X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

#FreeStoianoglo: primul “prizonier politic” al noului “regim”

7 oct. 2021,, 10:00 (reactualizat 7 oct. 2021,, 18:01)   Analitică
10822 66

În seara de marți, 5 octombrie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore. Din clădirea procuraturii generale el a fost scos de angajații SIS.

Chiar înainte de aceasta, Stoianoglo intenționa să organizeze un briefing de presă, dar nu i-a fost permis. Ce date senzaționale avea de spus presei procurorul general, încît ”oamenii buni” au fost așa de speriați, că au fabricat în grabă o acuzație foarte contradictorie și s-au grăbit să-l închidă în izolatorul de detenție preventivă?

Despre locul în care se află “liniile roșii”

La 19 august, într-un briefing de presă, Stoianoglo a declarat că președinta țării Maia Sandu și președintele parlamentului Igor Grosu au fost părtași la furtul miliardului din sistemul bancar și pot fi trași la răspundere. Conducerea țării însă nu a fost prea îngrijorată. Partidul de la guvernare continua să implementeze planul său de înlăturare din funcție a procurorului general nedorit pentru ”activitate ineficientă”.

Dar la briefingul din 4 octombrie Stoianoglo a venit cu dovezi, că finanțarea ONG-urilor care-l atacă pe el și procuratura, vine din partea fundațiilor Conrad Adenauer și Soros, iar coordonarea o face Viorel Morari, ”omul lui Plahotniuc” apropiat Maiei Sandu, ex-șef al Procuraturii Anticorupție, și că fostul șef al misiunii UE în Moldova, Piter Michalko, a fost implicat în ”dezvăluirile de rezonanță”, el fiind foarte interesat de pornirea unei cauze penale contra PSRM privind ”finanțarea ilegală”, a discutat aceste acțiuni cu partenerii din ambasada SUA. Atunci autoritățile și-au ieșit din fire. ”Partenerii” occidentali s-au dovedit a fi ”vaca sacră”, care nu poate fi atinsă categoric.


Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, a declarat că procurorul general Stoianoglo a trecut ”linia roșie”, a folosit informația operativă în scopuri personale (Stoianoglo a declarat că procurorii moldoveni împreună cu Europolul au desecretizat datele din telefonul lui Morari, care îi transmitea lui Vladimir Gavriliță, consilierului Maiei Sandu, informații despre cum urma să fie discreditat candidatul la funcția de procuror general Veaceslav Soltan, sau cum după eliberarea ex-premierului Vlad Filat să fie învinuit Partidul Socialiștilor ).

“Este un caz de corupţie şi trafic de influenţă calificat. Or, încălcarea dreptului la viață privată se admite doar în interesul urmăririi penale și nicidecum în interesul personal al persoanei care încă mai deţine funcția de Procuror General. Este suficient pentru inițierea unei proceduri disciplinare, dar poate și mai mult”, - a scris revoltat Litvinenco pe o rețea socială.

Deputații PAS Radu Marian și Dumitru Alaiba l-au numit pe Stoianoglo ”parodie la un procuror general”. Iar Nicu Popescu, ministrul de externe, a declarat deschis că partenerii externi nu pot fi atinși – tabu. Și că declarațiile procurorului general pot aduce prejudicii relațiilor cu Uniunea Europeană!

“Procurorul general în acțiune și-a permis niște declarații publice inacceptabile în adresa unui înalt demnitar UE, pentru a justifica certurile politice și interne proprii. Este o faptă regretabilă și foarte periculoasă în raport cu partenerii noștri externi. Procesele anchetei trebuie să respecte întocmai Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice și să evite orice acțiuni ce pot dăuna statutului de diplomat acreditat în Republica Moldova ”, - a spus șeful departamentului politică externă.

“Ajuns la putere, PAS imediat a declarat război corupției. Dar scopul principal și unic al ”luptei cu corupția” am devenit anume eu. Cred că este o istorie demnă de un triller ”, - a declarat A.Stoianoglo la scandalosul briefing de luni. De altfel, ceea ce a urmat a doua zi a fost nu mai puțin spectaculos și la fel s-a încadrat în genul acțiune.

