Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Bătălia pentru apă

18 aug. 2022,, 10:00 (reactualizat 18 aug. 2022,, 18:02)   Analitică
6901 0

Cu fiece an, în Republica Moldova se epuizează rezervele de apă potabilă. Și în anul curent, la fel ca și în cel pandemic 2020, Republica Moldova a fost afectată de secetă. Drept că în 2022, spun specialiștii, ea este și mai dură ca acum doi ani. Unde mai pui că vara aceasta am avut parte de două secete – cea hidrologică și cea a solului. De la începutul primăverii și pînă la finele lui iulie în țară practic nu au căzut precipitații. Rezervele de apă ale republicii s-a epuizat în așa măsură, că practic au secat rîulețele mici, iar arterele mari – Nistrul și Prutul - și-au pierdut apele în jumătate, sau în volum de două treimi. În multe localități apele subterane s-au retras în așa măsură, că nivelul apei în sondele arteziene a atins un nivel catastrofal.

Arșiță și fără precipitații însemnate

Serviciul hidrometeorologic de stat din Moldova (AHMM) în mod repetat a atenționat cu privire la nivelul scăzut al apei în rîurile Moldovei. La începutul lui august, AHMM a publicat raportul privind regimul precipitațiilor căzute în luna iulie. Din analiza aceasta reiese că «pe 90% din teritoriu suma precipitațiilor lunare a fost de 15-40 mm (20-60% din normă), pe alocuri, în special în nordul și centrul țării, acestea nu au depășit 1-10 mm (2-15% din normă)». Doar în localități aparte (cca 10% din teritoriul țării) volumul precipitațiilor căzute a fost de 45-83 mm (70-130% din normă).

«În regiunile țării precipitațiile au fost distribuite în felul următor: nord – în fond 20-40 mm (30-50% din normă), pe alocuri – 1-10 mm (2-15% din normă); centru – în fond 1-10 mm (3-15% din normă), în localități aparte – 20-30 mm (30-40% din normă). Volumul maxim de precipitații a fost menționat în regiunea stației meteorologice Chișinău – 83 mm (130% din normă); în sud –15-30 mm (25-50% din normă), pe alocuri– 45-63 mm (85-120% din normă)», - se spune în raportul serviciului hidrometeorologic.

La finele lunii iulie Ministerul mediului a convocat o ședință de lucru, la care a adoptat recomandări cu privire la economisirea apei în localități pentru cazul declarării stării de urgență în agricultură. Recomandările depind de culoarea codului introdus pentru fiecare raion – galben, portocaliu sau roșu. Tuturor furnizorilor de apă din țară li s-a recomandat ca în caz de necesitate să livreze apa conform unui grafic. Drept variantă, s-a propus ca dimineața între orele 9 și 12, și seara între orele 18 și 21 livrarea apei să fie oprită pentru a-i completa rezervele. Autoritățile au mai îndemnat locuitorii localităților sătești să nu ude grădinile, să nu spele mașinile, să nu împrospăteze curțile și trotuarele, să nu umple bazinele, etc. cu apă rîuri și sonde arteziene, iar pe orășeni – să fie mai grijulii: să facă duș și nu băi în cadă; dimineața și seara să închidă robinetul în timp ce se spală pe dinți, să spele vasele nu sub getul de apă, da în lighean.


Pe 30 iulie, la Vulcănești apă-canal a decis să livreze consumatorilor apa pe ore – între 6:00 și 9:00 dimineața, și între 18:00 și 22:00 – seara, dat fiind că în sondă se acumula doar o tonă de apă pe oră, ceea ce este critic de puțin pentru alimentarea cu apă a întregii populații. Dar grație ploilor de la finele lui iulie, furnizorul de apă din Vulcănești nu a aplicat această măsură.

