Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Înapoi la ora de iarnă, sau O istorie interminabilă

21 oct. 2021,, 10:00 (reactualizat 21 oct. 2021,, 18:00)   Analitică
6978 1

În 2021 țările Uniunii Europene, dar cu ele și Republica Moldova, nu au renunțat la trecerea la ora de iarnă. Deși anterior se preconiza că în primăvara anului curent acele ceasornicului vor fi trecute pentru ultima dată, și doar de acele țări UE, care vor dori să se conducă în continuare de ora de vară, istoria încă nu s-a terminat. În noaptea de 30 spre 31 octombrie cu toții vom dormi cu o oră mai mult, dat fiind că Republica Moldova trece la ora de iarnă, acele ceasornicului fiind mutate cu o oră înapoi.

Și țările UE intenționează să treacă la ora de iarnă. De ce, din moment ce anterior Europa își propunea să înceteze ”experimentele” cu mutarea acelor, ea o va face în continuare?

Cine este pentru, cine împotrivă?

Amintim, că în Parlamentul European discuțiile despre necesitatea trecerii la ora de vară, pentru a nu o mai schimba, au început în a. 2018. La 8 februarie, 2018 Parlamentul European a decis să adreseze Comisiei Europene propunerea de a analiza directiva care reglementează chestiunea trecerii la ora de vară, și să o aprecieze. Pentru revizuirea acestei directive au votat 384 de europarlamentari, împotrivă - 154.

Autorul inițiativei – deputatul ceh Pavel Svoboda și-a argumentat poziția prin faptul, că directiva comunităților europene, adoptată în a.1981, și directiva UE din a. 2001 nu s-au soldat cu economia așteptată, fapt dovedit de cercetările recente.


Îndeplinind decizia Parlamentului european, Comisia europeană a efectuat un sondaj al populației din țările interesate. Pe site-ul lansat cu această ocazie toți doritorii își puteau exprima opinia – merită sau nu să trecem acele ceasornicelor primăvara înainte, iar toamna – înapoi. Bruxellesul a anunțat rezultatele sondajului la finele lunii august, 2018. A rezultat, că 84% dintre cei 4,6 mln. de participanți la sondaj cred, că trebuie să se renunțe la practica trecerii la ora de vară și invers. Majoritatea cetățenilor din țările UE au dorit să fie lăsată în vigoare ora de vară.

Și iată că la 26 martie, 2019 chestiunea privind ”ora de vară” a fost inclusă din nou pe agenda Parlamentului European, care deja în baza datelor sondajului a votat pentru anularea mutării acelor ceasornicului primăvara și iarna. Decizia a fost sprijinită de 410 deputați AP, 192 au votat împotrivă, 51 s-au abținut.

Inițial, se preconiza că documentul va intra în vigoare din a. 2019, așa cum au dorit respondenții sondajului. Însă în decembrie, 2018 multe dintre țările UE au anunțat legislativul european, că nu vor reuși să aplice inovația imediat, dat fiind că e nevoie de mai mult timp pentru efectuarea procedurilor pregătitoare, pentru a evita confuziile provocate de existența diferitor fusuri orare în Europa (în Europa există trei fusuri orare: ora Greenwich, ora Europei Centrale - cu o oră înainte de ora Greenwich și ora Europei de Est - cu două ora înainte de ora Greenwich – n.a.). De aceea s-a decis că mutarea acelor ceasornicului va fi sistată din a.2021. Pe parcursul anului – către aprilie , 2020 – țările UE urmau să aducă la cunoștința Comisiei Europene, conform unui program prestabilit, de care oră se va conduce fiecare dintre ele – cea de vară sau cea de iarnă. Dacă inițial mulți au crezut că pentru ultima dată la ora de vară se va trece în noaptea de 29 spre 30 martie, 2019, ulterior acest termen a fost stabilit pentru ultima duminică din martie, 2021. Și doar pentru țările, care vor dori să se conducă de ora de vară.

