X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Înotați pe alături

20 mai. 2021,, 08:45 (reactualizat 20 mai. 2021,, 18:00)   Analitică
6959 0

Cu încălzirea vremii, tot mai mulți oameni se grăbesc spre apă. Și nu numai ca să facă plajă și să se bălăcească. Oamenii vor să înoate cu adevărat! Căci înotul este considerat cel mai sănătos gen de sport și o activitate fizică pentru menținerea sănătății organismului sau refacerea lui și în cazul copiilor, și în cel al adulților. Activitățile în piscină contribuie la fortificarea plămînilor și a sistemului cardiovascular, la refacerea aparatului locomotor, la sporirea imunității. Numai că în Chișinău locurile, în care la un preț accesibil orășenii cu venituri mici ar putea veni să înoate, pot fi numărate pe degete. De cele mai multe ori prevalează interesul comercial.

Minte sănătoasă în corp sănătos

În prezent, printre cele mai cunoscute complexe de sport nautic din Chișinău putem numi piscina Universității de stat din Moldova (str. Ismail,1) și cea a Universității de stat de cultură fizică și sport (str.31 August 1989, 78), care se află în spatele Casei guvernului, unde costul unei vizite este de 50 de lei. Poate, pentru cineva este un preț mare, dar dacă ținem cont de faptul, că în numeroasele centre de fitness care dispun de piscine asemenea tarife pur și simplu nu există, atunci aceste complexe sportive prezintă o salvare pentru persoanele cu venituri modeste, care au nevoie de îmbunătățirea sănătății.

În vremurile sovietice, piscine pentru înot erau în fiecare raion al țării, în fiecare microraion al capitalei, ele existau în multe școli și universități. Alexandr Goreacev, președintele Federației de înot din RM, explică numărul mare de piscine prin faptul, că pe atunci statul se îngrijea de sănătatea cetățenilor săi.

– Era bine pus la punct sistemul de însănătoșire a tuturor membrilor societății, nu doar a sportivilor. Abonamentele lunare se vindeau la prețuri mici, dacă îmi amintesc bine, de 3 ruble, – relatează A.Goreacev.– Evident, existau cheltuieli pentru apă, energia electrică, deservirea piscinei de către personalul angajat, însă acești bani nimeni nu-i număra, deoarece statul își asuma cheltuielile pentru a sprijini dezvoltarea unei societăți sănătoase și pentru ca cei mici să nu mai rătăcească prin curți, să nu consume alcool, să nu se lase ispitiți de multe alte tentații negative. Oamenii mergeau ca să-și formeze propriul corp sănătos. În paralel, existau grupurile de sănătate, în republică funcționa un număr enorm de piscine. Acum nu mai există, în prezent avem doar trei bazine micuțe, aflate la bilanțul direcției municipale educație, tineret și sport – unul la Ciocani și două la Buiucani, și încă două universitare.


Au dispărut în apă

Mulți chișinăuieni își amintesc de complexele sportive «Locomotiv», «Moldova» și «Iunosti», din care azi n-a mai rămas, practic, nimic.

«Locomotiv», complexul sportiv cunoscut altă dată în capitală, a fost construit în anii 30 ai secolului XX, primar pe atunci fiind antreprenorul Nicolai Bivol. Conform datelor istorice, acest loc era numit ștrandul lui Bivol, sau Bivol.

– Apa era livrată din adînc și schimbată mereu. Malurile erau acoperite cu nisip, existau cabine-vestiare și un bufet. Tot Chișinăul era acolo. În special, ștrandul era preferatul tinerilor, – o citează «Спутник-Молдова» pe Irina Lvovna Cantacuzino (1915-2007.

După războiul din anii 1941-1945, ștrandului i-a fost alăturat un bazin sportiv și mai multe facilități sportive. Țin minte, în anii studenției mele, acest complex includea două bazine sportive, de 50 metri fiecare, și unul mare cu apă de burkut, unde vara se odihneau mulți oameni. În zilele libere noi mergem cu toții acolo la scăldat și bronzat. Băștinașii mărturisesc, că zilnic acest complex era vizitat de 20 mii de persoane, activau acolo cca 200 grupuri de sănătate.

Directorul piscinei Universității de stat de cultură fizică și sport Vasile Cerbușca, om emerit al culturii fizice și sportului, în comentariul pentru Noi.md a spus că un timp îndelungat piscina s-a aflat la bilanțul întreprinderii de stat ”Calea ferată a Moldovei”, bogată pe atunci. Cu timpul, devenea tot mai complicat să întreții asemenea unități, erau costisitoare serviciile comunale (apa, energia electrică pentru a o încălzi). Din a. 2000 piscina activa numai vara, pentru ca apa din ea să se încălzească de la soare. În a.2004 trebuiau achiziționate autobuze pentru transportul de pasageri, dar bani în buget nu erau, și Ministerul transporturilor , la bilanțul căruia se afla acest obiect, l-a amanetat băncii pentru a obține un credit. După care acesta a tot trecut de la unul la altul – la început a fost transmis direcției educație, tineret și sport a primăriei capitalei, în a.2008 – Agenției sportului. După aceasta complexul a stat închis un timp îndelungat, și s-a năruit sub ochii sportivilor și ai orășenilor. Peste zece ani una dintre piscine a fost reconstruită, redenumită Aqua Park Capitala, și deschisă pentru orășeni. De celelalte două, potrivite pentru antrenamente sportive, așa și nu-i pasă nimănui.

