Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

România nu ne va ajuta. Nici pentru 90 euro per MWh

21 oct. 2022,, 13:57 (reactualizat 21 oct. 2022,, 18:27)   Analitică
11131 0

“Nu avem ca obiectiv îndeplinirea contractului cu Moldova privind livrarea energiei electrice “prin orice mijloace”, - a declarat pentru postul TV transnistrean ТСВ Serghei Obolonic, ministrul dezvoltării economice al republicii nerecunoscute

Zilele trecute într-o consfătuire la președintele nerecunoscutei RMN Vadim Crasnoselchii, el a declarat că “Газпром” a decis să reducă volumele de gaze livrate Transnistriei.

“Газпром” a decis să reducă volumul livrărilor de gaze în Transnistria – cu 30% în octombrie, și cu 40% în noiembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deficitul lunii curente este de 36 mln. de metri cubi, deficitul preconizat pentru noiembrie – 55 mln. m.c.”, - a menționat Obolonic.

Dacă concernul rus nu-și va schimba pozițiile privind volumul gazelor livrate Moldovei în următoarele luni, RM de pe malul drept se poate confrunta nu doar cu criza gazelor, ci și cu o reală criză de aprovizionare cu electricitate.

“Rigorile” din partea “Газпром”-ului


În principiu, nimic șocant în această noutate a demnitarului transnistrean. “Газпром” nu poate reduce gazele cu 30% sau 40% direct Transnistriei, deoarece nu există o înțelegere directă între “Тираспольтрансгаз” și “Газпром”. Toate livrările în regiune se fac prin “Moldovagaz” S.A. Așa că volumele de gaze vor fi reduse pentru Moldova în general, iar Transnistria va fi lovită prin ricoșeu.

Despre aceea că în octombrie RM nu va primi 30% din volumele cerute s-a știut încă din 30 septembrie, după ce “Газпром” a confirmat livrarea pentru “Moldovagaz” S.A. a unui volum de 5,7 mln.m.c. pe zi, în loc de cele 8,06 mln. de m.c., preconizate pentru această lună. Cei de la “Газпром” au explicat reducerea livrărilor prin poziția părții ucrainene, care a declarat forță majoră pentru tranzitul gazelor către Europa prin stația de măsurare a gazelor “Сохрановка”, amplasată în regiunea Luhansk. Operatorul GTS din Ucraina a declarat că nu poate efectua controlul operativ-tehnologic asupra activelor aflate pe teritoriul necontrolat de el.

Reieșind din declarațiile care au răsunat în cadrul consfătuirii la Crasnoselschii, această situație va dura și în noiembrie. Și Vadim Ceban. Președintele comitetului de conducere “Moldovagaz” S.A., a declarat în emisia postului TV8 că nu este sigur dacă Moldova va obține majorarea volumului de gaze rusești.

“În prezent malul drept consumă cca 2,5 mln. de metru cubi pe zi, chiar mai puțin, căci și populația, și autoritățile au început să economisească. Malul stîng are nevoie de cca 5,5 mln. m.c. pe zi. De aceea noi am comandat pentru octombrie 8,06 mln. m.c. pe zi. “Газпром” ne-a dat doar 5,7 mln. Diferența este de 30%, poate de 20%, dacă ținem cont de economisiri. Dar asta în octombrie, că nu a început încă sezonul de încălzire și nu a sporit consumul. Probabil, cei de la Tiraspol dețin careva informații și au conchis că, dacă pentru noiembrie “Газпром” va menține același volum de livrară zilnice, deficitul va fi de 40%, pentru că va spori consumul. Da în decembrie acest indice poate ajunge chiar la 60%”, - a declarat expertul în economie Veaceslav Ioniță.

De ce s-a ghidat “Газпром” la luarea deciziei de a reduce livrările în Moldova, ceea ce lovește și în Transnistria? Și să fie oare problema doar în forța majoră declarată de partea ucraineană?

În opinia lui Veaceslav Ioniță, e posibil ca aceste acțiuni ale concernului rus să țină în special de impunerea Chișinăului să recunoască datoria istorică de 709 mln. de dolari și să înceapă achitarea ei în cele din urmă.

“Prin tergiversarea auditului datoriei istorice pentru gazele consumate și acuzarea permanentă că “Газпром” încalcă angajamentele contractuale, autoritățile noastre ne-au pus într-o situație foarte vulnerabilă ”, - crede Veaceslav Ioniță, în opinia căruia Chișinăul oficial i-a oferit concernului rus toate instrumentele pentru reducerea volumelor livrate și pentru “forțare”.