Vina o poartă Brexit, pandemia și birocrația

Dar a sosit toamna, și aflăm că mutarea acelor ceasornicului nu se termină aici. În ultima duminică a lui octombrie țările UE intenționează să treacă din nou la ora de iarnă. De ce nu a fost anulată mutarea sezonieră a acelor ? Care este piedica?

Agenția Bloomberg anunță , că reformarea timpului sezonier a fost împiedicată la început de Brexit, apoi de pandemie, după care – de birocrația internațională neorganizată.

De această opinie este și analistul din Belarus Serghei Kirik. Potrivit lui, după votul din a. 2019 în Parlamentul European modificările urmau să fie făcute în acord cu Consiliul Europei – organul de conducere al UE, din care fac parte șefii de state.

«Dar Consiliul a transmis asta Comisiei Europene, organului executiv al UE, pe motiv că el nu poate pune în aplicare modificările înainte ca impactul reformei temporale să fie apreciat de Comisie. Aceasta însă insista pe faptul că la început Consiliul European trebuie să formuleze poziția comună. Cu toții s-au pomenit într-un impas. Acesta putea fi lesne depășit, dar guvernele Europei au acum probleme mult mai grave. Anul trecut țările UE au fost îngrijorate de combaterea pandemiei coronavirusului, de sprijinirea sistemului de sănătate și a economiei. Trecerea la ora de vară nu le-a interesat prea mult. Brexit a complicat tabloul general. Acum, că Marea Britanie nu mai este membru UE, în viitorul apropiat ea nu mai preconizează să renunțe la ora de vară», - opinează S.Kirik.

Astfel, din cauza pandemiei de coronavirus Parlamentul European a decis să sisteze temporar acțiunea documentului adoptat anterior cu privire la trecerea la timpul unic. Deocamdată nu există informații despre durata acestui moratoriu. Putem presupune, că el va dura pe toată perioada pandemiei și cea de refacere a statelor UE după criză.

Așa dar, la finele lui octombrie, 2021 țările UE vor trece la ora de iarnă, iar în noaptea de 26 spre 27 martie, 2022 – la cea de vară. În Europa, nu trec la ora de iarnă și invers doar Rusia, Belarus și Islanda. Dar ce crede la acest subiect vecina noastră, Ucraina? Din cele aflate de Noi.md, autoritățile acestui stat examinează posibilitatea de mutare a acelor ceasornicului primăvara și toamna, însă deocamdată decizia încă nu a fost luată.

Moldova mută acele spre Europa

Cu privire la Republica Moldova, nu încape îndoială că autoritățile țării noastre vor merge strict pe urmele statelor europene. Asta chiar dacă nu demult, în a. 2017, la comanda Ministerului economiei din RM specialiștii moldoveni au efectuat un studiu pentru a stabili dacă pentru țara noastră este recomandabilă trecerea la ora de vară. Concluzia a fost: mutarea sezonieră a acelor este îndreptățită.

Cu ceva timp în urmă, în martie, 2018 conducerea Ministerului economiei și infrastructurii, care exista pe atunci, la întrebarea jurnaliștilor dacă Moldova va muta acele ceasornicului, a răspuns cu un comunicat de presă, în care anunța că deciziile ulterioare ale guvernului Moldovei pe marginea acestei chestiuni vor depinde de verdictul final al Parlamentului European.

Intenția autorităților Moldovei de a respecta deciziile Parlamentului European le-a confirmat la finele lui 2018 și Pavel Filip, premierul de atunci. La întrebarea jurnaliștilor dacă Moldova va continua practica trecerii la ora de iarnă și la cea de vară , reieșind din faptul că autoritățile UE au propus să se renunțe la mutarea acelor ceasornicului, P. Filip a menționat, că această chestiune ține de interesul național. «Dacă vom ajunge la concluzia că nu face să trecem la ora de iarnă sau la cea de vară, nu vom trece. Deocamdată ne aflăm pe același val cu toate țările Europei », - a declarat Filip, șeful de atunci al guvernului moldovenesc.

