Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Unde perfide. Cum ”smogul” electromagnetic ne distruge sănătatea

9 oct. 2019,, 18:39   Analitică
11378 1

Organizația mondială a sănătății (OMS) consideră că poluarea electromagnetică este una dintre problemele ecologice cu care se confruntă omenirea. În același timp, de fiecare dată în jurul nocivității acestui gen de radiații pentru sănătatea omului au loc discuții. Mecanismul de influență a lor încă nu a fost studiat definitiv, în special – iradierile electromagnetice de intensitate joasă.

Totuși, majoritatea specialiștilor consideră că aparatele electrice care formează așa numitul ”smog” electromagnetic adesea au o influență negativă asupra întregului organism. Fiecare dintre noi, zilnic, este supus unui atac masiv al iradierilor electromagnetice, apărute în rezultatul funcționării smartphone-lor, tabletelor, cuptoarelor cu microunde, aspiratoarelor, frigiderelor, mașinilor de spălat etc.

Chiar dacă businessul mare se împotrivește, iar mass-media nu acordă problemei în cauză suficientă atenție, azi noi tot mai des aflăm despre colosalele prejudicii aduse sănătății de acest factor. În ultimul timp, o temă aparte pentru cercetători este rolul lui în apariția bolilor oncologice și a altor boli grave. În diverse colțuri ale Moldovei oamenii tot mai des bat alarma și vorbesc despre urmările ucigătoare ale influenței ”smogului” electromagnetic.

Experții menționează că măsurile de reglementare luate de stat pentru protejarea sănătății oamenilor și limitarea radiațiilor electromagnetice, în realitate subestimează pericolul și reflectă mai degrabă interesele mediului de afaceri, nu pe cele ale populației. De aceea cetățenii trebuie să aibă ei înșiși grijă de crearea unor condiții sigure pentru sănătatea familiilor lor. Mai ales că, potrivit specialiștilor, noi cu forțe proprii putem controla majoritatea factorilor nocivi pentru organism.

Fără gust, culoare și miros


De cele mai multe ori se discută despre pericolul telefoanelor mobile, a altor dispozitive fără fir, a echipamentelor de telecomunicații și a unor electrocasnice. De la crearea lor încoace, în spațiul public răsună cu regularitate păreri, precum cum că aceste iradieri pot aduce daune serioase organismului, inclusiv apariția bolilor oncologice. Adesea pot fi auzite și opinii contrare, confirmate, chipurile, de cercetări științifice, că pericolul este supraestimat mult și că tehnica modernă are un nivelul de iradieri în limite acceptabile.

Firește, aceste rezultate ”calmante” corespund intereselor celor care produc și comercializează aceste dispozitive și tehnologii. Deci, există probabilitatea că tot ei se află în spatele unora dintre aceste cercetări. În această ordine de idei devine clar că nu merită să încredințăm orbește sănătatea noastră persoanelor interesate de sporirea volumelor de comercializare a produselor lor. Chiar dacă businessul mare se împotrivește, iar mass-media nu acordă problemei în cauză suficientă atenție, azi noi tot mai des aflăm despre colosalele prejudicii aduse sănătății de acest factor.

Iradierea electromagnetică este periculoasă în special prin faptul că ea nu poate fi simțită, ea nu are gust, miros și culoare, dar are o putere de penetrare enormă și afectează organele, țesuturile și principalul – celulele creierului. Se consideră că, trecute prin corpul uman, undele electromagnetice excită electronii din substanțe și activează procesele biochimice din organism. Spre exemplu, undele cu frecvența 850 MHz sporesc activitatea moleculelor apei de 11 ori! Din această cauză crește temperatura corpului, moleculele ionizate provoacă în țesuturile vii niște radiații electromagnetice secundare mai slabe.

Sursa undelor electromagnetice poate perturba funcționarea normală a organismului și duce la apariția unor bolii. Un șir de cercetări serioase au arătat că acest gen de radiații are un efect deprimant asupra imunității, a inimii, a vaselor sangvine, a glandelor endocrine și a sistemului nervos al omului. Un impact de durată provoacă dureri de cap, insomnii, stări de stres, oboseală cronică, depresie, afectarea memoriei, probleme de concentrare și multe alte afecțiuni provocate de perturbațiile electronice din interiorul celulei. Iradierea constantă a organismului se poate solda cu căderea părului, acutizarea bolilor cronice, apariția unor boli psihice grave.