Anterior transportarea prin teritoriul Ucrainei a oricăror volume de gaze livrate Moldovei era achitată de “Газпром”. Însă din a. 2021 în contractul, semnarea căruia a fost supravegheată de vicepremierul Andrei Spînu, au fost introduse două puncte noi : noțiunile volum “de bază” și “suplimentar”, și condiția că transportarea volumelor suplimentare o achită destinatarul – pe malul drept aceasta este compania “Moldovagaz”, pe cel stîng – “Тираспольтрансгаз”.

“Este o normă total destructivă, care contravine intereselor naționale, dar și standardelor internaționale de comerț. Conform normelor internaționale, livrarea mărfii o face furnizorul la cutare preț și în cutare punct. Este încheiat un contract de livrare a mărfii, și pe noi nu ne interesează cum o va livra furnizorul, cu cine și cum se va înțelege el privind livrarea sau tranzitul. Noi primim marfa într-un anumit punct – în cazul dat, la hotarul cu Ucraina. Însă în a. 2021în cadrul negocierilor cu “Газпром” , partea moldovenească a acceptat nu doar să achite suplimentar tranzitul unor volume suplimentare, chiar dacă în conformitate cu normele internaționale asta nu face parte din preț , și în rezultat Republica Moldova este prejudiciată financiar. Plus la toate, noi i-am oferit Rusiei tot instrumentarul pentru ca, cu aceste formulări, ea să ne limiteze livrările de gaze: cel “de bază” vi-l livrăm, pe cel “suplimentar” - nu”, - a menționat Veaceslav Ioniță.

Comunitatea experților nu exclude nici componenta politică a actualei “rigori” din partea concernului “Газпром”. Spre exemplu, că cu ajutorul pîrghiilor energetice Moscova tinde să sporească valul de proteste în țara noastră, pentru ca pe fundalul posibilelor probleme în aprovizionarea cu gaze și electricitate să grăbească demontarea actualei puteri în Moldova. Sau pe fundalul zvonurilor despre aceea că Occidentul obligă Chișinăul să înceapă careva acțiuni militare, a declarațiilor demnitarilor RM privind posibila mobilizare și negocierilor active cu țările-partenere privind reînarmarea FA ale Moldovei, ne dă de înțeles că o țară așa de dependentă energetic, ca RM, poate fi învinsă nu doar pe cale militară, ci și cu ajutorul pîrghiilor economice.

Căci una e dacă vicepremierul A.Spînu este nevoit să caute în regiune volume libere de electricitate pentru a acoperi 30% din consum, în timp ce există cele 70% livrate de CHE Moldovenească la cel mai mic preț în acest areal. Și cu totul alta, ca în pragul sezonului de încălzire demnitarii din energetică să se agite în căutarea volumelor deficitare pentru a acoperi cel puțin 70% din consum, și încă la un preț accesibil.

Tiraspolul se va asigura el însuși, dar ce va face Chișinăul?

Necesitățile anuale ale Moldovei constituie 2,7-3 mlrd. metri cubi de gaze naturale. Cota de consum a malului drept este de 1,1 mlrd.m.c. Adică, chiar dacă în Transnistria trăiesc de cinci ori mai puțini oameni ca pe malul drept al Nistrului, cea mai mare parte a gazelor rusești ajunge anume în Transnistria.

Dacă reieșim din cifrele publicate pe site-ul companiei “Тираспольтрансгаз”, structura consumatorilor celor 1,6-1,8 mlrd.m.c. în Transnistria arată în felul următor.

Populația regiunii consumă puține gaze naturale – doar 11% din volumele livrate. Alte 11% le folosesc organizațiile care furnizează căldură. 24% - întreprinderile industriale și instituțiile bugetare. Iar 44% din gazele rusești ajunse în regiune , merg la producerea energiei electrice pentru export, încă 10% - pentru producerea energiei electrice pentru piața internă. Adică, jumătate din cele 1,6-1,8 mlrd.m.c. de gaze “le papă” CHE Moldovenească, de la care Moldova de pe malul drept cumpără cea mai mare parte din energia electrică necesară.

Urmează o matematică simplă. Admitem, că “Газпром” într-adevăr reduce livrările de gaze pentru Transnistria cu 30% în octombrie și cu 40% în noiembrie. CHE Moldovenească consumă 44% din volumul livrat regiunii pentru producerea energiei electrice de export. Adică, pentru necesitățile Republicii Moldova și României.

Reiese, că în pofida titlurilor bombastice de genul “Și Tiraspolul a devenit victima “Газпром”, dacă concernul rus va păstra limitarea livrărilor cu 30-40% , Transnistria se va auto-asigura și cu gaze, și cu electricitate, deși va suferi financiar, însă Moldova de pe malul drept se poate confrunta cu o criză gravă de energie electrică. Lunea trecută, în cadrul consfătuirii la V.Crasnoselschii, deja s-a spus că populației și instituțiilor sociale din regiune gazele le vor fi livrate prioritar și în volumele precedente, dar pentru un șir de întreprinderi mari ca CHE Moldovenească, Uzina metalurgică din Rîbnița și Combinatul de ciment din Rîbnița s-a decis reducerea temporară a livrărilor de gaze naturale.

