X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Cum lucrează miliardul furat în politica moldovenească

24 oct. 2019,, 10:01   Politică
11155 7

La alegerile locale din 20 octombrie, cetățenii Moldovei au ales 898 de primari și 11 580 de consilieri. Conform rezultatelor primului tur, cele mai multe voturi le-au acumulat reprezentanții PDM, PSRM și cei ai blocului ACUM, mulți au șanse reale să învingă în turul doi. Erau de așteptat aceste rezultate. Dar am avut parte și de surprize.

Colegii-jurnaliști au făcut haz de necaz, glumind că în Moldova cele mai mari șanse de succes le au persoanele pe numele cărora este pornită o cauză penală. Chiar așa – Renato Usatîi, liderul ”Partidului nostru”, pentru a doua oară devine primar de Bălți, candidatul partidului ”Șor” învinge la Orhei, iar șeful Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, obține la Chișinău 10% din voturi și accede în consiliul municipal.

”Grebla orheiană”

De altfel, mulți analiști politici prognozau că la Bălți Renato Usatîi, care acum doi ani a fugit din orașul care crezuse în el, va reveni în fotoliul de edil. El cel puțin a cutreierat orașele și localitățile pentru a-i inspira pe potențialii alegători cu prezența sa.

Ei, dar reprezentanților partidului ”Șor”, al cărui lider nu numai că a evadat din țară după schimbarea puterii, dar se mai află și în căutare, li se prorocea uitarea politică. Mai ales că în ajunul alegerilor au fost date publicității totalurile investigării fraudei bancare, efectuate de comisia parlamentară. Documentul voluminos susține fără dubii, că ”jaful secolului” este rezultatul complotului dintre Filat și Plahotniuc, executat de Șor.


S-ar părea – cine va vota pentru partidul, al cărui lider este acuzat de delapidări majore și este dat în căutare, și care și-a prezentat candidații prin intermediul spoturilor video, fără prezența proprie?

Dar iată că votează. În 13 localități candidații partidului ”Șor” au devenit primari din primul tur de scrutin, în alte 38 - au ieșit în turul doi și au acces în majoritatea consiliilor raionale din țară.

Partidul ”Șor” și-a păstrat puterea la Orhei pentru încă patru ani. Acolo din primul tur a învins deja nu fugarul Ilan Șor, dar reprezentantul său, Pavel Verejan, care a acumulat 80% din voturi. Curios lucru: anul trecut același Verejan a candidat din partea partidului ”Șor” la Bălți, dar a pierdut în fața lui Nicolai Grigorișin. Cu alte cuvinte, lui îi e totuna edilul cărui oraș va fi. Însă orheienii cred că din careva motive acesta i-a ales anume pe ei pentru a-i face fericiți.

Anterior, Pavel Verejan era președintele fracțiunii ”Pentru Orhei” în primăria orașului, devenind consilier după alegerile din 2015. La alegerile parlamentare din 24 februarie el a fost nr.11 pe lista partidului ”Șor” și în circumscripția uninominală nr.10 Bălți, dar n-a acces în legislativ.

Ce se mai știe despre Pavel Verejan? Are 46 ani, s-a născut la Florești, a absolvit facultatea economie a Universității agrare din Moldova la specialitatea contabilitate și audit, a ocupat funcția de contabil-șef într-un șir de companii private și instituții publice. Fiind consilier municipal la Orhei, a candidat la funcția de primar al altui oraș, Bălți, anul trecut a indicat ca sursă principală de venit pentru doi ani salariul de 8600 lei ridicat la Comparty&Co, plus 1684 lei pentru careva servicii prestate partidului ”Șor”. Soția sa, în aceeași perioadă a avut un salariu de 12 mii lei la Crifort-Optim. Lista veniturilor suplimentare a familiei Verejan este mult mai mare. Candidatului i-a fost calculată o indemnizație de 5500 lei de la primăria Orhei. Soția lui, care a muncit în Italia pentru niște persoane fizice, a obținut în total 45250 euro. De ziua lor, toți membrii familiei au primit cadouri bănești: personal Pavel Verejan – 19 850 lei, soția – 19600 lei, copilul – 17600 lei, plus o rudă întreținută – în total 35 mii lei.

