Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Finalul epocii. Sistemul occidental a început să se auto-devoreze. Privire din America

13 ian. 2021,, 17:58   Analitică
39116 4

Cum se încearcă reformatarea omului? Vor avea oare bărbații și femeile posibilitatea să-și păstreze identitatea și cum să ne apărăm acest drept? Asupra acestor probleme cugetă (link activ ) Irina Muhina – candidat în științe fizico-matematice, consultant Big Data, lector internațional.

În anul 1986 a absolvit facultatea de fizică și matematică a Universității de Stat din Novosibirsk, specializarea ”Inteligența artificială”. Are o experiență de 20 de ani de muncă în secțiile analitice de susținere a deciziilor în afaceri ale corporațiilor financiare transnaționale din America și Canada. În prezent se află în fruntea unei școli private din Canada.

***

În internet mă poziționez ca ”o bunică tradițională din lumea digitalizată”. Am sosit în Canada acum 25 de ani cu titlul de candidat în științe fizico-matematice, și cariera mea în tehnologiile digitale s-a format fulminant. Dar ca femeie, am început să simt cu inima că oamenii printre care trăiesc nu corespund acelui simț al societății, în care am crescut eu în Siberia, în Campusul Academic, printre savanți, în mijlocul unei comunități în care oamenii purtau ideea slujirii științei, societății viitoare. Aceste motive erau total străine societății occidentale.

De aceea am început să cercetez ce se întîmplă cu o societate, care trăiește în sațietate, bunăstare și în aceste tehnologii? Și noțiunea de civilizație tehnologică m-a făcut să cuget asupra întrebării: ce înseamnă a fi viu și ce înseamnă a fi neînsuflețit? Evenimentele din acest an (interviul a fost înregistrat în ultimele zile ale lui 2020– n.r.) – sincer vorbind, le așteptam. Nu știam cum anume, dar înțelegeam că civilizația în care am trăit ultimii 30 de ani după destrămarea Uniunii Sovietice, este instabilă. Nu poate exista o lume care are un singur centru, și acest centru trage puternic la sine plapuma de pe întreaga planetă.


O dovadă că așa ceva nu poate exista mult timp este faptul, că în America trăiesc 4% din populația globului, care produc 40% din deșeuri. Trăind aici, mereu mă mir de numărul ambalajelor inutile, a veselei de unică folosință, a pungilor de celofan… Oamenii au făcut deja un cult din ele. Cultul exteriorului în raport cu interiorul.

***

De aceea pentru mine era evident, că această civilizație va fi distrusă, reformatată. Întrebarea era doar cum anume se va produce această reformatare. Cine o va face – pentru mine era destul de clar, în sens că acest sistem se va auto-reformata. Și că este sistemul unei societăți neoliberale. Adică, este vorba despre acele întreprinderi, tehnologii de a șasea formație tehnologică, care se numesc nano-, bio, - info,- cognito,- și într-un final – socio-.

Oamenii mereu consideră că progresul tehnico-științific este ceva extern pentru om, care face viața acestuia mai comodă. Dar formația în care ne aflăm în prezent , această carantină digitală , - este o formație care schimă omul în sine. Și dacă examinăm aceste cinci componente, info- - este informația care ne sperie și ne dezinformează, și cu ajutorul căreia ni se formează iluziile. Ea schimbă lumea noastră interioară. Cognito- - procesele gîndirii, învățării, comunicării noastre. Și ele sunt modificate. Modificate pentru a ne face mai manevrabili, mai docili din punct de vedere cognitiv. Această idee a omului docil, sau a omului unui singur buton este exact ceea ce se implementează acum foarte eficient. Și cu ajutorul educației, și prin programele de divertisment. Adică, pentru ca omul să uite că face parte din ceva viu, că el este creator și a fost creat de Creator.

Cu privire la bio-. Noi înțelegem că aditivii biologici, preparatele farmacologice, vaccinurile – toate acestea ne modifică biologia. Prin alimentele modificate genetic, prin aerul pe care îl inspirăm.

Și ultimul – socio-. Socio-formatele se digitalizează în prezent. Dat fiind, că eu înregistrez cu regularitate noutățile carantinei digitale, eu văd cum s-a schimbat comportamentul în ultimele nouă luni. Ni se impun noi tipare comportamentale. Acele deprinderi comportamentale, care erau caracteristice societății în economia serviciilor, acum nu-s binevenite. Ele-s mustrate, chiar și pedepsite – cu amenzi, cu măști. Este ceea ce vedem în prezent, căci pe întreaga planetă societatea a fost plasată în cuburile proprii, sub propriile ecrane, de facto noi am devenit ostatecii spațiului digital, al virtualității. Iar scopul, cum am mai spus, este formarea unui om docil, care poate fi încadrat în diviziunea muncii. Societatea tehnologică occidentală, care i-a permis omului să trăiască confortabil, comod, toată această relaxare a vieții a fost creată pentru ca omul să-și piardă libertatea de a face ceea ce îi cere sufletul.

