Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Afacerea cu vaccinuri: în Moldova se face comerț cu certificatele de vaccinare

9 sep. 2021,, 10:00 (reactualizat 9 sep. 2021,, 18:00)   Analitică
11671 7

Pe fondalul noilor restricții anticovid și a imunizării ”benevol-obligatorii”, în Moldova a sporit simțitor oferta certificatelor fictive privind vaccinarea contra COVID-19. Unii cetățeni acceptă mai degrabă falsificarea, nu vaccinarea contra coronavirusului. Cumpărătorii certificatelor false își explică decizia prin lipsa de încredere față de vaccin, dorința de a-și păstra locul de muncă și alte motive.

Comerțul cu acte de imunizare false este o nouă nișă profitabilă pentru afaceriștii întreprinzători. Ei apelează sau la ajutorul medicilor, care eliberează certificatul și nimicesc vaccinul în loc să-l injecteze, sau pur și simplu falsifică documentul. Autoritățile au fixat primele fapte de falsificare cu cîteva luni în urmă, așa că azi e puțin probabil să aflăm numărul real al cetățenilor vaccinați fictiv.

Pentru a combate acest fenomen, Ministerul sănătății propune majorarea multiplă a amenzilor – pînă la 500 mii de lei. Experții apreciază apariția pieței vaccinurilor și a certificatelor false drept un rezultat firesc al vaccinării silite. În plus, infracțiunile depistate arată că procesul de eliberare a actelor confirmative se află la început de cale și necesită îmbunătățiri.

Prin cunoscuți sau conform anunțului

Din datele oficiale, la început de septembrie în Moldova nivelul imunizării cu o singură doză este de 20,6%, cu două – 18,6%. Cel mai înalt indice, de 88,5%, este printre lucrătorii medicali. Chiar dacă vaccinarea nu este obligatorie, unele categorii de personal, care în virtutea ocupațiilor zilnice contactează direct cu oamenii, de facto trebuie să se vaccineze ”benevol-obligatoriu”. Astfel, instituțiile din educație au obligația să asigure vaccinarea a cel puțin 95% dintre angajați, iar pentru a atinge acest nivel la fiecare 14 zile personalul nevaccinat urmează să facă din cont propriu testele pentru COVID-19. Utilizatorii rețelelor de socializare comunică, că unor chișinăuieni nevaccinați angajatorii le-au interzis să vină la serviciu, există cazuri în care cei care refuză vaccinarea sunt impuși să se elibereze din funcție.


O altă categorie – persoanele care merg peste hotare - la muncă, în scop de afaceri sau ca turiști. Unii dintre ei își amintesc în ultimul moment, că certificatul privind vaccinarea poate ușura semnificativ călătoria. Alții nu doresc să facă testul de fiecare dată la ieșirea din Moldova și la revenirea acasă. Cetățenii ezită din diferite motive: din cauza problemelor de sănătate, a fricii de reacțiile adverse, a volumului mare de informații negative despre urmările vaccinării. În rezultat, unii acceptă falsificarea în detrimentul vaccinării, și declară că de boală se tem mai puțin ca de «urmările imprevizibile» ale vaccinării.

Pe parcursul lunilor din urmă, au fost descoperite zeci de scheme de corupție și abuzuri în procesul de imunizare contra COVID-19, inclusiv în centrele raionale de sănătate. Prețul certificatelor false varia, de regulă, între una și mai multe sute de euro. Ministra sănătății Ala Nemerenco a relatat în emisia unui post TV privat, că în rezultatul investigațiilor interne au fost depistați mii de medici, asistente medicale, registratori și alți angajați din sistemul medical din diferite raioane ale țării, bănuiți de eliberarea certificatelor false. Mii – e cam mult, și totuși…

Potrivit ministrei, numele lor și alte date din sistemul informațional au fost transmise angajaților Centrului național anticorupție și altor instituții, pentru «a asigura continuitatea procesului de depistare a persoanelor corupte ». Pe aceste fapte au fost pornite mai multe dosare penale. Cei de la Ministerul sănătății promit să anuleze datele false privind vaccinarea. Unii medici bănuiți de comercializarea certificatelor false și nimicirea vaccinurilor deja au depus cereri de eliberare din funcție la propria inițiativă.