Dacă orașul din sudul Găgăuziei se alimentează din sondele arteziene, capitala Moldovei este alimentată cu apă din Nistru. Zilnic, de aici este captat, curățit și livrat chișinăuienilor un volum de cca 200 metri cubi de apă. Conform datelor Apă-Canal Chişinău S.A., în ultimii cinci ani nivelul apei în Nistru este de 8,9 metri. Înainte de precipitațiile căzute la finele lui iulie - începutul lui august acesta a scăzut la 8,5 metri, însă aceasta încă mai permitea funcționarea stației de captare a apei (critic este considerat nivelul de 8,3 metri).

Ion Ceban, primarul de Chișinău, a menționat pe pagina sa de pe o rețea socială, că pentru a asigura alimentarea neîntreruptă cu apă și funcționarea sistemului de canalizare specialiștii Apă-Canal Chișinău urmăresc constant nivelul apei în Nistru. «Plus la asta, specialiștii Apă-Canal Chișinău S.A. negociază cu conducerea CHE Dubăsari problema asigurării volumului minim necesar menținerii nivelului de captare a apei. Dacă nivelul apei Nistrului va atinge un nivel critic, se va solicita deschiderea barajului pentru a asigura nivelul mediu de funcționare a stației de captare a apei din Nistru », – a explicat ce acțiuni vor întreprinde specialiștii de la întreprinderea chișinăuiană pentru livrarea apei către consumatori în caz că nivelul apei în Nistru va scădea.

Alexei Salamatin, inginerul-șef al CHE Dubăsari, în comentariul pentru postul TV transnistrean a declarat, că la CHE Dubăsari vine puțină apă.

– În cursul superior situația este și mai gravă, adică fluxul în cascada CHE Dnestrovsc este de cca 60 metri cubi pe secundă, – a spus A.Salamatin. – Ei ne mai ajută nițel: la ei fluxul este de 60 m³/sec., iar ei ne dau 120 m³/sec. Așa că noi avem o situație ceva mai bună. Cu regret, în ultimul timp tot mai des avem parte de ani secetoși, nivelul mediu de apă demult nu a mai existat.

Mlaștină în loc de rîu

Elena Stepanova, președinta organizației obștești ”Medicii pentru ecologie”, explică scăderea apei Nistrului și prin faptul, că acesta este înnămolit puternic.

– Nistrul se înnămolește și pierde din viteză. El este afectat de gestionarea păguboasă, condițiile climaterice , și nici încălzirea globală nimeni nu a anulat-o , - spune E.Stepanova. – Au fost ani cu precipitații multe, cu ploi puternice, cu multă zăpadă în Carpați, și la topirea ei puterea Nistrului îl ajuta să se curețe măcar parțial. Dar în acest an în Carpați nu a fost zăpadă deloc, nu a existat topirea și curgerea ei de sus, din munte, și cu ploile am stat prost. Evident, asta aduce după sine și celelalte probleme. Extracția nisipului și a pietrișului la fel contribuie la înnămolirea Nistrului. Din cauza construirii CHE, din Carpați nu ne mai vine nisip și pietriș. Ne vom alege doar cu ceea ce avem la moment, mai mult nu vom avea. În locul nisipului și pietrișului extras vine nămolul. Această atitudine duce la aceea, că Nistrul se transformă în mlaștină, este lipsit de apă, da înainte vreme albia lui era curățită, aprofundată.

La finele lunii iulie ministrul agriculturii Vladimir Bolea a declarat că, dacă vremea secetoasă se va menține, ministerul va solicita guvernului introducerea stării de urgență în agricultură. Deocamdată, precipitațiile căzute recent nu au dat autorităților motiv să declare stare de urgență, dar nici rîurile noastre nu căpătat multă apă. Dacă și s-a ridicat nivelul apei, apoi cu 10, maxim cu 30 de centimetri.

Regimul hidrologic perturbat

Însă chiar dacă în aceste zile ar fi căzut un volum suficient de precipitații, problema aprovizionării Republicii Moldova cu apă nu ar fi soluționată definitiv. Ea este mult mai gravă.

