Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

De dragul puterii, acești oameni sînt gata pentru orice sacrificiu... a compatrioților săi

28 oct. 2020,, 17:55   Analitică
42567 11

Peste cîteva zile va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Sondajele de opinie oferă diferite prognoze cu privire la rezultatul lor. Dar partenerii occidentali au dat de înțeles - în calitate de următorul președinte al Republicii Moldova ei o văd doar pe Maia Sandu.

În cazul pierderii sale la alegeri, în RM, aparent, se va desfășura scenariul Belarusului. Acest lucru a fost confirmat recent într-un interviu de însăși Maia Sandu, care a spus că "dacă guvernarea va merge împotriva poporului (trebuie să înțelegem - dacă liderul PAS nu va cîștiga alegerile prezidențiale - n. red.), probabil vor avea loc proteste".

Cu toate acestea, după cum cred unii comentatori, partenerii occidentali nu-și vor abandona candidatul "lor" pe baricade – căci ea e o doamnă. Revoluția colorată din Moldova va fi realizată de mîinile altor politicieni. De exemplu, președintele "Partidului Nostru", Renato Usatîi, care, după cum presupune, a fost numit de București și Washington drept lider al "revoluției" postelectorale moldovenești. Există versiunea că anume această întrebare, dar nu cea care a fost anunțată oficial, a fost discutată săptămîna trecută de către ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, cu secretarul de stat american, Michael Pompeo în timpul consultărilor politice de la Washington.

Occidentul și-a numit candidatul

La alegerile prezidențiale anterioare, partenerii occidentali, de asemenea, au susținut-o pe Maia Sandu, dar nu au acționat atît de direct și nepoliticos ca acum.


Cu patru ani în urmă, ei au acționat în mare parte din culise. Rating-urile Maiei Sandu, programul de promovare al căreia a fost lansat în 2015, înainte de alegerile prezidențiale din 2016 erau promovate activ. Lui Sandu i s-a creat la greu imaginea de Jana d'Arc din Moldova – politiciană onestă și incoruptibilă, luptătoare împotriva corupției, nevorbind cu tact despre activitatea sa în guvernele comuniștilor, unde în cadrul Ministerului Economiei ea a lucrat cu același Igor Dodon, precum și în guvernele Filat și Leancă, a căror activitate ea ulterior a criticat-o activ.

În anul 2016, Maiei Sandu, cu mîinile curatorilor occidentali, i-a fost curățat terenul electoral. Andrei Năstase a fost practic alungat din cursa prezidențială ca urmare a unei presiuni dure atît în interiorul republicii, cît și din partea partenerilor externi. Neașteptată a fost și ieșirea din campania electorală în favoarea Maiei Sandu și a candidatului din partea PDM, Marian Lupu, care, după ce a cheltuit pentru agitație electorală mai mult de 24 de milioane de lei, "brusc" cu cîteva zile înainte de alegeri, a decis să se retragă, pentru ca alegerile, cu siguranță să le cîștige un "candidat pro-european".

Totodată, în 2016, reprezentanții Bucureștiului, Bruxelles-ului și Washingtonului au declarat diplomatic că urmăresc îndeaproape alegerile prezidențiale din Moldova, dar nu intenționează să intervină în campania electorală. După cum spunea atunci președintele român Klaus Iohannis, "nu ar fi corect să intervenim în procesul electoral, moldovenii trebuie să decidă singuri pe cine vor alege președintele". Doar că spre finele cursei electorale, ambasadorul SUA în Republica Moldova nu s-a abținut și la întrevederea cu membrii clubului "Rezonanța socială", a declarat că Maia Sandu ar fi un președinte foarte bun al RM.

În actualele alegeri prezidențiale, partenerii occidentali acționează mai direct, fără a se ascunde în spatele echipelor diplomatice și a reverențelor. Campania de PR "Maia Sandu-candidatul nostru" a fost lansată practic odată cu începerea cursei electorale în Republica Moldova. Pe 14 august (lansarea oficială în campania electorală prezidențială a avut loc pe 25 august) prim-ministrul României, Ludovic Orban, vorbind despre gazoductul Ungheni-Chișinău, a numit actuala guvernare moldovenească "temporară". Adică, unul dintre conducătorii statului român, pînă la lansarea campaniei electorale în Republica Moldova, nu s-a îndoit cine va cîștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

