Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dualitatea puterii. Criza trece în fază activă

11 iun. 2019,, 18:05   Politică
17906 3

După o acalmie de trei luni, evenimentele politice din țara noastră s-au derulat nu rapid, dar fulgerător.

Pe parcursul celor două zile de odihnă, în Moldova au apărut doi președinți (unul interimar), două guverne, Curtea Constituțională a declarat nelegitim parlamentul care într-un final și-a început activitatea, și a dispus dizolvarea lui, puterea precedentă și cea nouă s-au acuzat reciproc de uzurpare, iar partenerii externi au vorbit despre ”o tentativă de lovitură de stat” în Moldova. Primele (și, să sperăm, ultimele) victime în această confruntare au devenit cinci curcani, aruncați de adepții PDM în curtea clădirii președinției.

Bumerangul lui Narîșchin

Partidului Democrat i-ar fi convenit orice evoluție a evenimentelor, cu excepția celei ce s-a produs la 8 iunie: Partidul Socialiștilor și blocul politic ACUM au convenit să formeze o coaliție situațională, au format organele de conducere a parlamentului, au ales speakerul, au demis din funcție conducătorii SIS și CNA, au format guvernul Sandu, care imediat a și depus jurămîntul.

“Agentura” democraților a funcționat extrem de prost: cei de la PDM nu s-au așteptat că în ultima clipă PSRM se va înțelege cu ACUM, ei se pregăteau ori de anticipate, ori de coaliția cu PSRM.


Vineri, 7 iunie, în cadrul briefingului privind rezultatele Consiliului național PDM, vicepreședintele A. Candu a anunțat că Moldova, cel mai probabil, va avea alegeri anticipate: “Cu regret, timp de trei luni nu s-a reușit găsirea unei soluții și obținerea stabilității”.

Pe parcursul acestor trei luni experții au tot repetat că anticipatele convin democraților: pentru PSRM, Platforma DA și PAS realegerea parlamentului ar fi fost scenariul cel mai rău, iar democrații au în țară 800 de primari, pe care de această dată îi vor exploata la maxim. În rezultat, blocul ACUM și Partidul socialiștilor ar putea obține rezultate mult mai proaste decît în alegerile din 24 februarie, iar PDM își poate îmbunătăți rezultatul.

Pentru scenariul “Anticipate inevitabile ”, PD pregătise deja o replică: personal, PDM nu are nevoie de alegeri anticipate, pentru că ele ar însemna “incertitudine pentru o anumită perioadă de timp, mai puține competențe și posibilități de a stimula dezvoltarea țării, iar în economie vor veni mai puțini bani” (vicepreședintele PD Vladimir Cebotari), de aceea cei care au provocat alegerile anticipate să plătească organizarea lor. La briefingul din 7 iunie Andrian Candu a declarat că în buget nu au fost prevăzuți bani pentru organizarea alegerilor anticipate, dar “noi vom găsi posibilitatea ca cheltuielile să fie suportate de partidele politice. Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza iresponsabilității așa-zișilor politicieni”.

O altă variantă de dezvoltare a evenimentelor, pentru PDM, era coaliția cu socialiștii. La conferința de presă din 8 iunie, președintele PD Vladimir Plahotniuc a informat publicul larg despre aceea, că o coaliție PDM-PSRM era practic gata, dar în ultimul moment a eșuat, deoarece democrații nu au fost de acord cu federalizarea Republicii Moldova, aceasta fiind “o trădare a țării, colegilor, cetățenilor”. Președintele Igor Dodon are o altă versiune privind federalizarea: potrivit lui, la întrevederea avută cu vicepremierul rus Dmitrii Kozak, care s-a desfășurat în biroul lui, anume liderul democraților a propus federalizarea. Iar D.Kozak, în comentariul la evenimentele de ultimă oră din RM, a confirmat că conducerea PDM a vrut să se înțeleagă în secret cu socialiștii privind schimbarea vectorului politicii externe dinspre Vest spre Est, dar propunerea dată a fost ”respinsă categoric”.

Comunitatea experților consideră că coaliția PDM-PSRM n-a avut loc nu din cauza federalizării sau a vectorului. Unul dintre analiștii politici a declarat că, de fapt, socialiștii nu au dorit să riște, deoarece cerința-cheie a democraților era numirea lui Vladimir Plahotniuc în funcția de Prim-ministru, variantă pe care n-o agreează majoritatea alegătorilor PSRM. Nici Federației Ruse, - principalul partener extern al lui Igor Dodon și a Partidului socialiștilor, - nu i-ar fi plăcut această variantă. Că doar în timpul recentei vizite la Chișinău D. Kozak a dat clar de înțeles – nici un fel de coaliție cu PDM. “Alianța trebuie făcută cu forțele politice gata să încheie un acord temporar de coaliție, pentru ca ulterior să fie organizate alegeri anticipate corecte și transparente”, - a declarat demnitarul rus. Adică, Kremlinul era dispus în exclusivitate pentru coaliția PSRM-ACUM.

