Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

”Omul care a oprit cel de-al treilea Război mondial”

26 mai. 2020,, 22:42   Analitică
11824 11

”Главный ракетчик” - așa și-a întitulat cunoscutul publicist rus Andrei Caraulov convorbirea cu academicianul Iurii Solomonov – constructor sovietic și rus de rachete, constructor general la Institutul de inginerie a căldurii din Moscova.

Conform specialiștilor, racheta balistică «Булава», creată de echipa condusă de Iurii Solomonov pentru submarine, a schimbat semnificativ echilibrul nuclear în lume. Caraulov crede că astfel a fost oprit cel de-al treilea Război mondial.

Andrei Caraulov. Azi aportul Dvs. în apărare este similar cu cel a lui Serghei Pavlovici (Coroliov – n.r.) în valorificarea cosmosului, nici mai mult, nici mai puțin. Dvs. ați înlăturat Războiul al treilea mondial – Dvs. și colegii Dvs., muncitorii, inginerii. Cînd vi se spune: Coroliov. Vă încruntați?

Iurii Solomonov. Andrei Victorovici, eu mă pronunț categoric împotriva a două lucruri.

1 – paralele de acest gen. 2 – glorificarea realității noastre sovietice în trecut, rusești în prezent.


А.C. Dar ați evitat Războiul al treilea mondial!

Iu.S. Dragul meu, o persoană nu poate ”îndepărta ” un pericol. O face statul, politica statului. Noi, fiecare la locul nostru, rezolvăm problemele puse în fața noastră de conducerea țării.

АC. Pentru mine, «Булава», «Ярс» sînt mașini mari, și eu întreb: Bine, «Булава» este un «Тополь» transformat, Solomonov pur și simplu l-a transformat? Mi se spune: ”Nu, el a construit o mașină genială, total nouă, care nu va avea analogii în următorul mileniu. Acest succes ingineresc al academicianului Solomonov și a institutului său nimeni nu-l va mai putea repeta vre-odată”. Să îndeplinească la un așa nivel sarcina pusă de Putin putea doar IICM (Institutul de inginerie a căldurii din Moscova – n.r..) și uzinele conexe.

Iu.S. Reprezentanții mass-media hiperbolizează tot și toate. Trebuie să apreciem real cele făcute, din punct de vedere tehnico-științific, industrial-tehnologic, și în acest sens lucrurile stau anume așa.

АC. Real, startul salvei «Булавa», în timp ce aceste frumoase lansate zboară una după alta, își ocupă locul îngrijit, ca pe poligon…

Iu.S. Contează nu salva și nu imaginea frumoasă, ci faptul că «Булава» a apărut în virtutea circumstanțelor. Iar ele erau astfel, că era necesar să creăm noi generații de rachete din această clasă. Și acest nou a absorbit toate succesele tehnico-științifice și inginerești care existau la acel moment. Ideea, precum se știe, nu poate fi nimicită, timpul nu stă în loc, avem deja pregătite propunerile pentru următorul pas, tot cu privire la «Булавa», care va permite sporirea multiplă a eficienței ei. Este o dovadă în plus că premizele intelectuale create în perioada URSS și în cea a FR, au fost create de o școală științifică și de inginerie, bazele și rădăcinile căreia se află, desigur, în Uniunea Sovietică.

Dar acum a venit mult tineret, fapt ce ține nu doar de producere și tehnologii, dar și de proiectare, de abordările generate în prezent. Iată un singur exemplu. «Ярс», o modificare recentă, de facto este o rachetă nouă. Acum 40 de ani, după ce am obținut permisiunea de a publica aceste lucruri, eu am formulat, într-o carte, ideea creării blocurilor de separare individuală. De ce a fost permisă publicarea? Era literatură fantastică neștiințifică. Se credea că e ceva imposibil. Iată că acum am implementat această idee în soluții reale – tehnologice, de proiectare și construire, fără analogii în lume.