Potrivit OMS, iradierile magnetice se asociază cu diagnoze groaznice ca leucemia și tumorile maligne. În plus, cîmpul electromagnetic sporit modifică statutul hormonal al bărbaților, sporește numărul mutațiilor cromozomiale și afectează sistemul lor de reproducere. Iradierile permanente prezintă un pericol major pentru femeile gravide: sînt posibile avorturile spontane, nașterile premature, dezvoltarea unor defecte ale fătului.

Sursele ”poluării” electromagnetice

Specialiștii ne recomandă să ținem minte că orice dispozitiv conectat la rețeaua electrică este o sursă de radiații magnetice. Tensiunea înaltă a curentului care le alimentează este direct proporțională efectelor negative asupra sănătății. Se crede că cele mai periculoase ar fi dispozitivele de retransmisie a rețelelor celulare, liniile electrice de tensiune înaltă, aparatele de sudare cu laser, stațiile de transformare. Multe studii au constatat legătura lor cu tumorile cerebrale, leucemia, cancerul, scleroza multiplă și alte boli grave.

În Moldova nu au fost stabiliți indicatorii maxim admisibili ai radiației electromagnetice, deși în multe țări dezvoltate demult funcționează standarde speciale, spre exemplu în Suedia - 0,2 μT (microtesla – unitatea de măsură a inducției cîmpului magnetic) pentru clădirile rezidențiale și publice, în care se află copii. Această măsură a fost luată, deoarece în rezultatul unor ce cercetări masive s-a stabilit că printre cei care locuiesc în condițiile unei iradieri electromagnetice sporite incidența leucemiei infantile este de trei ori mai mare.

În case și apartamente, o sursă de ”poluare” electromagnetică poate fi orice aparat electrocasnic: frigiderul, cuptorul cu microunde, televizorul, computerul, foehnul, ceainicul electric, aspiratorul, fierul de călcat. De aceea nu se recomandă includerea simultană a mai multor dispozitive electrice: undele emise de acestea se suprapun, în rezultat doza generală de iradiere sporește. Efecte nu mai puțin nocive creează în mod constant echipamentele electrice ale clădirilor rezidențiale: rețeaua electrică, liniile de cablu, sistemele de alimentare electrică a ascensoarelor.

Specialiștii consideră că cele mai nocive electrocasnice ar fi cuptoarele cu microunde, laptopurile și smartphoanele. Astfel, un cuptor cu microunde formează un cîmp electromagnetic egal cu iradierea sumară a celorlalte electrocasnice din locuință. În ciuda sreeningului, radiația de 8 μT a unui cuptor cu microunde acționează asupra omului pe o distanță de 30 cm și încălzește toate țesuturile care conțin apă. Deoarece 80% din corpul uman constă din apă, cuptorul influențează negativ asupra întregului organism, chiar dacă funcționează puțin timp. Specialiștii recomandă ca, în timp ce este inclus cuptorul, să stăm la o distanță de 2-3 metri de el sau să părăsim bucătăria.

La fel de nocive pot fi și telefoanele mobile, care în timpul conversației creează un flux puternic de unde electromagnetice și se află în apropierea creierului uman. În rezultat, acesta are de suferit: sub influența supraîncălzirii în creier se pot dezvolta tumori. OMS a recunoscut pericolul potențial al smartphoanelor după ce au fost publicate rezultatele studiilor efectuate în 13 țări. Cea mai intensă iradiere o fac smartphoanele cu frecvența de 812 MHz, adică – gadgeturile cel mai des utilizate. Specialiștii recomandă să vorbim la telefonul mobil mai puțin de 15 minute/zi, cu utilizarea unui bluetooth sau a unei garnituri de căști.

Periculoase pot fi și laptopurile, deși mulți utilizatori le consideră inofensive. Chiar dacă în construcția lor nu există tubul cu raze catodice, undele electromagnetice pot fi iradiate de schemele circuitelor electronice de control, convertoarele de tensiune și alte elemente. Asta în timp ce impactul lor asupra organismului este foarte puternic, dat fiind că computerele portative mereu se află în apropiere imediată de corpul uman.

