X 
Cutremure stiri: 506

«Turnul de iradiere». De la cancer la decese

4 ian. 2022,, 10:00 (reactualizat 4 ian. 2022,, 18:00)   Analitică
23013 0

«Pe final de an» 2021 Curtea Supremă de justiție (CSJ) a pus punct în procesul scandalos despre ”turnul de iradiere” din Comrat, care are o rezonanță puternică nu numai în autonomia Găgăuză, ci și în întreaga republică. Pînă la 15 ianuarie, proprietarii urmează să-i izbăvească pe locatari de construcția periculoasă.

Este un caz deosebit în justiția moldovenească: anterior, cetățenilor nu le reușea să iasă învingători în bătăliile judiciare, asociate respingerii vecinătății cu turnurile de telecomunicații. De această dată instanța a aplecat urechea la opinia municipalității și a locuitorilor din preajmă, care cereau proprietarului să demonteze construcția. Ei susțin, că radiațiile au provocat în localitate «numeroase maladii oncologice și chiar decese ».

Tema influenței nocive a echipamentele de telecomunicații asupra sănătății este des abordată în spațiul informațional și neliniștește multă lume în țara noastră. În diverse colțuri ale Moldovei cetățenii tot mai des bat alarma, vorbind despre urmările dezastruoase ale expunerii la «smog-ul» electromagnetic.

Sprecialiștii externi în mod repetat au menționat riscurile mari ce țin de faptul, că în orașe liniile de tensiune înaltă și pilonii de telecomunicații au fost instalați cu încălcarea normelor comune de securitate, deși și acestea nu întotdeauna corespund realităților. Experții menționează, că deseori în «zonele de risc sporit» este depistat așa numitul cluster oncologic – într-un timp scurt , în același spațiu de muncă sau de trai, mai mulți oameni se îmbolnăvesc simultan de cancer.

30 de zile pentru executare


Scandalul în jurul radio-pilonului din Comrat s-a iscat cu ani în urmă. Locuitorii din preajmă au organizat mai multe proteste împotriva turnului instalat în apropierea locuințelor lor, care aparține unei companii de pază private. Plus la echipamentele acestei agenții, acolo este instalat și echipamentul unui operator de telefonie mobilă. Materialele dosarului judiciar conțin datele recentei expertize, care confirmă că în preajma turnului nivelul iradiațiilor depășește norma de 1,5 ori.

Pentru a obține demontarea construcției, locuitorii microraionului au adunat sute de semnături sub petiția adresată Consiliului municipal Comrat, cu cererea de a demonta acest obiect. În adresările lor către instituțiile competente ei făceau trimitere la pericolul mare pentru sănătate și numărul sporit al deceselor provocate de cancer. În opinia locuitorilor, anume radiațiile echipamentelor instalate pe turn au devenit cauza numărului mare de îmbolnăviri oncologice ale oamenilor.

Dar mult timp încercările de a se izbăvi de «turnul de iradiere» au fost zadarnice. Neliniștindu-se pentru sănătatea lor, locuitorii Comratului au fost nevoiți să se adreseze justiției. După ani de proceduri judiciare cu implicarea instituțiilor competente și studierea datelor statistice, CSJ a decis demontarea turnului care aparține unei agenții de pază private din Comrat.

La baza litigiului a stat decizia consiliului municipal Comrat, luată ca răspuns la adresarea locuitorilor de pe mai multe străzi. Autoritățile locale l-au obligat pe proprietar să țină cont de doleanțele locuitorilor și să scoată turnul de pe acest teren. Dar agenția de pază a contestat decizia în instanța de judecată și a cerut, ca aceasta să fie anulată, iar cetățenilor să le fie refuzat avizul pozitiv pe marginea petiției lor.

În opinia reclamanților, municipalitatea a emis acest verdict cu încălcarea competențelor și contrar prevederilor legislative. De aceea, crede agenția de pază, decizia trebuie anulată. Cazul a ajuns la Curtea supremă de justiție, care în decembrie a confirmat netemeinicia cerințelor proprietarului. 15 ianuarie este termenul (30 zile de la emiterea deciziei finale) în care proprietarii trebuie să-i izbăvească pe locuitori de obiectul periculos.

Între timp, în pofida deciziei instanței supreme, partea reclamantă nu se predă și încearcă să influențeze poziția autorităților locale. Avocata companiei, Aurelia Grigoriu, a adresat municipalității Comrat rugămintea de a anula decizia, dar consilierii au refuzat. La moment, decizia CSJ este definitivă și executorie în termenii stabiliți de instanță.

