Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Eroii timpurilor noi

9 apr. 2020,, 19:00   Analitică
6695 1

Coronavirusul i-a aruncat mănuşa întregii lumi. Să-l înfrunte azi este o dificultate nu doar pentru ţările mici cu o economie subdezvoltată, dar şi pentru statele mari, care stăteau bine pe picioare. La limita supravieţuirii s-au pomenit cele mai vulnerabile pături sociale – oamenii în etate. În aceste timpuri dificile, în ajutorul lor au sărit voluntarii, care ori se unesc în jurul unor organizaţii, ori acţionează de sine stătător.

Iniţiativa nu se pedepseşte

Nici cetăţenii, nici businessul, nici statele însele nu s-au aşteptat la situaţia în care, pentru a salva populaţia, va fi nevoie ca oamenii să fie încuiaţi în case, iar activitatea unui număr mare de întreprinderi – stopată. Dat fiind că virusul în cauză este necunoscut, unica metodă eficientă de a-i încetini extinderea este reducerea la minim a contactelor între oameni.

Medicii susţin că virusul prezintă un pericol major pentru oamenii în etate, în special pentru cei care suferă de diferite boli cronice, inclusiv hipertensiune, diabet, ceea ce, în caz de contaminare, poate fi fatal. Iată de ce autorităţile multor ţări, inclusiv cele din Republica Moldova, au îndemnat cetăţenii trecuţi de 63 de ani să nu iasă din casă, în măsura posibilităţilor – pentru a reduce la minim pericolul de a lua această infecţie agresivă. Toţi nepoţii şi copiii bătrînilor au fost îndemnaţi să-şi ajute rudele în etate pe perioada situaţiei de urgenţă – să le aducă la uşa apartamentelor produse alimentare şi alte mărfuri necesare.

Cu regret, nu toţi bătrînii au rude şi persoane apropiate, care îi pot ajuta în aceste timpuri alarmante. Cei care se mai pot deplasa, merg de sine stătător la magazin după produse alimentare, pentru că se jenează să ceară ajutorul vecinilor. Dar avem în ţară şi cetăţeni în etate sau bolnavi, care nu pot ieşi din casă. De această categorie au avut grijă şi autorităţile, dar şi mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, de îndată ce oamenii au fost obligaţi să rămînă acasă.


Din cele aflate de Noi.md, primăria capitalei a ieşit imediat cu iniţiativa de a crea, în baza Direcţiei protecţie socială a municipiului Chişinău, o mişcare de voluntariat, care să asigure persoanele solitare neputincioase cu produse alimentare şi medicamente. Chemarea primarului general a fost preluată de reprezentanţii societăţii civile în frunte cu Evghenii Camenscic, care stă în fruntea campaniei de voluntariat ”Împreună împotriva COVID-19”.

Evghenii Camenscic a declarat în cadrul recentel conferinţe video, că scopul iniţiativei este ajutorarea serviciilor municipale în soluţionarea problemelor sociale apărute în urma epidemiei.

”Voluntarii noştri ajută la cumpărarea produselor alimentare şi livrarea lor către persoanele în etate. În ziua de 3 aprilie, la „Linia verde” deschisă de noi au parvenit 430 de apeluri telefonice, 318 cereri deja au fost satisfăcute, celelalte se află în procesare. În plus, în perioada 30 martie–3 aprilie au fost livrate cca 350 pachete alimentare. În total, după deschidrea „Liniei verzi”, noi am deservit cca 670 de persoane”, povesteşte Camenscic.

”Fii voluntar!”

În cadrul conferinţei online a devenit clar că stafful voluntarilor se află pe strada Bucureşti 537/1. Coordonatorii au elaborat ancheta „Fii voluntar”, care poate fi completată de orice cetăţean care doreşte să adere la această mişcare şi accesează site-ul primăriei Chişinău la adresa.

În anchetă trebuie indicat numele, vîrsta, adresa de domiciliu, numărul telefonului de contact, adresa electronică, profilul din Facebook, sectorul în care persoana poate acorda ajutor, numărul de ore/zi, în care este gata să facă voluntariat.

