nu din cauza celor spuse, ci din cauza felului cum au fost spuse. O discuţie, care îl poate supăra pe celălalt, trebuie chibzuită, pregătită, începută într-o stare liniştită, amiabil şi fără emoţii de prisos. Foarte important: discutînd prezentul, să nu reveniţi la trecut.
  • 98. Copilul – este proiectul comun a doi oameni care se iubesc. Discutaţi viitorul proiect cu cîteva luni înainte de concepere. Curăţiţi-vă organismul, nu consumaţi alcool şi nu fumaţi, evitaţi stresul şi aflaţi-vă mai des în sînul naturii. Folosiţi (în special viitoarele mame) în această perioadă mai multe fructe proaspete moldoveneşti, legume şi plante leguminoase, verdeaţă şi nuci. Străduiţi-vă să consumaţi, în special, apă pură.
  • 99. Dacă aţi conceput un copil neplanificat – creaţi-i fătului o atmosferă de dragoste, acest fapt vă va ajuta să corectaţi multe lucruri.
  • 100. Viitori părinţi, în perioada sarcinii, tindeţi să petreceţi mai mult timp împreună, dedicîndu-vă unul altuia şi viitorului vostru copil. Viitoarea mamă ar fi de dorit să locuiască în sînul naturii, în linişte şi pace, fără stresuri. Vorbiţi cu copilul (fătul), cîntaţi-i melodii şi cîntece liniştite. Viitoarea mamă singură vă simţi dorința să o facă.
  • 101. Străduiţi-Vă, în timpul sarcinii, să nu Vă plimbaţi pe străzile zgomotoase şi poluate cu gaze ale oraşului, nu vizitaţi cinematografele, localurile zgomotoase, unde răsună tare muzica (în special rock).
  • 102. Nu forţaţi pruncul, învăţaţi să-i ghiciți dorinţele. Pruncul nici odată nu plînge fără motiv. Pentru el, plînsul este unica posibilitate de a exprima o dorinţa, a transmite o informaţie despre disconfort sau durere. Pruncul, înconjurat de dragoste, plînge sau scînceşte dacă-i flămînd, dacă-i este cald (frig), dacă-i ud, dacă nu sînt alături maturii şi-i este urît, dacă nu se simte bine... Nu înfăşaţi copilul şi el va fi mult mai liniştit şi previzibil. Tinere mame , daţi ascultare scîncetului copilului vostru, şi în scurt timp vă veţi învăţa să-l înţelegeţi. Tineri părinţi, dacă Vă enervează copilul vostru, înseamnă că nu aţi învăţat să-l înţelegeţi. Aveţi răbdare şi totul vă va reuşi.
  • 103. În primele luni de viaţă, sarcina principală a părinţilor este să supravegheze copilul şi, ghicindu-i dorinţele, să-l ajute la dezvoltarea corpului, a unui sistem nervos stabil, să prindă la puteri şi să cunoască lumea.
  • 104. Străduiţi-vă să nu Vă amestecaţi în viaţa lui, supravegheaţi-l şi feriţi-l de pericole, ajutaţi-l să cunoască lumea, răspundeţi-i cu răbdare şi complet la toate întrebările, feriţi-vă să folosiţi metodele de impunere.
  • 105. Străduiţi-vă să nu încredinţaţi bonelor educarea copilului. Pînă la 3 (dar mai bine pînă la 5) ani, în preajma copilului întotdeauna trebuie să fie careva dintre părinţi.
  • 106. Copilul de vîrstă fragedă – este o personalitate, care nu poate fi asuprită şi înjosită. Nu strigaţi la copil, nu-l bateţi. Încercaţi să-i lămuriţi copilului, cu răbdare şi dragoste, situaţiile create şi de ce anume el nu are dreptate. Căutaţi alte forme de pedeapsă, decît cele corporale. Ţineţi minte : pedeapsa trebuie să fie adecvată greşelii şi nici într-un caz nu trebuie să înjosească copilul. Copilul trebuie să înţeleagă exact pentru ce este pedepsit şi să fie de acord cu aceasta. Acest lucru trebuie explicat cu răbdare.
  • 107. Oferiţi-i copilului, simultan, cunoştinţe nu numai despre lucrurile particulare, dar şi despre cele generale. La 3 ani copilul este apt să asimileze,în linii generale, cunoştinţele despre Dumnezeu, structura universului, galaxie, sistemul solar, despre planeta Pămînt, despre faptul, că pe pămînt, în diferite ţări trăiesc oameni de diferite naţionalităţi, şi multe alte lucruri. Cunoştinţele de acest gen îi vor permite copilului să-şi formeze un orizont larg şi să asimileze mai uşor informaţia specializată.
  • 108. Moldoveni, ţineţi minte, o mare importanţă în formarea personalităţii o are citirea cărţilor. Din copilărie altoiți-le copiilor voştri dragostea de carte. De la vîrsta de 6 luni neapărat arătaţi-i cărţi copilului, de la 1 an – citiţi-i. Alegeţi o literatură bună, fără grozăvii, împuşcături şi omoruri. Străduiți-vă să-i altoiţi copilului dorința de a citi de sine stătător permanent. Limitaţi, discret, vizionarea televizorului. Lista cărţilor, filmelor şi desenelor animate, recomandate de proiectul moldovenii.md pentru diferite categorii de vîrstă este inclusă în compartimentul Pagina pentru copii a proiectului moldovenii.md.
  • 109. Adolescenţi şi tineri, citiţi cărţile recomandate de proiectul nostru. Acest fapt Vă va ajuta să Vă formaţi ca personalitate erudită, Vă va lărgi orizontul, va dezvolta memoria, va forma cunoştinţele de bază şi va pune fundamentul moralităţii în sufletele voastre.
  • 110. Părinţi, limitaţi folosirea computerului şi Internetului de către copilul Dvs. Este de dorit, ca micuţul să nu se atingă de computer pînă la 7 ani. Asiguraţi-i copilului Dvs. posibilitatea să citească mult, să iasă la aer curat cu semenii lui.
  • 111. Cunoaşteţi-vă şi ţineţi minte strămoşii voştri. Dacă nu aveţi informaţie despre strămoşi – căutaţi. Această informaţie poate fi găsită în arhivele de stat şi cele bisericeşti, la oficiile stării civile, în memoria bunicilor și părinților voştri. Transmiteţi aceste cunoştinţe copiilor voştri. Un moldovean trebuie să-şi cunoască strămoşii săi pînă la a şaptea generaţie.
  • 112. Omul moare atunci, cînd se simte uitat şi inutil. Deseori părinţii noştri sînt deprimaţi de lipsa atenţiei din partea copiilor. Moldoveni, aveți grijă de părinţi, străduiţi-vă să fiţi alături de ei. Dacă locuiţi departe de ei, sunaţi-le, acordaţi-le atenţie, vizitați-i mai des. Noi avem nevoie de energia oamenilor care ne iubesc, iar părinţii noştri au nevoie de noi şi mai mult.
  • 113. Nu Vă înmormîntaţi apropiaţii în cavouri de beton. Înmormîntaţi-i după vechea tradiţie a strămoşilor noştri, în pămînt. Instalaţi un monument, care poartă memoria simbolică a decedatului, nu mai înalt de un stat de om – la mormînt totul trebuie să fie modest şi frumos. Nu acoperiţi mormintele cu lespezi de beton (sau alte materiale). Sădiţi pe perimetrul mormîntului nişte arbuşti nu prea înalţi şi flori. Dacă este loc de ajuns, sădiţi lîngă mormînt un copac. Nu este obligatoriu să plasaţi o fotografie pe monument, cu mult mai importantă este păstrarea amintirii despre răposat în conştiinţa şi sufletele celor apropiaţi şi a urmaşilor lor. Păstraţi aceste amintiri acasă - în fotografii, documente scrise (povestiri, notiţe despre răposaţi), dar şi galerii ale portretelor strămoşilor.

