Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Răscoala «bibliofililor»

17 mar. 2023,, 09:11 (reactualizat 18 mar. 2023,, 04:00)   Analitică
5561 1

An de an Republica Moldova își pierde din proprietăți – ba autoritățile concesionează, pentru decenii, terenuri străinilor, ba vinde întreprinderile de stat. Recent, țara noastră a pierdut un teren mare și perspectiva de a restabili pe el Stadionul Republican, distrus anterior. Iar în viitorul apropiat Moldova riscă să fie lipsită și de un bloc al Bibliotecii Naționale, pe care partidul de la guvernare a decis să-l transmită gratuit în proprietatea Mitropoliei Basarabiei.

Este clădirea fostului Seminar Teologic, aflată la intersecția străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu - Bodoni și 31 august,1989. Majoritatea cetățenilor Moldovei este împotriva acestui gest. Printre adversari există și alegătorii PAS, care previn că acum doi ani au votat pentru partid nu de dragul unor asemenea pași populiști, unde mai pui că asta ar putea deveni un precedent și pentru alte persoane juridice, care vor cere restituirea proprietății care le-a aparținut altă dată.

Patru argumente ale bibliotecarilor

Zilele trecute 11 deputați din fracțiunea partidului «Acțiune și solidaritate» (PAS) în frunte cu spicherul Igor Grosu au înregistrat inițiativa legislativă conform căreia Mitropoliei Basarabiei, ca fostă proprietară , îi va fi transmisă clădirea în care altă dată a fost amplasat Seminarul Teologic. În opinia autorilor proiectului de lege, retrocedarea acestui imobil Mitropoliei Basarabiei «va permite restaurarea, păstrarea și utilizarea patrimoniului cultural conform destinației». E de menționat, că edificiul fostului seminar teologic este inclus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din municipiul Chișinău.

Intenția PAS de a lăsa poporul moldovenesc fără o bibliotecă valoroasă, cu arhive și fonduri uriașe, a revoltat societatea. Șocați de noutatea în cauză au fost și numeroși cetățeni ai țării, și angajații Bibliotecii Naționale , dar și conducerea și membrii Asociației bibliotecarilor RM. Chiar a doua zi ei au lansat o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale și au anunțat colectarea semnăturilor. Din această adresare reiese, că în blocul dat este păstrată colecția patrimoniului național scris. Asociația a adus patru argumente care confirmă necesitatea păstrării clădirii promise Mitropoliei Basarabiei pentru Biblioteca Națională.


Argumentul nr. 1. Imobilul care acum aparține Bibliotecii Naționale a fost dat în exploatare în a. 1902 (pentru nevoile seminarului teologic a eparhiei Chișinăului din patriarhia Moscovei. În a.1918 clădirea a trecut în administrarea Bisericii Autocefale Române, care în a.1925 a fost declarată patriarhat – nota red.). În a. 1987, peste 10 ani după cutremurul din 1977 (în urma căruia a avut mult de suferit), după numeroase adresări ale administratorilor bibliotecii, clădirea a fost transmisă, prin decizia guvernului, de la bilanțul Ministerului Educației la cel al Ministerului Culturii. În anii următori RM a investit sume enorme pentru a aduce clădirea la starea ei actuală. În ea au fost trecute cca 500 mii de materiale și asigurate condițiile necesare pentru păstrarea lor.

Argumentul nr. 2. În această clădire se află nucleul Bibliotecii naționale, moștenirea spirituală a locuitorilor RM: colecția de carte veche și rară – peste 335 mii de volume; colecția operelor de artă și hărți – peste216 mii de unități; audio-videoteca – 110 mii de unități; colecția specializată și Centrul național de formare continuă în biblioteconomie și informatică, unde de la 2017 au fost instruiți peste 10 500 de specialiști. Pentru amenajarea acestor suprafețe au fost canalizate mijloacele oferite de Ambasada SUA în Moldova, fundațiile lui Soros, Bill și Melinda Gates și alte surse.

Argumentul nr 3. Dacă parlamentul adoptă această lege, Biblioteca națională a RM va fi nimicită , dat fiind că nu va putea rezista unor așa lovituri. Blocul principal, proiectat pentru păstrarea 1 mln. de volume, geme sub povara celor 2,5 mln. și necesită ajustarea imediată la parametrii preconizați.

Argumentul nr. 4. Biblioteca națională este instituția de identitate a țării. Cum se vor păstra aceste zile în memoria colectivă ?