Ancheta mai propune şi un şir de întrebări: ce fel de ajutor poţi acorda (recepţionarea apelurilor telefonice la „linia verde”; livrarea produselor alimentare/medicamentelor; transport pentru voluntari şi asistenţi sociali; dezinfectarea terenurilor de joacă, a scărilor etc.; transportarea produselor cu bicicleta, altele).

După completarea şi expedierea formularului, membrii organizaţiei îl contactează pe pretendentul de a deveni voluntar şi îi fac legătură cu persoana care are nevoie de ajutor. Formularul completat este necesar în crearea unei baze de date ale voluntarilor pentru a ajuta direcţia protecţie socială Chişinău pe perioada pandemiei.

”Regimentul” voluntarilor creşte numeric

Organizaţia voluntarilor a difuzat foi volante în care nu numai că invită voluntarii să adere la iniţiative de susţinere a oamenilor în etate, dar îi cheamă pe toţi oamenii care cunosc persoane bolnave şi neputincioase, care au nevoie de ajutor, să le aducă la cunoştinţă informaţia despre faptul că ei pot apela la numerele de telefon indicate pentru a solicita să le fie cumpărate produse alimentare sau medicamente.

În acest fel oamenii cu necesităţi speciale, rămaşi fără ajutor, pot apela „Linia verde” la numerele 0800-00080 – dacă au probleme de sănătate, sau 0800-00090 – pentru ajutor social. Mai poate fi apelată şi direcţia protecţie socială de la locul de trai.

La 31 martie, Ion Ceban, primar general de Chişinău, a avut o întrevedere cu coordonatorii campaniei ”Împreună împotriva COVID-19”. S-a aflat că, în scurt timp, la mişcare au aderat cca 450 de voluntari.

Este în toi activitatea de ajutorare socială a bătrînilor şi bolnavilor. Mai bine de 150 persoane, inclusiv veterani şi persoanele fără adăpost, primesc zilnic de la agenţii economici prînzuri calde. Alţi întreprinzători au oferit paturi, haine, combustibil. Cetăţeni simpli au donat bani şi ajută echipa de voluntari.

Potrivit lui Ion Ceban, participarea şi efortul voluntarilor care ajută angajaţii direcţiei protecţie socială, este de un real folos pentru societate.

”Deoarece în această perioadă sănătatea oamenilor depinde de fiecare dintre noi. Pentru autorităţile publice locale prioritari sînt oamenii în vîrstă, familiile numeroase şi invalizii. Mulţumin tuturor partenerilor care vin cu ajutoare financiare şi materiale. Doar graţie colaborării tuturor – a administraţiei publice centrale şi locale, a voluntarilor şi a oamenilor binevoitori vom putea depăşi această perioadă complicată”, a spus Ion Ceban.

Din cele aflate de Noi.md, pentru ca voluntarii să fie recunoscuţi de la distanţă, pentru ei a fost comandată vestimentaţie specială. Fiecare are o legitimaţie, pe care o vor prezenta la cererea persoanelor deservite.

În cadrul conferinţei video organizate conform totalurilor primelor două săptămîni de activitate a campaniei „Împreună împotriva COVID-19”, voluntarul Dumitru Godorog care lucrează pe „Linia verde”, a spus că de cele mai multe ori telefonează pensionarii solitari şi oamenii nevoiaşi. Solicitările lor, procesate, se introduc în baza de date. Adresa solicitantului şi lista produselor comandate este transmisă voluntarului care locuieşte în apropierea solicitantului.

”Ca regulă, cer să li se aducă produse alimentare. Adesea este vorba despre oameni în etate, care nu se pot deplasa, invalizi şi nevoiaşi”, a relatat D.Godorog.

