X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce a eșuat proiectul «Variola maimuței» și să ne așteptăm oare la epidemia de coronavirus-2?

7 iul. 2022,, 20:01   Analitică
13020 0

Încă prin aprilie-mai unii medici din străinătate preziceau pentru vara curentă un nou val de COVID 19. Alții ne speriau cu un focar de variola maimuței, tot în această vară. Dar iată că am ajuns deja în luna iulie, și nu se aude nimic despre careva «focare» și «valuri» ale acestei variole. Ei, da cu covidul nu-s toate așa de simple…

Da Gates a prevenit!

Ne amintim, că miliardarul și filantropul Bill Gates, fondul căruia alocă sume importante pentru medicină, a prezis pandemia de coronavirus. Tot el a declarat că aceasta se va termina în iarna lui 2022 - și așa a fost. De aceea e bine să ascultăm atent vorbele sale.

Ei bine, în noiembrie, trecut Bill Gates a prevenit, că autoritățile tuturor țărilor trebuie să se pregătească pentru atacuri teroriste cu utilizarea armei biologice. Era vorba despre utilizarea virusului variolei în scopuri militare. Miliardarul a subliniat, că epidemiile provocate de terorismul biologic pot fi mai periculoase ca cele naturale. De aceea trebuie să fim atenți la locurile publice aglomerate – aeroporturile, spre exemplu, pentru a preveni atacurile asupra lor.

«Probabil, va fi nevoie de cca un miliard de dolari pe an, pentru ca un grup-țintă de studiere a epidemiilor să poată urmări situația și să facă ceea ce eu numesc «jocul cu microbii», în timpul căruia specialiștii se antrenează pentru a interacționa cu virusul », - a spus gates.


Da la începutul lunii mai au apărut primele informații despre aceea, că într-un șir de țări europene a fost depistată variola maimuței. Primul caz de infectare a fost confirmat în Britania, la un turist întors din Nigeria. Apoi au mai fost înregistrate vreo 20 de cazuri în Portugalia și Spania.

La ședința extraordinară a OMS, specialiștii au ajuns la concluzia că extinderea variolei maimuței în Europa s-ar putea intensifica vara, din cauza numeroaselor festivaluri muzicale. OMS are îndoieli că există posibilitatea de a limita extinderea virusului.

De unde s-a luat această infecție?

De fapt, variola maimuței nu a apărut ieri-alaltăieri. În Africa Centrală și cea de Vest, unde virusul circulă în natura sălbatică, oamenii mereu se molipsesc de la animale. Rozătoarele ar fi principalii purtători ai virusului: guzganii, șoarecii, veverițele. Ultimul focar de proporții a avut loc în a. 2020 în Congo – s-au îmbolnăvit 4,6 mii de oameni. Cazuri răzlețe de aducere a virusului apar anual în diferite țări. Iar în a. 2003 în SUA s-au îmbolnăvit simultan peste 80 de persoane – de vină au fost niște rozătoare asemănătoare cu țistarii noștri, cățeii de prerie. În anii 2020-2021, în pofida carantinei anti-covid, în SUA și Britania au fost înregistrate mai multe cazuri – cum am mai spus, variola a fost adusă din Nigeria.

Simptomele inițiale ale variolei maimuței includ febra, durerile de cap și mușchi, ganglionii limfatici inflamați, frisoanele și epuizarea. Bolnavii pot dezvolta erupții cutanate, care deseori încep pe față, apoi se extind pe alte părți ale corpului, inclusiv brațele, picioarele, organele sexuale , explică publicația. Variola maimuței poate fi transmisă prin mușcăturile animalelor, obiectele infectate, contactul cu persoana infectată. De obicei, boala este asociată cu călătoriile în Africa de Vest, unde se crede că aceasta este transmisă de anumite rozătoare. Nu există medicamente contra virusului. În majoritate, bolnavii se însănătoșesc în săptămîni numărate. Dar tulpinile mortale de variola maimuței, depistate în a.1970, pot ucide cca 10% din bolnavi.

O boală specifică?

Anterior se credea, că acest virus poate fi cu greu transmis de la om la om. Specialiștii au fost surprinși de faptul, că acum boala este contractată de persoane care nu au fost în Africa. Deocamdată, s-au îmbolnăvit majoritar bărbații - «bărbați care au contacte sexuale cu bărbați», au declarat cei din OMS. Spre exemplu, în Spania primii pacienți au vizitat aceeași saună la Madrid. Și Marea Britanie, care este lideră la numărul de îmbolnăviri, a declarat că în fond s-au îmbolnăvit gay-ii și bisexualii. O atare statistică «te face să crezi că boala o extind rețelele sociale, specializate în inițierea unor relații sexuale», - crede Mateo Prochazka, epidemiologul-infecționist al Agenției sănătății din Britania. El a spus că e uimitor faptul, că oamenii s-au molipsit , probabil, pe cale sexuală, dat fiind că o asemenea metodă de transmitere a bolii nu mai fusese fixată în Britania. Însă epidemiologul Universității din Nottingham Keith Neal a îndemnat să nu ne grăbim cu concluziile. În opinia lui, e nevoie să clarificăm dacă virusul se conține în spermă, și abia după aceasta să spunem dacă el se transmite pe cale sexuală.