De la aspiratoare la telecomunicații

Să nu subapreciem iradierile provocate de frigidere, televizoare, aspiratoare, tuburile fluorescente. Dacă frigiderele obișnuite iradiază un cîmp electromagnetic slab (doar 0,2 μT în zona de 10 cm), modelele cu sistem antigel formează un fundal sporit la distanța de un metru. Și mașinile de spălat au o iradiere destul de mare. Nivelul maxim este prezent alături de pupitrul de comandă, iată de ce în timpul funcționării mașinii trebuie să stăm la o distanță de 1 – 1,5 metri de ea.

În funcție de model, iradierile panourilor frontale ale sobelor electrice formează 1-3 μT pe o distanță de 20-30 cm. În schimb, aspiratoarele formează în timpul funcționării lor o iradiere care depășește norma de 500 ori. Dar ele nu se consideră periculoase, deoarece în timp ce face curățenie omul se află la o distanță de 50-60 cm de aspirator. În același timp, radiația puternică a tuburilor fluorescente (care economisesc energie) se extinde la distanța de un metru, de aceea nu se recomandă ca acestea să fie folosite la iluminarea meselor sau a noptierelor din preajma paturilor.

Celelalte dispozitive (prăjitorul, cafetiera, foehnul) se consideră mai puțin nocive. Cele mai inofensive s-au dovedit a fi fierul de călcat și ceinicul. În încălzirea lor iradierea se extinde la o distanță de 20 cm și formează 0,2-0,6 μT. Trebuie să ținem cont de particularitățile funcționării foehnului, care este ținut în apropierea capului și influențează nemijlocit asupra creierului. De aceea nu este de dorit ca el să fie inclus un timp îndelungat și foarte des.

Între timp, pericolul îl paște pe om și în alte locuri. Să zicem, tot mai multe întrebări apar față de utilizarea în aeroporturi a scanerelor de inspecție, care emit unde radio în diapazon milimetric și încălzesc corpul omului la nivel de celule. Raportul OMS menționează că aceste unde pot dăuna vederii și chiar pot provoca cancer, în special cancerul de piele.

O temă aparte, des abordată de mass-media și care neliniștește multă lume, este impactul echipamentelor de telecomunicații asupra sănătății. În diferite colțuri ale Moldovei cetățenii tot mai des bat alarma în privința urmărilor ucigătoare ale ”smogului„ electromagnetic. Recent, locuitorii Comratului au protestat împotriva turnului instalat în apropierea locuințelor lor de o companiei privată de pază. Plus la echipamentele acestei companii, aici este instalat echipamentul special al unui operator de telefonie mobilă.

Conform datelor recentei expertize, în apropierea turnului nivelul emisiilor radio depășește norma de 1,5 ori. Locuitorii au colectat peste 150 de semnături sub petiția adresată Consiliului municipal Comrat cu cererea de demontare a turnului. Ei fac trimitere la pericolul semnificativ pentru sănătate și nivelul sporit a mortalității în urma bolilor oncologice. În opinia lor, anume emanațiile echipamentelor instalate acolo au devenit cauza morbidității oncologice masive.

Situații similare, care țin de ostilitatea față de turnurile de telecomunicații, apar periodic și în alte localități, inclusiv la Chișinău. În țara noastră nu au fost efectuate studii de acest fel, însă specialiștii străini nu doar o dată au ajuns la concluzia că liniile de tensiune înaltă și turnurile de telecomunicații instalate în orașe cu încălcarea normelor de securitate oficiale (chiar dacă și ele nu întotdeauna corespund realităților) au devenit o problemă serioasă de poluare electromagnetică. Experții menționează că foarte des în asemenea locuri se formează așa numitul grup canceros, în situația în care într-un timp scurt în aceeași încăpere de lucru sau bloc rezidențial mai multe persoane au fost diagnosticate cu boli oncologice.

Din recomandările savanților, 300 metri este distanța minimă de siguranță pentru dispozitivele și cablurile de tensiune înaltă, dar și pentru turnurile de telecomunicații. Iar copiii în genere nu trebuie să se afle în apropierea acestor construcții, nemaivorbind despre joacă, studii sau trai la o distanță mai mică de 300 metri de dispozitivele în cauză.