Totul a început cu aceea, că deputatul PAS Lilian Carp, președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a scris un denunț în care l-a învinuit pe A.Stoianoglo de:

- În a.2011, fiind deputat în parlament, el a introdus în Legea ”Privind spălarea banilor” fraza care ulterior a permis , chipurile, spălarea banilor prin sistemul bancar moldovenesc conform schemei “Laundromat”;

- În ianuarie, 2021 pe numele soției procurorului general ar fi înregistrate două companii care aparținuseră lui Veaceslav Platon ;

- Procuratura a renunțat nefondat la acuzațiile în adresa lui Platon ;

- Procuratura generală i-a achitat lui Nicolae Chitoroagă , ex-șef al procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cazuri speciale , indemnizația de concediere deși acesta era cercetat penal;

Ei și, potrivit lui Carp, “procurorul general, în loc să se preocupe de dosarele Platon, Plahotniuc, Morari, începe să citească corespondența demnitarilor europeni. Asta cade sub incidența codului penal, și dacă se va demonstra că a fost încălcată confidențialitatea corespondenței, el va fi tras la răspundere ”.

Conform amendamentelor la legea “Privind procuratura”, elaborate de PAS în regim de urgență și votate în august, procurorul general poate fi demis dacă pe numele lui va fi pornit un dosar penal .

De aceasta s-a ocupat ministrul Litvinenco marți, 5 octombrie, în baza denunțului colegului său de partid Carp. A fost convocată ședința extraordinară a Consiliului superior al procurorilor (CSP), deși legea prevede că în astfel de situații aceasta se convoacă în termen de 5 zile. Dar Litvinenco, cum se vede, era presat. “Eu cred că e necesară convocarea ședinței azi, pentru a propune candidatura procurorului general interimar ”, - a spus el.

Alexandr Stoianoglo nu a fost invitat la ședința CSP, dar el a venit și a cerut să fie audiat. S-a iscat un scandal. “Cu ce drept ești aici?”, - întreba ministrul justiției. Într-un final, CSP a numit un procuror care va porni cauza penală împotriva lui Stoianoglo. Acesta este Victor Furtună de la Procuratura anticorupție, numit și ”procurorul lui Morari”. În rezultat, Stoianoglo și toți adjuncții lui au fost înlăturați din funcții. Pe numele procurorului general a fost pornit un dosar penal pe șapte (probabil, pentru siguranță) capete de acuzare: abuz de putere și de influență, exces de putere și atribuții de serviciu, corupție pasivă, date false în declarații.

Procurorul general căzut în dizgrație a anunțat un briefing pentru ora 18.00, dar nu i s-a permis să iasă în fața presei. Ce informații senzaționale intenționa el să divulge, dacă la Procuratura generală au fost aduse forțele speciale ale SIS, au început perchezițiile și A. Stoianoglo a fost reținut de urgență?

Cum Stoianoglo a mers la risc și a stricat imaginea ”oamenilor buni”

Că Alexandr Stoianoglo va fi odată și odată demis era clar și actorilor ”trillerului” în desfășurare (ca să folosim terminologia procurorului general căzut în dizgrație), și publicului recunoscător.

La început cei din PAS sperau că Stoianoglo va pleca de bună voie, ca unii dintre predecesorii săi, spre exemplu Eduard Harunjen după schimbarea puterii în a 2019. De aceea lui Stoianoglo i se tot spunea, prin childuri și cu text deschis: “Pleacă!”.