Soții Verejan dețin un teren în localitate, cu suprafața de 0,0653 ha, cumpărat în anul 2007 și evaluat la prețul de 1843 lei, un apartament de 101,8 m.p. – primit în dar în 2008 și evaluat la prețul de 545 mii lei. Familia mai are în proprietate un automobil Mercedec E200 produs în 1999 și cumpărat în 2009, prețul nu a fost indicat. La acel moment pe cardul salarial Pavel Verejan avea 1641 lei, iar soția sa deținea în contul bancar 30 mii euro. Candidatul de atunci al capitalei de nord, actual – primarul de Orhei deține 34% din compania chișinăuiană Comparty&Co, al cărei profil de activitate ține de alimentația publică. Familia Verejan are de achitat două credite luate pentru un an în sumă totală de peste un milion de lei. Aceste date au fost publicate de portalul bălțean esp.md.

De ce orheienii au decis să le fie primar o persoană, care are legături slabe cu istoria și viața orașului, și este gata să vină în fruntea oricărei localități și a oricărei direcții indicate de partid? Probabil, numai pentru faptul că se scaldă în ”gloria” șefului său de partid și ei cu toții încă mai așteaptă că vor beneficia în continuare de binefacerile lui Șor. Asta în timp ce ei, din păcate, nu se întreabă: de unde provin, de fapt, acești bani? Oare aceste binefaceri nu se achită tot din buzunarul lor?

Despre aceasta a vorbit detaliat, la recenta ședință a parlamentului, președintele fracțiunii PSRM Vlad Batrîncea: ”Mințiți vorbind despre aceea că miliardele au fost scoase timp de o lună, în iarna lui 2014. Dacă acești bani nu erau în conturi, atunci ce anume se transfera în offshore? 14 miliarde de lei, care cu complicitatea PDM ulterior, prin dispoziții secrete ale guvernului, au fost acoperite de Banca Națională, după care - transformate în datorie publică. Aceste 14 miliarde lei s-au transformat apoi în 25 miliarde, pe care Moldova urmează să le ramburseze. Iată cum ați jefuit voi cetățenii. Mai mult, vi s-a părut puțin, ați început jocul cu moneda străină. Căci banii trebuiau scoși din țară în monedă străină. Leul ”s-a prăbușit” și prețurile au început să crească. Fiecare pensionar a început să cumpere de două ori mai puține produse. Adică, l-ați prădat pe fiecare pensionar, iar acum mergeți și le povestiți că noi nu vrem să majorăm pensiile. Voi ați prădat pensionarii de două ori. Astăzi noi căutăm la greu bani pentru programele sociale, pentru că voi ați înglodat acest stat în datorii. Vi s-a părut puțin și aceasta, ați scos un miliard în companii offshore efemere. Ați început să cîștigați pe seama monedei străine și asta v-a fost puțin. Nu v-au ajuns băncile, ați decis să luați aeroportul, gările auto, întreaga proprietatea a sindicatelor. Și așa băieții au devenit ”stăpînii vieții”, a subliniat Batrîncea.

Anume de acești pensionari jefuiți de două ori profită acum adepții lui Șor, folosind cele mai primitive și, totuși, sigure metode pentru a atrage acest electorat.

Iahtmanul din Taraclia

Un exemplu viu cum populismul înveterat poate tulbura mințile provincialilor ne-răsfățați este situația din Taraclia.

În acest oraș locuit în majoritate de bulgari, candidatul partidului ”Șor” Veaceslav Lupov va concura în turul doi cu, s-ar părea, neînlocuitul și iubitul Serghei Filippov.

Veaceslav Lupov are 40 de ani, locuiește la Chișinău. În 2016 a absolvit facultatea ”Business și Administrare” a Universității Slavone, are studii de economist.