Istoria nu trece sub tăcere

Dacă apelăm la istoria acestui edificiu, din informația plasată pe site-ul bibliotecii chișinăuiene Miron Costin, aici era instituția de educație, fondată de mitropolitul Gavriil Bănulescu – Bodoni la 1813 în gubernia Basarabia.

«Reformele educaționale din Rusia au avut un impact mare asupra dezvoltării culturii și educației în Basarabia. Conform Tratatului de Pace din a. 1812, Basarabia a fost alipită Rusiei. Peste un an, în 1813, a fost formată noua parohie a Basarabiei în frunte cu mitropolitul Chișinăului și Hotinului Gavriil Bănulescu – Bodoni. Anume lui îi aparține marele merit în formarea și dezvoltarea educației spirituale din Basarabia. Sub conducerea mitropolitului Hotinului Gavriil Bănulescu – Bodoni a început construirea bisericilor, a clădirii mitropoliei, a seminarului și colegiului teologic. Construcția seminarului a durat 4 ani și s-a încheiat în 1817. Inițial, clădirea Seminarului teologic avea două etaje. Cu timpul, încăperile nu mai erau de ajuns și în anii 1867-1868 clădirea a fost reconstruită — a fost construit etajul trei », – ne spun materialele bibliotecii M.Costin «Chișinău – 580 de ani. Seminarul Teologic în istoria Chișinăului».

Reieșind din cele expuse mai sus, clădirea a fost construită și aparține Bisericii ortodoxe ruse, fiind trecută în proprietatea Mitropoliei Basarabiei în perioada în care teritoriul Basarabiei s-a aflat în componența României – între anii 1918 și 1940 .

Lansarea procesului de retrocedare

Jurnalistul și analistul Dmitrii Ciubașenco crede că prin returnarea clădirii fostului seminar teologic mitropoliei Basarabiei, autoritățile Moldovei lansează procesul de restituire.

«Prin returnarea unei clădiri, care a aparținut Mitropoliei Basarabiei în perioada interbelică (1918-1940) din secolul trecut, regimul Sandu/PAS lansează, de fapt, procesul de restituire. Dar o face în lipsa oricărei legislații naționale în problema dată, și stabilește absolut arbitrar cui dintre foștii proprietari să le fie returnate proprietățile. Clădirea dată a fost construită în timpul regimului țarist și a aparținut Bisericii ortodoxe ruse. După ce a aparținut și Bisericii române, ea a trecut în proprietatea puterii sovietice și dată bibliotecii. Actuala putere de la Chișinău a decis să lipsească biblioteca de această clădire și să o «întoarcă» schismaticilor români. Și o face în mod absolut voluntarist, ilegal, doar pentru că Patriarhul român Daniil i-a rugat pe reprezentanții puterii de la Chișinău să o facă. Chiar și în istoria cu transmiterea Stadionului Republican către guvernul SUA au fost respectate careva formalități juridice… », – a opinat D.Ciubașenco pe pagina sa de Facebook .

Ex-deputatul Alexandr Petcov, care a inițiat o discuție la temă pe pagina sa de Facebook, a amintit că la începutul anilor 2000, fiind recunoscută, Mitropolia Basarabiei s-a angajat să nu pretindă la bunurile deținute anterior. Documentul a fost semnat cu mediatizarea Consiliului Europei. El i-a rugat pe participanții la discuție, inclusiv pe Alexei Tulbure, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al RM la ONU, să confirme sau să infirme vorbele sale.

«Înregistrarea Mitropoliei Basarabiei a fost una dintre revendicările protestelor stradale conduse de Iurie Roșca. Prin mijlocirea Consiliului Europei, confruntarea s-a încheiat. Posibil, una dintre condițiile acordului a fost ca Mitropolia Basarabiei să nu revendice proprietățile. Trebuie să ridicăm documentele, dar aceasta să fie problema ?» – a răspuns A.Tulbure.

Și ex-deputatul Marc Tcaciuc, fost consilier al celui de-al treilea președinte al RM, a confirmat că anume acest punct a fost fixat în Statut.

