Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Virusul este în capetele oamenilor

27 feb. 2020,, 17:57   Analitică
10691 1

…El se apropie din ce în ce mai mult, acest coronavirus neînţeles, înspăîmîntător, monstruos, mortal. La început era foarte-foarte departe – undeva în China, cititorii şi telespectatorii din Moldova îl urmăreau în emisiunile de ştiri, concomitent însuşind denumirea necunoscută a oraşului Wuhan. Apoi virusul a început să se împrăştie prin Europa, în tot mai multe ţări, iar oamenii noştri au început a se panica.

Peste tot – infecţii

OMS a declarat izbucnirea coronavirusului ca fiind o situaţie extraordinară de talie internaţională şi a făcut apel către cetățeni ca aceștia să se pregătească de pandemie. Din cele ce se scrie, în fond, mor oamenii în etate, copii se însănătoşesc.

Ei, foarte bine! Însă în aceste zile, fără coronavirus, în Moldova avem epidemie de gripă sezonieră, şi se îmbolnăvesc anume copiii. În unele şcoli în clase lipsesc cîte jumătate din elevi. Este un virus serios, cu febră cruntă, cu friguri istovitoare. Mai că fiecare al doilea locuitor al ţării noastre, în perioada toamnă-iarnă, a suferit de gripă sau o infecţie respiratorie acută. De ce acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze mai puţin decît coronavirusul?

Să ne amintim acum despre nu mai puţin temuta gripă aviară, gripă porcină şi alte tipuri de gripă. Şi cu ele am fost speriaţi intens. Şi unde-s ele acum? Au fost învinse? Sau nu mai e nevoie de sperietori?


Apropo, de gripă în Moldova mor anual zeci de oameni. Însă societatea are o atitudine calmă faţă de aceste decese. La fel ca şi faţă de alte boli infecţioase.

Spre exemplu. ”Dacă veţi compara statistica tuberculozei cu cea a coronavirusului, veţi fi foarte uimiţi, – scriu utilizatorii reţelelor sociale. – Numărul celor infectaţi cu bacilul Koch se apropie de 95%. Dar se îmbolnăvesc doar păturile social-vulnerabile ale populaţiei”.

În Moldova, în anului 2018, cazurile noi şi recidivele tuberculozei au constituit 3014 la 100 000 de locuitori, iar mortalitatea în urma tuberculozei - 295 cazuri la100 000 locuitori. Dacă populaţia noastră este de 2 milioane, reiese că numărul bolnavilor este de cca 60 mii persoane şi au decedat, respectiv, aproape 5 mii. Adică, în timpul unei banale călătorii cu troleibuzul tuberculoza o poţi lua mai lesne decît un coronavirus necunoscut.

Dar nimeni nu se panichează din acest motiv.

Conform datelor Biroului european regional al OMS, Moldova se află pe locul patru în Europa după ritmul de creştere a infecţiei imunodeficitare - 20 de cazuri la 100 000 de locuitori. Adică, cam 9000 de bolnavi diagnosticaţi cu virusul imunodeficitar. Iurie Climaşevschi, şeful Programului naţional de luptă împotriva infecţiei SIDA, crede că avem acelaşi număr de cazuri nedepistate, adică numărul estimativ al bolnavilor, determinat prin formule speciale, la noi în Moldova este de 18000 persoane.

Dar nici în acest caz nimeni nu anunţă carantine, controale speciale la hotare etc.

În afară de aceasta, putem contracta hepatită, scabie, tricofiţie, rabie, sifilis (inclusiv la locul de trai) şi o mulţime de alte infecţii simpatice. Dar toate acestea nu interesează pe nimeni. Interesează doar coronavirusul.

Caută cine este avantajat

Ştirile se aseamănă cu buletinele din timpul războiului. Ţările UE îşi închid hotarele. Întreprinderile se închid pentru carantină. Comunicaţia navală este întreruptă. Au căzut indicii bursieri. S-au prăbuşit bursele americane şi europene. Ar putea eşua Jocurile Olimpice-2020 şi Campionatul Europei-2020.

Dă impresia că psihoza este tensionată şi dirijată cu măiestrie de cineva. Versiuni cu privire la cei avantajaţi de aceasta găsim la fel de multe, ca şi ştiri despre atacul teribilei boli.

Conform unei versiuni, SUA a lansat intenţionat isteria coronavirusului pentru a-şi camufla criza economică, şi principalul – pentru a slăbi maxim China. Spre exemplu, unii dintre senatorii americani a şi declarat, că epidemia de coronavirus este o posibilitate excelentă de a întoarce verigile industriale din China în SUA.

O altă versiune constă în faptul că”scopul acestui hipe este eliberarea depozitelor de medicamentele cu termen de valabilitate redus, de măştile medicinale etc., precum şi sustragerea oamenilor de la problemele sociale grave”.