În total, potrivit directorului general OMS Tedros Gebreyesus , 29 de țări au anunțat despre înregistrarea infectărilor, decese nu au fost înregistrate. (Menționăm, că Republica Moldova lipsește din această listă, România fiind cea mai apropiată țară care a înregistrat un caz de variolă a maimuței).

«Riscul ca variola maimuței să se extindă în țările ne-endemice este real. OMS este deosebit de alarmată de pericolul reprezentat de acest virus pentru grupurile vulnerabile, inclusiv copiii și femeile gravide », – a adăugat Tedros Gebreyesus. Dar o atare evoluție a evenimentelor, potrivit lui, poate fi prevenită.

În acest context OMS a îndemnat țările afectate să depisteze toate cazurile de îmbolnăvire și să urmărească toate contactele, pentru a ține focarul sub control și a preveni extinderea bolii. Au fost publicate îndrumări privind supravegherea epidemiologică și urmărirea contactelor, precum și testarea și diagnosticarea bolii, îngrijirea sănătății, profilaxia infecțiilor și combaterea lor, vaccinarea și recomandări suplimentare privind protejarea populației.

În plus, fiecare țară s-a apărat de noua molimă cum a știut ea mai bine. Locuitorii RFG, molipsiți de variola maimuței, au fost trimiși în carantină pentru trei săptămîni. Marea Britanie a achiziționat 2 mln. de doze de vaccin contra variolei naturale – pentru cazul că infecția se va extinde în continuare. Dar nu s-a ajuns la vaccinare. În Danemarca și Franța tuturor celor care au contactat cu un bolnav li s-a propus să se vaccineze. În SUA au fost pregătite cel puțin două medicamente anti-virale, care blochează înmulțirea virusului variolei în organism.

Adică, au fost luate toate măsurile necesare pe timp de pandemie.

Societatea însă a avut o atitudine reticentă față de pericolul noii epidemii. În internet a apărut și a devenit popular video-ul avocatului german Rainer Fulmich, cunoscut pentru faptul că în a. 2021 a numit pandemia de coronavirus o escrocherie gigantică a OMS și a intentat un proces împotriva acestei organizații. Acum juristul susține, că variola maimuței este cel de-al doilea plan al «guvernului mondial», care încearcă să organizeze încă o pandemie și să înrobească omenirea. Primul, COVID-19, în opinia sa, «a eșuat».

«Acum ei (adică, OMS – nota red.) au o problemă - că foarte mulți oameni s-au trezit sau se trezesc. Ei trebuie să născocească un narativ nou. Și încearcă să joace încă odată aceeași istorie», - susține Fulmich.

Imediat, doctorul în drept a fost acuzat că a lansat «un fals, provocare și conspirație ».

Nu au ieșit la timp

Așa dar, vara este în toi, însă știri despre focare masive, epidemii ale acestei maladii nu există. Și mass-media nu mai este plină de informații de acest fel, cum era pe timpul anunțurilor nenumărate despre extinderea Covid19. Mai mult, cu ceva timp în urmă OMS a refuzat să recunoască focarul de variolă a maimuței drept o pandemie. Comitetul OMS a decis, că la moment focarul bolii nu reprezintă o stare de urgență de însemnătate internațională.

Ce a fost asta? De ce nu s-a reușit promovarea proiectului?

Analistul rus Igori Nagaev are propria versiune. El a împărtășit-o spectatorilor în cadrul unei treceri în revistă la postul TV «День». El a amintit, că nu demult lumea era în pandemia coronavirusului , companiile farmaceutice obțineau venituri fabuloase și credeau că asta va dura mult timp. Chiar așa - ținem minte că prin ianuarie-februarie nimeni nu se grăbea să scoată restricțiile privind covidul și purtarea măștilor.

Dar iată că la 24 februarie a început operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, și toți au uitat de covid. În prim-plan au ieșit bugetele complexelor militar-industriale din diverse țări.

