Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

«Sodomie adevărată». Discuțiile privind Convenția de la Istanbul continuă

8 noi. 2021,, 10:00 (reactualizat 8 noi. 2021,, 20:42)   Analitică
7493 2

În ciuda reacției negative din partea majorității zdrobitoare a societății moldovenești, luna trecută a fost făcut pasul final pe calea ala numitei Convenții de la Istanbul: parlamentul a adoptat în lectură finală ratificarea acestui acord internațional.

Textul integral al documentului sună așa: Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței domestice. S-ar părea – ce este rău în aceasta?

Dar «piatra subacvatică» este faptul, că angajamentele asumate de o țară care aderă la Convenția de la Istanbul nu se limitează la protejarea femeilor de violența domestică. Multe dintre prevederile ei presupun soluții, care provoacă controverse și pot fi percepute ca o amenințare pentru valorile familiale tradiționale. Criticii Convenției de la Istanbul vorbesc în special despre aceea, că în fond ea este chemată să implementeze ideologia care neagă existența sexului masculin și feminin.

Amintim, că multe dintre țările europene au și respins documentul, în alte țări au loc proteste active, - astfel societatea semnalizează neacceptarea categorică a schimbărilor, pe care Convenția de la Istanbul le aduce lumii.

Experții moldoveni menționează, că majoritatea legilor menite să apere femeile, pentru care pledează Convenția, există deja în Moldova, și înainte de a implementa acest acord internațional s-ar cuveni să inițiem un dialog deschis cu cetățenii, în special dacă vorbim despre prevederi discutabile, care provoacă îngrijorare publică.


Detalii ascunse și formulări flexibile

Republica Moldova a devenit al 35-lea stat din cele 47 care fac parte din Consiliul Europei, care a ratificat acest document. Convenția a fost adoptată la 11 mai, 2011, iar Moldova a semnat-o la Strasbourg în februarie, 2017. Ratificarea acordului internațional a fost amînată de mai multe ori. Anterior, chestiunea a fost abordată în legislativ în martie, 2021, însă propunerea nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi inclusă pe ordinea de zi.

Convenția de la Istanbul a fost ratificată doar acum, la inițiativa Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), aflat la guvernare. În cadrul vizitelor în străinătate și a întrevederilor cu demnitarii europeni, președinta Maia Sandu a vorbit în mod repetat despre intenția de a duce la capăt procedura de aderare la acordul internațional. Și în prima, și în a doua lectură ratificarea Convenției de la Istanbul a fost susținută de 54 de deputați PAS. Pentru dezbaterea acestei legi, care a provocat numeroase controverse în societate, parlamentului i-au fost suficiente două săptămîni.

Parlamentarii blocului comuniștilor și socialiștilor (BCS) au introdus un amendament care nu a acumulat suficiente voturi, și în semn de protest ei au părăsit sala de ședințe. În opinia lor, în legislativul țării are loc o ”adevărată sodomie”. Deputații BCS s-au adresat Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea legii. Autorii adresării cred, că scopul convenției diferă de cel anunțat și este total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova. Potrivit lor, documentul conține prevederi care ”distrug valorile și tradițiile creștine”, «promovează avortul», «legalizează căsătoriile între persoane de același sex», «profanează sistemul educațional». După care și Domnica Manole, președinta CC, a fost nevoită să ceară opinia Comisiei de la Veneția «în contextul dezbaterilor publice a pretinsei neconstituționalități » a legii privind ratificarea Convenției de la Istanbul .

De altfel, orice ar răspunde membrii Comisiei de la Veneția, documentul a fost deja promulgat de președintă. Adoptarea convenției și semnarea ei de către șefa statului a fost salutată de comunitatea LGBT din Moldova, precum și de unii demnitari europeni. Janis Mazeiks, ambasadorul UE în RM , și-a exprimat pe rețelele sociale încrederea, că acum femeile și fetele Moldovei «vor deveni o parte puternică și activă a societății ». Potrivit lui, «este primul document cu putere juridică obligatorie privind prevenirea violenței față de femei și fete, și de combatere a acesteia la nivel internațional, care stabilește un cadru juridic și politic cuprinzător pentru a preveni violența de acest fel, a sprijini victimele și a-i pedepsi pe cei care se fac vinovați ».

