Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

”Fără explicaţii speciale”. Cum sînt pedepsiţi cei care încalcă regimul stării de urgență?

7 apr. 2020,, 17:59   Analitică
18927 6

Coronavirusul a fost declarat pandemie şi de mai multe săptămîni este ştirea nr.1 în lume. Deocamdată, Moldova nu face parte din numărul ţărilor afectate puternic de COVID-19, dar în interitoriul ei sutuaţia epidemiologică evoluează foarte dinamic.

Tot mai mulţi oameni stau acasă conştient, iar autorităţile înăspresc măsurile de profilaxie în combaterea răspîndirii infecţiei de coronavirus de tip nou. Totuşi, multă lume nu doreşte să se autoizoleze, chiar dacă nu este vorba despre o necesitate stringentă cum ar fi îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, completarea rezervelor de produse sau de medicamente. Există şi persoane care tind să obţină profituri neîntemeiate prin speculaţii pe necesităţile populaţiei în perioada stării de urgenţă (SU).

Organele de drept raportează despre aplicarea regulată a sancţiunilor pentru nerespectarea măsurilor restrictive de profilaxie şi combatere a bolilor epidemice, precum şi infracţiunile concomitente. Autorităţile examinează posibilitatea introducerii unor măsuri mai radicale în vederea prevenirii extinderii virusului COVID-19, inclisuv înăsprirea pedepselor. Iar poliţia previne, că faţă de cei care încalcă regimul special, sancţiunile vor fi aplicate fără explicaţii.

De la amenzi la puşcărie şi lichidarea întreprinderii

Conform Ministerului Sănătăţii, în Moldova în autoizolare şi sub supraveghere medicală se află peste 33 mii de persoane. Reieşind din extinderea rapidă a coronavirusului, în perioada precedentă autorităţile au înăsprit cu regularitate măsurile de control. Între altele, cetăţenilor le este interzis să se afle în locurile prublice: parcuri, zone de agrement, terenuri sportive sau de joacă pentru copii. Au fost interzise petrecerile în masă, nu se permite adunarea a mai mult de trei persoane. Au fost închise şcolile, universităţile, multe întreprinderi, inclusiv restaurantele, hotelurile, instituţiile de agrement. Restricţii speciale au fost prevăzute pentru persoanele trecute de 63 ani, aflate în zona de risc. Ele nu trebuie să se afle departe de casă, în locurile publice, cu excepţia cazurilor în care merg la servici, au nevoie urgentă de asistenţă medicală sau de produse alimentare.


De fapt, explică ministrul de Interne, Pavel Voicu, este interzisă orice ieşire în stradă cu excepţia cazurilor de necesitate stringentă, şi circulaţia pe timp de noapte între orele 23:00 - 5:00. Cei care părăsesc locuinţa trebuie să aibă asupra lor buletinul de identitate. În condiţiile epidemiologice complicate, colaboratorii poliţiei continuă acţiunile zilnice de informare a populaţiei: patrulele circulă prin curţi şi cheamă oamenii să stea acasă. Potrivit ministrului, autorităţile pot apela la măsuri şi mai radicale pentru a preveni extinderea virusului COVID19, iar celor care încalcă regimul special li se aplică amenzi fără careva explicaţii.

Luna trecută în Codul contravenţiilor administrative a apărut articolul 76¹ privind responsabilitatea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemiologice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică. Cetăţenii pot fi amendaţi cu sume între 22,5 şi 25 mii lei, persoanele juridice – între 50 şi 75 mii lei. Cei care au oferit intenţionat date personale eronate ori inexacte sau au refuzat să le ofere la completarea cartelei epidemiologice, vor fi pedepsiţi cu o amendă în sumă de 22,5 - 25 mii de lei.

Concomitent, au fost înăsprite sancţiunile Codului Penal pentru răspîndirea bolilor epidemiologice. Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a lor se pedepseşte cu amenzi de 36 - 50 mii lei sau privaţiune de libertate pînă la 3 ani, pentru persoanele juridice – 100 - 150 mii lei cu posibila lichidare a întreprinderii. Iar dacă nerespectarea carantinei a adus prejudicii grave ori medii sănătăţii sau a provocat decesul unei persoane, pedeapsa prevede privaţiune de libertate pentru o perioadă de pînă la 7 ani, iar pentru persoane juridice – o amendă între 100 şi 150 mii de lei cu lichidarea întreprinderii.