Transnistria nu va livraprin orice mijloace”. Românianu va putea. Să fi dat noi de bucluc?

Cum numai de la Tiraspol a venit informația despre reducerea livrărilor de gaze pentru CHE Moldovenească, vicepremierul Andrei Spînu a declarat, de pe ecranele televizoarelor, că CHE Moldovenească este obligată să îndeplinească contractul cu “Energocom” în volum deplin, chiar dacă volumele de gaze livrate de “Газпром”, au fost reduse.

Lăsăm la o parte faptul că Spînu, care nu se prea grăbește să-și îndeplinească propriile obligații, cere acest lucru de la alții chiar în condiții de forță majoră (pe rețelele sociale se și glumește, că în locul CHE Moldovenești ei ar anunța acum un audit al decontărilor cu “Energocom” și l-ar tergiversa pe durata unei jumătăți de an, cum a făcut guvernul RN cu “Газпром”). Alta e problema. Toate pretențiile, pe care vicepremierul le poate înainta furnizorului, se limitează la zilele rămase din luna octombrie. Dacă anterior contractul cu CHE Moldovenească era încheiat pe un an (1 aprilie – 31martie a anului următor), în acest an Chișinăul a trecut la încheierea lunară a contractului.

În luna curentă Moldova de pe malul drept cumpără de la CHE Moldovenească 70% din volumul necesar de electricitate la un preț destul de mic – 62,5 dolari per 1 MWh. Din 14 octombrie,după evenimentele din Ucraina, celelalte 30% din volumele necesare ni le livrează România la prețul de 90 euro per 1MWh

Și chiar dacă Moldova plătește pentru electricitatea din România un preț de cca 1,5 mai mare ca cel transnistrean, și încă la un preț dublu față de cel cu care aceasta este comercializată consumatorilor interni, experții spun că guvernul României ne-o livrează la un preț subvenționat. Pe piața spot a statului vecin electricitatea este comercializată la prețul de 160-250 euro per 1MWh.

Acum, că livrările de gaze naturale au fost reduse și în Transnistria, Moldova de pe malul drept se poate lipsi de ”spatele” de 70% de electricitate ieftină de la CHE Moldovenească. Serghei Obolonic, ministrul dezvoltării economice a republicii nerecunoscute , a declarat deja, că CHE Moldovenească nu va lucra pe cărbuni, ca anul trecut, pentru a executa contractul energetic cu Chișinăul. “Dacă livrarea gazelor va fi întreruptă, rezerva strategică de cărbune va deveni resursa pentru asigurarea necesităților interne de energie electrică, de aceea acum cărbunele nu va fi folosit în scopuri comerciale ”, - a spus Obolonic.

În comentariul situației create, făcut la PRO TV, Andrei Spînu dădea asigurări că deși CHE Moldovenească probabil va livra malului drept mai puțină energie electrică, țara nu va fi lipsită de electricitate. Autoritățile speră că vor putea cumpăra din România mai multă energie electrică, ca volumul coordonat anterior. “Negociem cu colegii din România ca să aflăm dacă vom putea cumpăra mai multă electricitate în România sau pe piețele europene”, - a spus Spînu.

Dar Ana Otilia Nuțu, consultantă la Banca Mondială și expertă în domeniul energeticii, i-a recomandat recent în emisia unui alt post TV să nu pună mari speranțe pe energia românească. Mai ales că, potrivit ei, în scurt timp România va fi nevoită să oprească pentru reparații unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernavodă.

Pentru statul vecin este problematică majorarea livrărilor în Moldova, fie și la preț de piață, din mai multe motive. Deși, din spusele demnitarilor România și acum parcă ne-ar livra 30% din electricitatea necesară, de facto cifra dată este ceva mai mică. Despre aceasta zilele trecute a vorbit în emisia postului TV8 consilierul prezidențial în probleme economice Veaceslav Negruța.

Potrivit lui, deși “Energocom” a semnat cu Hidroelectrica românească un contract de livrare a energiei electrice la prețul de 90 euro per 1 MWh pentru a compensa o capacitate de 100 megawați, după încetarea livrărilor din Ucraina Moldova oricum suportă un deficit – cu ajutorul României s-a reușit recuperarea a doar 22% din volumul necesar. Negruța a explicat situația prin faptul că, conform regulilor de aderare la rețeaua energetică europeană ENTSO-E, Moldova a atins déjà limita importurilor permise din spațiul UE, de aceea în republică a fost declarat regimul de economisire a electricității în special în orele de vîrf.