Probabil, doar comunitatea LGBT și reprezentatul UE au salutat ratificarea documentului controversat. Iar politicienii de opoziție și slujitorii bisericii au criticat dur acțiunile autorităților. În ajunul votării în lectura a doua pentru Convenția de la Istanbul, mitropolia Moldovei s-a adresat parlamentului și șefei statului. Ea a îndemnat să se atragă atenție detaliilor ascunse, nu doar denumirii convenției, care la prima vedere pare să aibă intenții bune, dat fiind că orice violență față de oricine merită să fie condamnată. «Un șir de formulări foarte flexibile și nuanțe juridice deghizate pot deschide ușa unei avalanșe de urmări grave pentru societatea noastră, care nu este ideală, dar este așa cum o cunoaștem ».

«Genul» controversat și o provocare la adresa tradițiilor

În adresarea sa, mitropolia a enumărat riscurile care provoacă îngrijorări serioase ce țin de aderarea la Convenția de la istanbul. Unul dintre spectele cela mai controversate ale documentului, în opinia slujitorilor bisericii, este definiția noțiunii de ”gen”. Conform art. 3, lit. c) din convenție: «gen» înseamnă roluri, modele comportamentale, genuri de activitate și atribute construite social, pe care societatea în cauză le crede potrivite pentru femei și bărbați.

Adică, pentru prima dată într-un acord internațional ”genul” nu este identificat în mod clasic ca ”sex biologic”, ci ca o ”construcție socială”. În esență, sexul poate fi schimbat de societate sau de om. Deci, menționează autorii adresării, textul convenției neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii. Mai mult, potrivit lor, această abordare contrazice direct adevărul biblic: «Și Dumnezeu l-a creat pe om după chipul său; după chipul lui Dumnezeu a creat aceasta; a creat bărbatul și femeia» [Geneza 1:27]».

În scrisoarea mitropoliei se spune că convenția țintește «dezrădăcinarea tradițiilor»: «Este foarte periculoasă însăși ideea dezrădăcinării. Istoria nu poate fi aruncată la coșul de gunoi. Convenția care urmează a fi ratificată nu explică forumul decizional și sistemul standardelor , care vor sta la baza dezrădăcinării ». Potrivit reprezentanților mitropoliei, stipulările convenției lezează direct dreptul părinților de a-și educa copiii. Amintind despre divergențele privind definiția noțiunii de ”gen”, art.14 din Convenție impune această teorie la toate nivelurile educației ».

«O altă problemă îngrijorătoare – atacul asupra libertății confesiunii. În conformitate cu art. 42 din convenție: părțile adoptă așa măsuri legislative sau de alt ordin, care pot fi necesare pentru a asigura, ca în cadrul procedurilor penale pornite pentru comiterea oricărui act de violență, care cade sub acțiunea prezentei Convenții , cultura, obiceiurile, religia, tradițiile sau așa numita ”onoare” nu vor fi considerate o îndreptățire a acestor acțiuni. Pericolul acestei norme poate proveni din tălmăcirea extinsă a termenului ”violență”, inclusiv conceptul vag de violență psihologică (vezi art. 33). Spre exemplu, căsătoria dintre un bărbat și o femeie poate fi considerată o tradiție învechită. În acest articol este pusă la îndoială taina profesională a mai multi categorii sociale : medici, psihologi, preoți, juriști ș.a. », - menționează mitropolia.

După ce, în pofida chemărilor bisericii și a numeroșilor reprezentanți ai societății, Convenția de la Istanbul a fost ratificată în lectură finală și promulgată de președintă, confruntarea a trecut la un alt nivel. Un grup de preoți din eparhiile Bălți și Fălești, «profund revoltați de ratificarea Convenției de la Istanbul », l-au îndemnat pe arhiepiscopul Marchel «să se elibereze de obligația de a se ruga lui Dumnezeu pentru conducerea țării ». Ei cer să nu li se permită conducătorilor țării să «treacă pragul bisericii și să fie admiși la taina împărtășaniei ». Preoții declară că-s nemulțumiți de deputații care au votat pentru convenție, precum și de președinta care a promulgat această lege. În șirul adresările către arhiepiscopul Marchel slujitorii bisericii cer binecuvîntare pentru a nu pomeni deputații și președinta în timpul serviciilor divine