“În a. 2019 Harunjen s-a ținut cam o lună după căderea șefului Plahotniuc, după care a cedat presiunilor și a demisionat. Dl Stoianoglo ce mai așteaptă ?” (D.Alaiba, deputat PAS, iulie,). “Dacă ai fost numit în funcția de procuror general neconstituțional, incorect, tu ca om al legii , ca persoană care cere respectarea statului de drept, trebuie să demisionezi și să participi repetat la concurs ” (juristul Teodor Cîrnaț, august,2021). “Dacă are demnitate și curaj, el trebuie să-și depună demisia benevol ” (Olesea Stamate, președinta comisiei juridică, numiri și imunități – septembrie, 2021 ).

Însă A.Stoianoglo refuza categoric să-și depună demisia, în ciuda presiunilor din partea autorităților. “Eu nu am nici temeiuri juridice, nici dreptul moral să demisionez. Eu înțeleg că autoritățile își doresc acest lucru, căci au scopul instaurării unui control politic asupra Procuraturii generale ”, - a declarat el în cadrul recentului briefing. Adică, cum s-a exprimat liderul PSRM Igor Dodon, “ei s-au ciocnit de rezistența unui găgăuz cu caracter, pe care vor să-l înlocuiască cu vre-o verișoară ”.

Și pentru că Stoianoglo nu a dorit să plece cu binișorul, cei din PAS au aplicat “planul B”: înlăturarea lui din funcție pentru ”activitate ineficientă”, inclusiv în investigarea miliardului furat. În acest scop, în august majoritatea parlamentară a elaborat în grabă și a votat în două lecturi amendamentele la legea ”Privind procuratura” , și a introdus două mecanisme noi, care permit demiterea procurorului general. În cel mai scurt timp era preconizată crearea unei comisii de evaluare a activității procurorului general, care urma să aprecieze negativ activitatea lui A.Stoianoglo, după care acesta să fie demis.

Cei din PAS nici nu au ascuns, că intenționează să încheie toate ”procedurile” înainte de venirea iernii.

“Eu cred că pentru toată lumea este clar, că activitatea sa este nesatisfăcătoare. Nu văd cum ar putea fi notat cu ”bine” sau ”foarte bine”, sau ”excelent”, - a declarat Olesea Stamate, președinta comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități , la 7 septembrie de pe ecranele azurii, fără a mai aștepta convocarea și decizia Comisiei de evaluare a activității procurorului general. Între timp, se zvonește că deja atunci ea ar fi fost candidata principală la funcția de procuror general, pe care nu-i permitea să o ocupe A.Stoianoglo.

Dar procurorul general Stoianoglo nu a dorit să aștepte sosirea iernii și să urmeze docil acest scenariu, scris ori în oficiul partidului de la guvernare , ori la președinție, ori în colaborare cu partenerii occidentali. El a riscat și a făcut un briefing scandalos în cadrul căruia a dezvăluit informația despre participarea activă a misiunii UE și a ambasadei SUA în numirea în posturile-cheie din Moldova a persoanelor loiale lor, deși la sigur înțelegea urmările acestui pas.

Acum Sroianoglo este reținut. Și astfel autoritățile panicate și-au deteriorat grav imaginea de ”europeni veritabili”, democrați, luptători pentru o presă liberă și luptători fermi împotriva corupției.

“Ceea ce face azi puterea ”oamenilor buni” cu reținerea procurorului general depășește nu doar cadrul statului de drept, dar și bunul simț. E sigur că noi mergem în Europa?”, - a scris pe rețelele de socializare Dmitrii Calac, redactorul-șef al publicației “Экономическое обозрение. Логос-пресс”.

Politologul Serghei Manastîrlî și juristul Ion Dron au declarat despre “atacul raider” asupra procuraturii. “Un atac raider asupra unei instituții publice. Rețeaua de ONG călăuzită de Maia Sandu, folosind drept instrumente un grup de deputați și aprobarea unei ambasade, contrar Constituției au instaurat controlul asupra Procuraturii generale. Nimic nou la Chișinău. După atacurile raider asupra businessului, raiderii au început să pună sub control și instituțiile publice. Noapte bună, Curte Constituțională. Noapte bună, Republica Moldova ”, - a scris Ion Dron pe rețelele de socializare.