Picnicuri şi petreceri de fundalul carantinei

În Moldova, zilnic au loc cazuri de încălcare a regimului de carantină şi de indicare a unor date false în cartelele epidemiologice. La etapa actuală, faţă de toate persoanele se aplică amenzi, dar autorităţile nu exclud modificarea legislaţiei pentru a extinde posibilităţile de urmărire penală. Către începutul lunii aprilie, poliţiştii au perfectat cca 200 procese verbale pentru nerespectarea măsurilor de carantină şi ingnorarea restricţiilor stabilite de Comisia pentru situaţii de urgenţă. Cei de la MAI menţionează că acest indice sporeşte cu fiece zi.

Ministrul Pavel Voicu a spus în cadrul unui briefing de presă, că majoritatea proceselor verbale privind infracţiunile le-au fost perfectate persoanelor care nu au respectat cerinţele şi au ieşit în stradă în pofida obligaţiei de a respecta regimul de autoizolare. Circa 40 de procese verbale ţin de întreprinderile care au ignorat indicaţiile autorităţilor şi au continuat activitatea economică. Alte 24 de procese verbale au avut ca ţintă şoferii unităţilor de transport. Mărimea amenzilor, aplicate persoanelor şi întreprinderilor pentru nerespectarea măsurilor restrictive, a depăşit suma de 2 mln. lei.

Poliţiştii împreună cu administraţiile publice locale verifică întreprinderile pentru a se convinge dacă acestea şi-au încetat activitatea în conformitate cu cerinţele autorităţilor. În plus, organele de drept ţin în vizor respectarea măsurilor de securitate în locurile publice. Pavel Voicu vorbeşte despre cazuri, în care unele magazine alimentare nu au creat condiţii de protecţie a cumpărătorilor şi angajaţilor, nu era respectată distanţa socială între cumpărători şi personal.

În pofida măsurilor restrictive impuse, unii locatari continuă să se adune în curţi, să organizeze petreceri şi picnicuri. Reţelele sociale abundă de asemenea imagini şi spoturi video. Recent, la Chişinău a fost reţinut un grup de tineri în stare de ebrietate, care făceau frugărui într-o curte de la Botanica, în preajma unui teren de joacă de pe str. Decebal. Infractorii au refuzat să încheie „picnicul” şi au opus rezistenţă poliţiei. Oamenii legii au fost nevoiţi să aplice gaze lacrimogene şi să-i ducă la sectorul de poliţie.

Alt caz – la 27 martie administratorul unui club de noapte a adunat mai mulţi tineri, prin intermediul unei reţele de socializare, la o petrecere în subsolul casei de pe str. Independenţei, la Botanica. Potrivit Inspectoratului general de poliţie, în club au fost depistate 11 persoane, care consumau băuturi alcoolice. Pe numele administratorului a fost întocmit un proces verbal, el riscă o amendă în sumă de 50-70 mii lei. Dar premierul Ion Chicu a menţionat, că pentru asemenea infracţiuni amenda este insuficientă şi că poate fi pusă problema pornirii unui dosar penal.

Vecinii vigilenţi informează despre încălcări

”Din păcate, legislaţia noastră nu permite urmărirea penală dacă consecinţele sau prejudiciul nu este demonstrat, în cazul dat vorbim despre infectare. Noi vom pregăti propuneri pentru Comisia situaţii de urgenţă privind introducerea amendamentelor. Să nu aşteptăm confirmarea cazurilor de îmbolnăvire, pentru a putea amenda, porni o cauză penală pentru infracţiuni, fără a aştepta consecinţele, fără a împle repetat spitalele”, a declarat Ion Chicu.

Porivit lui, cetăţenii au început să se adreseze mai des la poliţie, pentru a anunţa despre cei care nu respectă regimul de autoizolare. Chicu crede că acest fapt demonstrează că ”creşte nivelul conştiinţei publice”, deoarece oamenii au început să înţeleagă mai bine pericolul în care s-a pomenit ţara. Şi MAI confirmă această tendinţă, dar menţionează că multe apeluri de acest fel se dovedesc a fi false, dat fiind că se referă la persoane care nu se află în carantină. Infractorii reali, despre care este anunţată poliţia (de cele mai multe ori de către vecini) riscă să fie amendaţi.