***

Anume asta m-a făcut să simt că trăiesc, că am de toate, dar nu-mi este interesant cu oamenii, pentru că ei au devenit bio-roboți, mecanici în totalitate. Iar eu simt că sufletul meu nu pentru aceasta a venit încoace. Am început să-mi amintesc de originile mele feminine. Anume faptul că trăim, că avem libertatea de a alege, că putem și trebuie să răspundem pentru tot ce ni se întîmplă în viață, m-a făcut să nu mai dau corporațiilor transnaționale energia mea vitală. Deși, recunosc, acolo eram foarte bine plătită pentru aceasta. Dar începusem să simt că asta nu-mi mai aduce bucurii. Perioada implicării într-o industrie cum este tehnologia financiară digitală pentru piețele globale m-a făcut să înțeleg, că există proiecte inteligente, soluții analitice și tehnologice foarte interesante, dar oamenii! Oamenii mi-au devenit străini, și am simțit că dacă voi continua să merg la lucru și să primesc un salariu mare, dar sufletul nu se va bucura, atunci la ce bun toate acestea?

***

Către acel moment ambele mele fiice s-au căsătorit, fiecare mi-a născut o nepoțică, și eu cred că este cea mai mare realizare. În acel moment mi-am simțit deosebit de acut originile feminine și faptul, că îmi irosesc în van energia vitală! Am înțeles că nu doresc ca nepoatele mele să trăiască și să muncească în lumea în care muncesc eu. Era o stare foarte chinuitoare – de ce, că doar totul e bine la noi? Dar urmărind societatea în care activam, - este vorba despre gulerașele albe ale gulerașelor albe și despre crema cremelor, - am atras atenția la femei. Venită la o consfătuire, unde oamenii vorbeau ceva de pe scenă, eu nu puteam înțelege – este un bărbat sau o femeie în fața mea. Un costum cu pantalon – ei bine, este un stil de oficiu, ceva necesar. Ochelari întunecați greoi – la fel, necesari. Dar tunsoarea scurtă, buzele crispate, vocea… Această disonanță între ceea ce vedeam și ceea ce doream să le transmit nepoțelelor mele m-a făcut să înțeleg rolul tradiției. Pentru mine a devenit foarte important să păstrez ceea ce e tradițional, național.

***

Cugetam la aceste lucruri , vedeam aceste chestii tehnologice și am înțeles că aici, în Occident, oamenii deja au fost modificați. Reformatați. Totuși, societatea în care am crescut eu, era compusă din intelectuali, care serveau oamenilor, științei, viitorului. Căci savanții din Uniunea Sovietică nu munceau pentru bani! Iar colegii mei occidentali nu înțelegeau cum poți munci de dragul unei idei, și nu pentru bani. Ei îmi spuneau: «Aceștia erau niște savanți incorecți, căci pentru descoperirile făcute statul nu le plătea premii mari, care să meargă în economia națională pentru a spori nivelul consumului ». Adică, aici toate se măsoară în nivelul vînzărilor și a consumului.

Iată de ce timpul în care trăim acum, acest declin civilizațional schimbă închipuirile despre aceea că resursele, adică banii prevalează ideii. Eu am crescut acolo unde prevala ideea. Acea idee, care pune scopul în afara cadrului vieții tale. Tu trăiești de dragul copiilor tăi, a nepoților, a viitoarelor generații. Da aici toate se reduc la propria viață. Aici trebuie să consumi, să te odihnești, să primești plăcere, să papi gustos.

Toate aceste plăceri lumești, materiale au adus planeta noastră la un colaps ecologic total. Toate oceanele abundă de plastic. Avem deja insule întregi formate din deșeuri. Este imposibil să distrugem și în continuare planeta cu această viteză. Anume această formațiune tehnologică, noile tehnologii, care au apărut sub ochii mei, schimbă în prezent natura umană. Am simțit aceasta foarte acut. Am simțit că nu trăiesc printre oamenii, de la care sufletul îmi cîntă. Emisfera mea stîngă nu se putea plînge, dar intuitiv eu înțelegeam că energia mea, atenția mea, scopul vieții mele se irosesc pentru a crea un viitor, pe care nu l-aș dori pentru nepoatele mele.

