Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

”Un escroc și un infractor”. Ce ascunde dosarul penal pe numele lui Marcel Darie?

12 mar. 2020,, 20:24   Analitică
15990 5

Nu dispunem de date oficiale privind statistica escrocheriilor pe piața imobiliară din Moldova, nici de careva liste negre cu companii de construcții.

Totuși, în opinia experților, în Moldova încă mai au loc cazuri de escrocherie crasă. Printre factorii care contribuie la acestea este numită activitatea unor companii de construcție, care, prin diverse scheme, cu participarea unor persoane de răspundere din structurile puterii și cu încălcarea prevederilor legale, construiesc la Chișinău blocuri de locuit și clădiri pentru oficii.

Nu o singură dată în epicentrul unor asemenea scandaluri se pomenește afaceristul cu reputație dubioasă Marcel Darie, reprezentantul unui șir de companii de construcție care, într-un final, ajung în proces de insolvabilitate și lasă în urma lor datorii de milioane și sute de familii afectate. Acestor companii le-au fost înaintate pretenții privind încercările înălțării ilegale a clădirilor, precum și nerespectarea angajamentelor contractuale față de investitori. Darie mai este cunoscut și pentru atacurile asupra deputaților, consilierilor municipali și a orășenilor.

Un escroc, un simplu escroc

Afacerile în sfera construcțiilor imobiliare întotdeauna au fost considerate o bucățică gustoasă pentru tot felul de escroci. În popor demult se crede că în Moldova există o mafie a construcțiilor, din care fac parte companii susținute de funcționari corupți, care contrar normelor legale ridică la Chișinău blocuri rezidențiale și de oficii. Pe parcursul ultimului deceniu la Chișinău au fost pornite cca 90 de cauze penale privind faptele de escrocherie cu bunuri imobile. În majoritatea cazurilor – pe numele conducătorilor unor companii de construcție, care adunau de la oameni bani în schimbul promisiunilor de a le oferi apartamente, dar nu-și îndeplineau promisiunile.


Una din prioritățile noii conduceri a primăriei Chișinău este cea de a face ordine în ramura construcțiilor. Însă intențiile autorităților locale s-au ciocnit de rezistența activă a reprezentanților businessului imobiliar, obișnuiți să lucreze conform vechilor scheme, de cele mai multe ori cu o componentă de corupție. Constructorii înșiși recunosc că problema există, ce-i drept cu rezerva că este vorba despre cazuri unice și rare. Dar experții cred că în domeniul construcțiilor schemele ilegale demult au căpătat un caracter de masă. Ca regulă, în ele este atras și personalul structurilor locale sau ale organelor puterii de stat, abilitate cu dreptul de a lua deciziile necesare perfectării actelor.

În Moldova, în special la Chișinău, anual se comercializează cca 22 mii de apartamente în sumă de 800 mln. dolari. Partea leului din această sumă o investesc în capitală cetățenii și companiile. Pentru a profita de dorința oamenilor de a avea un imobil nou, constructorii fără scrupule elaborează scheme frauduloase în mai multe direcții. Toate au acelaș scop – să obțină de la cumpărători banii, să nu îndeplinească condițiile contractului și, astfel, să-și umple propriile buzunare. Dacă se iscă un scandal și investitorii mințiți încearcă cel puțin să-și întoarcă banii investiți, constructorii folosesc orice motiv pentru a învinui de toate păcatele factorul politic, autoritățile locale, instituțiile statului și chiar însăși victimele.

Nu este pentru prima dată cînd în epicentrul unor asemenea scandaluri se află Marcel Darie, afaceristul cu reputație dubioasă, reprezentantul unui șir de companii de construcție care într-un final oricum ajungeau la insolvabilitate. El se mai poziționează și ca figură publică și politician – președinte al Asociației dezvoltatorilor imobiliari din Moldova și președinte al partidului ”Frontul de salvare a Moldovei”. În adresa companiilor cu care el avea relații directe, de nenumărate ori au fost înaintate pretenții privind încercările de construcție ilegală a unor clădiri, de nerespectare a angajamentelor contractuale față de investitorii care, în rezultat, se pomeneau fără locuințele cumpărate. Darie mai este cunoscut și pentru atacurile sale asupra deputaților, consilierilor municipali și a orășenilor.