Pe 31 august, președintele celui mai mare partid multinațional, Partidul Popular European, Donald Tusk, s-a adresat poporului Moldovei într-un mesaj video. În cadrul acestuia, el a îndemnat deschis alegătorii moldoveni să o susțină pe Maia Sandu. "Cînd sînt întrebat în Europa dacă merită să susținem Moldova, eu răspund imediat - da! Iar la întrebarea cine cel mai repede ar putea duce Moldova spre succes, eu răspund imediat – Maia Sandu", a declarat el. Totodată, în afară de partidul Maiei Sandu "Acțiune și Solidaritate", membru asociat al PPE este și partidul unui alt candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova – "Platforma Demnitate și Adevăr". Însă Donald Tusk nu a avut cuvinte de susținere în adresa lui Andrei Năstase.

Faptul că Tusk este reprezentantul birocrației europene (în anii 2014-2019 el a fost președinte al Consiliului European - organul politic superior al Uniunii Europene, format din șefii de state și guvernele statelor-membre ale UE), iar partidul pe care îl conduce acum este unul dintre cele mai puternice din Europa și deține cea mai mare fracțiune în parlamentul European, de monstrează faptul că Bruxelles-ul a pus miza anume pe Maia Sandu.

După îndemnul lui Donald Tusk de a vota pentru liderul Partidului "Acțiune și Solidaritate", a urmat un material informativ-de agitație pe postul de televiziune european interstatal Euronews, în care s-a vorbit despre candidatul "corect" (Sandu) și cel "incorect" (Dodon) la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Alți pretendenți la funcția de președinte, judecînd după materialul prezentat, pentru Euronews pare să nu existe.

Maia Sandu a fost prezentată în acest material drept o ”politiciană progresistă pro-europeană”, generatoare de schimbare, care vrea să curețe clasa politică a țării sale de corupți, să restabilească relațiile cu țările vecine România și Ucraina, "deteriorate de președintele Dodon, care nu a vizitat nici una din aceste țări de la alegerea sa în 2016", și drept un candidat care este susținut de însuși Donald Tusk. Iar pe Igor Dodon, jurnaliștii de la Euronews l-au prezentat drept "unul dintre foarte puținii lideri care l-au felicitat pe Aleksandr Lukașenko la recentele alegeri, care, așa cum cred mulți, au fost fraudate", drept președinte care duce o politică externă nu prea responsabilă și un candidat pro-rus, care utilizează temerile societății moldovenești față de Vest și "în special NATO” pentru a-și mobiliza electoratul.

La sfîrșitul lunii septembrie, ambasadele celor 19 țări ale Uniunii Europene au emis o declarație specială în legătură cu alegerile prezidențiale din Moldova. Diplomații europeni au cerut autorităților de la Chișinău să desfășoare pe 1 noiembrie un proces electoral exemplar, "fără practici scandaloase din trecut", făcînd aluzie, în același timp, că "desfășurarea unor alegeri credibile și transparente reprezintă cea mai importantă verificare a respectării valorilor care stau la baza relațiilor noastre".

Acest mesaj de avertizare a urmat după ce, la inițiativa Maiei Sandu (după cum a spus Renato Usatîi, la el a venit deputatul PAS, Sergiu Litvinenco cu un document și i-a cerut să-l semneze) cinci politicieni, care candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova (Sandu, Usatîi, Dorin Chirtoacă, Țâcu și Deliu), au transmis comunității internaționale o scrisoare precum că "Dodon și PSRM intenționează să fraudeze alegerile".

Adică, liderul PAS și sediul său (din proprie inițiativă sau prin coordonare cu curatorii?) promovează în mod activ ideea, convingînd alegătorii și comunitatea internațională că dacă ea nu va cîștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, atunci alegerile vor fi fraudate, justificînd astfel lansarea acțiunilor de protest post-electorale. Iată și Euronews, în materialul din 25 octombrie, prin gura Maiei Sandu, a anunțat că "oamenii din Moldova vor ieși pe străzi".

În această linie se înscrie și recenta declarație a deputatului în parlamentul European din România, Dragoș Tudorache, care în cadrul conferinței dedicată raportului parlamentului European cu privire la îndeplinirea Acordului de asociere între UE și Republica Moldova, a dat de înțeles că extinderea cooperării între RM și UE, depind în mare măsură de cei care se află la conducerea Moldovei. "Sper că avantajul pe care Moldova îl primește de la Acordul de asociere și relațiile privilegiate cu UE, nu va fi pierdut", a sugerat europarlamentarul.