***

Și acum, în perioada carantinei digitale, ajung la concluzia că așa are loc trecerea întregii lumi la formații sociale noi. Pentru ca oamenii să nu poată comunica între ei, pentru ca să ne temem unii de alții. Anume la acest nivel are loc interacțiunea și a oamenilor, și a societății.

Este un alt nivel, inclusiv al cercetărilor științifice. Am observat angajamentul majorității savanților din Occident. Dacă ei vor spune ceva ce nu se încadrează în paradigma ideologiei trans-umanismului, ei nu vor mai obține granturi. Eu am crescut acolo unde erau plătite salarii și omul era sincer preocupat de cercetările sale, pentru că îi era interesant și nu trebuia să cerșească, doar cineva îi va da ceva bani. El nu era nevoit să se închine, nu depindea de resurse. Pentru că cei care dispun de resurse vor da bani și fonduri numai celor, care promovează ideile lor. Astfel a fost angajată toată știința. În revistele medicale, cercetările farmacologice promovează necesitatea de a cumpăra încă un medicament. Cineva a menționat pe dreptate: «Dacă medicul tău spune că trebuie să-ți amputeze un rinichi, nu știi dacă el o spune pentru că rinichiul tău este bolnav cu adevărat, sau pentru că el are nevoie să-și cumpere un automobil nou».

Este o formulare îngrozitoare, dar comerțul cu organe umane devine un gen de afaceri dintre cele mai profitabile, inventarierea oamenilor, promovată teoretic cu ajutorul noului tip de vaccin, - este una dintre metodele de prelua controlul asupra ADN-ului tuturor oamenilor din întreaga lume. Este o sarcină foarte complexă și deja există mijloace tehnologice care permit realizarea ei.

***

Iată de ce cea mai importantă întrebare este : înțelege oare omul, că aceste tehnologii au scopul de a-l modifica și de a modifica viitorul lui? Ține de gîndirea lui. Educația nu mai oferă posibilitatea de formare a unui om integru, cu propria gîndire complexă, necesară sprijinirii tehnologiilor moderne. Și noi ce avem? O educație în baza de prescripții, ce nu oferă posibilitatea dezvoltării unor procese cognitive, de cugetare. Se presupune, că toate le vor face computerele. Și omul, copilul în special, nu-și poate antrena creierul.

Iar societatea ce face? Am fost cu toții impuși să stăm acasă, speriați. În Anglia au fost interzise îmbrățișările între persoanele apropiate. Este semănată frica atingerii cu un om viu. Mă întreb adesea: cum se simt tinerii, care au mare nevoie de comunicare, bucurie, mișcare, creație în comun?

Toate acestea se soldează cu cele spuse de mine la început – omul este transformat într-un mecanism. Tot mai mult ne supunem unor calapoade, unei conștiințe mecanice, dispersate, spre a fi manipulați. Important e să învățăm a deosebi ce este viu în noi, ce auzim în noi și ce avem de la Creator, de cele ce ne-au fost impuse.

***

Acum în Occident vedem cum femeilor le este implementată intens ideea că bărbații le-au suprimat și ele, sărmanele, stăteau la bucătărie în timp ce bărbații făceau descoperiri, zburau spre Lună, și acum a venit timpul răzbunării. Eu discut cu fetițe-adolescente și văd în ele a încolțit dorința de a se răzbuna, a ocupa locul bărbaților, a le demonstra ceva.

Deoarece eu m-am format într-un alt mediu, eu știu că se poate altfel. Eu am crescut pe exemplul unei familii mari, în care femeia era și mamă, și un profesionist împlinit. Asta mi-a dat puteri să devin ceea ce am devenit. Iată de ce pentru mine familia este cel mai important lucru în viață, și eu văd că în prezent anume familia este cea asediată.

Ni se impune o modalitate mecanică de comunicare, așa zisul unisex. În frizerii nu mai există saloane aparte pentru dame și pentru bărbați, chiar și veceuri unisex au apărut. Pentru mine este o absurditate imposibilitatea de a deosebi o femeie de un bărbat, reieșind din exteriorul persoanei.