Conform declarației (datele din 30 martie 2018), în ultimii doi ani Lupov nu a avut careva venituri. Cu excepția banilor primiți cadou de ziua sa de naștere - 10 mii euro și 50 mii euro (este tăinuită data primirii lor). Fiul său minor, reieșind din declarație, a primit în dar 2400 euro.

La Chișinău, Lupov are un apartament cu suprafața 53,9 m.p. în valoare de 326 mii lei. Mai deține patru automobile - Mazda 626 din 1988 în valoare de 5 mii lei, Honda Gold Wing din 2005 și Ford din 2004 evaluate la10 mii lei fiecare, precum și un Porsche din 2013 de112 mii euro.

În plus, Lupov este unicul fondator al companiei Depozitmol și deține 34% din compania Daliano-S.

În 2013, Lupov a contractat un credit de 414 mii lei, pe care urmează să-l ramburseze în 2023.

Veaceslav Lupov figurează în raportul Kroll ca participant al ”grupului Șor”, care poseda 4,6% din acțiunile Unibank, deja lichidat. Potrivit publicației Newsmaker, banii pentru cumpărarea acțiunilor el i-a primit de la compania Megasoft International, înregistrat la aceiași adresă cu alte companii din ”grupul Șor”. Înainte de a se schimba proprietarii, Lupov a fost proprietarul Megasoft International, care a luat credite de multe milioane din cele trei bănci moldovenești din care a fost furat un miliard de dolari. Tot el deținea acțiuni în Banca Socială, pentru cumpărarea cărora a luat un credit de peste 20 mln. lei din companii offshore.

În ultimul an, Lupov a participat activ la viața locuitorilor din Taraclia: pe membrii clubului ”Золотой возраст” i-a distrat cu dansuri, muzică și loterii, a înregistrat mai multe emisiuni culinare, transmise de postul TV local NTS, a vizitat Bulgaria, unde a avut o întrevedere cu un deputat în Parlamentul european. Tot în acest timp Lupov a început să se poziționeze ca fiind bulgar de naționalitate.

Conform mărturiilor personale, făcute într-un interviu încă în 2018, lui Veaceslav Lupov îi plac mașinile, armele și femeile. Îi mai place să se plimbe cu iahtul și a traversat, cu prietenii, Bosforul, Marea Marmara și Dardanelele.

Evident, pe acest fondal luxos, Serghei Filippov arată foarte modest. Nici tu iahturi, nici arme de colecție, nici showuri spectaculoase… Unicul lucru pe care îl poate oferi locuitorilor din Taraclia, este onestitatea, cumsecădenia și devotamentul. Dar e o mare întrebare, pe cine îl vor alege aceștia la 3 noiembrie.

La Taraclia, ”șoriștii” au luat 12,5% din voturile pentru consiliul municipal. În acest context, deputatul Ivan Zabunov s-a arătat revoltat de rezultatele primului tur: ”Marele taine ale "înțelepților" din Taraclia! Au făcut-o! Lovind în Popova, au eliberat drumul pentru hoții de miliarde și s-au lăsat ei înșiși, dar și elita din Taraclia, fără un viitor politic! Rușine!”, a scris el pe o rețea socială.

De la Nisa la Monaco…

Orhei și potențial – Taraclia – iată două avanposturi ale șoriștilor în țară. Partidul ”Șor” va avea două mandate și în Consiliul Municipal Chișinău. Este vorba despre Valerii Climenco, care i-a oferit lui Șor mișcarea social-politică «Равноправие» pentru ca acesta, cu statutul său de bănuit, să-și poată înainta candidatura la funcția primar de Orhei.(Acum Climenco a candidat personal la funcția de primar al capitalei din partea partidului ”Șor”). Și despre avocatul Denis Ulanov, care a acces în actualul parlament pe listele aceluiași partid ”Șor”, și biroul de avocați care s-a ocupat activ de curățarea imaginii figurantului fugar al raportului Kroll.