«Păcatul îl îndepărtează pe om de Dumnezeu» (Sf. Ioan Gură de Aur). De la fondarea ei, Sf. Biserică a stat, împreună cu clerul, la straja valorilor creștine și a învățăturilor ei, a arătat omului ce este păcatul și cum să lupți cu el. Azi suntem profund revoltați de votarea și publicarea Convenției de la Istanbul, în care actuala guvernare atacă direct morala și sufletele copiilor noștri, împrăștiind ceea ce noi, părinții, adunăm în toți acești ani. Chiar dacă părinții bisericii au încercat să le demonstreze că unele dintre aceste momente (schimbarea sexului copilului) reprezintă o răscoală împotriva lui Dumnezeu, ei au ignorat total vocea bisericii și continuă să experimenteze în numele generației în creștere. Vă rugăm respectuos să ne eliberați de obligația de a ne ruga lui Dumnezeu pentru o asemenea conducere a țării», - se spune în adresarea către episcopul Marchel.

Victor Josu, expert bisericesc și activist civic, a anunțat pe canalul său Telegram, că arhiepiscopul de Bălți și Fălești Marchel a interzis ca în bisericile și mănăstirile din eparhia care i-a fost încredințată să fie admiși pentru împărtășanie deputații care au sprijinit convenția. În adresarea publicată pe site-ul eparhiei se spune că «celor care au votat pentru Legea distrugătoare de suflete, numită «Convenția europeană», li se interzice Sf. Împărtășanie în bisericile care fac parte din eparhia Bălți și Fălești a Bisericii Ortodoxe din Moldova, pînă în Duminica Rusaliilor, 2022 ». Comentariul PAS a fost sonorizat de Aurica Jardan, consiliera președintelui parlamentului: «Noi îndemnăm eparhiile Bălți și Fălești să se roage pentru sufletele victimelor violenței ».

Testul de suveranitate

Igor Dodon, președintele PSRM, a scris pe pagina sa socială că «în ziua sfintelor sărbători Acoperământul Maicii Domnului și Soborul Sfinților Moldoveni majoritatea parlamentară PAS a ratificat așa numita Convenție de la Istanbul, care legiferează perversiunile sexuale și subminează temeliile morale seculare ale poporului nostru». Ex-președintele menționează că pentru a preveni și curma violența domestică nu era nevoie de adoptarea unor documente suplimentare, căci femeile și alți membri ai familiei sunt apărați de Legea nr. 45 din a. 2007 «Privind prevenirea și suprimarea violenței domestice ».

Dodon a adăugat, că Convenția de la Istanbul, adoptată de Consiliul Europei, urmărește cu totul alte scopuri: «susține homosexualitatea ca normă, atentează la tradiția națională și la normele culturale ale popoarelor ». «Ea definește noțiunea «identitate de gen» drept o alegere arbitrară a ”sexului ” la dorința persoanei și impune școlile să includă în mod obligatoriu în curriculum materiale privind «rolurile de gen non-stereotipice» . Convenția de la Istanbul stimulează denunțurile, inclusiv denunțurile false, chiar dacă presupusul act de violență încă nu a avut loc», - explică ex-președintele Moldovei.

În plus, Dodon s-a arătat nedumerit de faptul, că majoritatea parlamentară a ignorat adresarea bisericii. El a amintit, că două state, care fac parte din Consiliul Europei, Federația Rusă și Azerbaidjan, au refuzat să semneze documentul scandalos, iar un șir de alte state europene – Marea Britanie, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, Lituania, Letonia, Armenia – nu au ratificat Convenția de la Istanbul. Turcia, care în a. 2011 a fost prima țară care a ratificat documentul, în martie, 2021 a ieșit din acest acord internațional.

Fuat Octay, vicepreședintele Turciei, a comentat refuzul de a participa la convenție. El a declarat, că societatea turcă va apăra de sine stătător drepturile femeilor în propria țară. «Lupta noastră sinceră pentru a aduce situația femeilor turce în societate la nivelul pe care îl merită, va continua cu păstrarea valorilor noastre tradiționale. Nu este nevoie să căutăm leacuri în exterior, să-i imităm pe alții de dragul acestui scop suprem. Soluția este în tradițiile și obiceiurile noastre», - a scris Octay pe o rețea de socializare.