Internauții moldoveni au perceput această afirmație drept un "banal șantaj", "o aluzie netransparentă din parte acelor care cică nu se implică în politica internă a altui stat", "manipularea cu cei care pleacă în Uniunea Europeană la muncă, pentru a vota pentru Sandu".

La mijlocul lunii octombrie, "grupului de susținere" al Maiei Sandu s-a alăturat și partidul cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Într-un mesaj video publicat, președintele Uniunii Creștin Democrate din Germania (UCD), Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că UCD susține candidatura Maiei Sandu la actualele alegeri, că anume lidera partidului "Acțiune și Solidaritate" reprezintă "viitorul european al Moldovei"...

Și un alt moment interesant. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, sub monitorizarea căreia Republica Moldova se află deja de două decenii, a anunțat că nu va trimite observatori și nu va monitoriza alegerile prezidențiale din Republica Moldova. APCE a explicat acest lucru prin pandemia de coronavirus și restricțiile de circulație impuse de unele țări. În mod similar, APCE nu a trimis o misiune cu observatori de-ai săi la alegerile prezidențiale din Belarus pe 9 august, iar acum liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îndeamnă la presiune internațională asupra lui Lukașenko.

Totodată, de exemplu, pandemia de coronavirus nu a împiedicat OSCE să deschidă oficial misiunile sale de observare a alegerilor prezidențiale din Moldova încă la sfîrșitul lunii septembrie. După cum a presupus unul dintre comentatori pe rețelele de sociale, organizațiile occidentale nu prea se grăbesc să trimită observatori în Republica Moldova, "pentru ca, conform planului elaborat de Sandu, în cazul în care ceva nu va merge bine, ea să țipe că alegerile nu sînt corecte și să poată organiza o lovitură de stat, așa cum doresc și finanțează americanii în Moldova".

Sandu și Usatîi sînt coordonați dintr-un singur sediu?

Principalii "revoluționari" ai presupusului "Maidan" postelectoral în cercurile de experți sînt numiți Maia Sandu și Renato Usatîi. Acești doi politicieni, dacă e să reieșim din afirmațiile oponenților lor politici, la actualele alegeri sînt coordonați dintr-un singur sediu.

Încă de la începutul lunii septembrie, unii internauți au atras atenția asupra faptului că site-urile campaniilor electorale ale candidaților la președinție, Maia Sandu și Renato Usatîi sînt, practic, identice.

Sandu a declarat atunci că pagina sa electorală a fost elaborată de specialiștii partidului său, site-ul nu a fost comandat la agenția digitală, ceea ce înseamnă că compania nu a putut oferi servicii similare unui alt candidat. A reieșit una din două situații: fie lidera PAS este vicleană, fie Renato Usatîi a "plagiat" site-ul campaniei electorale a Maiei Sandu. Dar de ce ar face asta?

Iar după cîteva zile, portalul sheme.md a anunțat că Sandu și Usatîi la aceste alegeri au aceeași echipă de consultanți - tehnicieni politici români, în frunte cu ”specialistul în alegeri” Andrei Stoiciu. Sheme.md l-a numit pe Stoicu un "prieten vechi" al politicienilor moldoveni, informînd că, de exemplu, Vladimir Plahotniuc a colaborat cu el în timpul războiului cu Vladimir Filat.

Potrivit datelor biografice postate de portal, Andrei Stoiciu a activat pe parcursul mai multor ani în proiecte internaționale (finanțate de PNUD, Marea Britanie etc.), într-un fel sau altul legate de Republica Moldova. În plus, sheme.md a atras atenția asupra faptului că cîteva trucuri și imagini folosite de Renato Usatîi pe rețelele de socializare în actuala cursa electorală, sînt împrumutate din campania prezidențială a actualului președinte al României, Klaus Iohannis împotriva lui Victor Ponta. "Pentru doi este mai ieftin?", s-a întrebat sheme.md la finalul materialului său despre faptul că Sandu și Usatîi au același grup de consilieri politici.

Imediat a urmat O dezmințire din partea lui Andrei Stoiciu. La solicitarea portalului de știri deschide.md, tehnicianul politic român a declarat că "regretă informațiile false răspîndite despre el", a cerut dezmințiri din partea deputatului PSRM Bogdan Țîrdea (Țîrdea s-a adresat SIS, cu rugămintea de a investiga informația despre faptul că Sandu și Usatîi sînt consultați de tehnologi politici români, în frunte cu Stoiciu, care ”anterior a servit lui Plahotniuc") și a anunțat că, în prezent, în general, se află în misiuni OSCE în Ucraina, unde a lucrat în 2019 la alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu toate acestea, cu actualele tehnologii moderne, în principiu, nu contează în ce colț al lumii se află consultantul politic: "specialiștii în alegeri" pot foarte bine consulta "tutelații" și prin legătură video, preucum și să fie la curent cu evenimentele care au loc și strategiile întreprinse, dacă la fața locului se află cel puțin cîțiva reprezentanți ai echipei lor.