Așadar, la 8 iunie democrații, care inițial erau gata de coaliția cu socialiștii (reieșind din PR activ, ”președintele PDM a mers cu motocicleta la complexul Vatra” și ”V. Plahotniuc și P.Filip au jucat o partidă de tenis de masă”) – de numirea liderului lor în funcția de premier, apoi – de alegeri anticipate, pe neașteptate s-au pomenit în opoziție.

A funcționat “bumerangul lui Narîșchin”. În esență, acum PDM s-a pomenit în situația în care a împins Partidul Comuniștilor la finele 2010. Atunci, la cererea PD și a lui Plahotniuc personal, la Chișinău a venit Serghei Narîșchin, pe atunci președintele Dumei de stat a FR, pentru a acorda sprijin în formarea coaliției PDM-PCRM.

Părea că toate problemele de creare a coaliției de centru-stînga erau deja coordonate, funcțiile repartizate ( Marian Lupu – președinte de parlament, Vladimir Voronin – candidat la funcția de speaker dacă ulterior Lupu ar fi fost ales președinte, Igor Dodon – prim-ministru), ora fixată: la 15.00 părțile semnează acordul de coaliție, iar la 16.00 la ședința parlamentului fracțiunile comuniștilor și a democraților votează împreună pentru speakerul Lupu. Însă, în ultimul moment, PDM, care a folosit intermedierea lui Narîșchin ca instrument de presiuni și șantaj a aliaților îndărătnici, a făcut un viraj brusc la dreapta și a creat o Alianță pentru integrare europeană cu PLDM și PL. Acum democrații înșiși s-au pomenit în rolul celor pe care i-au înșelat atunci.

Revanșa PDM și “revolta regiunilor”

În prezent, PDM încearcă cu disperare să-și reîntoarcă pozițiile pierdute, deși acum o săptămînă vicepreședintele PD Vladimir Cebotari susținea că ”noi nu ne ținem de fotolii”.

Au fost utilizate toate instrumentele posibile. Curtea Constituțională a muncit în aceste zile din răsputeri: judecătorii CC au declarat neconstituțională decizia privind alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al parlamentului și toate deciziile și hotărîrile pe care le va adopta acest parlament, guvernul Maia Sandu a fost declarat ilegal, președintele Igor Dodon suspendat din funcție pentru că ”a încălcat Constituția”, atribuțiile președintelui au fost transmise ex-premierului Pavel Filip căruia CC i-a permis să dizolve parlamentul.

Duminică, în cadrul unui briefing special organizat de PDM, P.Filip a semnat decretul despre dizolvarea legislativului și desfășurarea alegerilor anticipate, pe care în mare grabă le-a stabilit pentru vineri, 6 septembrie. Deputații PSRM și cei din blocul ACUM au declarat ex-guvernul Filip în afara legii și au constatat uzurparea puterii în stat. Noile autorități intenționează să conteste deciziile Curții Constituționale la CEDO și să se adreseze Comisiei de la Veneția.

Ei, dar democrații, pentru a-i împiedica pe colegii care au făcut front comun împotriva lor, au stins lumina în clădirea parlamentului. Procuraturii Generale i-a fost adresată chemarea de a investiga acțiunile președintelui Dodon reieșind din art. 337 CP “Trădarea de Patrie”(privațiune de libertate pentru o perioadă de 12-20 ani). Iar unul dintre posturile TV afiliate a difuzat trei spoturi video, filmate cu camera ascunsă, în care președintele Igor Dodon discută un acord cu liderul PDM Vladimir Plahotniuc.

Duminică, cu participarea a mii de oameni, în centrul Chișinăului a avut loc un miting “în apărarea democrației și a puterii de stat de uzurpatorii și trădătorii de neam”, la care bugetarii și funcționarii publici au fost aduși în mod organizat din toate raioanele republicii. Rețelele sociale scriau: “Cine ar fi crezut, acum două săptămîni, că liderii PD vor fi nevoiți să meargă pe străzi cu proteste și să strige “Noi suntem poporul!” ? Protestatarilor li s-a permis să meargă acasă, dar au fost preveniți “să fie gata să vină iarăși și să apere țara”.