Potentații lumii, proprietarii banilor nu au nevoie de populație. Și azi atacurile asupra familiei constituie chintesența evenimentelor în Occident. Distrugerea are loc anume prin faptul, că bărbații capătă trăsături feminine, iar femeile – masculine. Da mișcarea Me too? Ea are ca țintă anume politicienii care păstrează spiritul masculin. Ei au început să fie expulzați din spațiul politic, deoarece nu se încadrează în inchiziția politică. Da, anume inchiziție! Ea are scopul ca bărbatul să se teamă, ca spiritul lui să fie suprimat. Iar femeia devine războinică.

***

Așa apar reprezentanții trans-umanismului. Trans-umanismul este ideologia care susține că omul nu este suficient de bun pentru a activa în această lume tehnico-științifică, digitală. Omul greșește, se îmbolnăvește, iar femeile mai și nasc, și trebuie să le plătești indemnizația de maternitate. Cui trebuie asta? Tuturor le va fi oferit un venit de bază, și li se va spune – «stați acasă, luați o farfurie de borș și distrați-vă cu jocuri virtuale ».

În prezent, reformatarea socială a societății manifestă trenduri foarte clare de globalism. Și anume: de distrugere a familiei tradiționale, de distrugere a spiritului bărbătesc.

Și dacă femeia va merge în acest război și va deveni o războinică asemănătoare bărbaților, noi vom distruge această civilizație imediat! În femeie trăiește armonia, frumusețea, și această armonizare a originii feminine și capacitatea noastră de a crea împreună cu bărbații noștri este chezășia faptului, că noi vom crea viitorul.

Criza prin care trece acum omenirea este o criză a vieții. Deprinderile, obiectivele, modul nostru de trai, valorile noastre. Eu vorbesc despre lumea occidentală, în care tindea să se mute întreaga lume în dezvoltare, pentru că aici domnește sațietatea, căldura, confortul. Anume ea este acum distrusă. Și va fi distrusă pentru că este una de consum.

***

Pentru ca această criză să nu se transforme într-o barbarie digitală, noi trebuie să mergem înapoi spre natură și spre omul viitorului. Trebuie să revenim la calitățile noastre umane. Tehnologiile produse de Occident trebuie să se afle în mîinile curate ale celor interesați într-o societate echitabilă pentru toți, nu doar pentru elite. Asta este posibil! Dar pentru început omul trebuiește pregătit. În centru să se afle omul - parte a naturii vii, care își va păstra firea sa umană.

Pe de o parte, reformatarea lumii este necesară. Dar dacă pe parcursul ei vor fi nimicite rolurile tradiționale ale bărbatului și femeii, dacă femeia va fi ademenită în acest proces mecanic, în care ea va fi războinică și distrugătoare a tot ce a fost construit de către bărbați, rezultatele pot fi extrem de grave pentru toți.

Dar dacă femeile vor găsi în sine inspirația de a se preocupa de propria lume interioară și nu vor lua calea războaielor, lumea nouă poate fi creată. Anume femeia poate inspira bărbatul pentru transformări. Adesea femeile subapreciază propria posibilitate de a inspira, curăța și recicla viitorul în mod creativ.

Este foarte interesant să observi cum o femeie modelează dezvoltarea scenariului vieții. Dacă are copii, ea neapărat va vorbi despre educație, sănătate, viitor. Dacă nu-i are, ea se află aici și acum, ea nu va putea modela viitorul. Asemenea oameni se află în prezent la putere în Europa. Ei taie viitorul, îl taie nu numai în ei înșiși, ci și în toată Europa.

Nu zic că femeia trebuie neapărat să nască. Dar dacă ea nu se va realiza în calitatea divină de a da viață, ea va merge contra propriei firi. Așa că femeile au acum șansa de a reveni la propria fire. Noi trebuie să ne păstrăm tradițiile, să ne alimentăm cu dragoste, chiar dacă este foarte dificil să o facem. Să comunicăm cu natura, să facem fapte bune, să avem grijă de noi.

Chiar și în format digital noi ne putem armoniza. Trebuie doar să deconectăm frica, să deconectăm această tensionare a situației, să ne amintim că facem parte din planul Creatorului.

Postfață. Irina Muhina vorbește despre tendințe foarte alarmante. Involuntar, începi să cugeți: poate, e bine că țara noastră nu face parte din lista celor mai dezvoltate și ”avansate”, în care reformatarea omului este în toi? Asta ne oferă șansa să ne păstrăm pe noi înșine, izvoarele și tradițiile noastre, șansa ca femeile noastră să fie femei în continuare, iar bărbații – bărbați, așa cum e dat de la natură. Dar reieșind din faptul că noi tot mai mult ne lăsăm atrași în orbita euroatlantică, în scurt timp această șansă ar putea dispărea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?