Un grup de voluntari este condus de Irina, pe care epidemia de coronavirus a prins-o în Moldova, deşi este stabilită în or.Berlin. Fata a decis să nu piardă timpul în perioada epidemiei şi s-a consacrat activităţii de voluntariat. Zilnic, pe parcursul a 5-6 ore, ea livrează produse alimentare şi medicamente, scop în care parcurge 70-70 km/zi. Achiziţionarea produselor o fac mai multe persoane, dat fiind greutatea pachetelor – cca 10 kg pentru o singură familie.

Voluntarii spun că în perioada activităţii lor au fost depistate cazuri în care oamenii care au apelat „Linia verde” nu aveau nici produse alimentare, dar nici bani pentru a le cumpăra. Iniţial, voluntarii cumpărau cele necesare din banii proprii, însă după ce administraţia locală a rugat orăşenii să contribuie financiar în măsura posibilităţilor, au început a se acumula bani. La începutul lunii aprilie s-a reuşit colectarea sumei de cca €2500. Din aceşti bani voluntarii cumpără produse pentru cei care au nevoie, şi combustibil pentru maşinile cu care livrează aceste produse.

”Pentru noi nu este o muncă grea, iar pentru ei este o salvare!”

Plus la organizaţia numită, şi Centrul republican al voluntarilor (CRV) sprijină bolnavii şi bătrînii în perioada regimului de urgenţă. Liderii acestei mişcări au adresat tinerilor rugămintea de a tipări foi volante cu informaţia despre ajutorul acordat, pe care să le afişeze în scările blocurilor lor, pentru ca oamenii să cunoască despre posibilitatea de a primi ajutor în perioada pandemiei. ”Tipăreşte şi afişează acest anunţ în scara ta şi poate că împreună cu alţi voluntari vei putea salva bătrînii din blocul vostru. Pentru noi nu este o muncă grea, pentru ei este o salvare!”, se spăune în adresare.

Din spusele liderului CRV, Nicolai Railean, voluntarii Centrului zi de zi fac totul pentru ca cei mai vulnerabili să se afle în siguranţă. Voluntarii primesc instrucţiun şi toate mijloacele de protecţie necesare. Livrarea produselor se face „la uşă” pentru securitatea bătrînilor, dar şi a voluntarilor.

”La Chişinău avem mulţi oameni buni, inimoşi, gata să sară în ajutor! Şi eu muncesc cu ei alături. Perioada care a trecut (de la declararea stării de urgență) a fost complicată pentru noi: zilnic ne apelau 1500 oameni, livrarea prînzurilor calde şi a coletelor alimentare, ajutorul online copiilor din grupurile de risc rămaşi acasă fără a se putea vedea cu prietenii, ambalarea şi sortarea produselor de primă necesitate, şi lista poate fi prelungită... Vreau să spun că mă mîndresc cu locul în care mă aflu la moment, dar şi mai mult – cu oamenii pe care îi am alături, cu care facem un lucru în comun – ajutăm. Nu vă pot îmbrăţişa, păstrăm distanţa socială de 2-3 metri, însă de îndată ce carantina va fi scoasă şi virusul va ceda, vă voi îmbrăţişa pe fiecare. Mulţumesc echipei CRV! Sănătate tuturor! AVEŢI GRIJĂ DE VOI! Noi mergem mai departe cu ajutoarele!”, a scris N.Railean pe pagina sa de Facebook.

Malul stîng – ca şi malul drept

Mişcarea de voluntariat a trecut şi în Moldova din stînga Nistrului. Unul dintre organizatorii grupului de voluntari de pe malul stîng –Centrul de coordonare a voluntarilor din Transnistria – este Boris Efros.

Potrivit lui, mişcarea voluntarilor din Transnistria a apărut la iniţiativa mai multor persoane. Activitatea este coordonată prin intermediul unei comunităţi aparte pe Viber. Imediat, la ea au aderat mai multe ONG-uri din stînga Nistrului – «От сердца к сердцу», «Взаимодействие», «Равновесие». Linia fierbinte, la care apelează transnistrienii este 0 (533) 86-030. Linia este activă între orele 9:00 - 18:00.