Clusterul oncologic

Situații similare, ce țin de respingerea vecinătății cu turnurile de telecomunicații, apar periodic și în alte localități, inclusiv la Chișinău, Bălți, Ungheni. Pe rețelele sociale se discută activ despre obiectele amplasate în apropierea imediată nu doar a localităților, dar și a grădinițelor de copii, școlilor și altor instituții de educație.

În țara noastră nu au fost efectuate asemenea studii, dar specialiștii externi în mod repetat au ajuns la concluzia, că liniile de tensiune înaltă și pilonii de telecomunicații instalați în orașe cu încălcarea normelor oficiale de securitate, reprezintă o problemă gravă de «poluare» electromagnetică. Asta chiar dacă instituțiile publice de profil recunosc, că și aceste norme de securitate nu întotdeauna corespund realităților. Experții menționează, că deseori în asemenea locuri este depistat așa numitul cluster oncologic - într-un timp scurt, în același spațiu de muncă sau de trai, mai mulți oameni se îmbolnăvesc simultan de cancer.

Influența undelor electromagnetice asupra apariției bolilor oncologice tot mai des devine tema unor studii speciale. Unii experți atrag atenție faptului, că azi reușitele medicinii nu-s foarte impresionante, să zicem așa, din cauza factorilor nocivi, care plus la procesele biochimice influențează asupra organismului uman la nivel molecular. Printre ei este și radiația electromagnetică, care contribuie la apariția bolilor oncologice și nu numai. Spre deosebire de alți factori (cum ar fi frecvența aflării la soare, activitatea fizică scăzută, somnul insuficient, alimentația nesănătoasă, respirația incorectă și zgomotul), aceasta poate fi controlată destul de greu.

Statistica îmbolnăvirilor arată, că în ultimii 20 de ani oamenii au căpătat maladii care anterior nu existau, sau erau foarte rare. Cercetătorii Universității New York cred că dintre cazurile frecvente în ultimul timp de cancer cerebral la copii, minim 30% pot fi cauzate de radiațiile electromagnetice. La adulți, spre deosebire de copii, care au procesele de creștere semnificativ accelerate, înainte de a fi diagnosticat sau de a manifesta simptome evidente, cancerul se poate dezvolta în organism ani sau chiar decenii întregi.

În același timp, din datele organismelor internaționale, cancerul cerebral la copii a devenit cauza principală a deceselor, depășind leucemia. Savanții explică aceasta anume prin influența radiațiilor electromagnetice, în special – în rezultatul utilizării telefoanelor mobile. Deoarece manifestarea clinică a cancerului cerebral după debutul acțiunii radiațiilor asupra organismului poate dura 10 – 30 de ani, oamenii au senzația falsă că acest factor nu este periculos. Savanții chiar cred, că pericolul nu se limitează la diverse forme de cancer, crește și probabilitatea dezvoltării bolii Alzheimer, a problemelor de memorie, a dezorientării, a leziunilor osoase (dacă este purtat în buzunar) sau a tumorii osului temporal (în partea în care telefonul mobil este lipit de cap).

Primele «rîndunici» ale acestei epidemii au și apărut. În Europa și Anglia, în ultimii 20 de ani numărul îmbolnăvirilor de cancer cerebral a crescut cu cca 40%. În opinia cerecetărorilor, în viitorul apropiat ne putem aștepta la apariția altor forme de cancer, provocat de creșterea rolului internetului fără fir în viața oamenilor și a numărului în creștere a electrocasnicelor și gadgeturilor în locuințe.

300 metri este distanța minimă

În declarațiile și studiile efectuate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) poluarea electromagnetică figurează printre problemele ecologice globale, cu care se confruntă azi omenirea. În același timp, de fiecare dată se discută aprins despre gradul de nocivitate a acestor radiații pentru organismul uman. Mecanismul influenței lor încă nu este studiat definitiv, în special asta se referă la radiațiile electromagnetice de intensitate redusă.

De cele mai multe ori se discută pericolul pe care îl prezintă telefoanele mobile, alte dispozitive fără fir, echipamentele de telecomunicații și unele aparate de uz casnic.