Sursa Noi.md la Inspectoratul general de poliție confirmă, că pe parcursul mai multor săptămîni în internet au fost găsite zeci de oferte de comercializare a certificatelor privind vaccinarea, ceea ce sporește semnificativ indicii lunilor precedente. «Însă trebuie să ținem cont de faptul, că anunțurile pot fi șterse, escrocii creează altele, și numărul lor, desigur, crește», – a menționat interlocutorul nostru. Potrivit lui, nu e ușor să găsești asemenea oferte, căci nu e suficient să dai în căutare «cumpăr certificat de vaccinare» . Corespondentul Noi.md a verificat și s-a convins, că motoarele de căutare Google și Yandex nu au dat asemenea anunțuri, în schimb a apărut informația privind răspunderea penală pentru utilizarea documentelor medicale false.

Cei de la MAI menționează, că escrocii au început să acționeze mai prudent. Propun achiziționarea documentului prin persoanele cunoscute, sau plasează anunțuri în comunitățile închise. Cele mai multe oferte se repartizează prin mesagerie, forumurile tenebre și grupurile închise de ”servicii gri”, în timp ce pe site-urile specializate și pe rețelele de socializare numărul acestora scade. De regulă, se propune transferarea banilor pe card, care deseori este deschis într-o bancă străină. Recent, la poliția capitalei s-a adresat un cetățean care a recunoscut, că a vrut să cumpere un act fals, care confirmă imunizarea. El i-a transferat ”vînzătorului” 1900 de lei, dar așa și nu a beneficiat de serviciu. În prezent escrocul este căutat.

Din datele oamenilor legii, s-a schimbat și structura businessului ilegal. Anterior, oferte cu introducerea ”comanditarului” în sistemul informațional cu datele privind vaccinarea contra coronavirusului erau mai puține, acum acest servicii este inclus tot mai des. Deseori este imposibil să stabilești, dacă escrocul acționează de unul singur, sau este un grup organizat: pe diverse platforme, anunțurile pot fi publicate și de o singură persoană, cu utilizarea diferitor pseudonime. Organele de drept nu pot numi numărul oamenilor care se interesează de certificate: deocamdată nu există asemenea date. Nici de o statistică oficială privind cazurile de escrocherie cu certificate false încă nu dispun.

Pacienții se tem că vor dăuna sănătății

Experții cred, că teoretic numărul celor vaccinați fictiv poate fi calculat prin studierea cazurilor în care după vaccinare organismul nu produce deloc anticorpi. Statistic vorbind, este o raritate, și anomaliile grave vor indica procentul aproximativ al falsificărilor. Însă autoritățile recunosc, că e puțin probabil ca cineva să urmărească expres acest indice, mai ales că specialiștii cred, că în statistica generală procentul vaccinărilr fictive va fi unul nesemnificativ.

În afară de certificate, escrocii mai propun și alte servicii. În internet apar cu regularitate oferte de eliberare urgentă a testelor negative de coronavirus la prețul de 180 - 1000 de lei. Periodic, poliția de frontieră anunță despre zeci și sute de falsuri cu rezultate negative de COVID-19, depistate la trecerea frontierei. Uneori, actele false conțin greșeli de ortografie: escrocii scriu greșit denumirea laboratorului, genul cercetării și chiar comit greșeli în scrierea termenului «coronavirus». În același timp, disponibilitatea mijloacelor tehnologice accesibile, de genul imprimantelor performante, permite ca multe falsuri să fie făcute la un nivel destul de înalt.