Anterior, pe pagina sa de socializare așa l-a caracterizat pe acest personaj actualul edil al capitalei Ion Ceban: ”Un escroc, pur și simplu un escroc. Vă amintiți de acest ”apărător al valorilor europene” pe nume Marcel Darie, care a pornit construcțiile ilegale la Ciocana? Acela care a montat fire electrice pe gard, pentru ca pe șantierul său ilegal să nu poată intra nici polițiștii, nici inspecția în construcții? Cel care și-a permis să împingă femeile… În argoul celor care încă nu au ieșit din anii 90, el este un infractor”, a scris Ceban.

”Lista neagră” a primăriei capitalei

Confruntarea dintre Ion Ceban, colegii săi și Marcel Darie durează nu doar de un an. Consilierii municipali din partea PSRM au prevenit de mai multe ori că Darie este implicat într-un șir de construcții scandaloase, în urma cărora mulți oameni au rămas fără bani și fără apartamente. Încă fiind președintele facțiunii socialiștilor în CMC, Ceban declara că Darie și alți afaceriști care, din spusele sale, au desfășurat în capitală construcții ilegale, trebuie să fie incluși în lista neagră a primăriei ”pentru ca să nu li se mai elibereze nici autorizații, nici dreptul de închiriere”.

Recent, Ion Ceban a chemat constructorii și alți specialiști să nu adere la Asociația dezvoltatorilor imobiliari din Moldova, condusă de Darie, dar să-și aleagă atent partenerii cu care încheie tranzacții. Poziția conducerii primăriei Chișinău și reacția Primarului General la cazurile identificate de încălcări în domeniul construcțiilor nu a fost pe placul lui Marcel Darie, care a venit cu un șir de acuzații.

Pe parcursul ultimelor săptămîni el a făcut numeroase declarații critice în adresa unui șir de instituții ale statului și a autorităților locale, vorbind despre existența ”unor scheme de capturare a businessului de construcții la Chișinău”. Obiectul învinuirilor sale au devenit în special ”reprezentanții societății civile împreună cu socialiștii”, care în opinia lui Darie nu-i permit să activeze liniștit. Locatarii simpli, reprezentanții municipalității și ai societății civile au altă părere.

Între altele, litigiul ține de cazul în care certificatul și autorizația de construcție eliberată anterior au fost recunoscute nevalabile de autoritatea care le-a eliberat. Este vorba despre un bloc cu 10 etaje, pentru care documentația a fost retrasă ca urmare a încheierii făcute de Agenția Supraveghere Tehnică și a numeroaselor petiții ale locatarilor blocurilor vecine, care acuzau încălcarea regulilor de securitate de către dezvoltator.

În pofida disponibilității documentelor permisive, s-a dovedit că unele dintre acestea au fost falsificate, cel mai probabil cu participarea persoanelor de răspundere din primăria capitalei. Compania reușise să ridice mai multe etaje și o parte din viitoarele apartamente fuseseră deja cumpărate. Cu alte cuvinte, investitorii iarăși se pot pomeni fără locuințele promise, și prinși în litigii interminabile cu dezvoltatorul.

200 de familii afectate

La timpul lor, față de Marcel Darie și-au înaintat pretențiile cca 200 de familii, care susțineau că au rămas fără apartamentele de la mansardă, în care au investit bani grei – și nu doar economiile proprii, dar și bani luați în credit. Potrivit lor, conducătorii companiei de construcții au dispărut cu 60 mln. lei și i-au lăsat cu datorii bancare de zeci de milioane. În epicentrul scandalului s-a pomenit compania ”Neo-Mansarde” (”Neo Imobiliare” SRL), al cărei director la acel moment era Marcel Darie.

Cetățenii afectați au încheiat cu compania un contract în care era indicat termenul de dare în exploatare a obiectului –între jumătate de an și un an după semnarea contractului. Oamenii au achitat în medie sume între 19 și 25 mii euro. Există și din acei care, la propunerea companiei de construcții, au efectuat cu ea un schimb și i-au transmis dreptul asupra propriilor apartamente în schimbul promisiunii de a le oferi locuința nouă indicată în contract.

Dar în scurt timp după achitarea banilor, oamenii au aflat că a fost schimbată conducerea companiei. În pofida tuturor promisiunilor sonorizate de noua administrație, angajamentele contractuale așa și nu au fost îndeplinite. Familiile amăgite s-au adresat autorităților locale, care au refuzat să-și asume vre-o răspundere, precum și în instanțele de judecată și organele de drept.