АC. Păi, aceasta este deja școala Dvs. - școala academicianului Solomonov.

Iu.S. Într-o măsură oarecare, am contribuit și eu la acest proces.

АC. Acum 40 de ani un mare savant sovietic, inginer, a spus:”Eu voi face ceea ce era perceput ca Herbert Wells”…

Iu.S. … și noi am făcut-o

АC. Dvs. înțelegeți propria importanță obiectivă – pentru Rusia, pentru complexul de apărare a lumii? Căci anume Dvs. ați păstrat pacea în toată lumea, Dvs., nu americanii!

Iu.S. Una dintre cărțile mele conține un catren, îl voi reda din memorie.

Преодоленье – вот судьба.

Его нам жизнь определила.

Когда не можешь ты сказать,

То дело явится мерилом.

Toată viața pentru mine și pentru cei care muncesc împreună cu mine decenii în șir, - nu doar la Moscova, ci și într-o cooperare enormă, - pentru noi criteriul capacității, necesității pentru procesul în care eram implicați, pentru genul de arme la care lucram, întotdeauna a fost Cauza. Nu vorbăraia, că iată noi o vom face, - la început fă, pe urmă vorbește.

АC. Vreau să înțeleg ce a rămas după cadru. În acele zile groaznice, în care aveați înlănțuite 600 de uzine și un BC, un milion și jumătate de oameni care munceau la crearea «Булавa», dar racheta nu zbura… ce simțeați? Ce a rămas nevăzut pentru familia Dvs.? A fost demult, Dvs. ați învins, racheta este fantastică, americanii erau plini de invidie, deloc albă. Dar ce simțea creatorul acestei «Булавa» atunci?

Iu.S. Dacă ai de-a face cu o armă nouă, iar «Булава» chiar era o armă principial nouă în clasa respectivă, un șir de soluții implementate în «Булавa», în epoca creării forțelor nucleare strategice submarine nu aveau analogii.

АC. Startul subacvatic. De pe «Долгорукий» (submarinul atomic «Юрий Долгорукий» - n.r.) își ia zborul «Булава».

Iu.S. Întotdeauna a existat startul subacvatic. Dar cum a fost el efectuat, realizat din punct de vedere al soluțiilor de proiectare și construire, pentru prima dată noi am văzut racheta creată în ansamblu, împreună cu crucișătorul submarin de însemnătate strategică, ca pe un sistem unic, și în acest sens crucișătorul a avut multe de cîștigat. Acum avem patru asemenea crucișătoare, cel mai recent - «Князь Владимир», de pe care se efectuează lansări, anul acesta avem două lansări rezultative, și vor mai fi alte patru.

АC. Care este prețul unui asemenea colos?

Iu.S. Nu voi vorbi despre crucișător, nu cunosc cifrele exacte, dar este foarte scump. Și rachetele costă scump. Dar comparativ cu analoagele produse în SUA – mult mai puțin.

АC. Dar Putin a procedat corect că a mers la crearea unei serii de submarine?

Iu.S. Nu-i vorba despre Putin, crearea unui nou sistem de această clasă a fost un imperativ al timpului. Căci era creat un crucișător de tip nou, același «Юрий Долгорукий», care preconiza renunțarea la giganții de genul «Акулa» cu deplasare enormă, care purta în sine rachete foarte grele de sute de tone. În rezultat, a apărut un crucișător principial nou, cu o deplasare net inferioară. În spatele acestei situații - și vulnerabilitatea, și vizibilitatea, mulți factori care permit ca acest sistem să fie perceput nu ca purtător al unor anumite rachete, ci ca pe un sistem întreg. În acest sens, are un potențial de supraviețuire mai înalt, posedă rachete moderne care rezistă în fața noilor sisteme de apărare anti-rachetă și depășesc mult analoagele existente.

Adică, este un pas serios înainte, care permite să vorbim despre faptul că noi chiar am creat o tehnică perfectă, care corespunde cerințelor inovatoare ale secolului XXI.

