Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

”Dosarul Gemenii”: Cine va răspunde pentru nelegiuirile din corpul judecătoresc?

4 mar. 2020,, 17:56   Analitică
9450 6

”Sectorul cel mai corupt din Moldova”, ”baronii din sistemul judiciar”, ”banda corupților în sistemul justiției” - epitete de tot felul răsună azi în adresa reprezentanților corpului judecătoresc, care s-au făcut remarcați în istorii dubioase.

Motiv pentru o nouă rundă de confruntări între puterea executivă și cea judiciară a servit verdictul Curții Europene pentru drepturile omului (CEDO) privind perceperea sumei de 70 mln. lei de la guvern, din cauza deciziilor ilegale ale judecătorilor. Conducerea țării crede că slujitorii zeiței Themis trebuie să achite suma uriașă din buzunarul propriu, în timp ce corpul judecătoresc vorbește despre ”atacurile neîntemeiate” asupra independenței sale și încercările de a ponegri sistemul justiției.

Mulți experți împărtășesc opinia, că această confruntare dintre puterea judecătorească și cea executivă va continua. Pe de o parte, guvernul nu intenționează să cedeze și să pună pe seama bugetului cheltuielile de achitare a compensațiilor bănești în baza deciziei CEDO, pe de altă parte, judecătorii demonstrează intenția clară de a nu ceda pozițiile și de a folosi toate instrumentele legale posibile pentru a contracara inițiativa autorităților.

15 ani în așteptarea dreptății

În 2019, Moldova a ocupat locul cinci în lista țărilor europene, în privința cărora CEDO a emis cel mai mare număr de condamnări. În rezultat, guvernul este obligat să achite reclamanților mai bine de jumătate de milion de euro. Cele mai mari compensații au fost stabilite în dosarul expulzării profesorilor turci – 125 mii euro, cîte 25 mii euro fiecărui reclamant. La începutul lunii februarie, procuratura moldovenească a transmis în instanță dosarul penal pe aceste fapte, în care unicul învinuit este ex-șeful serviciului informații și securitate Vasile Botnari. Dacă instanța îl va găsi vinovat, s-ar putea să-i fie impusă rambursarea daunelor pricinuite bugetului, în contextul deciziei CEDO.


Între timp, primele decizii din anul 2020 au prejudiciat enorm haznaua statului. În dosarul ”Ojog și alții contra Republicii Moldova” (Centrul comercial Gemenii S.A.) Curtea de la Strasbourg a găsit Moldova vinovată și a obligat-o să achite 1,5 mln. euro, precum și să asigure întoarcerea proprietății către solicitanți pînă la 18 mai 2020. Este vorba despre aproape jumătate din complexul comercial și terenul acaparat de la solicitanți. Deoarece încăperile comerciale și-au schimbat deja proprietarii, puțin probabil ca autoritățile să poată executa această parte a deciziei CEDO.

În primăvara anului trecut, foștii proprietari – ex-liderul PDM Vladimir Plahotniuc și ex-președintele Ucrainei Petro Poroșenco, au înstrăinat imobilul. Plahotniuc deținea 47,9% din acțiuni prin compania OTIV Prime, Poroșenco – același număr de acțiuni prin compania Geomold. Acum 10 ani, foștii proprietari ai centrului comercial l-au acuzat pe Plahotniuc de acapararea ilegală a controlului asupra clădirii. Apoi complexul a fost gajat pentru o sumă de cca 10 mln. euro la banca comercială MAIB, după care - cumpărat de o persoană terță. În prezent el aparține companiei Twins Estate, administrată de Grigore și Fevronia Roșca, proprietarii grupului de companii Rogob.

Dacă este imposibil ca averea să fie întoarsă proprietarilor, suma prejudiciului va depăși 3,5 mln. euro (cca 70 mln. lei) – anume această sumă trebuie achitată conform deciziei CEDO. Cauza condamnării Moldovei la CEDO a fost anularea de către judecătorii Curții Supreme de Justiție a unei decizii care nu putea fi revizuită. Din cauza acțiunilor ilegale ale judecătorilor, statul va fi nevoit să achite o compensație monetară enormă într-un litigiu al unor persoane private.

CEDO a emis acest verdict după 14 ani de la depunerea cererii, iar decizia judiciară contestată a fost emisă de Curtea Supremă cu mai bine de 15 ani în urmă. În ciuda acestui termen îndelungat, unii judecători care se fac vinovați de acest verdict, încă mai activează în sistemul judecătoresc. Este vorba despre Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobăneanu și Sveatoșlav Moldavan. Alți doi judecători au părăsit corpul judecătoresc. Vera Macinscaia nu mai activează din 2015, deoarece a ieșit la pensie, iar Tatiana Vieru a demisionat anul trecut. Azi autoritățile examinează posibilitatea unei acțiuni în regres față de acești foști și actuali judecători, în legătură cu decizia CEDO.