Radiația electromagnetică este periculoasă în special prin faptul, că ea nu poate fi sesizată, nu are gust, miros și culoare, dar posedă o mare capacitate de pătrundere și afectează organele, țesuturile, și principalul – celulele creierului. Undele electromagnetice pătrunse în corp excită electronii din substanțe și activizează procesele biochimice în organismul omului. În rezultat, crește temperatura corpului, moleculele se ionizează și provoacă radiații electromagnetice secundare, mai slabe, în țesuturile vii.

Sursa undelor electromagnetice poate perturba funcționarea normală a organului și provoca dezvoltarea bolii. Un șir de studii autoritare a arătat, că acest gen de radiații are un efect deprimant asupra imunității, inimii, vaselor sanguine, glandele endocrine și sistemului nervos al omului. Expunerea pe termen lung provoacă dureri de cap, insomnii, stări de stres, oboseala cronică, depresii, pierderea memoriei, probleme de concentrare și multe alte stări, provocate de perturbațiile electronice în interiorul celulei. Iradierea permanentă a organismului poate duce la căderea părului, acutizarea bolilor cronice, dezvoltarea bolilor psihice severe.

Conform OMS, radiațiile magnetice pot fi asociate cu așa diagnostice grave, ca leucemia și tumorile maligne. În plus, cîmpul magnetic sporit modifică statutul hormonal al bărbaților, sporește numărul mutațiilor cromozomiale și afectează sistemul lor reproductiv. În cazul radiațiilor permanente, crește pericolul pentru femeile gravide: devine posibilă provocarea avorturilor spontane, a nașterilor premature, a dezvoltării defectelor fătului.

Specialiștii recomandă să ținem minte, că orice dispozitiv conectat la rețeaua electrică este o sursă de radiații magnetice. Tensiunea mai mare a curentului este direct proporțională cu urmările negative asupra sănătății. Cele mai periculoase se consideră repetoarele de rețea celulară, liniile electrice de tensiune înaltă, aparatele de sudură cu laser, stațiile de transformare. Multe studii au arătat, că acestea au legătură cu tumorile cerebrale, leucemia, cancerul, scleroza multiplă și alte boli grave.

În Moldova nu au fost stabiliți indicatorii maxim admiși ai radiaților electromagnetice, deși în multe țări dezvoltate demult există normative speciale, spre exemplu în Suedia - 0,2 microtesle (unități de măsură a inducției cîmpului magnetic) pentru clădirile de locuit și cele publice, în care s-ar putea afla copii. Această măsură ține de faptul, că în urma cercetărilor s-a stabilit, că printre cei care locuiesc în condițiile radiației electromagnetice sporite frecvența îmbolnăvirii de leucemie la copii este depășită de trei ori.

În case și apartamente surse de «poluare» electromagnetică pot fi diverse aparate electrocasnice: frigiderul, cuptorul electric, televizorul, computerul, uscătorul de păr, ceainicul electric, aspiratorul, fierul de călcat. De aceea specialiștii nu recomandă conectarea concomitentă a mai multor aparate electrice: undele emise de acestea se suprapun și astfel sporește doza de radiații. Nu mai puțin nocivă este influența echipamentelor electrotehnice ale blocurilor locative: rețeaua electrică, cablajele, sistemele de alimentare a ascensoarelor cu energie electrică.

Dintre aparatele de uz casnic, lideri la influența nocivă asupra sănătății oamenilor specialiștii numesc cuptoarele cu microunde, laptopurile și smartphone-urile. Dar omul este supus pericolului și în alte locuri. Spre exemplu, în ultimul timp tot mai multe semne de întrebare apar cu privire la utilizarea în aeroporturi a scanerelor, care emit unde radio de diapazon milimetric și încălzesc corpul omului la nivel celular. Raportul OMS menționează, că aceste unde pot dăuna vederii și chiar provoca boli oncologice, în special cancerul de piele.

Revenind la «turnurile de iradiere» și alte echipamente de acest gen, vom menționa că la recomandarea savanților este ca distanța minimă de siguranță și pentru liniile de tensiune înaltă, și pentru pilonii de telecomunicații, trebuie să fie de 300 metri . Iar copiilor nu le este recomandat nici măcar să treacă prin apropierea acestor construcții, nemaivorbind de jocuri, studii sau trai în rază de 300 metri de acestea.

Experții îndeamnă să nu trecem sub tăcere problema cîmpurilor tehniciste, a radiațiilor electromagnetice și a altor factori nocivi, da să luăm măsuri pentru studierea complexă a acestor probleme și evitarea, sau cel puțin reducerea la minim a afectelor negative asupra omului.

Victor Surujiu

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав