Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

”Grupul celor cinci” a vrut să zdruncine comunitatea mondială, dar a făcut o gafă

29 sep. 2020,, 19:13   Analitică
24230 5

Articolul cu acest titlu a fost publicat pe site-ul "Междуречье – terriториядоверия"(proiectul de autorul al celebrului publicist și jurnalist moldovean Serghei Tkaci).

În articol se vorbește despre faptul că decizia CEC din 26 septembrie a creat avantaje pentru partidele proeuropene, nu și pentru susținătorii prieteniei cu Rusia

După ce CEC a organizat dezbateri publice privind deschiderea secțiilor de vot pentru alegerea președintelui Moldovei și a luat decizia finală privind numărul acestora, ”grupul celor cinci” - autorii scrisorii către comunitatea mondială despre ”falsificarea alegerilor de către Dodon și PSRM” s-a pomenit într-o situație prostească, consideră autorul. Oricine poate ridica datele pentru a le compara și a se convinge, că de avantaje se bucură candidații-proeuropeni, deoarece pentru electoratul lor au fost create condiții mai bune – mai multe secții de votare.

Rolul jalnic de statiști

Dar, potrivit autorului articolului, această ”scrisoare a celor cinci” arată straniu și pentru că în clipa semnării, doar candidatul Renato Usatîi fusese înregistrat de CEC, soarta celorlalți încă nefiind decisă, ei înșiși se auto-întitulau ”potențiali”. Dacă nu ai statut oficial de candidat, dar te adresezi comunității mondiale cu acuzații ”serioase” (nefondate, de fapt), asta pare o profanare, un PR ieftin și o dezinformare sau poate toate laolaltă. Oricum, autorii scrisorii au acordat o lovitură lor înșiși.


”În special, în această istorie pare jalnic rolul a trei candidați la funcția de șef al statului: Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu și Tudor Deliu. Sondajele sociale arată că acești candidați nu au nici o șansă nici la victorie, nici măcar să acceadă în turul doi. Niște ”țînțari” care vor să-l muște pe unul dintre concurenții de bază și să mai ”sugă sînge”. Evident, autorii ideii au decis să-i folosească pe post de statiști, o gloată, pentru a da un plus de importanță adresării către comunitatea mondială.

Cu regret, printre statiști s-a pomenit și Renato Usatîi. Probabil, autorul ideii - Maia Sandu, - l-a atras pe liderul ”Partidului Nostru”, deoarece la momentul publicării scrisorii numai el era candidatul înregistrat oficial. Maia Sandu acest statut încă nu-l avea. Dacă adresarea nu ar fi fost semnată de Renato Usatîi, aceasta ar fi fost cu totul neserioasă – lumii i se adresează cei care încă nu au un statut juridic.

Straniu, printre semnatarii declarației chemate să alarmeze lumea nu l-am văzut pe liderul PPDA Andrei Năstase. Probabil, el a înțeles manevra concurentului său principal - dorința de a-l folosi pentru a da un plus de greutate scrisorii. Cum se vede, șansa de a se pomeni în acest ”mormînt frățesc” nu l-a atras pe Andrei Năstase.

Tabloul alegerilor prezidențiale din anul 2016

Dar să revenim la esența adresării. Potrivit lui Serghei Tkaci, autorii ei preveneau comunitatea mondială că CEC poate deschide un număr disproporționat de secții de vot în Rusia, unde și vor avea loc falsificările. Și înainte de această adresare, lidera PAS a ieșit cu asemenea învinuiri de mai multe ori. Desigur, fără a prezenta careva dovezi, căci este imposibil să prezinți dovezile unei infracțiuni înainte ca aceasta să aibă loc.

Dar nu ne interesează interpretările, să apelăm la fapte. Tabloul va deveni mai clar, dacă ne vom aminti situația din timpul precedentelor alegeri prezidențiale, cele din a. 2016. Să nu uităm, că atunci țara era ”capturată” și toate instituțiile , potrivit opoziției, erau controlate de Vladimir Plahotniuc.

Care era tabloul oficial privind imigranții moldoveni? Atunci MAEIE a concretizat, că peste hotare se află mai bine de 805 mii de cetățeni moldoveni. Dintre care 477949 persoane - în Rusia. Mai bine de jumătate.

Ce număr de secții de vot a fost deschis la alegerile președintelui în a.2016, și unde anume? Atunci CEC la propunerea MAEIE a creat dincolo de hotarele Moldovei 100 secții de vot. Vom numi principalele țări. În Italia – 25, România – 11, SUA – 7, Franța; Portugalia și Spania – 4. În Federația Rusă, unde la moment se aflau cei mai mulți cetățeni RM, - 8 secții de vot. Disproporția este evidentă. Dar atunci Maia Sandu și alți lider proeuropeni nu scriau comunității mondiale despre falsificarea alegerilor în țările Occidentului și încălcarea dreptului la vot în Rusia”. Ei pur și simplu au închis ochii la asta.

Moldovenii în continuare preferă să muncească în Rusia

În continuare autorul analizează ce avem în actualele alegeri prezidențiale. În prealabil, pentru participare în alegeri s-au înregistrat peste 60 mii de cetățeni ai Moldovei, aflați peste hotare sau pe malul stîng al Nistrului. În Federația Rusă - cca 5800 persoane. Majoritatea absolută – în țările Occidentului și UE.

