Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dosarul «Energocom» s-a împotmolit la procuratură

17 mai. 2022,, 10:00 (reactualizat 17 mai. 2022,, 18:03)   Analitică
8887 0

Se pare că dosarul penal privind achiziționarea energiei electrice din Ucraina acum 14 ani s-a ”împotmolit” la procuratură pentru mult timp.

Din spusele juriștilor, la moment oamenii legii nu dispun de probe suficiente pentru ca ancheta să avanseze. Procurorii caută probe și au adresat un șir de întrebări colegilor lor din alte țări, inclusiv Ucraina și jurisdicțiile offshore , în care duce urma banilor.

Istoria arată, că în cazul unor asemenea adresări așteptarea poate fi de lungă durată, mai ales dacă ținem cont de evenimentele din țara vecină. Dar dacă răspunsul va veni, este posibil ca informația oferită să nu corespundă așteptărilor procurorilor. Reieșind din comentariile juriștilor, chiar și cei din organele de drept înțeleg, că acest dosar nu are nici bază probatorie, nici perspectivă juridică, și cel mai probabil se va risipi înainte de a ajunge la final.

Ex-președintele Igor Dodon, președinte de onoare al PSRM, care în a 2008 ocupa funcția de vice-premier și ministrul al economiei, și a participat la negocierile cu partea ucraineană, în mod repetat a vizitat procuratura pentru a comunica cu oamenii legii. Dodon declară că în acea perioadă Moldova a putut achiziționa energie electrică la prețul cel mai avantajos preț în regiune.

În același timp, mulți comentatori se întreabă: va verifica oare procuratura contractul de livrare a gazelor naturale, semnat în octombrie, 2021 cu«Газпром», care trezește tot mai multe întrebări? În rezultat, Moldova se confruntă constant cu pericolul unei noi runde a crizei energetice din cauza unor posibile întreruperi ale furnizării gazelor și sporirii esențiale a prețului lor.


Dosarul «Energocom»: Zonă decontrolspecial

Procuratura informează, că este vorba despre evenimentele din a.2008-2009, și decizia privind achiziționarea energiei electrice în sumă de 12 mln. de dolari printr-o companiei intermediară. Oamenii legii nu ascund, că ancheta se află sub un control special și că dosarul numără deja mai multe volume. Procurorul general interimar a dispus ca urmărirea penală să fie efectuată de un grup de procurori de la Procuratura generală. Șeful instituției face trimitere la complexitatea cazului, care ține de securitatea energetică a statului. Acesta este supravegheat de Ghenadie Pîrlii, procuror-șef în secția de investigare a infracțiunilor contra mediului și a interesului public.

Din datele anchetei, la începutul a. 2008 conducerea companiei «Energocom»,care este responsabilă pentru asigurarea Moldovei cu energie electrică,a făcut o înțelegere criminală cu angajații Ministerului economiei, ai Agenției naționale de reglementare în energetică și persoane interesate din afara țării. Procuratura presupune că ei au realizat o schemă care a permis majorarea neîntemeiată a prețului de achiziționare a energiei electrice, cu însușirea diferenței. Oamenii legii susțin că evenimentele de acum 14 ani au dus la creșterea tarifelor pentru energia electrică în perioada specificată.

Dosarul penal a fost pornit la 10 septembrie, 2021. Anchetarea se face în baza art.191, partea (5) a Codului penal – delapidarea proprietății străine de către un grup criminal organizat prin abuz în serviciu în mărime deosebit de mare. La baza dosarului – contractul privind livrarea energiei electrice din Ucraina în Republica Moldova, încheiat în a. 2008, guvernul fiind condus atunci de Zinaida Greceanîi, iar Ministerul economiei – de Igor Dodon.

În aprilie, 2008 guvernul RM a trimis în țara vecină o delegație pentru a negocia un nou acord de import a energiei electrice, în fruntea căreia se afla ministrul de atunci al economiei Igor Dodon și directorul companiei «Energocom» Alexandr Gusev. Din partea moldovenească contractul a fost semnat de Gusev. Înainte de semnarea acordului, pe care procurorii îl consideră dezavantajos pentru țară, Moldova achita pentru un megawatt de energie electrică 40 de dolari, iar după semnarea documentului – 53 de dolari. Din această diferență a rezultat suma presupusului prejudiciu – cca 12 mln. de dolari.