Încălcarea măsurilor de restricţie este fixată mereu – şi la Chişinău, şi în alte localităţi. Astfel, recent, a fost amendată o femeie în etate din Vulcăneşti, care a încălcat carantina şi a pus în pericol sănătatea celor din jur. Conform Departamentului de poliţie din Găgăuzia, recent ea a revenit din Marea Britanie şi nu avea voie să iasă din locuinţa sa timp de 14 zile. Dar femeia a fost văzută de multe ori în magazinele alimentare, deşi vecinii i-au propus ajutorul lor în procurarea produselor alimentare.

Ludmila Barbova, medic-cosmetolog din Chişinău, a anunţat pe pagina sa socială despre activitatea clandestină a unor saloane de înfrumuseţare. Din spusele sale, în pofida ameninţării cu amenzi usturătoare, angajaţii saloanelor apelează clienţii şi le propun programări pentru frizuri sau alte servicii. Autoarea aminteşte că în industria frumuseţii practic are loc un contact direct cu meşterul, care zilnic deserveşte mai mulţi clienţi. Cineva ar putea fi contaminat fără să ştie despre aceasta, ceea ce produce un risc mare de infectare.

Bisericile – în zona atenţiei sporite

În ultimul timp, în zona atenţiei sporite a oamenilor legii au nimerit reprezentanţii bisericii şi ai organizaţiilor religioase. MAI a primit indicaţia să nu permită oficierea slujbelor religioase după ce au fost înregistrate primele cazuri de infectare a preoţilor cu coronavirus. Este vorba despre preotul care a vizitat Mănăstirea Poceaev şi un clujitor al bisericii chişinăuiene „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”.

”Dacă slujbele religioase vor fi oficiate cu participarea credincioşilor, statul va aplica sancţiunile prevăzute de lege. Eu rog toţi să se supună acestei cerinţe şi sper că nu vom fi nevoiţi să aplicăm amenzi în conformitate cu legislaţia. Noi privim asta ca pe o nerespectare a măsurilor de luptă cu noul coronavirus”, a menţionat premierul Ion Chicu.

Prin decizia autorităţilor, nu numai poliţia, dar şi militarii au dreptul să intervină pentru a împiedica încercările de a oficia slujbe religioase. ”Noi vom acţiona aşa cum ne va spune poliţia. Noi trebuie să fim mai serioşi şi mai severi, deoarece riscul este deosebit de mare”, a comentat această decizie ministrul Apărării, Alexandru Pînzari.

În pofida numeroaselor îndemnuri ale guvernului, unii reprezentanţi ai bisericii ignoră în continuare restricţiile. ”Poliţia ne informează că unii preoţi continuă să oficieze slujbe religioase. Cu regret, noi deja avem mai mulţi reprezentanţi ai bisericii infectaţi. În cazul preotului din Chişinău, s-au infectat şi copii lui. Eu îi chem pe toţi să se roage acasă, în izolare, fără a supune riscului viaţa concetăţenilor noştri şi a apropiaţilor lor”, a spus Ion Chicu.

Potrivit MAI, la 29 martie mai bine de 100 de Biserici din cele 1441 din ţară, contrar interdicţiei, au oficiat slujbe religioase cu mai mult de trei enoriaşi. Asta în timp ce 781 biserici au renunţat la slujbe, 369 slujbe s-au desfăşurat fără enoriaşi, în prezenţa a doar 2-3 preoţi, lucru permis de Comisia pentru situaţii excepționale. În 285 biserici slujbele au fost oficiate cu participarea oamenilor, în peste 100 cazuri – în număr mare. Potrivit primului ministru, acesta este un motiv de aplicare a sancţiunilor pentru încălcarea regimului stării de urgenţă faţă de mai bine de 100 de preoţi.

Duminică, la Chişinău oamenii legii au organizat monitorizarea a 121 biserici din cele 132 de lăcaşuri ale diferitor confesii. Alexei Grosu, şef-adjunct al poliţiei capitalei, a menţionat că în urma controlului s-a stabilit că 76 biserici şi-au sistat activitatea, 45 biserici aveau în interior doar preoţii, iar 18 au oficiat slujbele în curte în prezenţa a 1 – 5 enoriaşi, care respectau distanţa socială. Au fost întocmite două procese verbale pe numele a doi preoţi din sectoarele Ciocana şi Centru – pentru încălcarea dispoziţiilor oficiale de sistare a slujbelor religioase.