70 milioane din buzunarul judecătorilor

Conform datelor oficiale, în anul 2020 au fost alocat peste 1 mlrd. lei pentru finanțarea sistemului judiciar. Este cam cu 100 mln. lei mai mult decît în anul trecut. Din suma totală preconizată pentru anul curent, 426,6 mln. lei au fost predestinate nemijlocit justiției, 375 mln. lei – procuraturii, 42,5 mln. lei – pentru supraveghere, restul – pentru Consiliul Superior al Magistraturii și serviciile de profil. Se presupune că în următorii doi ani alocările pentru justiție vor crește cu mai bine de 100 mln. lei anual.

Însă în anul curent, se pare, sectorul justiției va trebui să-și corecteze cheltuielile. Primul ministru Ion Chicu a cerut ca achitarea daunelor în dosarul Gemenii, pentru care Moldova a fost condamnată la CEDO, să se facă din contul sistemului judiciar. Șeful guvernului s-a arătat revoltat de faptul că autoritățile trebuie să plătească acum ”pentru păcatele făcute cu 15 ani în urmă”. În opinia sa, instituțiile de stat și procuratura trebuie să se preocupe de judecătorii care au emis deciziile. Premierul a cerut de la Ministerul Finanțelor să reducă bugetul sistemului judiciar. De alte cazuri de condamnare a Moldovei la CEDO se va preocupa Ministerul Justiției.

Reacția membrilor cabinetului de miniștri nu s-a lăsat așteptată. Vicepremierul Serghei Pușcuța, tot el ministru al Finanțelor, a declarat că departamentul condus de el a blocat 70 mln. lei din bugetul comun, prevăzut pentru finanțarea sistemului justiției în anul 2020. Din spusele lui Pușcuța, legislația permite ministerului să blocheze aceste mijloace pentru un termen de 60 zile. Între timp, va fi elaborat și examinat un proiect de lege privind introducerea amendamentelor de reducere a cheltuielilor bugetare alocate acestui sector.

Și Ministerul Justiții a purces la elaborarea noului mecanism de înaintare a acțiunii în regres în privința judecătorilor care adoptă decizii ilegale, în urma cărora guvernul pierde procesele examinate de CEDO. La fel, el a expediat Procuraturii Generale o plîngere privind dosarul Gemenii și a chemat apărătorii legii să verifice acțiunile fostului reprezentant al guvernului la CEDO, care putea să ceară revizuirea deciziilor judecătorești ce încălcau drepturile solicitanților, dar din motive necunoscute nu a făcut acest lucru.

Ministerul Justiției cheamă Procuratura Generală să se expună în privința încălcărilor depistate de CEDO în dosarul Gemenii, inclusiv să examineze posibilitatea intentării unui dosar penal. ”Judecata a stabilit, că autoritățile naționale au încălcat dreptul reclamanților la un proces echitabil, prin anularea ilegală a deciziei judecătorești irevocabile la 20 iulie 2005. Instanța a mai stabilit, că au fost încălcate drepturile de proprietate ale reclamanților prin adoptarea unor decizii irevocabile în defavoarea reclamanților la 14 decembrie 2006 și la 25 ianuarie 2007 de către Curtea Supremă de Justiție”, se spune în notificarea Ministerului Justiției.

”Baronii” trebuie să plece

Revolta pe marginea situației create și-a exprimat-o și președintele Igor Dodon. El a declarat că este necesară elaborarea unui mecanism, cu ajutorul căruia proprietățile judecătorilor vinovați de condamnarea Moldovei la CEDO, inclusiv apartamentele și automobilele, vor fi confiscate în folosul statului. O asemenea confiscare, crede el, va permite repararea prejudiciilor aduse statului de justițiarii necinstiți.

În cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”, Igor Dodon a atras atenția asupra salariilor incredibil de mari ale judecătorilor moldoveni, care nu corespund realităților țării: ele-s de două ori mai mari decît cele ale deputaților și de șase ori mai mari decît cele ale profesorilor. Conform datelor, la Curtea Supremă de Justiție salariile constituie 33-34 mii lei, la Curțile de Apel – 24-25 mii lei. ”Cu așa salarii oamenii așteaptă de la voi o justiție echitabilă”, a subliniat șeful statului.

”Poziția mea este următoarea: judecătorii implicați în diverse scheme și comenzi trebuie să plece. ”Baronii” trebuie să plece din sistem pentru a-l curăța. Iată de ce unul dintre principalele elemente ale reformei justiției este procesul de evaluare a integrității judecătorilor, ce posedă ei și ce au făcut”, a spus Igor Dodon.