Dacă e să dăm crezare canalelor-telegram, staff-ul electoral al Maiei Sandu primește servicii de consultanță și din partea experților care au participat la campania electorală a președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski. Se menționa și numele expertului în tehnologii electorale, Michel Wattrémez, care a lucrat ca profesor de sociologie în Franța, apoi într-o instituție guvernamentală din România și se presupune că are legătură cu unii activiști ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

La rîndul său, Maia Sandu l-a acuzat și pe principalul său adversar, Igor Dodon, de utilizarea serviciilor "specialiștilor electorali" de peste hotare. Scopul lor este de a-l ajuta pe Igor Dodon în campania electorală. Cu toate acestea, cam prea tîrziu au venit în ajutor actualului președinte imediat "cîteva zeci" de politehnologi ruși.

Despre ce au discutat Aurescu și Pompeo?

La 14 octombrie, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat SUA de tentativele de a crea în Republica Moldova un nou "abces" în spațiul post-sovietic. El a spus că Statele Unite au o legătură directă cu organizarea ”maidanului” în Ucraina și acum încearcă să-și promoveze interesele în Moldova și în republicile transcaucaziene.

"Ei se comportă brutal, nepoliticos, deși toată lumea încearcă să învețe să respecte dreptul fiecărui popor de a-și alege propriul destin. Ei încearcă să formeze acest drept prin intermediul ambasadelor lor, așa cum a fost la Kiev în timpul a două maidane. Toată lumea știe foarte bine unde și cîți reprezentanții ai FBI și CIA se află în clădirile guvernamentale oficiale. Ei fac acest lucru acum și în Moldova, apropo. Vedem acest lucru în declarațiile publice ale ambasadorului american. Ei își promovează interesele în republicile transcaucaziene. Noi, de asemenea, vedem și cunoaștem acest lucru", a declarat șeful diplomației ruse.

Ambasadorul SUA în Moldova, Derek Hogan, a declarat, într-un comentariu pentru presa moldovenească, că aceasta este o povară și că nimic de genul acesta nu se întîmplă. Cu toate acestea, ar fi ciudat dacă diplomatul american ar recunoaște brusc: "Da, noi încercăm prin orice modalitate să punem la conducerea Republicii Moldova președintele nostru". În loc de aceasta, într-un interviu acordat publicației Newsmaker, Hogan a declarat că "SUA nu are nici un rol în acest proces electoral. Sîntem dispuși să colaborăm cu orice cîștigător al acestor alegeri". Cu toate acestea, potrivit unor comentatori politici, faptul că directorul departamenului de stat american pentru probleme politice, David Hale, a preluat alegerile din Moldova de sub control personal (pe 9 octombrie el a discutat telefonic cu principalii candidați la funcția de președinte– Igor Dodon și Maia Sandu), deja spune multe.

La 19 octombrie, biroul de presă al serviciului de Informații Externe al Federației Ruse a emis o declarație al șefului serviciului de spionaj al Rusiei, Serghei Narîșkin, în care se menționează faptul că SUA pregătește în Moldova o revoluție "colorată" după alegerile prezidențiale.

"Apreciind șansele lui I. Dodon de a cîștiga ca fiind preferat, Departamentul de Stat al SUA i-a ordonat ambasadei sale la Chișinău să orienteze în prealabil opoziția spre organizarea acțiunilor de protest în masă, în cazul realegerii lui, cu solicitarea anulării rezultatelor votării. ONG-urile și mass-media afiliate amerticanilor deja aruncă în spațiul informațional fake-uri despre planurile autorităților de a recurge la falsificări. Diplomații de la Ambasada SUA îi conving pe militarii moldoveni să nu împiedice posibilele proteste stradale și să treacă imediat de "partea poporului". Există informații cu privire la pregătirea de intrare în Moldova a unui grup de specialiști americani în "revoluții colorate cu sarcini clare", se menționează în declarația șefului serviciilor de informații externe ruse.