”Mulţumim tuturor voluntarilor care au adus produse alimentare la uşa bătrînilor noştri (bunei şi bunici) şi care îşi riscă sănătatea de dragul lor. Pînă la 2 aprilie, voluntarii au livrat 210 comenzi. Le mulţumim şi operatorilor „liniei verzi”, coordonatorilor, tuturor celor care au transferat ajutoare materiale! 315 apeluri telefonice în doar jumătate de lună martie! În ajutorul pensionarilor au sărit mulţi oameni buni, care au consacrat cauzei nobile multe eforturi şi timp. Coordonatori şi voluntari, bravo vouă! Mulţumesc că avem multe persoane neindiferente!”, a scris Boris Efros pe pagina sa de Facebook.

În comentariul pentru Noi.md, Boris a spus că la 6 aprilie mişcarea de voluntariat avea 150 de participanţi. Din 22 martie încoace, ei au îndeplinit 400 solicitări ale oamenilor în etate. Sponsorii contribuie cu bani, dar şi cu măşti, mănuşi şi dezinfectanţi. Un serviciu de taxi ajută la transportarea bătrînilor şi a voluntarilor, dacă este necear.

Un Centrul unic de ajutor voluntar a fost creat şi la Bender. Din clipa organizării lui, 32 de voluntari repartizaţi în diferite microraioane ale oraşului, execută comenzile venite la linia fierbinte a administraţiei oraşului - 0 (552) 2-34-58. Voluntarii pot aduce produsele alimentare şi medicamentele cerute, dar şi achita plăţile comunale, duc gunoiul etc.

Un impuls de bunătate şi caritate

Cu fiece zi, numărul doritorilor de a ajuta creşte. Se opreşte un nod în gît la citirea postărilor despre decizia unor familii de a ajuta nevoiaşii.

Astfel, familia fotografului Olga Lopaţchi, mamă a doi copii, nu a rămas indiferentă. A adunat un coş de produse de primă necesitate şi a scris despre aceasta pe Facebook, cu propunerea ca prietenii sau persoanele cunoscute să informeze cine ar avea nevoie de acest ajutor.

”Printre cei care au nevoie de ajutor există oameni şi familii care anterior nu făceau parte din categoria celor social vulnerabili.Cei care au rămas fără un loc de muncă, care nu au rezerve, care nu au ce mînca pur şi simplu. Poate că le este ruşine să ceartă ajutor... Adesea noi nici nu bănuim că avem în preajmă persoane nevoiaşe. Dacă printre cunoscuţii mei este o familie sau o persoană care are nevoie de ajutor, scrieţi-mi personal şi noi vom fi bucuroişi să transmitem aceste produse. Dacă îmi vor scrie mai multe persoane, sper că această iniţiativă va fi preluată şi de alţi oameni, şi eu voi transmite numele lor (doar în comunicare personală) celor care vor prelua această iniţiativă şi vor forma un coş de produse pentru a le transmite. Oricine îmi va scrie, va rămîne anonim”, a scris Olga pe pagina sa de socializare.

Iniţiativa ei a fost preluată de prieteni. Impulsul de bunătate şi caritate a pornit să se extindă în spaţiul virtual. Astăzi puţină lume este indiferentă faţă de nenorocirea comună: specialiştii IT elaborează rapid programe pentru studiile de la distanţă,voluntarii confecţionează măşti de protecţie, care apără total faţa şi permit respiraţia printr-un tub special, ceea ce va permite personalujlui medical să se protejeze mai bine de contaminarea cu virusul ucigaş, alţi voluntari confecţionează ecrane din plastic, transportă medicii etc.

Toate acestea bucură! Sentimente de recunoştinţă trezeşte faptul că mulţi cetăţeni, în pofida greutăţilor prin care trece mica noastră Moldovă, au inima bună, acordă ajutor celor care o duc şi mai rău ca ei. Noi am trecut prin multe dificultăţi, iar cu asemenea cetăţeni le vom depăşi şi pe acestea!

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?