O altă inițiativă a președintelui este revizuirea politicii asigurării sociale a justițiarilor și lipsirea lor de privilegiul de a ieși la pensie cu un an mai devreme decît alți cetățeni. Potrivit lui, inițiativa va fi discutată la adunarea generală a judecătorilor, care se va desfășura la Chișinău la 13 martie 2020. ”Trebuie să egalăm condițiile de ieșire la pensie. Judecătorii iese la pensie înainte de 60 ani. Ei ce, muncesc în condiții mai grele ca cei care trag sapa?!», s-a revoltat șeful statului.

Ca răspuns la propunerea președintelui, premierul Ion Chicu a cerut, în ședința de guvern, ca să fie elaborat un proiect de lege pentru majorarea vîrstei de pensionare a judecătorilor pînă la nivelul general din republică – 63 ani. De pregătirea amendamentelor se va ocupa Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit lui Chicu, justiția este cel mai corupt sector din Moldova, însă majoritatea reprezentanților acestui sistem, în special judecătorii tineri, sînt onești și vor să muncească spre binele țării. La solicitarea premierului, Ministerul Justiției va cere Institutului național de justiție să contribuie la promovarea în sistemul judiciar a tinerilor care pot schimba situația și spori autoritatea justiției.

Multe despre drepturi și nimic despre obligații”

În replică, corpul judecătoresc a ocupat poziții de apărare. Consiliul superior al magistraturii (CSM) a învinuit guvernul și politicienii care optează pentru măsuri radicale de atentat la independența sistemului judiciar. În comunicatul de presă CSM menționează că declarațiile funcționarilor publici privind responsabilitatea materială a justițiarilor și a întregului sistem pentru condamnările pronunțate de CEDO și măsurile care urmează a fi luate în raport cu acești judecători contravin și legii, și recomandărilor instituțiilor internaționale de drept.

CSM a calificat declarațiile premierului Ion Chicu și a președintelui Igor Dodon ca ”o campanie de ponegrire a sistemului judecătoresc de către unii reprezentanți suspuși ai puterii”. Și inițiativa de a modifica mărimea pensiilor și politica de asigurări sociale a justițiarilor a provocat nemulțumirea organului de autoadministrare a judecătorilor. CSM menționează că securitatea financiară este unul dintre elementele de bază, are asigură independența judecătorilor, ”iar în acest context nivelul adecvat al pensiilor este logic”. ”Noi considerăm că atacurile neîntemeiate constituie un adevărat atentat la independența justiției”, declară CSM.

Aceeași poziție a exprimat-o și Asociația judecătorilor din Moldova. În comunicatul ei de presă se menționează că orice urmări ar avea pentru Moldova deciziile CEDO, procedura de executare a lor trebuie să corespundă legii. Asociația se pronunță pentru găsirea unor soluții echitabile și un dialog echilibrat în conformitate cu principiile fundamentale ale priorității legii”. Comunicatul de presă face trimitere la regulile, cu ajutorul cărora pot fi stabilite cauzele încălcărilor depistate de CEDO și pornită o cauză penală. Asociația judecătorilor menționează, că intenția de a reduce bugetul sistemului judiciar lezează autoritatea acestuia și are un impact negativ asupra calității justiției.

Mulți experți împărtășesc opinia că confruntarea dintre sistemul judiciar și puterea executivă va continua. Pe de o parte, guvernul nu intenționează să renunțe și să pună pe seama bugetului cheltuielile de achitare a compensațiilor bănești în baza deciziilor CEDO, pe de altă parte – judecătorii demonstrează intenția clară de a nu ceda pozițiile și de a folosi toate instrumentele legale posibile pentru a contracara inițiativele guvernamentale.

”Cei din CSM susțin că noi îi învinuim pe nedrept de corupție. Ce frumos este scris despre putere, drepturi și independența sistemului judecătoresc. Însă eu nu am văzut ca conducătorii sistemului să scrie despre ce anume intenționează să facă cu acei, pentru crimele cărora țara trebuie acum să achite peste 70 mln. lei. Multe despre drepturi și nimic despre îndatoririle judecătorilor. Iată așa, putere în stat, dar fără careva responsabilitate. Doar drepturi și garanții”, -a scris Ion Chicu pe pagina sa de pe o rețea de socializare. În adresarea sa către ”banda coruptă din justiție”, Chicu a subliniat că în perioada în care el conduce guvernul, din bugetul de stat nu va fi alocat nici un leu pentru achitarea compensațiilor în dosarele pierdute la CEDO din vina judecătorilor.

În același timp, primul ministru spune că el împărtășește îngrijorarea celor care susțin că reducerea bugetului sectorului justiției cu 70 mln. lei va afecta calitatea justiției. Dar șeful guvernului regretă că încă nu a auzit de la CSM sugestii privind posibilitatea prevenirii unor situații asemănătoare pe viitor. ”Nu mă voi împăca cu situația în care țara plătește pentru deciziile ilegale ale judecătorilor, iar CSM stă și declară că el trebuie să fie independent. Susțin pe deplin independența lui, dar și responsabilitatea nimeni nu a anulat-o”, a declarat Chicu.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?