Colegii din PDM încearcă acum să declare nelegitim Partidul Socialiștilor, dat fiind că “PSRM a fost finanțat de peste hotare”. Iar în fața unui șir de instituții de stat (guvernul, MAI, Procuratura Generală, Ministerele Finanțelor, Agriculturii etc.) au fost instalate corturi pentru a nu permite accesul persoanelor nou-numite. PDM a declarat că corturile vor sta “pînă vom elibera țara de trădători”. Primele confruntări dintre “apărătorii democrației” și demnitarii numiți de noua putere au avut loc deja la începutul acestei săptămîni. ( un exemplu)

Dar deocamdată mingea nu este în terenul PDM. Comunitatea internațională a susținut în totalitate noua putere din Moldova. Unde mai pui că, pentru prima oară în anii de independență, pozițiile Moscovei, ale Washingtonului și ale Bruxellesului privind situația curentă din Moldova, au coincis.

Imediat după ce a fost formată coaliția situațională PSRM – blocul ACUM și format guvernul Sandu, SUA și Rusia au emis declarații în care se spune că UE, Federația Rusă și SUA recunosc deciziile luate de Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, consideră acțiunile noii puteri absolut legitime, susțin semnarea acordului dintre aceste formațiuni politice, alegerea conducerii parlamentului, aprobarea noului guvern și depășirea crizei politice din țară.

Duminică, UE a anunțat că recunoaște noul guvern al Moldovei: naltul Reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate Federica Mogherini și comisarul european pentru extindere și vecinătate Johannes Hahn au făcut o declarație comună privind crearea coaliției de guvernare în Moldova și numirea noului guvern în frunte cu Maia Sandu.

“Uniunea Europeană ia notă și aprobă deciziile adoptate ieri de parlamentul Republicii Moldova, inclusiv privind formarea coaliției de guvernare. Uniunea Europeană este gata să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, în baza angajamentului reciproc de a continua reformele și a principiilor de bază consfințite în Acordul de asociere”, - de spune în declarație.

De partea noului guvern moldovenesc este și Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. El a numit ultimele decizii ale Curții Constituționale ale Republicii Moldova "de neînțeles" și a cerut Comisiei de la Veneția să evalueze "urgent" cele mai recente decizii ale Curții Constituționale din Moldova. Președintele Partidului Popular European (unul dintre cele mai mari din Europa reprezentat în toate instituțiile politice ale UE, precum și în Consiliul Europei), Joseph Dol, pe pagina sa de pe rețelele sociale, a scris că Partidul Democrat din Moldova ar trebui să "transmită imediat și pașnic puterea parlamentului și guvernului care reprezintă voința majorității populației".

"De ieri, Republica Moldova nu mai este un stat capturat și a venit timpul să realizăm acest lucru. Chem opoziția reprezentată de PDM să se abțină de la violență, utilizarea căreia va duce la consecințe grave și va înrăutăți situația", a menționat liderul PPE.

Bucureștiul a chemat să fie “respectată alegerea poporului din 24 februarie”. NATO și-a exprimat neliniștea privind acutizarea situației în Moldova, iar Departamentul de stat al SUA a chemat la cumpătare forțele politice din RM.

Concomitent, în țară a avut loc procesul așa-numitei ”revolte a regiunilor”. El a început din sud. Despre susținerea noii coaliții și a noului guvern au declarat autoritățile Găgăuziei și administrația de la Taraclia. Luni, li s-a alăturat și primarul orașului Bălți, care a invocat toate argumentele împotriva "noului" guvern ca fiind "inventate". În zilele imediat următoare cu siguranță declarații similare vor face alte localități și teritorii, în care socialiștii și partidele din blocul ACUM au poziții puternice. În susținerea guvernului Sandu au ieșit și unii reprezentanți ai cercurilor de afaceri.

Mă aștept doar la o acutizare

La moment, realitatea este următoarea: puterea legitimă aparține coaliției PSRM-blocul ACUM, neajutorată deocamdată, deoarece toate pîrghiile de administrare au rămas la vechea putere, iar puterea reală aparține echipei precedente, care nu dorește să plece.

Chiar dacă jucătorii politici internaționali nu numai că au recunoscut coaliția PSRM-ACUM, dar au și prevenit că acutizarea situației poate avea repercusiuni, comunitatea experților este convinsă: escalarea conflictului este inevitabilă. Unul dintre politologi a spus că “situația a mers atît de departe, democrații au comis așa de multe, că nu mai au cale de întoarcere, ei nu vor sta în opoziție”.

În finalul mitingului de duminică, conducerea PD i-a prevenit pe participanți că populația trebuie să fie gata “în orice clipă să vină și să apere țara”. Și președintele Dodon a anunțat duminică că intenționează să cheme cetățenii “la o mobilizare fără precedent și la organizarea unor proteste pașnice”.