Cei care au tangențe cu sportul își amintesc de piscina cu acoperiș «Moldova» ca de unul dintre cele mai bune complexe sportive din țară. Acesta era amplasat în apropierea manejului de la Rîșcanii de jos. Astăzi pe acel loc se află o clinică privată.

Vasile Cerbușca a relatat despre dificultățile prin care au trecut multe instituții care aveau la bilanț obiecte sportive, despre aceea cum în a.1996 majoritatea piscinelor și-au pierdut statutul de instituții educative și respectiv – înlesnirile prevăzute la achitarea serviciilor comunale. Cu excepția bazinelor aflate în gestiunea Ministerului educației, celorlalte le-a fost atribuit statutul de întreprinderi industriale, care trebuie să achite integral serviciile comunale, în timp ce tarifele creșteau constant.

Și Alexandr Goreacev, președintele Federației de înot din RM, în timp ce făcea pentru Noi.md o trecere în revistă a piscinelor din Chișinău, a vorbit despre complexul «Moldova». El a menționat, că pe timp de iarnă acesta era unicul, în care puteau să se antreneze sportivii înotători din rezervele olimpice. A mai amintit și despre complexul sportiv «Iunosti», care existase altă dată la Botanica – unicul bazin de clasă olimpică din republică. Tot acolo existau terenuri pentru diverse genuri de sport, săli de gimnastică, arte marțiale etc., bazine pentru înot, mai multe blocuri.

Cu orice preț

Toate acestea nu mai există. Este și cazul multor altor obiecte sportive de stat.

– Majoritatea piscinelor de stat au o soartă de neinvidiat: terenurile pe care se aflau au fost cumpărate la preț de nimic, edificiile au fost demolate și înlocuite cu blocuri rezidențiale multietajate , – relatează Vasile Cerbușca. – Nici chiar așa bazine, ca «Iunosti», «Moldova» nu au supraviețuit perioadei de tranziție. La fel ca multe altele, ele au fost închise pentru ca ulterior terenurile pe care se aflau să fie cumpărate la preț de nimic. Aceeași soartă ar fi avut-o și piscina noastră. Locul este minunat, în plin centru al Chișinăului, în spatele Casei guvernului. Pe timpul guvernului Sangheli și noi am fost amenințați cu închiderea, pe motiv că bugetul nu are mijloace pentru a ne întreține. Într-o zi am fost anunțați că piscina nu va mai lucra, colaboratorii serviciului securitate au avut grijă ca toate rețelele inginerești să fie deconectate, au închis clădirea și au trimis angajații pe la casele lor. Noaptea, eu am luat o damigeană cu vin, am mers la instalatori și în schimbul băuturii m-am înțeles să-mi conecteze totul la loc. Dimineața au venit cei din serviciul securitate și m-au invitat ”pe covorul” premierului. Eu știam că el este în relații ostile cu președintele Mircea Snegur. Pentru a salva piscina, în care ca și acum făceau lecții elevi și studenți, i-am spus lui Sangheli că tineretul care a aflat despre preconizata închidere a complexului intenționează să desfășoare o acțiune de protest în fața președinției. Și pentru a nu-i crea premierului probleme, în ciuda interdicției eu am decis să deschid clădirea și să pregătesc piscina pentru vizitatori. M-au crezut și chiar mi-au mulțumit pentru previziune.

Vasile Cerbușca spune că a fost nevoit în mod repetat să apere complexul sportiv pe care îl conduce din a.1986 de autoritățile care s-au tot perindat, iar pentru a supraviețui în anii 90 a fost nevoie de îmbunătățirea serviciilor și aplicarea unor metode de lucru novatoare.

– Dacă vă amintiți, în anii 90 ai secolului trecut în ajun de iarnă la Chișinău a fost deconectată căldura timp de aproape jumătate de an, iar fără a încălzi apa piscinele nu pot exista. Atunci am căutat ieșire din situație, - povestește A.Cerbușca istoria salvării bazinului universității de sport. – Atunci am născocit cum să evităm răcirea rapidă a apei – am găsit o peliculă specială cu care acopeream bazinul. Asta ne permitea să economisim căldura prin menținerea temperaturii apei. Apoi, am născocit un sistem de livrare automată a apei în cabinele de duș, încălzind-o la 36 de grade. Astfel am prevenit pierderile de apă fierbinte și rece, inevitabile dacă vizitatorii reglau temperatura de sine stătător. Am mai instalat și un sistem automat pentru pornirea și oprirea alimentării cu apă a dușurilor. Nu este un secret, că deseori oamenii, după ce au făcut un duș, uită să închidă apa și se duc să înoate. Și am mai născocit o metodă de livrare a apei în duș, care ne permitea să evităm întreruperile sau deteriorarea pompei în timpul îmbăierilor masive ale oamenilor după lecții. Toate aceste măsuri ne-au ajutat să salvăm bazinul.