«Fiind la acel moment ministru al economiei, Dodon a eliberat un aviz, în baza căruia în mai, 2008 a fost semnat contractul de achiziționare a energiei electrice pentru Republica Moldova, dat fiind că Energocom S.A. deja negociase și semnase două contracte privind livrarea energiei electrice mai ieftine cu 29%. În rezultat, statul în persoana Energocom S.A. a fost prejudiciat în mărime deosebit de mare în sumă de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei. Ulterior aceste mijloace au fost transferate pe conturile companiilor offshore», - se menționează în comunicatul de presă al procuraturii generale.

Contractul de furnizare a energiei electrice s-a aflat în vizorul organelor de aplicare a legii de mai multe ori. Astfel, în octombrie, 2017 un grup de experți –energeticieni au solicitat procuraturii să verifice circumstanțele tranzacției. După studierea documentelor existente, procurorul Lilian Bacalîm a ajuns la concluzia, că nu există temeiuri pentru anchetă, deoarece lipsesc careva semne de infracțiune. După un șir de proceduri judiciare pe marginea acestui caz, oamenii legii au revenit la dosarul în cauză. Procuratura caută dovezi și a trimis un șir de solicitări în alte țări – în Ucraina și în jurisdicția offshore, unde au fost transferați banii.

«Da cum e cu furtul miliardului și concesionare aeroportului?»

Igor Dodon și avocați săi de mai multe oria vizitat procuratura pentru a depune mărturii. El a fost audiat în dosarul «Energocom» în calitate de bănuit. El a declarat, că este gata să ofere organelor de drept întreaga informație privind acest episod. În discuția cu procurorii ex-președintele a insistat pe nevinovăția sa și lipsa oricăror încălcări în acțiunile sale. Potrivit oamenilor legii, el a cerut timp suplimentar «pentru a discuta cu avocații și a se pregăti de audieri, reieșind din complexitatea dosarului ».

După ce în spațiul public au apărut informații despre detaliile cazului, unii experți și comentatori au presupus că Igor Dodon va părăsi țara. Cu trimitere la «sursele» proprii, unele publicații au prezentat această informație ca fiind un fapt împlinit, cu concretizarea că în calitate de ex-președinte și deputat Igor Dodon nu beneficiază de inviolabilitate și poate fi reținut dacă procurorii vor găsi că e necesar. Ex-președintele a dezminți asta și a declarat că nu are temei să ascundă ceva.

«Poate, au sperat că mă voi speria și voi fugi din țară. Dar eu am mers la procuratură, dacă trebuie – voi mai merge. Acest caz a fost discutat deseori, a fost analizat de procuratura generală, și s-a confirmat ceea ce noi spuneam mereu – acolo nu este absolut nimic. Înseamnă că ați analizat activitatea mea timp de patru ani în funcția de președinte, nu ați găsit nimic și v-ați amintit ce a fost acum 14 ani. După sondajele care au arătat că actuala putere cade în ratinguri, iar noi creștem, ei trebuiau să facă ceva », — a spus Igor Dodon.

EX-președintele a mai menționat, că nu l-a speriat dosarul, în care Procuratura generală l-a citat ca bănuit. Din spusele lui, se așteaptă pornirea unor noi cauze penale. «Eu nu am vre-o vină, așa cred și avocații. Nici măcar bănuit în acest dosar nu pot fi. Vreau să subliniez ceea ce am spus și în luna mai, 2008: atunci Moldova a obținut cel mai avantajos preț pe livrare a energiei electrice dintre toate țările regiunii. Noi am avut prețul de 4,4 cenți per kWh, iar Ucraina – 6,2, cu 40% mai mult. România vindea la export cu prețul de 7,5 cenți. Noi cumpăram electricitatea mai ieftin ca prețul ei comercial », - a menționat Dodon.

El a adresat procurorilor un șir de întrebări cu privire la investigarea celor mai rezonante cazuri din ultimii ani. Da cum e cu dosarul privind furtul miliardului? Dosarul privind concesionarea aeroportului? Tăceți? Pentru că acolo-s persoane importante. Asta se numește justiție selectivă, și nu va duce absolut la nimic», - a concluzionat Dodon. În opinia sa, chiar și cei din organele de aplicare a legii înțeleg că acest caz nu are nici probatoriu, nici perspectivă juridică.

O schemă financiară dubioasă?

În comentariile pe marginea ultimelor dosare penale și acțiuni ale oamenilor legii, mulți experți atrag atenție abordării selective din partea procuraturii. În spatele încercărilor de a soluționa actuala criză energetică și negocierile privind livrările de gaze, mulți văd aplicarea unor scheme dubioase, de studierea cărora s-ar putea ocupa organele de drept, dacă ar exista voință politică.