Diplomatul Victor Borșevici menționează în comentariul său, că «Convenția de la Istanbul este un cal Troian al neo-globaliștilor, care sub pretextul apărării drepturilor celor obidiți distruge temeliile moralei și eticii seculare ». «Convenția de la Istanbul este un test de suveranitate , de aceea multe țări au refuzat să o ratifice. Mai mult, unele țări , care anterior au ratificat-o în grabă, au mers pe calea revizuirii deciziei luate și a renunțării la ea. Apropo, poporul nostru nu a fost consultat de nimeni, de aceea această ratificare va avea aceeași soartă», - subliniază Borșevici.

O lume plină de violență

Ce alte angajamente își asumă Moldova prin aderarea la Convenția de la Istanbul? Documentul include 81 de prevederi, în baza cărora statele semnatare se obligă să combată și să prevină cazurile de violență față de femei, violența domestică, să asigure protecția victimelor violenței, urmărirea penală a celor vinovați și adoptarea unei politici complexe . În același timp, Convenția prevede obligativitatea statelor de a colecta statistici privind crimele ce țin de gen, și să difuzeze informația respectivă în comunitate.

Numeroșii critici ai documentului cred, că convenția contravine valorilor familiale și va deveni un impuls spre difuzarea informațiilor privind orientarea sexuală netradițională. Ei mai atrag atenție la formulările ambigue din convenție, folosite pentru estomparea noțiunii de gen și pentru a sublinia discriminarea femeilor de către bărbați. Mulți cred că autorii documentului au mers prea departe.

În preambul, convenția descrie lumea în care trăim ca fiind supraîncărcată cu violență, combaterea căreia este proclamată drept scop principal. Cauză a violenței este numită «dominația bărbaților în lume», care provoacă «discriminarea femeilor». Asta în timp ce violența față de orice femeie este condiționată de faptul că ea «este femeie». De aceea documentul îndeamnă la apărarea «tuturor femeilor și fetelor, indiferent de origine, vîrstă, apartenență rasială, religie, proveniență socială, statut de imigrant sau orientare sexuală », iar apărarea bărbaților, a băieților, a oamenilor în etate este lăsată la discreția statelor-participante.

Multe state care au semnat convenția , inclusiv Germania, Suedia, Danemarca, Croația și Grecia, în cele din urmă au modificat interpretarea termenului «viol» din legislație, ceea ce s-a soldat cu numeroase procese judiciare și extrajudiciare. În acest context este pomenită Danemarca, unde de ceva timp sexul fără consimțămînt se consideră viol, iar Convenția de la Istanbul este indicată drept una dintre cauzele acestei modificări. Anterior, sexul fără consimțămînt, dacă nu era însoțit de violență, amenințări sau intimidări, era clasificat conform unui articol mai puțin sever - silire la acțiuni cu caracter sexual.

În țările europene, multe exemple de influență a Convenției de la Istanbul pun semne de întrebare, în special din punct de vedere al aplicării acestor modificări în practică. Asta chiar dacă toată lumea recunoaște, că este dificil să apreciezi legătura directă dintre convenția de la Istanbul și măsurile concrete de combatere a violenței față de femei și a violenței domestice, adoptate la nivel național. Căci multe țări, printre care și Moldova, aplică măsuri complexe de prevenire a cazurilor de acest fel și dincolo de cadrul acestui acord internațional.

În Moldova, pe parcursul ultimilor 5 ani legislația națională care reglemetează sfera prevenirii și combaterii violenței a fost în mare parte ajustată la prevederile acordurilor internaționale , au fost introduse modificări în peste 20 de acte legislative. În a. 2018 guvernul a aprobat un document conceptual – Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței domestice pentru anii 2018-2023, precum și Planul de acțiuni pentru anii 2018-2020. Toate aceste acțiuni complexe au fost întreprinse indiferent de aderarea la Convenția de la Istanbul.

De ce se arată așa de îngrijorați și experții, și societatea? Ratificarea convenției de la Istanbul este doar o parte a problemei. Acum , pentru a o ajusta legislației naționale, va trebui să modificăm unele prevederi ale legilor. Ceea ce poate influența semnificativ viața societății noastre, viața fiecărui om, educarea copiilor și adolescenților.

În unele țări există deja zeci de sexe de gen, în care reieșind din propaganda activă a temei ”de gen” au început să se simtă oamenii. Noi chiar ne dorim același lucru? Noi toți, cu excepția celor 54 de deputați PAS, chiar putem accepta, ca în afară de bărbați și femei la noi să apară și sexul «Х» , și încă alte zeci de genuri?

Ion Munteanu

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?