Comerț pur

Președintele Federației de înot din Moldova, Alexandr Goreacev, a spus că deficitul de piscine, apărut altă dată la Chișinău, cu timpul s-a făcut simțit și acestea au început să apară în noile centre de fitness.

– Dacă cineva construiește un asemenea obiect, o face doar pe bază comercială, și prețurile-s enorme, ele nu-s pentru oamenii simpli, – crede A.Goreacev. – De un succes mare se bucură piscinele din centrele de fitness, unde unii părinți își dau copiii la înot și contează pe aceea, că anume acolo ei vor deveni viitori campioni ai Moldovei. Evident, nimeni nu le refuză acestor părinți, mai ales că ei se arată dispuși să achite prețul de cca 1 mie de dolari sau euro pentru un an de studii. De fapt însă, acolo nu există orientare sportivă – doar activitate comercială.

Șeful Federației de înot spune că pentru cei care se apucă să construiască un bazin este mai convenabil un proiect comercial. În multe țări ale lumii există piscine, în care poți înota contra plății de 2-3 dolari, la noi însă asta s-a transformat într-un business privat.

– Centre de fitness, care dispun de mici piscine, au apărut destule în ultimii ani, însă ele toate nu-s funcționale, - menționează interlocutorul Noi.md. – În fond, se face varianta de elită – saloane-spa, în care imediat este calculat comerțul și unde nu vei aduce copilul pentru a-l învăța să înoate. Nu este preconizat vre-un sprijin social pentru persoanele cu venituri mici, ca și ele să poată veni acolo să înoate. Nimeni nu are grijă de sportivi, nu-i rentabil ca antrenamentele înotătorilor profesioniști să încurce vizitatorilor obișnuiți.

Mai multe piscine publice, și mai bune!

Alexandr Goreacev spune că federația discută cu autoritățile tema construirii piscinelor publice, în care vor exista abonamente accesibile orășenilor și tarife accesibile pentru antrenamentele sportivilor. El a povestit, că în perioada construirii active a complexului sportiv «Arena Chișinău» federația a negociat construirea unua bazin public acolo.

– Noi am discutat despre construirea unui bazin public, care ar putea să suporte cheltuielile de întreținere. Și evident, în care contra unor prețuri rezonabile s-ar putea antrena sportivii, cel puțin cei de elită, selecționata nr.1, – a spus președintele Federației de înot din RM. – Parcă ar fi trebuit să fim înțeleși, însă lucrările fiind oprite, nu mai înțelegem nimic. Așteptăm să fie dat în exploatare bazinul reconstruit «Dinamo», și cu privire la renovarea lui mi-am expus opinia. Am auzit, că se preconizează construirea unui bazin de 50 metri la Orhei. Mai era vorba despre aceea, că degrabă va apare o piscină acoperită în liceul Natalia Gheorghiu de pe str. Florilor, care se va afla la bilanțul direcției municipale educație, tineret și sport. Cel mai probabil, ea îi va primi și pe locuitorii sectorului Rîșcani, dat fiind că piscina pentru waterpolo a școlii nr.4 din acest sector este suprasolicitată.

Din discuția cu Vasile Cerbușca am înțeles, că în viitorul apropiat va fi reconstruit și complexul condus de Dumnealui. În prezent se lucrează la proiectul de modernizare a piscinei, ca aceasta să corespundă timpului și cerințelor. Ultima oară ea a fost reconstruită în a. 1989.

– Vrem să construim un complex modern, în trei nivele pentru sporturi nautice, în cadrul unui parteneriat public-privat, unde la fiecare nivel va exista un bazin, săli de antrenamente, încăperi pentru gimnastică, cu o parcare subterană. Dar proiectul încă este în lucru. Încă nu se cunoaște, deocamdată, prețul reconstrucției și modernizării complexului, însă fără relații de parteneriat nu se poate.

Și șeful Federației de înot din RM spune că construirea oricărui bazin presupune investiții financiare serioase.

– De unul singur, nu poți construi un bazin, e nevoie de eforturi comune , – se arată convins A.Goreacev.– Este important și ca înainte de a începe construcția unui obiect pentru sportul nautic în țară, membrii Federației noastre să fie invitați pentru discuții. Noi putem sugera care este cel mai potrivit poiect, ce este vital necesar pentru oraș, pentru țară, căci lucrurile se schimbă mereu.

Deci, sperăm că la noi sănătatea cetățenilor va redeveni prioritară, și că în scurt timp piscinele noi, accesibile îi vor primi pe toți - și pe viitorii campioni, și pe copii, și pe tineri, și pe oamenii în etate…

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?