Aproximativ în aceeași perioadă la Washington au avut loc consultări politice între secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu. Chiar și din comunicările oficiale uscate s-a observat că cea mai mare partea a discuției dintre cei doi demnitari a fost dedicată situației din Republica Moldova.

Astfel, din anunțurile oficiale am aflat că Pompeo l-a avertizat pe Aurescu despre "creșterea influenței malefice a Rusiei și propagandei rusești în regiune". Că ministrul Aurescu a prezentat o evaluare a situației din Moldova și a reiterat poziția consecventă a României ca susținător al parcursului european al RM. Că ambii oficiali au fost de acord că SUA și România trebuie să susțină "coordonarea strînsă pe această temă". Că România este interesată de accelerarea procesului de elaborare a resurselor de gaze ale raftului său continental și de participarea în aceasta a SUA "pentru asigurarea independenței energetice a României, Moldovei și altor state din regiune". Și că Aurescu a salutat "intenția SUA de a-și mări contingentul militar pe teritoriul României".

Pur și simplu, americanii intenționează să-și dezvolte prezența economică și militară în regiune pentru a stoarce din ea "influența dăunătoare a Rusiei", iar reformatarea puterii în Republica Moldova, care urmează să aibă loc după alegerile prezidențiale, joacă un rol important în aceste planuri ale Washingtonului.

Sursele noastre consideră că unul dintre principalele puncte de discuție între Pompeo și Aurescu a fost coordonarea acțiunilor de organizare a unei lovituri de stat postelectorale în Moldova, în cazul în care în alegerile prezidențiale nu va câștiga Maia Sandu, ci Igor Dodon. Și rolul principal în acest sens este acordat liderului "Partidului Nostru", Renato Usatîi.

În opinia interlocutorului nostru, anume Usatîi și nu Maia Sandu, este o candidatură destul de potrivită pentru rolul de liderul al revoluției colorate din Moldova. El este activ, fără scrupule, un showman talentat, uneori comedian, nu are nimic de pierdut după ce nu a reușit să facă nimic în Bălți, el ar putea fi urmat de o anumită parte de alegători liberali, care s-au dezamăgit în Maia Sandu și abilitățile ei organizatorice, iar trecutul său întunecat de mai mulți ani și legătura sa cu lumea criminală permit ca acest politician să fie ținut din scurt. În Rusia, Usatîi nu are acces - organele ruse de drept l-a anunțat în căutare pentru complicitate în Laundromat (retragerea și spălarea a peste 500 de miliarde de ruble prin intermediul instituțiilor bancare și de stat din RM). Și în România pe numele său este deschis un dosar penal (tentativă de asasinare a "bancherului negru" rus Gherman Gorbunțov), dar el poate evita cu ușurință toate acestea în cazul în care liderul "Partidului Nostru" va juca rolul primit și va îndeplini un anumit ordin politic.

"Vor încerca să-l folosească pe Usatîi pentru organizarea ”maidanului” după alegerile prezidențiale. Sandu nu este potrivită pentru acest rol. Sînt convins că românii au mers special în SUA pentru a discuta anume această problemă, dar nu ceea declarată oficial", a menționat interlocutorul nostru. Așa că s-ar putea ca, chiar dacă Maia Sandu va pierde alegerile prezidențiale, ea ar putea urca în fotoliul de președinte datorită eforturilor "revoluționare" ale lui Renato Usatîi, precum și a sprijinului politic, financiar, consultativ și de personal al Washingtonului și Bucureștiului.

A rămas destul de puțin timp pentru a verifica dacă sursele noastre au dreptate în previziunile lor sau acest lucru nu este nimic altceva decît o "poveste de groază" electorală.

Iar dacă e să reieșim din recentele declarații ale directorului Serviciului de Informații Externe al Rusiei, în Moldova se pregătește intrarea unui grup de specialiști americani în "revoluții colorate", care ar putea fi "consolidat" și de mai multe grupuri de "specialiști" români.

În același timp, toți cei care vor să iasă la "maidan" și să participe la jocuri străine ar trebui să țină minte - una dintre cele mai importante componente ale oricărui maidan sînt jertfele sacre. Organizatorii unor astfel de evenimente sînt gata să-și supună compatrioții oricăror lovituri (să ne amintim, Chișinău 2009 și Kiev 2014), deoarece principalul lucru pentru toți acești Maia și Renato este puterea, pentru care ei sînt gata să meargă la orice crimă împotriva oamenilor sub standardele lozinci ale "maidanelor".

Vladislav Bordeianu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?