Atunci în țara noastră multă lume s-a întrebat dacă merită să așteptăm ca UE să renunțe la schimbarea sezonieră a orei. Poate, noi putem decide de sine stătător? Mai ales că ”mutarea ” timpului nu s-a soldat cu economisirea energiei electrice și a altor resurse, susțineau atunci mulți experți. Doctorul în economie Mihail Poisic, angajat al Institutului național de cercetări economice al AȘM, în comentariul pentru Noi.md a spus atunci, că întreprinderi industriale, care-s principalii consumatori de energie electrică, în Moldova au rămas mult mai puține ca în a. 1981, așa că nu poate fi vorba despre o economie de electricitate în caz că țara va trece la ora de vară.

E de menționat, că în acest an în parlament de două ori a fost introdusă inițiativa de anulare a trecerii la ora de iarnă. Prima dată – la începutul lui aprilie, 2021 cu această propunere a venit fracțiunea partidului «Șor». Atunci Denis Ulanov, autorul inițiativei, explica necesitatea adoptării proiectului de lege propus de el prin aceea, că mutarea acelor încolo și încoace nu mai este actuală. «Asta nu reduce consumul energiei electrice, care a fost scopul introducerii acestei practici în anii 1970, dar afectează sănătatea oamenilor. Multe cercetări confirmă, că trecerea la ora de vară, apoi invers provoacă tulburări ale somnului și îi scoate pe oameni din echilibru pentru mult timp », — îl citează Newsmaker.md pe D.Ulanov.

Deoarece atunci inițiativa ”șoriștilor” nu a trecut, la mijlocul lunii august ei au înregistrat în parlament proiectul de lege încă odată. Același autor D. Ulanov propunea ca din a.2021 Moldova să anuleze trecerea la ora de iarnă și să aplice fusul orar UTC/GMT +03:00. În nota explicativă la proiect se spunea, că 125 din 192 de țări ale lumii nu mută acele ceasornicului primăvara și iarna, și multe state care încă nu au renunțat la această practică introduc în legislație respectivele modificări . Drept exemplu, au fost aduse țări ca Rusia, China, India, Brazilia, Argentina, Turcia, Egipt, Georgia, Armenia, Azerbaidjan.

Se pare că Domnul Ulanov nu cunoaște faptul că pentru prima dată URSS a trecut la ora de vară în 1981. De la ora de iarnă, care corespunde bioritmurilor celor care s-au născut înainte de 1981, precum și, într-o mare măsură, copiilor lor. De aceea, dacă vom opri practica mutării acelor ceasornicului, atunci pentru ultima dată ar trebui să le mutăm în toamnă, adică la ora de iarnă, iar primăvara să nu mai schimbăm ora.

Ora individuală a Cehiei

În timp ce Moldova decide cum să procedeze, în care oră sezonieră va trăi, Republica Cehă a decis oficial, că ora de vară și cea de iarnă va fi modificată în continuare, asta a declarat pentru mass-media Yana Malaciova, ministra cehă a muncii și a treburilor sociale. Este interesant, că inițiativa de a anula trecerea la ora de iarnă în țările UE aparține deputatului ceh Pavel Svoboda.

Publicația «Европейская правда» cu trimitere la Novinka, anunță că guvernul Republicii Cehe a aprobat un regulament, în conformitate cu care în această țară ora de vară în a.2022 este fixată pentru perioada 27 martie - 30 octombrie, în a.2023 – 26 martie - 29 octombrie, în a. 2024 – 31 martie - 27 octombrie, în a. 2025 – 30 martie - 26 octombrie și în a. 2026 – 29 martie - 25 octombrie.

«Ne asumăm aplicarea unei proceduri individuale la nivel european. Nimic nu se schimbă. În Europa, ora de vară acționează din a. 1979, cu excepția Rusiei, Groenlandei, Belarusului, Islandei și insulelor norvegiene», – a declarat pentru presă Yana Malaciova.