Aceste victorii l-au bucurat mult pe președintele partidului în numele propriu, deputatul lipsit de imunitate și dat în căutare. Însuflețit de rezultatele alegerilor locale, Ilan Șor a mai publicat o adresare video către cetățenii Moldovei.

El a mulțumit cetățenilor pentru încrederea acordată candidaților partidului în toată țara. Șor a vorbit în special despre orașul Orhei și raionul Orhei, precum și despre Jora de Mijloc, unde partidul ”Șor” a acumulat un număr – record de voturi.

”Ați demonstrat că ați fost făcuți din alt aluat. Ați demonstrat că Orhei a fost, este și va fi cel mai bun oraș din țară, că Orhei este Monaco de Moldova!”, a declarat ex-primarul de Orhei.

Ospitalier, liderul partidului ”Șor” i-a invitat pe locuitorii Moldovei să se mute cu traiul la Orhei, ”căci acolo viața va fi de multe ori mai bună”. Și peste tot unde a învins sau va învinge în turul doi partidul său, vor începe schimbări semnificative spre bine. De exemplu, în aceeași Taraclia, pe care Ilan Șor a promis să o transforme într-o ”mică Nisa”.

Noi alegem? Pe noi ne aleg?

Nisa. Monaco… Pentru majoritatea locuitorilor din orășelele moldovenești sărace, care nu au văzut nici Nisa, nici Monaco, aceste cuvinte par o melodie dulce. Asta în timp ce nimeni din ”binefăcătorii” care promit o viață de rai nu le explică, că aceasta nu poate fi construită într-un oraș aparte, dacă țara în întregime nu trăiește ca în rai. Și că o persoană cultă și responsabilă, în locul promisiunilor frumoase, dar nebuloase privind ”traiul ca în Monaco”, ar explica cum anume poate crește nivelul de trai în oraș, cum să facem ca întreprinderile municipale să fie rentabile, cum să completăm bugetul orașului etc…

Iar oamenii, bunăstarea cărora este constituită din misterioase și foarte scumpe ”cadouri la ziua de naștere”, care au proprietăți și companii în capitală, care nu au vre-o legătură cu orașele pe care intenționează să le fericească, - puțin probabil că se vor ocupa de lucruri plictisitoare și neprofitabile, cum ar fi canalizarea, încălzirea, școlile. De ce oamenii se lasă măguliți așa de ușor de aceste ambalaje multicolore în formă de dansuri, showuri culinare și pachete cu cadouri?

În discuțiile pe marginea rezultatelor primului tur, comentatorii menționează că, în majoritate, electoratul și-a confirmat analfabetismul politic și incapacitatea de a propune, analiza și alege. Există aici o parte de adevăr. Dar, pe de altă parte, de unde să se ia alfabetizarea politică și capacitatea de a analiza, dacă în anii din urmă oamenii, în special locuitorii satelor, au fost presați masiv de sărăcie și muncă grea? Ca să poți judeca și analiza independent, trebuie să fii educat, și nu doar din punct de vedere politic. Dar dacă oamenii muncesc pentru a supraviețui elementar, nu le mai arde de analize politice. Dar de ce oamenii muncesc din greu pentru a supraviețui? Pentru că au fost jefuiți de Șor, Plahotniuc și acoliții lor, care acum le aruncă alegătorilor jefuiți mici pomeni din bunurile furate, pentru ca aceștia să-i aleagă primari ori deputați. Cum se vede, îi vor alege în continuare, deoarece într-o țară săracă poporul adus la disperare nu cere prea multe… Cercul s-a închis?

Dar să sperăm că toate-s pînă la o vreme. Să sperăm că actuala putere se va consolida, apoi va ajunge și la escrocii din politică, care trebuie eliminați pentru totdeauna. A sosit timpul unor oameni competenți, responsabili, capabili să muncească cinstit pentru poporul și statul lor. Dacă în structurile puterii vom avea mai mulți oameni de acest fel, populiștii de orice orientare nu vor mai putea prosti electoratul.

Cristina Agatu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?