Mai scriu încă: America a creat vaccinul contra virusului sinistru. Acesta va ajunge în comerţ în aprilie. Pînă atunci trebuie să se ajungă la o înţelegere privind preţul.

”Panica motivată de coronavirusul chinez camuflează interesele financiare ale marilor companii. Complicaţiile provocate de gripă omoară mai multă lume decît coronavirusul”, - crede doctorul Alexandr Measnikov, cunoscut moderator TV. ”În ceea ce privește coronavirusul chinez, care la moment a infectat 0,00000024 % din populaţia Chinei, este deja cunoscut genotipul lui, se lucrează asupra preparatelor împotriva acestuia. În acest scop se alocă fonduri. Asta chiar dacă în timpul coronavirusului de data trecută vaccinul contra lui aşa şi nu a fost inventat – totul s-a terminat de la sine. Ei, dar la întrebarea de ce această panică şi tensiune, există răspunsul clasic:”caută-l pe cel care este avantajat!”, ne sfătuiește Measnikov.

Cap rece şi mîini curate

Totuşi, dat fiind că noi ne aflăm într-un cerc al ţărilor în care boala a şi sosit, ne va fi imposibil să evităm cel puţin un caz. Autorităţile moldovenești şi-au declarat disponibilitatea de a respinge atacul infecţiei care se apropie. În aeroport, toţi cei sosiţi trec printr-un termoscaner.

La Chişinău vor fi dezinfectate troleibuzele şi autobuzele. Şeful statului a inspectat personal spitalul de boli infecţioase şi chiar a promis să convoace Consiliul de securitate. Studenţii şi elevii nu au voie să meargă în călătorii şi excursii peste hotare. În grădinițele de copii au fost anulate matineele.

Dar toate aceste măsuri pot fi de folos numai dacă populaţia va păstra calmul şi mintea sănătoasă.

Iar aceasta, cum se vede, nu va fi un lucru simplu. Agitația în jurul măştilor respiratorii este o istorie aparte. Deşi în Moldova nu a fost înregistrat vre-un caz de îmbolnăvire cu coronavirus, iar medicii repetă mereu că măştile nu ne salvează de infecţie, cineva deja s-a îmbogăţit pe boala necunoscută. La costul de 1 leu per bucată, măştile au început să fie comercializate contra preţului de 10 lei. Din majoritatea farmaciilor ele au dispărut în totalitate. Premierul a fost nevoit să intervină şi a aflat că depozitele au suficiente măşti, iar deficitul şi scumpirea au fost create artificial.

Dar este un lucru mult mai grav. Dorinţa de a se îmbogăţi pe nenorocirea altuia este o boală mult mai periculoasă decît toţi viruşii luați laolaltă. (Dacă s-ar afla că de coronavirus te salvează cojile fierte de banane, la noi momentan ar exploda preţurile la banane).

Se creează impresia că virusul în cauză atacă nu numai căile respiratorii, dar şi logica, raţiunea, sentimentul simplu de ajutor reciproc. Minuni de ”solidaritate”, spre exemplu, a demonstrat Ucraina, unde un autobus cu persoane evacuate din China a fost bombardat cu pietre de conaţionali.

Din fericire, moldovenii, un popor mai paşnic, nu vor arunca cu pietre. Însă pe concetăţenii lor aflaţi în Italia deja îi sfătuiesc să stea acolo, cu riscul de a se infecta, şi să nu vină acasă, unde situaţia e relativ lipsită de pericole.

Scriu că oraşele italiene s-au golit, din magazine au dispărut toate produsele. Şi în România vecină (unde cazul de infectare cu coconavirus nu a fost confirmat) magazinele au fost golite. Oamenii fac cozi interminabile la produsele alimentare.

Nu este exclus că şi la noi următoarea etapă va fi acumularea rezervelor de produse pentru un timp mai îndelungat, pentru ca pericolul infectării să poată fi depăşit fără a ieşi din casă zile în şir.

Apoi ar putea fi paralizată activitatea transportului public, a întreprinderilor. Vor începe jafurile şi furturile. Vom avea un colaps – pe loc gol, fără careva temeiuri. Clar lucru, vom ocărî puterea, care nu s-a isprăvit cu situaţia, şi nu pe noi înşine, care ne-am lăsat panicaţi fără rost şi motiv.

Pentru noi acum lupta împotriva virusului chinez înseamnă lupta împotriva dispoziţiilor panicarde, lupta pentru posibilitatea de a fi oameni în continuare, pentru posibilitatea de a demonstra maturitatea noastră socială şi civică. Aşa că nu măşti contra virusului ne trebuie nouă, ci un cap rece şi capacitatea de a ne păstra calmul. Iar celor mai bănuitori medicii le este recomandat, cu titlul de profilaxie, să se spele cît mai des pe mîini.

Cristina Agatu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?