АC. Nu vă temeați, că după anii 90 uzinele vor duce lipsă de muncitori sau că vă vor dezamăgi careva proiectanți?

Iu.S. Așa este. Neplăcerile care aveau loc în timpul lansărilor erau rezultatul erorilor de producere. Desigur, cauza era calificarea muncitorilor, a celor care stăteau la strung. Deoarece racheta era suficient de perfectă ca soluții de proiectare-construcție, și era nevoie de timp pentru adaptare, dat fiind că pe parcursul unui deceniu uzinele noastre nu au mai produs tehnică de acest gen. Ce să vă mai spun – cu toții am fost martori și am luptat cu cele ce se petreceau în industria de apărare. Degradarea influențată din afară, procesele de privatizare, etc. Și faptul că am reușit să stopăm această degradare, să revenim la cursul care ține de asigurarea și soluționarea sarcinii principale - asigurarea securității naționale, - desigur, este meritul nu a unui om sau doi, este meritul tuturor celor care cu adevărat pot fi numiți oameni de stat. Inclusiv președintele Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin.

АC. Au fost clipe în care credeați să totul s-a prăbușit?

Iu.S. Nu, nu am avut asemenea clipe. Doar că… în țara noastră așa se face, că victoria are mulți participanți, iar înfrîngerea – doar unul. La noi, dacă totul e bine, alături de învingător mereu se agită o mulțime de oameni.

АC. Vă simțeați singur în cazurile de eșec?

Iu.S. Da, într-o anumită măsură. Deși, trebuie să spun că printre participanții la crearea acestui gen de tehnică au fost mulți care și-au pus umărul. La fel și în structurile puterii. Totuși, înfrîngerea întotdeauna înseamnă singurătate. În acest sens, destul de dificili au fost anii 2005-2008, eram urmăriți de eșecuri, cum am spus. Existau mulți oameni care încercau să-și spele imaginea pe acest fundal. Să denigreze activitatea noastră. Totuși, conducerea țării a avut o atitudine înțelegătoare față de asemenea chestii.

O istorie asemănătoare a avut loc în perioada sovietică, atunci rachetele lui Makeev (Victor Makeev – constructor sovietic, creatorul primei rachete balistice marine – n.r.) cădeau una după alta, și el era presat groaznic. L-a sunat Brejnev, - este o informație veridică, - și în loc să-l supună ostracizării, i-a pus o singură întrebare:”Victor, ai nevoie de ajutor?”. Și este corect. Pentru că la soluționarea unor probleme complicate de acest fel - tehnico-științifice, tehnologice, de producere, - în condiții de instabilitate în țară, e nevoie nu de ceartă, dar de ajutor.

АC. Dar același Brejnev era gata să-l demită pe Coroliov pentru perturbarea programului selenic, după ce americanii ne-au luat-o înainte…

Iu.S. Nu-i vorba despre a demite sau nu. Aici există numeroase presupuneri. Dacă este vorba despre programul selenic – este o temă aparte. Multe lucruri erau înrudite cu politicul.

АC. Dacă Coroliov ar fi amînat cu un an, cum propuneau mulți, ieșirea lui Leonov în spațiul deschis, Coroliov nu ar mai fi existat. .

Iu.S. Desigur, pe atunci multe lucruri se făceau de dragul politicii. Cred că nu e cazul să facem paralele cu ziua de azi. Deși și acum multe se fac de dragul publicității, a tirajării unor anumite lucruri.

АC. Să fiu înțeles corect, vor trece ani, și un oarecare canal TV va pregăti un serial despre faptul cum persoana care răspundea de scutul nuclear al țării, academicianul Solomonov, a reușit să păstreze acele 600 de uzine și un BC, întreaga ramură. Cum erați preocupat de monorai, de tratarea apei, de producerea echipamentelor medicale…

Iu.S . Andrei Ilinici, cui trebuie asta? Pe cine îl va interesa?