Publicistul Serghei Tcaci l-a numit pe A. Stoianoglo “primul deținut politic al regimului Maiei Sandu ”. Oponenții politici ai partidului aflat la guvernare vorbesc despre o “haită de tik-tokeri politici” (Mark Tcaciuc), o nouă dictatură deghizată în democrație (Igor Dodon), despre aceea că “Maia Sandu, folosindu-și “ritorica proeuropeană pas cu pas devine un nou Plahotniuc” (Grigore Petrenco).

Chiar și aliații de ieri, și experții loiali, au fost buimăciți. “Eu am fost și continui să fiu pentru demiterea lui Stoianoglo, care în mare măsură a eșuat în activitatea sa. Dar showul cu măști de ieri seara mi-a amintit de timpurile lui Plahotniuc ”, - a declarat Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA. Iar analistul politic Alexei Tulbure a scris marți seara pe rețelele de socializare: “Noapte bună, Moldova. Acesta nu este un stat de drept. Este revenirea la practicile lui Plahotniuc. Omul poate să aibă o altă viziune, diferită de cea a autorităților, el poate comite greșeli grave, însă într-un stat de drept la el nu vin mascații. Justiția nu poate arăta astfel ”.

Nu, există și destule aplauze pentru reținerea lui Stoianoglo. Dar este evident deja: Chișinăul oficial în persoana partidului ”Acțiune și solidaritate” a pornit împotriva sa Găgăuzia, care avea o atitudine neutră față de noua putere. În dimineața de miercuri la Comrat s-a desfășurat un miting spontan, care a cerut eliberarea lui A. Stoianoglo. “Tot poporul găgăuz va ieși în apărarea lui, el este unica persoană care a apărat Constituția. Doar el a eliberat deținuții politici ”, - a declarat Ilia Stamat, primul șef al DAI al autonomiei. Adunarea populară a Găgăuziei s-a convocat într-o ședință extraordinară. Vladimir Cîssa, actualul spicher, a numit incidentul represiune politică. Sîmbătă la Comrat se va desfășura un miting masiv în sprijinul procurorului general căzut în dizgrație.

Încă ceva atrage atenția în istoria cu înlăturarea și reținerea lui A.Stoianoglo: cum s-au împletit în această situație interesele ”oamenilor lui Plahotniuc” și ale PAS, care a luptat ”eroic” cu regimul oligarhului fugar și statul capturat de el.

Dacă reieșim din declarațiile lui A.Stoianoglo, în spatele operației de discreditare a actualei conduceri a Procuraturii generale se află Viorel Morari, fostul șef al procuraturii anticorupție, care transmitea consilierilor PAS informații și coresponda cu un șir de diplomați occidentali. Conform anchetei, Morari “îl apăra pe Plahotniuc și oamenii lui de bănuielile privind furtul miliardului”. Ion Diacov, fostul procuror al Chișinăului, spune că partidul de la guvernare “s-a folosit de serviciile celui mai odios procuror –plahotniuchist Viorel Morari și i-a permis să-și regleze conturile personale cu procurorul general ”.

Deputatul Lilian Carp, care a scris denunțul privind procurorul general, în baza căruia pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost pornită o cauză penală, altă dată a semnat pentru candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru: în aceste zile scanarea semnăturii sale a invadat rețelele de socializare.

Reieșind din cele scrise de I. Diacov pe rețelele sociale, Victor Furtună de la Procuratura anticorupție, care a pornit cauza penală împotriva lui Stoianoglo, este “ginerele lui Popenco – fostul adjunct docil al lui Morari ”. Potrivit lui, Furtună a fost executorul unui alt caz de reglare de conturi, organizat de Viorel Morari - în privința fostului său șef Nicolae Chitoroagă.

Acum Stoianoglo va intra în politică?