Din spusele persoanelor care așa și nu au devenit proprietari ai imobilului, și fosta conducere, și cei care au venit în locul ei, și-au ignorat clienții, nu răspundeau la apelurile telefonice și își ascundeau locația. Compania ”Neo-Mansarde”, fondată de Dorin Darie, fratele lui Marcel Darie, și-a schimbat fondatorul și denumirea de mai multe ori. Totul s-a încheiat cu declararea insolvabilității companiei, iar de la o companie falimentară, se știe, este foarte dificil să obții banii sau apartamentele cuvenite. Persoanele care au înaintat dezvoltatorului creanțe financiare, urmează a fi incluse în registrul creditorilor și trebuie să aștepte un timp îndelungat fără a fi sigure că mijloacele bănești le vor fi întoarse măcar parțial.

În același timp, se știe că foștii proprietari ai companiei de construcții care a afectat sute de cetățeni, Marcel Darie și fratele său au deschis o altă companie și au continuat să adune de la populație bani pentru lucrările de construcție. Asta în timp ce au ocupat poziții de apărare și atac față de învinuirile care au răsunat în spațiul public cu privire la activitatea lor – și din partea cetățenilor afectați, și din cea a autorităților municipale și a politicienilor.

”O veritabilă înșelătorie”

Reprezentanții PSRM în consiliul municipal Chișinău au atras adesea atenția asupra faptului, că vina pentru aceste cazuri pe piața imobiliară o poartă nu numai antreprenorii neglijenți, dar și demnitarii care au aprobat actele de proiect pentru a elibera permisiunea oficială de construcție a mansardelor. ”Ei nu au verificat lucrările, care trebuiau efectuate. Dacă au văzut nereguli, nu trebuia să elibereze autorizația. Dar probabil ei aveau alte interese” comentează un consilier municipal.

Potrivit lui, construcția nefinisată a creat probleme nu doar cetățenilor, care au avut de suferit în urma neîndeplinirii condițiilor contractului de mansardare, ea s-a lăsat cu cheltuieli suplimentare pentru bugetul municipal și dureri de cap pentru alți locatari. Lucrările neterminate de pe acoperișul unor blocuri au provocat inundarea apartamentelor amplasate mai jos și astfel au cauzat daune materiale semnificative.

Juriștii PSRM numesc această stare de lucruri ”o veritabilă înșelătorie” cu participarea foștilor demnitari de la primărie, datorită cărora a fost posibilă încălcarea masivă a contractelor încheiate de dezvoltator cu cetățenii. Iar cumpărătorii bunurilor imobile neterminate susțin că banii au mers direct la Marcel Darie, chiar dacă el nu figura nemijlocit în actele companiei și nu a semnat acte privind tranzacțiile financiare. În Internet, pe diverse resurse informaționale, inclusiv mediile sociale, poți găsi zeci de comentarii și istorii ale lor. Pentru mulți dintre cei afectați lipsirea de locuință a devenit o adevărată tragedie.

”Banii i-a luat casierul, însă Darie era în acea clipă alături. El se afla în oficiu în momentul transmiterii banilor, contractul a fost încheiat cu compania lui. Darie este vinovat, și numai el. Cine altul?!”, - se revolta unul dintre locatarii eșuați într-un interviu de la un post TV.

Dacă inițial cetățenilor afectați le-a fost refuzată inițierea unui dosar penal, după o investigație detaliată procurorii au pornit totuși urmărirea penală, pe parcursul căreia urma să fie identificat lanțul redirecționării mijloacelor financiare ale investitorilor. Marcel Darie și fratele său Dorin, precum și noul conducător al companiei de construcții, au devenit figuranți în dosarul penal privind fraudele în proporții deosebit de mari. Le-au fost înaintate 64 capete de acuzare. Cazul este anchetat de mai mulți ani: procurorii încearcă să obțină mărturiile tuturor celor care au avut de suferit. Însuși Darie susține că este vorba despre atacuri cu caracter politic din partea politicienilor-concurenți. În același timp, este evident că ratingul lui de politician nu oferă nici cele mai mici temeiuri pentru o asemenea concluzie.

Iar experții menționează că atragerea lui la răspundere penală este în interesul investitorilor, care susțin că au devenit victimele unei înșelătorii. În special, asta se referă la bănuielile că dezvoltatorul lua banii în contul achitării apartamentelor fără a avea posibilitatea de a finaliza lucrările de construcție, precum și că ar fi folosit scheme de construcție fără a dispune de autorizațiile emise în mod corespunzător. În asemenea cazuri, în cadrul dosarului penal persoanele afectate pot pretinde la despăgubiri pentru daunele cauzate din contul bunurilor managerilor fără scrupule.

Ion Munteanu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?