АC. Soarta omului? Pe mine mă va interesa.

Iu.S. Nu-i vorba despre soartă. Cei ca Dv. pot fi numărați pe degete. Dar pentru populația țării, să fim realiști, nu este o temă interesantă.

Aici problema este dificilă, dat fiind că în mare parte informația despre crearea unor asemenea sisteme este secretă. Este imposibil să povestești despre toate. Dar să vorbești în fugă despre orice nu este interesant.

АC. Dar să vorbești despre inimă, despre infarct, despre neliniște, despre nopțile nedormite? Dar despre aceea că după «Булавa», care nu zboară, după problemele și minciunile care te înconjoară, apare poezia… Total neașteptat, ați început să scrieți versuri. Dar era deja după «Булавa». De ce nu faceți legătura dintre această explozie de creație cu inevitabila tragedie că racheta mereu cădea?

Iu.S. Este foarte dificil să faci o paralelă și să stabilești o legătură aici.

АC. Dar de unde se nasc versurile? Versiunea mea - din eșecurile, din acea rachetă minunată, - acum este clar că e minunată, - care a salvat întreaga lume de al treilea Război mondial, care după Crimeea părea inevitabil. Întrebarea: cum ați trăit Dvs. în acei ani? Al cincilea, al șaselea an de eșecuri… ”Eram urmăriți de eșecuri…” Bune ”eșecuri”! Eu cred muream de groază după primul chiar. Dvs. ați rezistat! Toți dezvoltatorii – Dvs., Cașin, Șurîghin. Toți eroii, toți colegii Dvs. Ați rezistat, ca în 41 sub Moscova! Nu-i așa?

Iu.S. Analogia cu a.1941 este inadecvată. Totuși, dacă vorbim despre racheta nr.36 a lui Iangheli (Mihail Iangheli – constructor sovietic de complexe cosmice și de rachete – n.r.) – rachetele cădeau una după alta, accidente erau multe, accidente groaznice. Dar biroul de constructori «Южное» a depășit acea criză și a creat sistemul. Azi putem vorbi despre nivelul ei, dar e o altă temă. Totuși, atunci a fost o victorie serioasă a oamenilor care au depășit sentimentul ce ține de eșec…

АC. Și a apărut o rachetă puternică, pe care nu o au americanii.

Iu.S. Da, o rachetă puternică. Este altceva, dacă era nevoie de ea. Cele petrecute azi cu «Сармат» (complex strategic de rachete de generația a cincea – n.r.) fac parte din aceeași serie. Timpurile s-au schimbat și noi să repetăm lecțiile, însușite acum patruzeci de ani, în noile condiții, în condițiile realizării absolute a tot ce în termeni tehnico-militari și tehnico-științifici se numește suficiență rezonabilă? Este evident că ne putem isprăvi fără aceasta. Și nimeni nu va avea de suferit din cauza vulnerabilității intereselor securității naționale.

АC. Noi avem și «Булава», și «Ярс», și«Рубеж», și tocmai acum americanii părăsesc acordul privind restricțiile. (În a.2019 SUA au ieșit din Acordul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și scurtă, semnat în a. 1987– n.r.) Cum vine asta?

Iu.S. Restricțiile ce țin de RRMS, cred eu, înseamnă miopie și conjunctura forțelor…

АC. În America?

IuS. Și în America, și la noi există destui ulii. Nu putem spune că este un proces unilateral, că a fost acțiunea unilaterală a SUA. Noi am oferit motivele respective. Dar să reacționezi la asta prin ieșirea din Acordul care la semnare a fost declarat fără termen? Americanii au testat real rachetele de rază medie. Cu raza de 700 km.

АC. Ajunge la noi?

Iu.S. Problema nu e dacă ajunge sau nu. Ea a confirmat – nu în vorbe, dar prin fapte, în cadrul testărilor, ieșirea americanilor. Să fim de acord însă, timp de jumătate de an să faci un asemenea sistem este imposibil. Deci, ei au creat-o mult timp înainte. Iar testările doar au confirmat ceea ce ei intenționau să facă demult.

