Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Exemplul Belarusului: sensuri noi în ajunul alegerilor din Moldova

17 aug. 2020,, 18:18   Analitică
12427 27

În Moldova evenimentele din Belarus sunt urmărite foarte atent:în toamnă, n-o așteaptă oare și pe Moldova aceeași situație? Iar regizorul acestui spectacol nu va fi unul și același ?

Ca viață să nu pară miere

Președintele Moldovei Igor Dodon, la fel ca și liderii unui șir de state ca China, Rusia, Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, Armenia l-au felicitat pe Alexandr Lucașenco cu ocazie realegerii imediat după anunțarea totalurilor scritinului din Belarus. În texte era pomenit poporul moldovenesc, ceea ce a trezit obiecții din partea unui șir de așa ziși apărători ai valorilor și libertăților democratice. Chipurile, moldovenii cu aspirații europene nu doresc să-l vadă pe Lucașenco în funcția de președinte al Belarusului.

Între timp, ca să fim exacți, Igor Dodon îl felicita pe Alexandr Lucașenco personal – așa și a scris: vă felicit! Iar din numele poporului moldovenesc a urat succese în realizarea scopurilor propuse ”în numele și spre binele Republicii Belarus”. Adică, trebuie să urăști deschis belorușii, pentru a te disocia de urările de bine acestei țări.

De altfel, nu nuanțele lingvistice constituie problema . Uimește faptul că unele persoane mai mult sau mai puțin publice din Moldova continuă deliberat și fără scrupule – deja în contextul belarus – să strige sloganele despre primatul democrației și a libertăților, care au însoțit zborul spre degradare a Moldovei în a. 2009 și a vecinei Ucraina în a. 2014 .


Reieșind din logica lor, destul – a răbdat și Occidentul, și corpul de balet pro-occidental, această vecinătate contrastantă cu Belarusul, care timp de 30 de ani, dintre care 26 în frunte cu Lucașenco în mare parte a depășit țările ”democratice și libere” în creșterea stabilă a nivelului de trai al propriilor cetățeni.

Exact la fel, Occidentul nu se putea împăca cu faptul că în Europa exista Moldova, condusă de comuniști – care primiseră puterea legal - și care la fel reușeau să asigure dezvoltarea ei.

Aceeași soartă a fost regizată și pentru Ucraina, care în rezultat și-a pierdut din terenuri și parțial independența, dar a obținut dictatura minorității în interiorul țării și un protectorat extern cu numeroase centre de influență.

Analogiile cu Ucraina și Moldova apar deseori în comentariile situației din Belarus. Țara noastră este numită un stat eșuat, care furnizează peste hotare gastarbiteri și se rupe între Rusia și România. Da Ucraina în genere – o formațiune artificială, chinuită de lupta pentru putere, proprietate și de contradicțiile regionale, condusă de elite corupte, antinaționale.

În acest context, Piotr Acopov, expert ria.ru, menționează că «pe acest fondal Belarusul lui Lucașenco este un exemplu de formațiune statală puternică». Acopov atrage atenția că «Belarus nu avea vre-o experiență istorică de stat — Lucașenco corecta și schimba modelul sovietic al structurii sociale și de stat. Rezultatul poate place sau nu – dar este un exemplu de edificare reușită a statului ».

Vom adăuga, că acest exemplu este evident pentru cetățenii Republicii Belarus , dar și pentru prietenii și neprietenii din afară. În cazul belarușilor, asta explică susținerea lor masivă pentru Lucașenco. În cazul jucătorilor din afară – motivele unor acțiuni anume. În lume există tot mai puține resurse de împărțit, și probabil cineva dorește să obțină bucăți grase din activele țării, cum ar fi industria bine pusă la punct, care produce mărfuri de calitate, agricultura dezvoltată, infrastructura care în multe privințe o depășește pe cea din unele țări (spre exemplu, România și Bulgaria). Ei, și totodată să-i închidă Rusiei ieșirea spre Occident, dat fiind că Belarus era aproape că unica cale pe care trenurile și automobilele rusești se deplasau liber în Europa.

Totul este foarte previzibil !

Cu anumite diferențe între ”discursurile de maidan” din Moldova a.2009 și Ucraina din a.2014 și ceea ce a avut loc la 9 august în Belarus, asemănările prevalează.

Aceiași gloată a ”disidenților pașnici”, adunate spontan, aceleași lozinci ”progresiste” pentru tot ce e bun contra a tot ce e rău. Aceeași ”mașină represivă vicioasă și brutală, care folosește disproporționat li inacceptabil violența contra cetățenilor nevinovați de dragul dictatorului ”. Aceeași reacție a ”comunității mondiale revoltate de acțiunile antipopulare ale regimului dictatorial”, susținută de un roi de activiști pe rețelele sociale.