«Mai mult, în același text se spunea că denumirea Mitropolia Basarabiei nu înseamnă succesiune cu acea Mitropolie a Basarabiei, care a funcționat înainte de a. 1944. Dar în tot cazul, noi nu avem o lege privind restituirea, așa că în cel mai bun caz Igor Grosu poate dărui Mitropoliei Basarabiei doar propriul apartament. Și chiar dacă ar exista o lege privind restituirea, această clădire ar fi revendicată de Biserica ortodoxă rusă, care a construit-o în timpul și cu ajutorul sîngerosului țarism rus », – și-a expus punctul de vedere M.Tcaciuc.

РA criticat intenția actualei guvernări și ex-președintele RM Igor Dodon, care a menționat că ea este ilegală.

«Transmiterea unei clădiri istorice din centrul Chișinăului se face cu grave încălcări ale legislației. Autoritățile se preocupă de alte probleme : la început de schimbarea denumirii limbi, acum vor să dăruiască românilor clădirea Bibliotecii Naționale . Nu au altceva de făcut? În țară există multe alte probleme. Niște acțiuni ilegale și inacceptabile. Stimați lideri, aveți grijă de ceea ce cu adevărat neliniștește cetățenii noștri : salariile, pensiile, stabilitatea, nu aceste ”artificii” politice», – a spus I.Dodon.

Ex-directorul Agenției inspectarea și restaurarea monumentelor Ion Ștefăniță, expert în domeniul patrimoniului, a amintit că edificiul pe care autoritățile propun să-l transmită Mitropoliei Basarabiei, este ocrotit de stat și necesită restaurare – iată ce contează.

«Indiferent de dreptul la proprietate, este important ca edificiul să fie conservat –restaurat b deservit în conformitate cu Legea nr. 1530. În istoria țării, asemenea decizii încă nu au fost luate. Nu voi spune dacă e bine sau rău; vreau să văd atitudinea statului față de alte obiecte aflate în stare deplorabilă. Țara este plină de monumente de istorie și arhitectură, ele zac în ruine, ce e de făcut cu ele? Articolul 42 este doar declarativ, în Legea nr. 1530», – a declarat I.Ștefăniță pentru Noi.md.

Ce spune alegătorul PAS

Inițiativa PAS este criticată și de mulți adepți ai acestei formațiuni politice, care au votat-o la ultimele alegeri parlamentare. Jurnalista Nata Albot, moderatoarea emisiunii Internetul grăieşte, și-a expus punctul de vedere pe rețelele sociale, și astfel i-a dezamăgit pe unii alegători ai partidului de la guvernare, care au scris despre asta sub postarea în cauză. Potrivit autoarei comentariului, există mai multe motive, din care PAS nu ar trebui să promoveze proiectul de lege privind transmiterea clădirii Bibliotecii naționale Mitropoliei Basarabiei.

«În primul rînd

Legislația R. Moldova permite retrocedarea sau compensarea bunurilor naționalizate doar pentru PERSOANE FIZICE supuse represiunilor politice, nu și pentru cele juridice. Ceea ce vrea să facă Pas este o derogare de la lege, adică o excepție. Cu ce ocazie?

În al doilea rînd…

Au mai încercat și alte culte religioase, cum ar fi Biserica Catolică și comunitatea evreiască,, inclusiv prin instanță, să le fie întoarse proprietățile confiscate de sovietici, însă nu au obținut nimic, exact din același motiv. Nu sînt persoane fizice.

Odată ce se face această excepție, se creează un precedent juridic. Iar asta poate deveni un teren foarte bun de procese juridice pierdute de stat și despăgubiri plătite din banii cetățenilor

În al treilea rînd…

Moldova e un stat laic, iar cochetarea politicienilor cu biserica este o practică păguboasă, care trebuie eliminată.

Acum 2 ani, Pas își cucerea electoratul fără populism, adunat prin selfie la icoane.

Dacă cei de la Pas, prin asemenea acțiunj, încearcă să recîștige puncte în sondaje, atunci dați-vă afară consilierii. Ei n-au înțeles nimic despre alegătorul vostru.

Asemenea decizii compromit valorile pentru care v-am votat. Bucurați-ne că ați identificat bani pentru a repara și moderniza Biblioteca Națională. Faceți aici o excepție și demonstrația-ne credință în carte și educație », — așa și-a încheiat postarea N.Albot.

Un gest de compensare morală și reabilitare istorică ?