La începutul lunii septembrie în centrele de vaccinare au avut loc controale, în rezultatul cărora inspectoratul general de poliție a pornit mai multe cauze penale. În ele figurează persoane fizice și juridice, care eliberau certificate false cu rezultate negative sau transportau peste hotare persoane cu acte de imunizare false. MAI a publicat mai multe imagini spălăcite cu medici, fără a indica în care instituție au fost făcute acestea. «Este vorba despre o rețea bine organizată, prin care erau eliberate certificate false de vaccinare contra COVID-19 persoanelor care de fapt nu au făcut aceste vaccinuri », – spune Diana Fetco, șefa serviciului de presă al ministerului.

Cristina Boclinca, medic-coordonator la Centrul municipal de vaccinare, a relatat într-o emisiune televizată despre aceea, că personalul medical primește zilnic mai multe cereri de eliberare a actelor false. Este vorba, în fond, despre persoane care se înscriu pentru vaccinare, însă le interesează doar certificatul. Ca principală cauză este numită temerea, că vaccinarea va avea urmări pentru sănătate – de la infertilitate la oncologie.

Medicii intervievați de noi , care cunosc cazuri de falsificare, ne-au povestit că și la ei deseori se adresează persoane care cer un act fals. Unii, care au acceptat să comunice sub acoperirea anonimatului, menționează că deseori pacienții se tem să-și prejudicieze sănătatea din cauza unor boli cronice grave. Ei se tem să se vaccineze, deoarece boala este în remisiune, iar activizarea ei deseori duce la deces. Și unii medici, și pacienții se arată alarmați de faptul, că din contraindicații au fost eliminate toate diagnozele grave – epilepsia, oncologia, bolile autoimune, insuficiența cardiacă gravă. De fapt, potrivit medicilor, se vaccinează toți pacienții care nu au acutizări ale bolilor.

Experții cred, că apariția pieței vaccinurilor și certificatelor false este rezultatul firesc al obligativității vaccinării. Infracțiunile depistate arată că procesul de eliberare a documentelor confirmative este în curs de formare și necesită îmbunătățiri. Majoritatea oamenilor cer acte false, deoarece nu înțeleg de ce este nevoie de vaccinare, iar pentru a spori nivelul de încredere al oamenilor este nevoie de o explicație informațională pe înțelesul medicilor, dar și a pacienților, în special a celor cu boli cronice.

Cererea sporește oferta

La solicitarea Noi.md, la Uniunea avocaților din RM ni s-a spus că nu numai cei care falsifică, dar și cei care au primit și utilizează un certificat sau un cod QR fals, pot fi trași la răspundere. În diverse cazuri aici se aplică normele privind falsificarea, confecționarea, punerea în circulație și utilizarea actelor false, precum și comiterea abuzurilor în serviciu și luarea de mită, dacă angajatul instituției medicale a făcut-o contra plată. De altfel, pot exista și alte criterii de stabilire a pedepsei.

«Acum unii cetățeni caută posibilități pentru a obține un test sau un certificat de vaccinare fals. Evident, cererea naște oferte, iar unii "specialiști" deja fac asta – generează coduri false sau efectuează procedura vaccinării și perfectează toate actele, fără a injecta nemijlocit serul. Dar trebuie să ținem minte, că utilizarea certificatelor și codurilor false este ilegală și cade sub incidența articolului privind actele falsificate cu bună știință. Se referă și la cumpărători, și la executori, și la intermediari. Dacă în schemă este implicat un programator, el de asemenea va fi tras la răspundere», – a prevenit juristul Serghei Istrate.