Precum și propunerea înalților demnitari UE de a publica datele exacte ale scrutinului, după care cel mai probabil va urma cererea dură de a organiza alegeri repetate – cum a fost la Chișinău în a.2009, iar în rezultat la putere a venit Alianța pentru integrare europeană, numită în popor ”alianța pentru euro”.

De fapt, la Minsk scenariul «Kiev-2014» se vede cu ochiul liber. Politologul Bogdan Țîrdea, deputat socialist, l-a descris pas cu pas.

1. Occidentul nu recunoaște rezultatele alegerilor. Ursula von der Laen cere renumărarea voturilor. Departamentul de stat este îngrijorat din cauza violențelor. Polonia cere convocarea unei ședințe speciale a UE!;

2. Svetlana Tihanovscaia, oponentul principal al lui Lucașenco, la fel, nu recunoaște rezultatele alegerilor;

3. Protestatarii încearcă să ocupe piața centrală, cum a fost la Kirev în a. 2014;

4. Domnișoare cu flori roiesc în jurul forțelor speciale;

5. Apar baricadele;

6. Ard anvelopele;

7. Cocteiluri Molotov;

8. Atac asupra forțelor OMON. În rețea apar date personale ale ofițerilor OMON. Chemările falce ale ofițerilor de a trece de partea protestatarilor. Scopul – demoralizarea structurilor de forță;

9. Falsul despre uciderea unui cetățean. Circulă în mass-media chiar și după dezmințire! Inclusiv în Moldova… Mass-media îl difuzează din rețea ;

10. Falsul despre forțele speciale rusești care suprimă rebeliunea. Același fals l-am văzut și la Kiev;

11. Falsul că Lucașenco ar fi fugit (Doamne, ce banalități!);

12. Apeluri la grevă totală și paralizie a puterii;

12. Atacuri colectiva asupra membrilor CEC, a funcționarilor de stat, polițiștilor, în special în orașele din provincie;

13. Automobiliștii blochează mașinile trupelor interne;

14. Posturile NEXTA și NEXTA Live reflectă evenimentele. Ele se află… în Polonia! 10 reportaje per minut. O grămadă de falsuri, chemări la violențe. Tehnologiile amintesc de evenimentele din Hong Kong;

15. Internaționala lui Soros se implică în evenimente. Deputați din Moldova (Inga Grigoriu) și Ucraina declară sprijini, cetățeni din sectorul drept apar în Ucraina, Natalia Morari sprijină deschis Maidanul;

16. Autoritățile belaruse susțin că există sute de apeluri telefonice din Polonia, Marea Britanie. Are loc coordonarea din afară?;

17. Forța de bază a protestelor – tineretul și parțial clasa mijlocie din Minsk;

18. Este formată mișcarea și sloganul -"Жыве Беларусь";

19. Apar broșuri de culoare oranj – cum să te îmbraci, cum să organizezi grupuri de protest, cum să ataci poliția;

20. Decentralizarea. Grupuri mici împrăștiate pe întregul perimetru al capitalei. Scopul – istovirea structurilor de forță.

хх

Dar de data aceasta scenariul ”de maidan” nu a fost realizat definitiv. Nici structurile de forță, nici alte autorități nu l-au trădat pe Lucașenco. Țara funcționa, totul lucra chiar dacă zile în șir după alegeri ba ici, ba acolo se iscă focare de protest. Nu se poate spune că viața normală a țării a fost perturbată – fabricile nu s-au oprit, avioanele nu cădeau din cer, trenurile nu deraiau, centralele atomice nu explodau. Majoritatea tăcută și-a [re-]ales președintele și și-a continuat viața obișnuită. Inclusiv și pentru că cetățenii normali s-au deprins cu izbucnirile unor mici scandaluri, și nu doresc să se implice, de huligani să se ocupe miliția…

Apropo despre huligani. Putem presupune că ardoarea protestatarilor belaruși va fi susținută de coordonatorii străini doar pînă structurile oficiale ale UE (mai puțin Washingtonul – acolo se apropie de punctul culminant propriul spectacol) vor lua o decizie concretă privind situația din Belarus. Nu trebuie să ne așteptăm la ceva nou, tot promisiuni cu morcov și bici – ajutor financiar sau sancțiuni.