După ce mulți politicieni și reprezentanți ai societății civile au fost pentru păstrarea patrimoniului național, Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale și ex-deputat în Parlament, a decis să-și spună opinia asupra inițiativei PAS, numind din start categoria apărătorilor «bibliofili» în ghilimele. El a scris că a fost mirat nu de reacția inadecvată a apărătorilor Bibliotecii Naționale la inițiativa de a o retroceda Mitropoliei Basarabiei, ci de faptul că el « nu bănuia că pe malurile Bîcului există o asemenea concentrație de bibliofili pe metru pătrat».

Din spusele lui Tănase, puțini cunosc că, de decenii, clădirea bibliotecii este avariată, iar fondurile păstrate acolo putrezesc din cauza condițiilor de păstrare neconforme. Chipurile, regretatul director al Bibliotecii Naționale Alexei Rău ani în șir a bătut pragurile birourilor guvernamentale cerșind mijloace pentru a salva clădirea de degradare .

«Trebuie să recunosc că nu m-a surprins prea tare, reacția inadecvată la inițiativa de retrocedare către Mitropolia Basarabiei, a clădirii de pe strada 31 August 1989 numărul 78. Adevărul este că nu bănuiam că pe malurile Bîcului avem o asemenea concentrație de bibliofili pe metru pătrat. Mare ar fi mirarea, dacă majoritatea criticilor acestei decizii, au vizitat în ultimii 20 de ani o bibliotecă, sau dacă cunoșteau pînă mai ieri, că în edificiul de pe strada 31 August 1989, în afară de Berăria „Draft” se mai află și o parte a Bibliotecii Naționale. Cei care astăzi rup pe ei cămașă de dragul ”salvării patrimoniului național”, habar nu au, că aceasta clădire se află într-o degringoladă de zeci de ani, iar fondurile Bibliotecii Naționale păstrate acolo, putrezesc datorita condițiilor improprii de păstrare. Regretatul Alexe Rău a bătut ani în șir coridoarele guvernamentale cerșind fonduri, pentru a salva aceste edificii de la degradare.

Nu-mi amintesc vreo dezbatere publică, unde s-ar fi pus problema subfinanțării cronice a sistemul bibliotecilor din Moldova, care este de 100 de ori mai mică decît cea a sistemului represiv a statului. Nu cred că pe cineva din vocalii „bibliofilii” îi deranjează că salariul unui bibliotecar in Moldova este de trei ori mai mic de cat salariul unui chelner de la berăria de la parter. Nici faptul că Romania, este singura, care de-a lungul anilor, a făcut donații consistente de carte către bibliotecile din Moldova.

Cîțiva ani în urmă, am avut o lecție publică la Biblioteca Națională din Vilnius și am rămas uimit sa vad cum arată. Aceasta a fost construită după un proiect asemănător cu cel din Chișinău. După restabilirea independenței, guvernul lituanian a investit peste 10 milioane de Euro si a transformat-o într-un centru cultural multifuncțional modern, cu săli de lectură, săli de conferințe, centru educaționale pentru copii etc. La alt pol cultural, în Tadjikistan, guvernul la fel a investit zeci de milioane, construind o excelentă biblioteca polivalentă moderna.

Noi în schimb, am investit milioane de euro în utilaje de interceptare pentru milițieni, sa ne poată asculta telefoanele mai lejer. Am transformat magazinele de cărți din sate în birturi, iar în bibliotecile sătești poți găsi operele complete ale lui Lenin, precum și nemuritoarele opere în grafie chirilică a lui Lev Barski, Iurie Barjanschi și Petrea Cruceniuc. Acest dezastru, n-am observat să deranjeze prea multă lume.

Nu-mi amintesc prea mute voci să fi protestat cînd guvernul a transmis cu titlu gratuit filialei bisericii ruse din Republica Moldova (numită Mitropolie a Moldovei) somptuosul sediu de pe strada str. Bucureşti 119, sau sediul fostei școli profesionale feroviare de pe strada Ismail 46, sau tipografia din Orhei și alte sute de bunuri imobiliare si terenuri pentru construcții din întreaga țară.

Cîțiva ani în urmă, cetățeanul Nicolae Cantarean a dăruit Catedrala „Înălțarea Domnului” de pe strada Grigore Ureche 58 din Chișinău (introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din municipiul Chișinău), cetățeanului rus Vladimir Gundeaev (care astăzi instigă la ură și război). Vorba moldoveanului „aici îi tăt normal!” Însă, cum s-a pus problema retrocedării unui singur bun (!), luat cu japca de sovietici de la o entitate românească - au sărit toți ca arși. N-au contat deloc asigurările date de Patriarhia Română, că va repara imobilul și va păstra profilul public al acestuia! La fel cum nu a contat faptul că in ultimii ani, guvernul României a investit milioane de euro pentru a salva de la degradare totală, clădirile Muzeului Național de arte din Chișinău și a Sălii cu orgă.