Potrivit lui, pentru a deveni infractor e suficient să cumperi un certificat fals sau să-l prezinți undeva, chiar fără a beneficia de avantajele, prevăzute pentru persoanele vaccinate. Responsabilitatea este iminentă dacă totul a fost finalizat, documentul a fost cumpărat, iar persoana nu s-a vaccinat de-adevăratelea, iar lucrătorul medical a perfectat toate actele și a introdus datele în registrul persoanelor vaccinate. În acest caz cumpărătorul certificatului riscă să fie tras la răspundere pentru utilizarea cu bună știință a unui act fals, care oferă drepturi sau eliberează de obligațiuni (articolul 361 CP al RM). Pedeapsa poate fi o amendă în sumă de cca 32,5 mii de lei, muncă neremunerată în folosul societății timp de 150 - 200 ore sau privațiune de libertate pentru un termen de pînă la 2 ani.

În plus, potrivit juriștilor, cazurile de cumpărare a unul act fals pot fi apreciate din punct de vedere al încălcării normelor sanitar-epidemiologice și a deciziilor Comisiei naționale excepționale de sănătate publică. Este vorba, spre exemplu, despre situația în care în baza unui document fals angajatul s-a prezentat la locul de muncă sau, să zicem, clientul a folosit actul fals pentru a intra într-un restaurant (dacă asemenea restricții anunțate de autorități vor intra în vigoare).

Pentru încălcarea premeditată a regulilor de vizitare a locurilor publice poate interveni răspunderea penală, dar și cea administrativă. Dacă nerespectarea regulilor sanitar-epidemiologice a provocat îmbolnăvirea masivă a oamenilor sau a creat un asemenea risc, poate fi pusă problema aplicării Codului Penal. Iar dacă sănătatea altor oameni nu a fost pusă în pericol (spre exemplu, persoana nu s-a îmbolnăvit și nu cunoștea acest lucru), ea poate fi amendată administrativ.

Dacă cetățenii care falsifică nu au acces la documentele medicale, spre exemplu – doar generează coduri și tipăresc certificate false privind vaccinarea, este vorba despre falsificarea actelor. Dacă pentru aceasta ei primesc bani și expediază coduri nefuncționale și certificate nevalabile, sau chiar dispar după ce primesc banii – acțiunea se califică conform articolului 190 din CP al RM «Fraudă».

Dar dacă la acest proces participă medicii responsabili pentru vaccinare, se aplică o altă normă – fals în acte, adică introducerea datelor false în actele oficiale, efectuată de către o persoană oficială în scopuri meschine (articolul 332 CP). Mai poate fi calificat și ca abuz în serviciu și prestarea serviciilor ce nu corespund cerințelor de securitate. În funcție de situație, lucrătorul medical riscă o amendă mare, dar și privațiune de libertate sau lipsirea de dreptul de a ocupa anumite funcții și a practica o anumită activitate.

În același timp, cei de la Ministerul sănătății găsesc insuficiente aceste pedepse. Din spusele ministrei Ala Nemerenco, în parlament ar putea fi înregistrat un proiect de lege care prevede amenzi în mărime de pînă la 500 mii de lei pentru persoanele implicate în falsificare. În plus, autoritățile studiază diverse măsuri, care pot contribui la combaterea falsificărilor de acte și prevenirea acestui fenomen. Printre altele, este examinată posibilitatea de a consolida gradul de protecție a certificatelor prin introducerea unor elemente suplimentare. Specialiștii susțin, că actualele coduri QR, care confirmă vaccinarea, pot fi lesne falsificate. Este examinată și varianta instalării unei aplicații mobile pentru cei vaccinați, pentru ca ei să poată prezenta versiunea digitală a certificatului. Funcționarii speră, că măsurile preconizate vor reduce numărul doritorilor de a cumpăra un act fals.

Dar este evident, că explicațiile și măsurile administrative și cele penale nu vor fi pe placul tuturor, și numărul celor care nu doresc să se vaccineze va fi în continuare destul de mare . De acest drept al oamenilor trebuie să țină cont, în special, politicienii și demnitarii care insistă să-i vaccineze pe toți, în ciuda faptului că lipsesc informațiile suficiente despre eficiența și siguranța vaccinurilor disponibile pe piață.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?