Este clar că Alexandr Stoianoglo nu va fi ținut în detenție mult timp și va fi eliberat – este prea evidentă fabricarea dosarului pe numele lui,care este cusut cu ață albă și orice jurist calificat va respinge lesne capetele de acuzare invocate. Cum anume, a descris pe rețelele de socializare analistul Dumitru Barbalat, care poate fi numit expert în nuanțele legislației autohtone.

Să luăm spre exemplu, acuzația că în a. 2011 Stoianoglo, fiind deputat în parlament, a introdus în legea ”Privind spălarea banilor” fraza, care ulterior chipurile a permis spălarea banilor prin sistemul bancar moldovenesc conform schemei “Laundromat”.

“Denunțul actualului președinte al comisiei parlamentare pentru securitate privind presupusa corupție pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu de către Alexandr Stoianoglo este ”argumentat” prin faptul că în a. 2011, el fiind președintele aceleiași comisii pentru securitate, au fost introduse modificări la legea nr. 190/2007 privind prevenirea spălării banilor și finanțarea terorismului, care ulterior au dus la careva infracțiuni. În primul rînd, în 2017 legea pomenită a fost anulată și înlocuită cu una nouă, cu aceeași denumire. Noua lege a fost propusă de guvern pentru că exista necesitatea de a aplica prevederile directivei UE. În argumentarea comisiei pentru securitate din a. 2017 se menționa, că proiectul noii legi este continuarea prevederilor legii nr. 190/2007, și nu se pomenea despre careva conspirații conținute de legea nr. 190/2007 sau de legea nouă nr.308/2017 ”, - menționează expertul.

În al doilea arînd, potrivit lui D. Barbalat, în anul 2011 comisia parlamentară pentru securitatea națională nu era constituită doar din persoana președintelui A. Stoianoglo, din componența ei făceau parte reprezentanții ai PCRM, PLDM, PL. În 2011 această comisie a emis un aviz pozitiv pentru aceste amendamente la legea “Privind combaterea spălării banilor”, iar parlamentul le-a aprobat cu majoritatea voturilor. De ce atunci, după un deceniu, doar A.Stoianoglo, președintele comisiei, este acuzat de toate?

În al treilea rînd, “deși A. Stoianoglo este bănuit de presupuse infracțiuni, comise în timp ce era președintele comisiei pentru securitate, showul este prezentat drept neîndeplinirea atribuțiilor de procuror general. De ce? Cu ce scop au anticipat procedura introdusă de ei în august, 2021 în Legea procuraturii ?”, întreabă expertul.

Dumitru Barbalat a mai indicat și alte contradicții similare, precum și greșeli de procedură și în denunțul lui Lilian Carp, dar și în documentul pregătit de procurorul Furtună în raport cu Alexandr Stoianoglo.

În general, este evident că acuzația împotriva procurorului general a fost întocmită în grabă, cu erori grave. La fel ca și faptul, că lui pur și simplu nu i se mai permite să activeze. Deși Alexandr Stoianoglo cu siguranță își va apăra în instanță onoarea și demnitatea lezată.

Comunitatea experților crede că după toate acestea calea procurorului general căzut în dizgrație este direct în politică. În prezent el este “victima sacră”,care a suferit în urma samavolniciei autorităților, ratingurile lui în aceste zile cu siguranță au crescut simțitor, și el poate deveni o opoziție reală pentru partidul aflat la guvernare și pentru președinta Maia Sandu. Mai ales că încrederea populației în formațiunile politice aflate în prezent în opoziție față de PAS și de șefa statului a scăzut, iar după discreditarea PLDM și a PDM nișa de pe centrul eșichierului politic este liberă de mult timp.

De altfel, zvonurile cum că Alexandr Stoianoglo va merge în politică circulă de mai multe luni. Nu este exclus, că anume aceasta este una dintre cauzele declarațiilor sale tari și scandaloase din ultimul timp, pe fondalul încercărilor insistente ale PAS de a elibera fotoliul procurorului general. Se zvonește, că noul proiect politic cu participarea lui Stoianoglo ar putea fi lansat deja la începutul a.2022.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?