«Însă fericirea CMI nu a durat mult timp, - spune Nagaev. - Companiile farmaceutice și politicienii care trebuie să abată atenția cetățenilor de la creșterea inflației, a prețurilor la benzină și comunale, au născocit o nouă epidemie – acum a variolei maimuțelor. Au născocit-o chiar din timp! Vedem că în Canada încă în aprilie trecut, dacă nu mai devreme, a fost anunțată o licitație pentru producerea vaccinurilor contra acestei maladii. Da în America la 21 ianuarie, în timpul transportării dintr-un laborator în altul, au evadat cca 100 de maimuțe, pe care s-a testat ceva. Ele au fost, desigur, prinse, dar au dovedit să respire».

El a amintit, că Organizația Mondială a Sănătății a anunțat imediat despre noul pericol, mai mulți bolnavi au fost depistați în Europa și America de Nord. «Și aici un virusolog onest a luat și a spus, că această variolă este transmisă cel mai rapid la homosexuali. Iar aceasta contravine politicii de toleranță. Unde mai pui, că maimuțele aveau origini americane! Chemări în judecată de milioane de dolari din partea Chinei nu vor urma. De aceea, cu această nouă boală luăm o pauză temporară. Trebuie să decidem cum o învingem. Sau născocim o boală nouă».

Covid, episodul doi?

Dat fiind că variola maimuței nu a mers, da o nouă pandemiei încă nu a fost inventată, nu este exclus că putem fi întorși la vechiul și verificatul coronavirus.

Iată, în Germania s-a anunțat deja că numărul infectărilor crește. Mass-media germană a anunțat că de coronavirus s-a îmbolnăvit chiar și Annalena Burbock, ministra de externe. Unii medici prognozează că în toamnă țara va suporta un nou val puternic, și se fac pregătiri pentru o nouă campania masivă de vaccinare a populației. Noul val de infecție a fost înregistrat în multe țări europene. Cel mai înalt procent de îmbolnăvire este în Portugalia. Și Franța urmărește cu îngrijorare extinderea «omicronului».

În ultimele zile ale lunii iunie a apărut știrea că și în Moldova a crescut brusc numărul de îmbolnăviri. Conform informației Ministerului sănătății, doar în perioada 20 - 26 iunie au fost depistate 465 de cazuri, cu 85% mai mult ca în săptămîna precedentă. Ala Nemerenco, ministra de profil, a menționat că noua tulpină este foarte contagioasă, dar valul scade repede. Potrivit ei, sistemul de sănătate din țară are suficiente teste și rezerve de mijloace de protecție, repartizate spitalelor. Ministra a declarat că deocamdată nu există premize pentru restricțiile de care abia scăparăm.

Însă Boris Gîlcă, șeful Direcției sănătate Chișinău, nu este la fel de optimist. El nu exclude, că dacă creșterea bruscă a numărului de cazuri noi de Covid-19 va continua, în Moldova ar putea fi introdus codul galben cu restricții.

Cum va fi ”promovat” noul val al pandemiei? Europa are și așa destule probleme – inflația, șomajul, majorarea prețurilor, în special pentru energie, ajutorul militar și financiar pentru Ucraina, căderea ratingurilor politicienilor și partidelor guvernante în țările europene … Cine are acum nevoie de pandemie? Și SUA au numeroase probleme curente - de la majorarea prețurilor la viitoarele alegeri în Congres, în care, potrivit experților, democrații vor fi învinși. Dacă plusăm la toate acestea noua pandemie, va fi rău de tot.

În aceste condiții introducerea restricțiilor de genul carantinelor și interdicțiilor de a călători peste hotare înseamnă să îngropi definitiv economia mondială, care și așa trăiește vremuri dificile. Cel mai probabil, dacă în actuala situație OMS va încerca să anunțe ceva de genul, se vor revolta chiar și guvernele cele mai disciplinate și ascultătoare, care au cumva grijă să păstreze economiile țărilor lor. Iar dacă nu se vor revolta ele, cu siguranță se va revolta populația acestor țări, pentru care plus la toate nenorocirile restricțiile covid ar fi peste puteri.

Cea mai posibilă variantă a dezvoltării evenimentelor: da, niște tulpini de coronavirus vor mai circula pe planetă, oamenii se vor mai infecta. Dar vor trebui să învețe a trăi cu asta, așa cum și anterior trăia și supraviețuia multor infecții. În principiu, focare de diferite infecții apar în lume destul de des. Cele mai mari în ultimul timp – dengue în Croația și Franca în a. 2010, virusul Zika în Brazilia a. 2015, Ebola în Africa de Vest în a. 2014-2016. A mai fost și gripa porcină, și cea aviară… Spre deosebire de Covid 19, toate aceste infecții nu au putut fi declarate pandemii, și covidul a fost «premiera sezonului» cca trei ani. Dar e puțin probabil să reușească chemarea lui «la bis» .

Cristina Agatu

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?