În opinia doctorului în biologie Ilie Trombițchi, director executiv al Asociației internaționale Eco-TIRAS, în Moldova seceta hidrologică este rezultatul nu doar a lipsei precipitațiilor, dar și a perturbării regimului hidrologic, în formarea căruia pădurile au un rol important, de neînlocuit.

– Deși acum un an a apărut inițiativa benefică a autorităților de a spori acoperirea forestieră a țării, în prezent aceasta a fost, practic, anulată prin ordinul echipei guvernamentale de a colecta lemne pentru iarnă, salutată cu bucurie de cei care anterior defrișau de dragul propriei îmbogățiri, – menționează ecologistul. – Pe piața neagră, prețul real al pădurii este dublu față de cel oficial. Dar volumul și calitatea pădurilor este o problemă ce ține de viitorul țării. Tradiționala astupare a găurilor în detrimentul generațiilor următoare nu este calea ce duce spre templu. Pădurea este soluția simplă, dar și cea mai păguboasă a problemei combustibilului pentru iarnă. În condițiile schimbărilor climatice trebuie să căutăm surse noi de resurse energetice tradiționale li de alternativă, iar în paralel – să plantăm și să îngrijim pădurile, pentru ca eforturile și mijloacele să nu fie irosite din cauza secetei.

Dl I.Trombițchi s-a arătat îngrijorat de faptul, că în a.2020 au fost adoptate amendamente legislative care au permis utilizarea apelor subterane pentru irigare.

– Atunci reprezentanții PAS se pronunțau activ împotrivă, și aduceau argumente sănătoase. ONG-urile s-au împotrivit mult mai devreme. Dar a trecut un an, și o inițiativă a celor din PAS privind readucerea legii la locul vechi, așa și nu a urmat, deși nimic nu-i încurca să facă ordine. Între timp, are loc o jefuire activă a apelor subterane, în rezultat nivelul lor scade, - susține directorul executiv Eco-TIRAS.

Elitele atentează la apa potabilă

Nu doar Republica Moldova se confruntă cu problema apei potabile, dar și multe alte țări ale lumii. În timp, problema doar se complică. Decenii deja, de la tribunele înalte în multe țări ale lumii se vorbește despre aceea, că spre a.2030 cea mai gravă problemă a omenirii va deveni deficitul de apă potabilă curată. Potrivit Organizației pentru colaborare și dezvoltare economică, deja peste opt ani 47% din oamenii planetei vor popula teritorii cu deficit al resurselor de apă. Da în raportul pregătit de Comunitatea de informații din SUA, care include 17 instituții guvernamentale din America, se menționează: către a. 2040 omenirea sa suporta un deficit acut de apă potabilă din cauza epuizării apei dulci pe planeta noastră. Despre posibilitatea unor războaie pentru apa potabilă liderii unor țări au prevenit cu decenii în urmă.

Și dacă ținem cont de faptul că din toate resursele de apă de pe planeta noastră doar 1% revine apei potabile, devine clar că toate aceste avertizări nu-s zădarnice.

Mai există și riscul ca asupra apelor de pe planetă să domine corporațiile transnaționale, reprezentanții cărora tot mai des își revendică drepturile asupra lor. La finele lui iunie, pe segmentul francofon al internetului a fost difuzat un video șocant, în care Peter Brabeck-Letmathe, director general Nestlé, președintele uneia dintre cele mai mari corporații globale și cel mai mare producător de produse alimentare din lume, a declarat că apa nu este dreptul omului, ea trebuie să fie privatizată și controlată de elită. În opinia sa, CTN trebuie să dețină toată apa de pe planetă, și mai mult nimeni nu trebuie să aibă acces liber și gratuit la ea.

Se știe, că cea mai mare parte a apelor dulci este folosită în agricultură și industrie, nu de către consumatorii casnici. Agricultura folosește cca 70% din volumul de ape dulci, primite anual de oameni. Iar cca 99% din produsele alimentare oamenii le obțin din tot ce crește pe pămînt. «Conform datelor ONU, în ultima jumătate de secol ponderea apei potabile calculate pentru 1 persoană a scăzut cu peste 60%. Conform prognozelor, în următorii 25 de ani scăderea se va dubla. Mai bine de 80 de țări ale lumii (peste 2 mlrd. de oameni) au resimțit deficitul apei potabile încă la începutul sec. XXI. Însă, dacă fără hrană omul poate trăi săptămîni întregi, apoi fără apă – zile numărate!» – scrie publicația www.fondsk.ru.