АC. De ce o fac, dacă știu că «Ярс» va distruge toată America?

Iu.S. Numai pentru a soluționa două probleme. 1.Crearea așa-numitei instabilități recuperate. Este o instabilitate bicefală, ca să zic așa. Instabilitatea care ține de faptul că în rezultatul ei poate fi cules rodul influenței economice și politice în lume. Exemple avem multe: Libia, Iugoslavia, Siria… Acum același lucru se pornește în Orientul Îndepărtat și în China. Toate-s verigile unui singur lanț. Crearea instabilității, căci după ea urmează aplicarea forței militare și pot fi culese roadele.

АC. Adică, oligarhii lor vor să profite de comenzi?

Iu.S. Exact. Plus la asta, desigur, este vorba despre alimentarea propriului complex industrial-militar. Bani enormi, care nu au mai fost alocați. Fără să vrei faci analogie cu evenimentele de acum 70 de ani.

АC. Ce sumă a dat Trump pentru rachete?

Iu.S. Este vorba despre zeci de miliarde de dolari acum, pentru renovarea programului. Cum a fost altă dată în cazul ”Minitemans” (rachete intercontinentale americane – n.r.): Hrușciov a vorbit la ONU fără a avea nimic, iar Penicovskii (colaboratorul DPC URSS Oleg Penicovskii a fost învinuit de spionaj – n.r.), acțiunile sale au fost calificate drept spionaj, a transmis că în URSS nu a fost nimic. Nici spionii englezi, nici cei americani nu au fost interesați și au spus: nu avem nevoie de această informație, noi avem nevoie de banii enormi, din buget, care au fost alocați complexului industrial-militar. Și în 1969 a apărut o grupate din 1000 de ”Minitemans”. Iar noi eram cu fundul gol. Și am irosit resurse enorme ale statului și încă 10-15 ani pentru a atinge paritatea.

Acum totul se repetă la un nivel nou. Americanii vor aloca bani enormi, bugetul declarat este de 738 miliarde dolari. Niște cifre inimaginabile. Cu acești bani vor fi create noi și noi arme și, astfel, se va crea instabilitatea. Acum au început să vorbească despre ASO (arme strategice de ofensivă – n.r.), despre faptul că ar trebui atrasă China în ASO, căci ea a creat DF 41 – analogul complexului nostru mobil de sol, pe care chinezii l-au copiat după ce au cumpărat un șasiu de la Minsk.

АC. Cu ce se vor termina toate acestea?

Iu.S. Se va termina așa cum a spus Einstein. Fiind întrebat cum va fi al treilea Război Mondial, al a spus: nu știu cînd și cum va fi al treilea, însă al patrulea va fi cu pietre și ciomege. Este o expresie metaforică din care reiese că al treilea Război mondial, desigur cu aplicarea armei atomice, nu poate exista prin definiție.

АC. Cum reacționează Putin? Dvs. mergeți la consfătuiri, îi vedeți fața. El este gata să meargă mai departe, ori se va opri, ca Brejnev de fapt? Va născoci un Helsinki, ceva…

Iu.S. Obiectiv vorbind, V.V.Putin, ca și orice conducător, are și părți bune, și neajunsuri, totuși el este dispus să găsească un consens. Fără dubii – prin negocieri. O persoană erudită și deșteaptă, el înțelege că este absolut inutilă competitivitatea în domeniul creării de noi și noi arme, el înțelege că acesta este punctul mort al dezvoltării civilizației. Și că trebuie să se așeze la masa tratativelor pentru a obține moderarea ambițiilor și a atinge un consens.

АC. Sau americanii, dacă e vorba de profit, nu-și doresc un consens? Și Trump este businessman.