Igor Dodon spune că procurorii s-au concentrat pe evenimentele de ani în urmă, deși ar putea verifica contractul semnat în octombrie, 2021 cu «Газпром». «Va fi oare procuratura interesată de cum au trecut negocierile de anul trecut? În a. 2008 noi am cumpărat energia electrică la cel mai mic preț din regiune, da la ce preț cumpără Moldova gaze din octombrie? La prețul de 1 mie de dolari și mai mult, în timp ce Serbia îl cumpăra cu 270 de dolari per metru cub, iar Ungaria – cu cca 300 dolari. Interesant, procurorii vor porni o cauză penală, ca în cazul acordului de acum 14 ani?», - se întreabă fostul șef de stat. El concretizează, că în a. 2008 nu a semnat vre-un contract «spre deosebire de actualul ministru, care semnează contracte și eliberează avize».

Fadei Nagacevschii, ex-ministrul justiției, este sigur că anterior Comisia pentru starea de urgență și-a depășit atribuțiile la alocarea a cca 2 mlrd lei companiei «Energocom». El a făcut trimitere la decizia Curții Constituționale privind procedura de alocare a banilor din haznaua statului. «Cu alte cuvinte, Curtea Constituțională a declarat că nu are asemenea atribuții. Respectiv, nu este clar temeiul în care a fost luată această decizie», - menționează Nagacevschii.

Mariana Durleșteanu, președinta Partidului «Lege și dreptate», încă în decembrie a solicitat Procuraturii generale să investigheze problemele ce țin de negocierile dintre guvernul Moldovei și «Газпром». Ea cere investigarea legitimității deciziilor luate de guvern privind declararea stării de urgență, în raport cu livrările de gaze naturale în țară, și ne-luarea măsurilor necesare privind aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale în timp ce se știa, că la 30 septembrie,2021 expiră contractul semnat cu concernul rus.

Durleșteanu a mai cerut să fie verificată legitimitatea alocării mijloacelor bugetare în mărime de 1,7 mlrd. de lei pentru majorarea capitalului social al companiei «Energocom» și schema decontărilor parțiale, din acești bani, cu «Газпром». Ea mai așteaptă și reacția procurorilor la ne-publicarea contractului încheiat cu concernul rus privind livrarea gazelor naturale.

Politiciana spune că după adoptarea deciziei de alocare a banilor companiei «Energocom» ea are «suspiciuni întemeiate că autoritățile intenționează să pună pe umerii cetățenilor Moldovei un miliard de lei ca datorie pentru gaze». Din spusele ei, «Energocon» ar fi putut merge la bancă pentru a cere un credit, și 1,7 mlrd. de lei ar fi mers la sporirea salariului minim, achitarea compensațiilor și alte necesități sociale. Durleșteanu se întreabă: «Oare nu s-a putut găsi o formulă a prețului pentru gaze comodă și pentru RM, și pentru Federația Rusă? Ce sens are conflictul cu «Газпром» și Federația Rusă? Ce obține statul RM? Datorii suplimentare? Ce obțin cetățenii? Facturi mult mai scumpe pentru serviciile comunale? ».

Aceste întrebări au devenit deosebit de actuale în prezent, după ce din motive necunoscute publicului larg contractul de livrare a energie electrice de la Cuchiurgan a fost încheiat pentru o singură lună, și în ultimul moment un contract secret de livrare a 30% din energia electrică necesară Moldovei în luna mai a fost semnat cu compania ucraineană Ucrgidroenergo. La cererea companiei ucrainene, costurile acestui contract au fost secretizate. Experții văd în această politică presiunile puse pe conducerea moldovenească de către partenerii occidentali, care se pronunță împotriva încheierii unor contracte pe termen lung cu centrala hidroelectrică moldovenească, deținută de Интер РАО ЕЭС

Din spusele Marianei Durleșteanu ea mereu a fost pentru diversificarea surselor de energie pentru Moldova, dar nu așa cum încearcă să o facă acum guvernul. «Piața energetică cere strategii și planificare, minte ageră și trează, cunoștințe și experiență, nu emoții și incompetență», - a adăugat ea și s-a arătat nedumerită de lipsa transparenței instituționale promise de autorități, și de secretizarea informației privind tranzacțiile le livrare a gazelor naturale și a energiei electrice.

Ion Munteanu

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?