In realitate, subiectul nu este despre soarta acestei clădiri, ci despre atitudinea față de relația cu Romania. Basarabenii încă nu au ieșit din paradigma „karandașului lui Sangheli”. Ei acceptă ca Romania să investească milioane în școli și grădinițe, să ofere mii de burse de studii gratuite anual, să le livreze gaze și curent electric sub prețul de piață, sau să le doneze lemne de foc. Dar, atunci cînd pot sa aloce un contract substanțial, îl dau rușilor de la «Силовые машины». Cînd s-a anunțat despre intenția de a retroceda un imobil celor cărora le-a aparținut de drept – pe toți i-a apucat grija de biblioteci. Vorba regretatului Constantin Tănase „…asta da tovărăşie!”

Înainte de a contesta intenția guvernării în această problemă, cred ca ar trebui lămurit încă un aspect. Retrocedare – înseamnă a da cuiva înapoi un drept sau un bun, pe care acesta îl cedase mai înainte.

Cum au ajuns aceste imobile în proprietatea statului sovietic?

După ocupația Basarabiei, URSS nu a adoptat o lege speciala de naționalizare (așa cum s-a procedat de exemplu in Romania, Ungaria etc). Schema era simpla - foști proprietari erau împușcați sau deportați in Siberia, unii s-a refugiat peste Prut, iar bunurile acestora erau trecute în proprietatea statului cu titlu de bunuri abandonate (бесхозное имущество).

Astfel, cînd au venit rușii in 1940, mai apoi in 1944, o parte a clerului românesc a fost exterminat în gropile de var și în beciurile securității, alții au fost deportați in Siberia, iar cei mai fericiți au reușit să se refugieze în România. În acest mod, clădirile ce aparțineau cu drept de proprietate Patriarhiei Romane, au ajuns să fie ”бесхозное имущество” și trecute in registre ca proprietate de stat.

În cazul de față, retrocedarea unei singure clădiri (din zecile care au fost acaparate abuziv), trebuie perceput ca un gest de reparație morală și reabilitare istorică, și nicidecum ca pe o chestiune patrimonială. Este un gest întîrziat, dar absolut necesar, iar cei care și-au asumat această decizie, merită sprijin dar nu blamul popular.

Cît ține de clădirea propriu zisă, eu cred ca după retrocedare, ea va rămîne a fi una publică, va fi salvata de la degradare, va fi renovată la fel de frumos ca si Muzeul Național de Arte, fiind redată Chișinăului, in toată splendoarea sa.

Bineînțeles, berăria de la parter ar putea să dispară. Aceasta ar fi singura pagubă», – a scris A.Tănase pe Faceook.

Cum se vede, A.Tănase nu știe despre munca enormă și investițiile făcute în Biblioteca Națională în perioada de independență.

Ex-președintele Curții Constituționale crede că de fapt este vorba nu despre soarta acestei clădiri, ci despre atitudinea față de relațiile cu România. El recomandă ca înainte de a contesta intenția guvernării de a transmite clădirea, să fie clarificat aspectul care ține de retrocedare – întoarcerea unui drept sau a unui activ care anterior a fost cedat. În opinia sa, retrocedarea unei singure clădiri trebuie percepută ca un gest de reparație morală și reabilitare istorică, și nicidecum ca pe o chestiune patrimonială. «Este un gest întîrziat, dar absolut necesar, iar cei care și-au asumat această decizie, merită sprijin dar nu blamul popular», – crede A.Tănase.

Și Vlad Cubreacov, unul dintre foștii conducători ai FPCD, critică cetățenii care apără Biblioteca națională. Politicianul a ajuns chiar să alcătuiască lista «gurilor rele și zgomotoase», cum i-a numit el pe adversarii sărăcirii spirituale a moldovenilor. În opinia acestui om, Mitropolia Basarabiei este un fel de «test geo-spiritual și geopolitic » pentru societatea moldovenească. Și ne-dorința unora de a transmite clădirea fostului Seminar Teologic l-a făcut pe politican să alcătuiască lista «eroilor», cum i-a numit el, pe care poporul trebuie să-i cunoască. V.Cubreacov a enumerat o duzină de nume, și a propus celorlalți să completeze lista, dacă careva a fost omis.