Iu.S. Ei, trebuie să găsim soluții care să fie nu doar acceptabile, dar și avantajoase pentru ambele părți. Cum? Simplu, Nu trebuie să mergem prea departe. Programul ”Apollo-Soiuz”, URSS împreună cu americanii. Ne amintim doar. A fost deci posibil, în timpul unei confruntări deschise, a unui antagonism deschis între cele două sisteme, să găsim tangențe și să implementăm un program unic. Constructorii din două țări diferite, împreună, desenau una și aceeași construcție, pentru a realiza conexiunea navelor ”Apollo” și ”Soiuz”. Și noi, în anii 90, ne înțelegeam cu americanii și am ieșit învingători în mai multe licitații pentru lansarea sateliților americani prin intermediul purtătorilor noștri de conversie «Старт 1». Constructorii noștri, mai calificați ca ai lor, ajutau americanii după eșecul suferit și lansarea satelitului nostru ideal. Eu înainte de lansare le-am spus că satelitul lor nu va funcționa. Era evident. Construcțiile lor aveau defecte evidente.

Adică, trebuie să găsim sfere și tangențe care nu ne vor contrapune, ci ne vor completa și îmbogăți reciproc.

АC. Înțeleg. Dar și Dvs. aveți telefonul protejat, în această cutie el nu poate fi interceptat. Deci, nu există încredere reciprocă. Dacă IICM nu va obține comanda de stat, cu ce vă veți ocupa? Că doar aveți nevoie de comenzi. De bani. Americanii obțin profit, iar noi? Eu nu am dreptate?

Iu.S. Nu, nu aveți. IICM nu va fi lăsat fără comenzi. Acum este în curs de pregătire un act guvernamental, cu o comandă de stat pentru trei ani, perioada 2021-2022, în care noi avem o cotă serioasă. Și continuăm să lucrăm la renovarea grupării terestre și a celei marine. Ce este această grupare? Este un număr de unități militare, dotate cu vechile «Топол», acum retrase din serviciu. Ele urmează să fie înlocuite cu tehnică nouă în cadrul acordului СНВ-3. Această tehnică trebuie reprodusă. Ceea ce se va face prin comanda de stat pentru apărare. Va dura cel puțin 5-6 ani.

АC. Dar o declanșare eronată nu e posibilă?

Iu.S. Nu, complexele noastre au fost asigurate contra declanșării neprevăzute. Dar tehnica este tehnică. Și una dintre direcțiile propuse de mine conducerii țării încă 25 de ani în urmă este de a uni eforturile țărilor noastre, spre exemplu Rusia și SUA, pentru a găsi soluții pentru situațiile ce țin de declanșarea nesancționată, neprevăzută.

АC. Ați verificat?

Iu.S. Nu, verificarea este posibilă doar în comun cu americanii. Atunci propunerea nu a fost acceptată. Acum nu am făcut această propunere, care cred că este mai degrabă politică, nu tehnico-militară, dar cred că ea ar găsi înțelegere.

Pentru a depăși această situație critică, cu o potențială declanșare nesancționată, ar fi nevoie, plus la cele făcute în anii 90, la avizul: ”Cerem scuze, băieți, spre voi zboară o rachetă, dar noi nu am dorit acest lucru”, să fie găsită confruntarea ce ține de modul în care poate fi interceptată această rachetă lansată eronat, o prevenire la modul practic. Este un volum mare de lucru, foarte interesant la nivel interstatal, care ar putea deveni obiect de interacțiune și pentru Rusia de azi, și pentru americani.

АC. Dar la noi nu toate rachetele dispun de opțiunea de autodistrugere? Cred că și la americani nu toate rachetele o au.

Iu.S. Nu, despre aceasta nu putem vorbi în mass-media. Însă sistemele noastre și cele americane, în acest sens, au la bază principii diferite. Mai mult nu pot spune nimic.