“Mă aștept doar la o acutizare, deoarece acum nimeni nu poate ceda, - spune analistul politic Igor Boțan. - Cel care va ceda acum, va pierde. Este foarte important cum va reacționa în această situație comunitatea internațională.

Pentru PDM este important să pună comunitatea internațională în fața faptului. Adică, în fața alegerilor anticipate, pe care dl. Filip le-a stabilit pentru 6 septembrie. Dacă ele vor avea loc, chiar și în pofida declarațiilor comunității internaționale, democrații vor spune – iată ce vrea poporul care ne susține, iar dorința poporului este primordială. De aceea PDM va face totul pentru ca aceste alegeri să aibă loc: nu vor permite accesul noilor miniștri și funcționari în birouri, vor sabota deciziile noilor demnitari – să nu uităm, că în ministere puterea reală aparține secretarilor de stat, iar ei cu toții au fost numiți de PD, deci situația se va acutiza, vom avea o dezbinare instituțională.

Democrații nu au ce pierde. Ei vor încerca să stoarcă din anticipate, dacă vor obține desfășurarea lor, maximumul posibil: la sigur vor încerca să mobilizeze toate resursele și să obțină majoritatea, și atunci toți ”actualii” vor avea de suferit. Dacă pentru coaliția PSRM-ACUM punctul de plecare este ziua alegerilor parlamentare - 24 februarie, - pentru democrați acesta trebuie să fie 6 septembrie, după care ar putea apărea o altă realitate politică și poziția comunității internaționale s-ar putea modifica.

Iată de ce pentru actualele partide de la guvernare este foarte important să se consolideze, să nu admită alegerile anticipate, în caz contrar vor pierde. Cum se vede, ele au decis să lase la o parte orice factori politici iritanți și orice ciondăneli mărunte: PSRM și partidele PAS și Platforma DA diferă mult, ele au poziții diferite, uneori de neîmpăcat, însă acum ele au un scop comun, asupra căruia trebuie să se concentreze. Reieșind din declarațiile liderilor acestor partide, la moment sarcina lor de bază este să nu admită alegerile anticipate, să convingă Rusia să-și deschidă mai repede (este în toi sezonul) piața pentru produsele agricole moldovenești, să deschidă finanțarea UE și să reformeze justiția. Adică, există domeniu de activitate și pentru socialiști, și pentru ACUM”, consideră Igor Boțan.

Luni, în parlament, vorbind cu jurnaliștii, președintele Igor Dodon nu a exclus posibilitatea unei preluări violente a puterii. Potrivit informațiilor sale, aceasta este calea pe care au ales-o democrații, dar "nu vor mai face nici un pas în apoi". La rîndul său, PDM a chemat PSRM, PAS și Platforma DA la un dialog "în numele stabilității", dar în ceea ce privește poziția "Curții Constituționale – aceasta este legea, deciziile Curții Constituționale sînt definitive și nu pot fi contestate". Adică, democrații intenționează cu siguranță să continue ideea alegerilor anticipate.

Potrivit analistului politic Victor Ceobanu, este puțin probabil ca PDM să schimbe ceva și, potrivit previziunilor sale, problema transferului de putere va fi probabil rezolvată în această săptămînă.

"Cred că jocul a fost deja făcut, iar acum, prin canale neoficiale, are loc probabil "comerțul" și garanțiile pentru conducerea PDM". ”Uitați-vă: liderul Partidului Democrat însuși nu semnează nimic - totul se face prin mîinile lui Pavel Filip și judecătorii Curții Constituționale, însă ei și-au "săpat" deja dosare penale. Iar situația este destabilizată pentru a-și negocia propriile căi de retragere. Ne scuzați, dar nimeni nu poate cîștiga războiul în același timp împotriva Statelor Unite, a Rusiei și a Uniunii Europene, care și-au exprimat unanim sprijinul pentru noula conducere moldovenească.

Este adevărat că unii comentatori au remarcat raționalizarea declarațiilor ambasadelor acestor țări și a reprezentării UE privind situația din Moldova. Dar, pe de o parte, au recunoscut unanim legitimitatea noii coaliții însă, pe de altă parte, cred că au lăsat o fereastră pentru PDM, pentru a renunța la putere și a merge în opoziție fără consecințe grave.

În principiu, democrații se află deja în opoziție, deși ei încă nu pot realiza și accepta acest fapt. Deci, presiunea asupra situației va mai continua- pînă cînd conducerea PDM nu va căpăta garanții, vor exista în continuare unele "mișcări", dar cred că acest lucru nu va schimba situația. Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jaglan, a cerut Comisiei de la Veneția să facă o evaluare urgentă a ultimelor decizii ale Curții Constituționale din Moldova. Cred că aceasta va fi punctul final".

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?