Marcel Ciolacu, Președintele Camerei deputaților din România, s-a arătat entuziasmat de cadoul pregătit de autoritățile moldovene pentru Mitropolia Basarabiei, și a scris o postare, întitulată Se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei!

Autoritățile de la Chișinău vor transmite cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, clădirea fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Le mulțumesc parlamentarilor PAS pentru că au depus acest proiect de lege și sper ca el să fie adoptat cît mai repede.

După 30 de ani de discriminare și inechitate, în sfîrșit se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei, care este singura alternativă pe linie de credință din Republica Moldova la biserica subordonată direct Patriarhiei Moscovei.

Este o reparație istorică și morală față de nedreptatea făcută Mitropoliei Basarabiei, care a fost interzisă odată cu venirea sovieticilor la putere și căreia comuniștii i-au confiscat, naționalizat sau distrus toate proprietățile.

Pe viitor, Mitropolia Basarabiei - sub ocrotirea Bisericii Ortodoxe Române, își va ocupa locul binemeritat în societate și va putea contribui pe deplin la formarea educației spirituale și culturale a cetățenilor Republicii Moldova.

O contribuție importantă în această victorie a românismului și a credinței o are domnul Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, alături de care am fost la începutul anului la o întîlnire cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care am discutat toate aceste aspecte».

Dar nu ne vom mira de poziția oamenilor care în mod repetat au demonstrat slujire fidelă statului vecin, chiar dacă primesc mijloacele de trai în Republica Moldova – acest fenomen înflorește pe larg la toate nivelurile societății și statului nostru.

Calea de rezistență – urcarea pe trepte

Intenția majorității parlamentare de a transmite Mitropoliei Basarabiei unul dintre blocurile Bibliotecii naționale a avut o rezonanță majoră în societate. Mulți oameni s-au pronunțat ăentru organizarea unor proteste cu revendicarea de a lăsa clădirea locuitorilor Moldovei și a nu contribui la sărăcirea spirituală a populației, după cea materială.

Sîmbăta trecută în fașa Bibliotecii Naționale , pe strada 31 august ,78 a avut loc un flash mob , cu participarea a zeci de oameni. Toți au adus cărți și au stat în fața blocului cu ochii în ele, în semn de protest. Organizatorul acțiunii de protest Marc Tcaciuc, fondatorul Bibliotecii civilizației în numele lui М. Bloc, a chemat cetățenii ne-indiferenți să participe la flash mob. «Calea de rezistență – urcarea pe trepte. Să începem cu primul și cel mai simplu. Cu un flsh mob bun al cititorilor ! Într-o zi de odihnă… Să facem ceea ce turbă cel mai mult autoritățile – să aducem cu noi cărțile preferate și să le deschidem demonstrativ. Exact la ora 15.00. Să ne înfundăm sfidător în pagini. Să dăm posibilitatea de a fi imortalizați anume așa! Omul cu o carte deschisă este figura cea mai odioasă pentru regim. Omul cu o carte deschisă este incoruptibil! Omul cu o carte deschisă este invincibil! Vor urma alte trepte. Mai înalte. Ele vor putea fi ridicate doar de maturi. Și matur. Zi de zi! Pînă la biruință! Vom apăra Biblioteca! Ne vom apăra dreptul la civilizație!» – a scris M/.Tcaciuc pe pagina sa socială.

Cetățenii ne-indiferenți intenționează să-și apere Biblioteca Națională. Ei cred că actuala putere , care nu a construit nici o școală, nici o sală de concerte, nici o bibliotecă, nu trebuie să irosească patrimoniul cultural al țării. Da, chiar dacă sună patetic, dar fondurile Bibliotecii naționale formează patrimoniul țării. Și dacă, conform petiției Asociației bibliotecarilor din RM; numai în blocul central se păstrează cu 1,5 mln. de volume peste numărul prevăzut de proiect, este greu de imaginat unde pot fi transferate fondurile din blocul doi, dacă spațiul este și așa catastrofal de mic. Cum se vede, autorităților le e totuna ce va fi cu fondurile. Ele și-au pus scopul să rescrie istoria, și pentru asta trebuie doar să se debaraseze de toate documentele și probele care arată cum și ce a fost mai înainte.

Lidia Ceban

25
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?