(non)Valorile ascunse ale unor convenții internaționale ce ni se impun

Familia este pilonul societății și locomotiva care menține viața pe acest pămînt. Fără un institut al familiei sănătoase în care sînt respectate valorile și principiile sacre, viața își pierde sensul și circuitul logic.

De la începutul lunii mai, în R. Moldova a intrat oficial în vigoare Convenția de la Istanbul, în jurul căreia nu contenesc disputele nu numai la noi, ci și în multe alte țări.

Republica Moldova a devenit a 35-a țară din 46 de țări ale Consiliului Europei care a ratificat acordul internațional care vizează, așa cum s-a declarat, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Susținătorii Convenției declară că ea va ajuta la combaterea diferitor tipuri de acte de violență, fără a impune regîndirea conceptelor de gen, familie și căsătorie.

Cu toate acestea, este foarte populară și o altă opinie - privind amenințarea la adresa valorilor tradiționale, promovarea ideologiei dăunătoare de gen și subminarea conceptului de familie. Într-adevăr, multe exemple ale impactului Convenției de la Istanbul în țările europene ridică o mulțime de întrebări, în special în ceea ce privește modul în care aceste schimbări sînt puse în practică.

Îngrijorarea cetățenilor este de înțeles: punerea în aplicare a Convenției poate afecta în mod semnificativ viața fiecărei persoane. Și înainte de a implementa acest tratat internațional, trebuia de inițiat un dialog deschis cu societatea, mai ales cînd vine vorba despre cele mai controversate norme. Majoritatea absolută a populației nu dorește o astfel de schimbare de evenimente, încît în țară să apară genul "X" și alte cîteva zeci de genuri.