Încălcări au fost depistate mai puţine, cum vedeţi, însă odată cu apropierea Paştelui, care este principala sărbătoare a creştinilor, organele de drept se aşteapă la o creştere a numărului de cazuri de nerespectare a restricţiilor. Preoţii care pun în pericol sănătatea enoriaşilor, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor epidemice riscă amenzi de 22,5 mii lei.

Speculaţii pe pandemie

În perioada SU, Serviciul Fiscal este foarte activ. El are dreptul să efectueze controale şi să aplice sancţiuni după ce parvin plîngeri cu privire la scumpirea mărfurilor de importanţă socială. Autorităţile au cerut de la comercianţi să nu speculeze pe timp de criză şi să nu majoreze preţurile la produsele alimentare şi mărfurile de primă necesitate. Preşedintele Igor Dodon a prevenit, că la depistarea unor asemenea cazuri în Moldova ar putea fi introduse noi plafonări de preţuri pentru această categorie de mărfuri.

Din 27 martie, organele fiscale verifică zilnic farmaciile, magazinele care comercializează angro sau cu amănuntul, pentru a verifica respectarea plafonului de preţuri. Din categoria mărfurilor sociale fac parte uleiul, făina, produsele de panificaţie, laptele, frişca, untul, crupele şi hrana pentru copii. Serviciul fiscal mai controlează şi activitatea a 812 farmacii, unităţile care comercializează măşti, mănuşi medicinale şi soluții dezinfectante.

În total, pe parcursul lunii martie SFS a efectuat 164 controale, foarte frecvente în ultimile zile. Ca rezultat au fost depistate 23 cazuri de scumpire nejustificată, inclusiv sporirea adaosului comercial de la 0,6% la 8,36 % pentru hrişcă, lapte, unt, orez. Au fost fixate abuzuri la formarea preţurilor pentru produsele farmaceutice – mănuşi medicinale şi soluții antiseptice (între 9,76% şi 25,12%). Comercianţii au fost impuşi să transfere profitul nejustificat în bugetul de stat. Consumatorilor li se recomandă să informeze SFS despre majorarea preţurilor la mărfurile sociale la numărul de telefon: 0 8000 1525.

În acelaşi timp, pe reţelele sociale poţi găsi numeroase istorii, în care utilizatorii vorbesc despre inactivitatea structurilor de control în cazurile de majorare a preţurilor la anumite categorii de mărfuri şi alte încălcări în procesul de comercializare a lor. Astfel, Maia Laguta, care conduce organizaţia Salvgardare, a decis să cumpere ghimbir pentru un tratament, şi a fost revoltată de preţruri, dar şi de numeroasele încălcări din unităţile comerciale. Potrivit ei, unul din magazinele care activează în bază de patentă la Buiucani, vinde ghimbir fără indicarea preţului şi el costă 195 lei/kg. Activista a chemat poliţia şi a cerut documentarea acestui fapt, însă din spusele ei oamenii legii nu au reacţionat adecvat la cererea ei.

Şi locuitorii oraşului Bălţi au fost revoltaţi de preţul la ghimbir. Ei au scris pe o reţea socială că acesta a crescut la 200 lei/kg. Înainte de carantină, preţul ghimbirului, pe care mulţi îl consideră eficient în tratarea coronavirusului, nu depăşea 75 lei. Zilele trecute reprezentantul OMS a negat încă o dată această afirmaţie, dar a menţionat că ”dacă ghimbirul şi ceaiul de plante vă ajută să vă simţiţi mai bine şi vă dau speranţă, nu renunţaţi la ele”. Utilizatorii reţelelor sociale au mai fost revoltaţi şi de scumpirea evidentă a altor mărfuri, inclusiv a usturoiului, cepei, cartofilor.

Dacă vorbim despre comerţul ilegal, organele de drept participă şi ele la efectuarea controalelor. Drept rezultat, cu regularitate este curmată activitatea ilegală de comercializare a produselor farmaceutice, a antisepticelor, a mijloacelor de protecţie în lupta cu COVID-19. De fiecare data poliţia confiscă marfa comercianţilor nelegali, întocmeşte procese verbale administrative, care ulterior ajung în instanta de judecată. În conformitate cu legislaţia în vigoare, infractorii riscă amenzi între 3 şi 4,5 mii de lei. Faţă de unii cetăţeni poliţia este nevoită să aplice sancţiuni de mai multe ori.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?