АC. Înțeleg. Vedeți, acum internetul este plin de informații, că la testări racheta «Буревестник» a zburat nu așa și nu încolo, cum și unde trebuia. Ea s-a autodistrus și a explodat. Dar dacă ar fi atins ținta?

Iu.S. A fost o lansare telemetrică, nu de luptă. Toate rachetele telemetrice, adică cele lansate pe timp de pace, fără încărcătură nucleară, au echipament special de autodistrugere. Căci vorbim despre testarea lansărilor. Și la necesitate, ea se autodistruge, la comandă sau autonom. În cazul sistemelor de luptă este altă situație.

АC. Adică, putem dormi liniștiți?

Iu.S. Putem dormi absolut liniștiți. Sută la sută, al treilea Război Mondial nu va începe.

АC. Dvs. nu dați greș și eu nu pot să nu vă cred, dar ceea ce ați spus acum… E demn de un anunț: ”Al treilea Război Mondial nu va începe!” Așa să fie?

Iu.S. Nu va începe. Niciodată. Pentru că toți înțeleg că dacă va începe al treilea Război Mondial, civilizația nu va mai exista.

АC. Atunci, poate, reducem apărarea statului? E vorba de bani enormi…

Iu.S. Pe principii de reciprocitate.

АC. Vedeți, dar americanii nu doresc!

Iu.S. Atunci… să ne amintim de Uniunea Sovietică. În Uniunea Sovietică paritatea dintre noi, la numărul de focoase de luptă, era de 10 mii de focoase. Acum, conform acordului СНВ-3 - doar 1550. De cca 7 ori mai puțin. Nivelul poate fi diferit, însă pacea poate fi păstrată și acolo, și aici.

АC. Putin e gata, americanii la fel?

Iu.S. Eu cred că timpul le va pune pe toate la locul lor și va triumfa bunul simț. Va triumfa tot ce ține de securitatea nu doar a unui stat, ci de securitatea planetei sau de păstrarea civilizației.

АC. Vă vedeți cu americanii, cu colegii din Europa, din lumea întreagă, la întrevederile deschise, uneori – închise. Dvs. vedeți în ochii lor înțelegerea celor ce ați spus acum?

Iu.S. Nu, eu tare demult nu am mai avut asemenea întrevederi. Cea mai recentă, la care am participat, - acordul RRMS și cel ASO. A fost o înțelegere reciprocă totală, o discuție între profesioniști. Însă una e să discute profesioniștii. Și alta, dacă pentru negocieri este lansată o directivă specială a conducerii politice. De aceea acordul, trebuie să fim conștienți de acest fapt, este mai mult politică, mai puțin tehnică militară. În funcție de faptul ce vor decide conducătorii celor două țări, va fi implementat și planul tehnico-militar.

АC. Adică poziția Dvs., și deja toată țara știe că actualul Coroliov, academicianul Solomonov, scrie versuri și a editat mai multe plachete deja, este o sublimare de fapt? Aici – fizică, dincoace – lirică? O sublimare spirituală internă, deoarece protestul Dvs. împotriva produselor Dvs. este puternic. Eu nu am dreptate?

IuS. Nu-i vorba de putere sau confruntare. Problema e că noi nu facem ceea ce cu adevărat… paradoxul principal al timpului nostru e că arma cea mai distrugătoare din sec.XX și XXI este garantul principal al păcii. Și dacă noi creăm această armă, dacă ne întoarcem la anii 45, 49 – atunci și SUA, și URSS creau și testau primele arme nucleare, - toți fizicienii erau în dilemă. Toți înțelegeau că a fost creată sau se mai creează o armă cu o forță distructivă enormă. Dar care este rezultatul creării acestei arme? Pentru prima dată în istoria omenirii timp de 75 de ani nu au existat războaie mondiale. Și iată paradoxul despre care vorbeam, și acei oameni care realizează acest paradox, ei desigur au o satisfacție morală în urma activității care presupune crearea celei mai ucigătoare arme, dar anume această armă permite să fie păstrată pacea.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?