Potrivit Organizației pentru Alimentație și agricultură ONU (FAO), printre țările care dispun de cele mai mari resurse de apă potabilă se numără Brazilia (8233 km³), Rusia (4507 km³), Canada (2902 km³), Indonezia (2838 km³), China (2830 km³), Columbia (2132 km³), SUA (2071 km³), Peru (1913 km³) și India (1897 km³).

Potrivit World Resources Institute , din numărul țărilor cu cel mai mare deficit de apă fac parte patru republici din fosta URSS – Turkmenia, Moldova, Uzbekistan și Azerbaidjan. România, Moldova, Ungaria și Turkmenistan primesc din alte țări cca 75% din apa potabilă. De peste hotare primesc cca 50% din necesarul de apă Azerbaidjan, Letonia, Uzbekistan, Slovenia și Ucraina.

Din a,2012, după seceta cumplită, despre «războaiele pentru apă» se vorbește în SUA. Atunci după trei ani de secetă, statul Texas a inițiat un litigiu contra New Mexico. În acțiunea de chemare în judecată se vorbea despre ne-dorința statului de a furniza la Rio-Grande apă din rezervorul Elephant Butte.

Despre aceea că în deceniile imediat următoare va crește brusc probabilitatea războaielor, principalul motiv al cărora va deveni apa potabilă, încă la începutul sec.XXI a anunțat și ministerul apărării al marii Britanii. Printre potențialele «puncte fierbinți» era nominalizat Yemen (la Sana deficitul acut de apă ar putea începe către a. 2025); o divergență de interese a țărilor «de sus» și «de jos» din Asia Centrală pe arterele de apă transnaționale – Amudarya și Syrdarya , – riscă să devină un conflict interstatal; r. Iordan, controlat de Israel, precum și Eufrat (Turcia-Siria), Nil (Egipt-Etiopia), Okavango (Angola – Namibia), Volta (Burkina Faso – Ghana), Brahmaputra (China – India), Mekong (Tailanda/Laos/Vietnam/ Cambodgia/China ), Gang (Bangladesh – India)…

Să apărăm Nistrul

Ei, da Republica Moldova trebuie să-și apere față de Ucraina drepturile la apa dulce. Elena Stepanova, președinta organizației obștești «Medicii pentru ecologie», crede că nu trebuie lăsată fără atenție chestiunea privind construirea cascadei din 6 CHE în Ucraina, care va agrava și mai mult problema aprovizionării țării noastre cu apă potabilă.

– Actuala secetă a demonstrat clar ce va fi cu Nistrul în Moldova, dacă vor fi construite cele 6 CHE în Ucraina. Va fi la fel ca acum, sau chiar mai rău, - este convinsă interlocutoarea Noi.md. – De aceea autoritățile RM trebuie să facă tot posibilul pentru a nu admite construirea acestor centrale – asasine ale Nistrului.

Plus la asta, trebuie să ne îngrijoreze soarta rîurilor mici, a izvoarelor, starea lor trebuie monitorizată și trebuie luate măsuri pentru a contracara secarea lor, trebuie să construim activ iazuri în locurile de captare maximă a apei, pentru a acumula precipitațiile, care în condițiile terenurilor accidentate din țara noastră se transformă rapid în fluxuri repezi și dispar în oceanul mondial, transformate în apă sărată ne-potabilă

Noi chiar avem nevoie de un program național mare de păstrare a tuturor resurselor de apă ale țării, inclusiv izvoarele și fîntînile. În caz contrar, problema apei potabile va deveni așa de acută, că le va muta pe planul doi pe toate celelalte.

Lidia Ceban

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?