”Nu se cunoaște exact numărul cetățenilor Moldovei aflați în prezent peste hotare. Pandemia a introdus corectările sale, mulți cetățeni rămași fără lucru au revenit în țară. Apoi, după ce restricțiile au fost scoase și situația s-a stabilizat nițel, refluxul forței de muncă a reînceput.

E de menționat, că numărul cetățenilor moldoveni care muncesc în Rusia s-a redus comparativ cu a.2016. Spre exemplu, la 1 ianuarie 2018 erau 357229 persoane. În prima jumătate a lui 2019 - 211308. Vedem că, comparativ cu a. 2016, numărul moldovenilor care muncesc în Rusia scade. Cifrele demonstrează, că el a scăzut cu cel puțin o treime.

Însă aceleași procese au loc și în alte țări unde muncesc moldovenii. Spre exemplu, în Italia. La finele lui 2019 acolo lucrau 124 545 cetățeni ai Moldovei. Comparativ cu a.2016, scăderea este de cca 10%”. Jurnalistul atrage atenția la faptul că în Rusia muncesc și acum cu mult mai mulți moldoveni, decît în Italia.

Ce a decis CEC?

”Iar acum, scrie Serghei Tkaci, să vedem ce a decis CEC la 26 septembrie, în urma dezbaterilor publice. Secții de vot vor fi deschise în 36 țări, în total - 139. Pe țări, tabloul este următorul: Italia -30, Rusia - 17, România - 12, SUA - 12, Franța -8, Mera Britanie - 7, Germania- 6, Portugalia - 3. În Canada, Irlanda, Spania vor fi deschise cîte 4 secții, în Israel, Turcia, Ucraina – cîte două, în restul țărilor ( pr8intre care Grecia, Belgia, Olanda, China) – cîte una.

În adresarea sa, ”grupul celor cinci„ a pus accent pe Rusia. Să vedem ce s-a schimbat. În 2016 aici au fost deschise 8 secții, acum - 17, cu 9 mai mult. Dacă reieșim din numărul imigranților-moldoveni în această țară, majorarea numărului de secții este o corectare, o restabilire a echității, dar nu pe deplin și definitiv. Căci în Italia, unde numărul moldovenilor este de două ori mai mic, se vor deschide cu 13 secții mai mult. În 2016 au fost 25, în 2020 vor fi 30. Există o creștere și în România, SUA (5 secții), alte țări din Occident”.

Falsificarea se transformă în avantaj

Și continuă: ”Din numărul total de 39 de secții, în 2020 doar 9 revin Rusiei, majoritatea absolută revine țărilor din UE și Occident. Vedem, așa dar, că CEC iarăși îi avantajează pe alegătorii care votează pentru politicienii proeuropeni. Fiind și mai mobilizată, partidele de dreapta lucrează cu diaspora mai activ ca, să zicem, socialiștii cu moldovenii care muncesc în Rusia.

Cu cifrele nu te pui. Ne-am convins, că adresarea ”grupului celor cinci” nu este o prevenire a unor posibile falsificări (la care comunitatea mondială trebuie să se cutremure), dar o autoexpunere. Este o gafă comună, dar în special – a liderei PAS - partidul care, probabil, a fost inițiatorul scrisorii în adresa publicului progresist. Presupusele falsificări s-au transformat în avantaje concrete pentru formațiunile politice prooccidentale.

Situația din Transnistria

În articol se concretizează și situația din Transnistria. La prezidențialele din 2016 aici au fost deschise 30 de secții de votare. La parlamentarele din 2019 - 47. La actualele alegeri prezidențiale se preconizează deschiderea a 42 secții.

Dar se știe că autoritățile transnistrene vor menține regimul stării de urgență pînă la 1 decembrie curent, deci și restricționarea circulației. Asta înseamnă, că acolo prezența la urne poate fi mai joasă ca alte dăți. Deocamdată este imposibil să facem pronosticuri exacte. Dacă abordăm serios problema.

Păpuși și păpușari

După cum scrie în continuare autorul, pentru publicul progresist din lume se poate scrie orice. Dar cel mai bine – ceea ce acolo se dorește să se audă. Spre exemplu, că vicleana Rusie (și ”oamenii ei în Moldova”) vor să falsifice alegerile prezidențiale în țara noastră și să o lipsească de victorie pe Maia Sandu, ”neobosita luptătoare” contra corupției și pentru viitorul european luminos al moldovenilor. Și dacă e așa, atunci trebuie de organizat o revoluție. Colorată sau florală…

Astfel, a făcut concluzia Serghei Tkaci, documentul care, potrivit autorilor, urma să dezvăluie ”furtul de voturi” pasat de CEC, s-a transformat într-o calomnie murdară și o mărturie a faptului, că anumite forțe realizează un scenariu periculos pentru țara noastră și cetățenii ei. Vom menționa, că haotizarea alegerilor în Moldova este în interesul oligarhilor fugari, de care au vrut să izbăvească țara PAS și alți luptători cu ”acapararea” statului. Și rolul ”grupului celor cinci” în acest scenariu este evident: cu sau fără voie, politicienii acționează pe post de marionete purtate de păpușari invizibili.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?