Prejudiciul este evident, beneficul - nesemnificativ

Trecerea la ora de iarnă nu este dureroasă, deoarece este acea oră în care URSS și întreaga Europă au trăit timp de mai multe secole. Însă la primăvară noi vom fi nevoiți iarăși să ”tăiem” această oră dăruită toamna. Iar specialiștii din diverse sfere tot mai des vorbesc despre urmările negative ale acestei treceri temporale cu o oră înainte primăvara și cu una înapoi toamna. Ei exemplifică prin necesitatea unor cheltuieli suplimentare la aplicarea acestor manipulări. Trebuie resetate ceasurile stradale, asta se face manual. Trebuie resetate diverse echipamente, dispozitive. Contabilii de fiecare dată fug la serviciul fiscal cu aparatele de casă, pentru a schima ora.

În opinia medicilor, cele mai multe incomodități în acest caz le suportă copiii. În grădinițe, micuții deprinși să doarmă , să se alimenteze și să se joace conform orarului, în primele zile după trecerea la ora de vară obosesc mai repede. La fel și elevii claselor primare, părinții cărora știu că e foarte dificil să-și trezească odraslele după ce acele ceasornicului au fost mutate cu o oră înainte. Copiii trebuie să se adapteze, căci instituțiile școlare nu-și pot modifica orarul.

Și pentru proprietarii fermelor de lapte schimbarea orei este o problemă gravă. Nicolae Mereacre, proprietarul unei mari gospodării țărănești în sudul Moldovei, a observat că în prima săptămînă după schimbarea orei animalele dau mai puțin lapte – deprinse cu o anumită oră a mulsului, vacile nu doresc să priceapă complexitatea vieții umane și beneficiile zilei-lumină noi, și rag nemulțumite de lipsa atenției necesare. Iar nemulțumirea animalelor afectează și cantitatea laptelui — cu trecerea la ora de vară mulsul începe mai devreme, și laptele este mai puțin.

Nu numai copiii și animalele, care au ritmuri biologice extrem de sensibile, suportă dureros schimbarea timpului, dar și adulții deprinși cu de toate. Mulți reprezentanți ai medicinii se pronunță împotriva abaterii de la timpul standard al fusului orar. Ludmila Savușchina, medic de familie, este convinsă că mutarea acelor ceasornicului înainte-înapoi afectează bioritmurile organismului uman și starea de bine a oamenilor.

- În primele zile după trecerea la ora de vară , care răpește o oră de somn, la medic vin mai mulți pacienți cu acuze de stare proastă, acutizare a bolilor cardio-vasculare, insomnii etc. Medicul a apreciat manipulările cu timpul ca pe niște experimente periculoase. Cei care muncesc au nevoie de mult timp pentru a se adapta noului ritm de activitate. Aceste urmări ar fi mai ușoare dacă , spre exemplu, în primele zile după schimbarea orei ei ar veni la serviciu mai tîrziu. Dar eu cred că trebuie să renunțăm la aceste jocuri. Avem fusul orar la care-s ajustate bioritmurile organismului uman – în el trebuie să trăim, - crede ea.

Mulți locuitori ai țării noastre împărtășesc opinia medicilor. În rezultatul sondajului efectuat de Noi.md, am aflat că mulți respondenți au o atitudine negativă față de manipulările cu timpul, deoarece în această perioadă se simt rău, au crize de nervi, li se acutizează bolile cronice.

Concluzia vine de la sine – poate că politicienii noștri nu ar trebui să aștepte ani în șir ca birocrația europeană să soluționeze această problemă, dar ar trebui să decidă ferm și să renunțe singuri la această practică, care nu aduce foloase organismului uman, iar economia nesemnificativă de energie electrică este nulă comparativ cu daunele, demonstrate deja de savanții multor țări.

Lidia Ceban

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?