Republica Moldova a semnat tratatul internațional în februarie 2017, dar ratificarea a fost amînată de mai multe ori. În octombrie 2021, 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au sprijinit aderarea la Convenția de la Istanbul în lectura finală. Pe 20 octombrie, Maia Sandu a promulgat această lege.

Decizia a provocat proteste din partea mai multor membri ai societății și a slujitorilor bisericii. Mitropolitul Vladimir a transmis o scrisoare autorităților moldovenești, în care susține că "este absolut inacceptabil să promovăm și să adoptăm legi care contrazic istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, precum și tradițiile vechi de două mii de ani ale poporului nostru".

Numeroși critici ai acestui document consideră că Convenția contravine valorilor familiei și va fi un impuls pentru răspîndirea informațiilor despre diversitatea de gen și orientarea sexuală netradițională. Ei atrag, de asemenea, atenția la formulările ambigue care sînt folosite pentru a introduce confuzie în conceptul de gen. Multe exemple ale impactului Convenției de la Istanbul în țările europene ridică o mulțime de întrebări, în special în ceea ce privește modul în care aceste schimbări sînt puse în practică.

Dreptul la "incertitudine sexuală"

Argumentele oponenților convenției constau, în primul rînd, în faptul că conținutul documentului contravine valorilor familiei. În ea, genul este numit "construct social". În convenție, conceptul de gen înseamnă "rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați". După cum remarcă criticii, aceasta oferă unei persoane dreptul de a-și alege propriul gen, de a-l schimba sau de a-l nega, ceea ce transformă genul nu într-un dar biologic, ci într-un sentiment subiectiv. Această abordare a dus deja la apariția a zeci de genuri în Occident.

Dacă în unele țări introducerea identității de gen separate în actele oficiale de identitate este discutată doar atunci cînd aceasta este alta decît masculin sau feminin, atunci într-o serie de țări această problemă a fost deja rezolvată. Prin intermediul "campaniilor de informare" regulate și al "activități educaționale", în societatea occidentală modernă capătă forță opinia că a înregistra copilul abia născut ca bărbat sau femeie înseamnă a împinge mama și tatăl la o decizie pripită.

Astfel, Germania a devenit prima țară din Uniunea Europeană care în 2017 a recunoscut oficial al treilea gen. Iar în 2019, în această țară a intrat în vigoare o normă, care a primit în popor denumirea de "legea diversității sexuale". Legislatorii locali au permis plasarea unui simplu ”x” în dreptul rubricii "genul" la înregistrarea nașterii copilului, amînînd determinarea identității de gen a copilului pînă cînd "cînd totul va deveni clar”.

Toate aceste detalii din spatele Convenției de la Istanbul aduc multe semne de întrebare. Îngrijorarea cetățenilor este de înțeles: punerea în aplicare a Convenției poate afecta în mod semnificativ viața fiecărei persoane, educarea generației tinere. Majoritatea absolută a populației nu dorește o astfel de schimbare încît în țară să apară genul "X" și cîteva alte zeci de genuri. Disputele sînt alimentate și de faptul că decizia de aprobare a acestui tratat internațional nu a fost precedată de dezbateri publice, autoritățile au refuzat revizuirea și chiar explicarea celor mai controversate norme. Și înainte de punerea în aplicare a acestui tratat internațional, ar fi trebuit de inițiat un dialog deschis cu cetățenii, mai ales atunci cînd vine vorba despre dispoziții controversate care provoacă îngrijorări în rîndul societății.

Valorile tradiționale ale familie trebuie păstrate, dar nu distruse

Fără îndoială promotorul unei societăți sănătoase poate fi doar familia tradițională care poate crește o generație sănătoasă.

Potrivit activistului civic și președintelui Mișcării de tineret ”Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, Ziua Familiei este o sărbătoare fundamentală pentru moldoveni.

„Familia înseamnă mama care ne-a adus pe lume și tata care ne-a purtat mereu de grijă. Nu vreau să îmi imaginez viața altfel decît în cadrul unei familii. În societate avem nevoie de promovarea valorii familiei ca și loc și simțire profundă de liniște, înțelegere și dragoste!”, a spus Dumitru Roibu.

Ca celulă a societății, familia este cea mai importantă școală de morală, aici o persoană face primii pași pe calea dezvoltării morale și politice a personalității.

Casa și familia pentru o persoană este, în primul rînd, un loc în care este iubit, apreciat și cu siguranță va fi așteptat.

Respectul, credința, procrearea, sfințenia maternității, fidelitatea, iubirea - aceasta nu este o listă completă a valorilor fundamentale ale familiei. Subiectul atins „Valorile familiei” poate avea și un sens mai profund, care constă în faptul că aici căsătoria acționează ca singura formă corectă de viață împreună pentru un bărbat și o femeie. Păstrînd credința și dragostea unul pentru celălalt, cresc copii și prelungesc astfel familia.

Familia începe cu „Noi”

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?