Pericolul oncologic

În prezent, efectul undelor electromagnetice asupra apariției bolilor oncologice tot mai des devine obiectul unor studii. Unii experți atrag atenție faptului că astăzi realizările medicinii nu ne prea impresionează, explicația fiind factorii nocivi care influențează organismul uman la nivel micromolecular, plus la procesele biochimice. Printre aceștia se află și iradierile electromagnetice, care contribuie la apariția oncologiei și a altor boli. Spre deosebire de alți factori (cum ar fi aflarea îndelungată la soare, activitatea fizică redusă, somnul insuficient, alimentarea nesănătoasă, respirația incorectă și zgomotul), e destul de dificil ca ele să fie controlate.

Statistica morbidității arată că timp de 20 de ani oamenii au căpătat niște boli care mai înainte nici nu existau sau erau foarte rare. Cercetătorii de la Universitatea din New York cred că din totalul cazurilor dese de îmbolnăvire a copiilor de cancer cerebral minim 30% pot fi cauzate de iradierile electromagnetice. Iar la maturi, spre deosebire de copiii care au procesele de creștere mai accelerate, cancerul se poate dezvolta ani în șir, decenii chiar, înainte ca simptomele să se manifeste și diagnosticul să fie stabilit.

Iar conform organizațiilor internaționale, cancerul cerebral la copii a devenit cauza principală a mortalității de cancer, depășind leucemia. Savanții asociază acest indice cu iradierile electromagnetice, în special - cu utilizarea telefoanelor mobile. Dat fiind că manifestarea clinică a cancerului cerebral în urma iradierii organismului poate dura 10 – 30 ani, la oameni se creează senzația falsă a inofensivității acestui factor. Dar savanții cred că pericolul nu se limitează la diverse forme de cancer, sporește și probabilitatea apariției bolii Alzheimer, a problemelor de memorie, a dezorientării, a leziunilor oaselor (în cazul păstrării în buzunar) sau a tumorii oaselor temporale (în partea unde este ținut telefonul la ureche).

Primele semnale ale acestei epidemii deja există. În Europa și în Anglia ultimilor 20 de ani numărul cazurilor de cancer cerebral a crescut cu 40%. În opinia cercetătorilor, ne putem aștepta, în viitorul apropiat, la apariția altor focare de cancer, provocate de internetul fără fir și numărul în creștere al electrocasnicelor și gadgeturilor în locuințele oamenilor.

Experții spun că măsurile de reglementare luate de stat pentru protejarea sănătății oamenilor și limitarea radiațiilor electromagnetice în realitate subestimează pericolul și reflectă mai degrabă interesele mediului de afaceri, nu ale populației. De aceea cetățenii trebuie să aibă grijă ei înșiși de crearea unor condiții sigure pentru sănătatea familiilor lor. Noi putem cu forțe proprii controla majoritatea factorilor nocivi pentru organism, adică reducerea maximă a efectului lor, majorarea sau normalizarea factorilor pozitivi contribuie la prevenirea dezvoltării procesului canceros sau la oprirea lui definitivă.

Mulți dintre pașii care reduc nivelul impactului negativ ne stau la dispoziție. Spre exemplu, la căutarea unei locuințe se recomandă să ne convingem de faptul că în apropiere nu există linii electrice de tensiune înaltă, antene de telecomunicații și stații de transformare. Copiii mai mici de 16 ani trebuie să folosească telefonul mobil doar în cazuri excepționale și doar pentru convorbiri scurte, și nu trebuie să poarte aceste aparate lîngă corpul lor. În odăile copiilor numărul aparatelor electrice trebuie redus la minim. Unii specialiști recomandă chiar ca pe timp de noapte dormitoarele să fie deconectate de la rețeaua electrică sau siguranțele de pe panourile electrice.

În opinia experților, un rol important îl are fortificarea constantă a sistemului imunitar ca apărător principal al organismului. Să zicem, dacă omul locuiește în apropierea unui turn de telecomunicații, și nu există posibilități de a-l strămuta la o distanță sigură, i se recomandă să-și schimbe modul de trai spre întărirea sănătății, inclusiv alimentarea corectă și activitatea fizică. Pe acest fundal va crește imunitatea și puterea de rezistență a organismului în fața impactului iradierilor electromagnetice și a altor factori nocivi.

Experții fac apel să nu se treacă sub tăcere problema cîmpurilor și a iradierilor electromagnetice, precum și a altor factori nocivi, dar să fie luate măsuri pentru studierea complexă a acestor chestiuni și evitarea sau cel puțin reducerea impactului lor negativ asupra omului.

Victor Surujiu

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?