Respectiv, evoluarea de mai departe a situației depinde de reacția conducerii RB la pașii UE și SUA. Care, de altfel, este previzibilă: și pentru că orice manifestare a slăbiciunii puterii servește drept hrană pentru reluarea maidanelor cu forțe noi, dar și pentru că în ultimii 16 ani (după ce SUA au declarat oficial că intenționează să-l înlăture pe Lucașenco de la putere). statul Belarus și-a format o imunitate stabilă la sancțiunile UE și SUA .

O remarcă necesară: de ce să nu recunoaștem, că pentru toată lumea, cu excepția locuitorilor din Belarus, tema “place/nu place Lucașenco” – face parte din ordinul gastronomic. Nu vreți – nu consumați, voi (cei care nu trăiesc în Belarus) puteți alege. Da belarușii cumva se vor descurca și singuri.

Telegram-canal ca ”staff al revoluției”?

Printre numeroasele publicații din Belarusul post-electoral a atras atenția interviul cunoscutei surse informaționale din Marea Britanie – BBC – cu Roman Protasevici, șef-redactor NEXTA. Anume despre acest post se spune că este coordonatorul protestelor din Belarus (cu oficiul în Polonia). Iar bloggerul care îl conduce este o persoană uimitoare! De unul singur și total dezinteresat, cu o viteză și o eficiență incredibilă el postează sute de video-uri, texte, apeluri, foi volante, ghiduri de activitate… Nu orice redacție cu state de personal complete se isprăvește cu un așa volum de lucru.

Așa dar, Protasevici. Iată, BBC îl întreabă:

- Dvs. vă considerați mass-media, sau coordonatorii protestului?

Protasevici răspunde după o pauză și nu direct. Dar după multă vorbărie, el spune:

- Au început să vină numeroase știri , rugăminți ca noi să ne asumăm răspunderea pentru a transmite dispoziția belarușilor și anumite idei unui auditoriu tot mai vast. Greu de spus cine suntem noi. Probabil, în primul rînd - belaruși, care vor să revină acasă și să trăiască într-o țară liberă fără dictaturi…

Un alt citat interesant din interviul dat.

BBC: Nu vă temeți că autoritățile vor încerca să pună presiuni pe voi prin intermediul rudelor?

R.P..: Puțin probabil.

BBC: Da rudele participă la proteste?

R.P.: Nu.

BBC: Dar le sprijină?

R.P.: În ultimul timp nu prea contactez cu rudele mele, dar știu că ele nu participă la proteste. Ele au opinia proprie, însă preferă să o țină pentru sine.

…Adică, rudele celor care coordonează acțiunile actualilor protestatari belaruși, nu participă la proteste. Le susțin sau nu – este o taină. Ori pentru ca serviciile speciale din RB să nu-l șantajeze pe curajosul blogger, ori pentru că spre deosebire de rudele fugite în Polonia , ei preferă să nu-și divulge preferințele în adresa lui Lucașenco. Oximoron.

**

Am putea presupune că în preajma prezidențialelor în Moldova va apare propriul NEXTA. Experiența avansată deja poate fi preluată.

Propriu zis, primul pas către maidanul moldovenesc a și fost făcut. Maia Sandu, candidatul PAS, a și declarat că alegerile din noiembrie vor fi falsificate (în caz că biruie Dodon, evident) și deja promite proteste în masă. Adică, în pofida eforturilor autorităților de a organiza alegeri cinstite și deschise, acestea-s apriori condamnate la proteste.

Așa că pentru noi, cei din Republica Moldova, este necesar să înțelegem se e cu evenimentele din Belarus.

Înainte de toate, pentru a ne familiariza cu ideea că soarta poporului Moldovei nu este în mîinile Europei, sau a înțelepților de peste ocean, da în mîinile noastre – nu cineva, noi înșine decidem ce este important și corect, și ce – demagogie vicleană în numele unor interese străine nouă.

Nu încape îndoială că forțele străine prezente aici au propriile viziuni asupra rezultatelor viitoarelor alegeri din Moldova.

Straniu, dar liderilor naționali recunoscuți adesea li se opun niște marionete (din afară), despre care coloana a cincea de la noi spune: nu contează dacă posedă calitățile de lider, așteptate de popor; ei sunt drapelul). Și pentru marionetele din afară se promite mană cerească. Celor care organizează aceste revoluții colorate le este indiferentă soarta oamenilor trimiși pe baricade, soarta acestui popor și a acestei țări. Și coloanei a cincea îi este indiferentă această soartă. Doar să ajungă la putere.

La noi există coloana a cincea, să nu uităm de acest fapt. Ea trăiește nu cu interesele propriului popor. Ea nici nu crede că poate influența cumva și de aceea nu se consideră un rău, dar ea știe că trădarea este foarte bine plătită.

O asemenea trădare însoțește fiecare maidan.

Vladislav Bordeianu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?