Al doilea motiv este faptul, că România este limitată tehnic în livrările sale de energie electrică spre Moldova. Nu avem LTE. Construcția liniei de tensiune înaltă (400 kW) Vulcănești – Chișinău și a stației back-to-back la Vulcănești , care va face conexiunea cu sistemul românesc (Isaccea – Vulcănești), se preconizează a fi finalizată doar în a. 2024. Conform altor date, nu mai devreme de a.2025.

Al treilea: România însăși suportă un deficit de energie electrică, în special în sezonul rece. Spre exemplu, în prima jumătate a anului statul vecin a importat 3,8 mlrd.KWh, cu 12% mai mult ca în aceeași perioadă a 2021 . Iar în a. 2021 importurile de energie electrică au fost cu 45% mai mari ca în 2019. Printre țările-furnizoare era și Republica Moldova. Mai exact, livrările le făcea CHE Moldovenească prin LTE ale Moldovei în Isaccea, lucru despre care s-a aflat recent - după ce pe 13 octombrie Agenția națională pentru reglementare în energetică a interzis,în baza deciziei Comisie pentru situații excepționale, din 15 octombrie exporturile de electricitate din țară.

Această decizie a ANRE a provocat agitație (care, de altfel, s-a stins rapid pe fundalul evenimentelor din țară). Autoritățile au început să pună întrebări incomode: cît a durat exportul energiei electrice în România și unde au mers veniturile ? Ex-deputatul Alexandr Petcov a scris pe rețelele sociale, că “schema e simplă. Se încheie un contract cu ”Газпром”, în care este indicat fără echivoc, că Transnistria primește gazele pe gratis (în contul datoriei “Moldovagaz”). Din aceste gaze gratuite se produce energie electrică cu prețul de cost mai mic de 30 dolari per megawatt. Iar prin rețelele “Moldelectrica ” această energie este transportată în România, unde este comercializată de zece ori mai scump. Asta să fie lupta cu oligarhii? ”.

Pe scurt, după ce instalațiile energetice ucrainene au suferit mari pagube în urma atacurilor rusești, Bucureștiul a oferit Chișinăului 30% din electricitatea necesară nouă – este tot ce ne poate oferi partea română.

În afară de România, vicepremierul Spînu speră să crească capacitățile interne de producere a energiei electrice la “Ternoelectrica” S.A. și CTE-Nord. Dar capacitățile RM permit producerea cel mult a unui sfert din volumul consumat. Mai speră Spînu și la faptul că “dacă în Ucraina se va schimba ceva și vor fi restabilite capacitățile de producere, vom putea cumpăra de la Ucraina ”. Dar pe fundalul cuvintelor rostite de președintele Zelensky că din 10 octombrie, în rezultatul atacurilor rusești au fost distruse 30% din centralele electrice ucrainene, și a declarației lui Kiril Timoșenco, șeful-adjunct al Oficiului președintelui Ucrtainei, că întreaga țară trebuie să fie gata pentru posibilele deconectări de electricitate, precum și de aprovizionare cu apă și căldură, aceste vorbe ale vicepremierului moldovean par cel puțin naive. Apropo – în august,curent guvernul moldovean a discutat cu Ucraina posibilitatea achiziționării volumului de 100% de energie electrică de care avem nevoie.

Așa că, deși guvernul ne-a tot dat asigurări că au fost calculate toate variantele și elaborate trei scenarii pentru cazul limitării de către “Газпром” a livrărilor de gaze cu 35%, 50% sau 100%, dacă Moldova se va confrunta cu o criză reală în aprovizionarea cu gaze și electricitate, toate cele 27 de măsuri din “planul Spînu”, inclusiv “sporirea importurilor de energie electrică din Ucraina”, pot fi aruncate la gunoi. Spînu, desigur, este o persoană capabilă, dar insuficient de experimentată pentru a calcula toate variantele în jocul riscant, pe care l-a pornit cu actori de talie mare. Este evident că prim - vicepremierul nu se isprăvește cu sarcinile puse… Probabil, în ajun de iarnă, a venit vremea ca conducerea de vîrf a țării să se includă în soluționarea problemelor energetice. Conform sondajului efectuat în luna septembrie de compania iData, 72,9% dintre respondenți cred că conducerea micuței Moldove trebuie să înceteze jocurile marilor actori și să se înțeleagă cu Rusia privind livrarea și scăderea prețului pentru gazele naturale. Și, cum s-a văzut, livrarea energiei electrice din Transnistria. Asta în timp ce devine clar că Rusia nu cere de la noi nimic deosebit.

În caz contrar putem da de bucluc…

Xenia Florea

17
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?