Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

“Vin rușii!”, sau Despre diversioniștii deghizați în “civili”

16 feb. 2023,, 10:52 (reactualizat 16 feb. 2023,, 18:00)   Analitică
8538 3

După ce luni, 13 februarie a anunțat că Rusia planifică să organizeze în Moldova o lovitură de stat cu luare de ostatici cu ajutorul “diversioniștilor cu pregătire militară, deghizați în civili”, și a provocat astfel un scandal diplomatic, a doua zi Maia Sandu le vorbea copiilor și adolescenților despre utilitatea lecturii.

Iar în timp ce șefa statului anunța, într-o adresare video cu ocazia zilei de naștere a poetului Grigore Vieru, lansarea campaniei naționale “O carte deschisă”, în țară se desfășurau orori de spionaj.

În apropiere de Soroca a fost descoperit un obiect zburător “asemănător unei sonde meteo” (unele pablice moldovenești și ucrainene au stabilit din start că este o dronă de recunoaștere rusească). Pentru un timp a fost închis spațiul aerian al țării – toate rutele fiind redirecționate spre Iași.

Între timp, “grupele de monitorizare” ucrainene susțineau că dinspre granița Belarusă prin regiunea Jitomir spre Moldova “se mișcă mai multe UAV-uri sau baloane cu reflectoare ”. Cum au înțeles serviciile ucrainene că aceste obiecte se mișcă spre Moldova, și nu spre Vinnița sau Odessa, nu se concretiza. Iar serviciul informații și securitate chiar a depistat sabotorii despre care în ajun a vorbit șefa statului. Erau 12 cetățeni sîrbi, inclusiv patru domnișoare, «deghizați» în suporteri ai clubului de fotbal “Partizan”.

Deși ei înșiși susțineau că au venit la Chișinău pentru meciul UEFA Conference League între clubul sîrb “Partizan” și “Șerif” din Tiraspol, serviciul de presă al poliției de frontieră a declarat că aceste persoane “nu îndeplineau condițiile de intrare și nu puteau justifica scopul intrării lor în țară”. Mai ales că în ajun președinta Maia Sandu a anunțat despre lovitura de stat planificată de Rusia, în care, din spusele ei, vor participa cetățeni ai Serbiei “cu pregătire militară”. Iar deputatul PAS Andrian Cheptănaru a dezvoltat această informație în emisia postului Jurnal TV: “Zilele acestea la Chișinău urmează să se desfășoare un meci de fotbal între echipele Serbiei și Moldovei. Se preconiza, că în țara noastră vor veni suporterii echipei sîrbe (…) . Echipa Serbiei va juca cu tribunele goale, deoarece era planificată aducerea duversioniștilor ”.


Marți dimineața pe site-ul CF “Partizan” a fost plasată o scrisoare oficială, venită de la Federația de fotbal a RM, în care se spunea că FMF a primit un aviz al SIS, care spunea că “există o amenințare reală pentru ordinea de stat în Republica Moldova, și pentru a evita asta SIS insistă ca meciul dintre “Șerif” și “Partizan”, preconizat pentru joi, 16 februarie, să fie jucat fără prezența suporterilor, în regim închis ”.

Sandu și “30 mii de ceceni

De altfel, istoria despre “planul rusesc de destabilizare a Moldovei” a început încă săptămîna trecută, și cui aparține nu se cunoaște exact.

Joia trecută, vorbind la Summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că serviciile de informații ucrainene au reușit să intercepteze un “plan rusesc detaliat de destabilizare a situației politice în Moldova ” – cine, cînd și în rezultatul căror acțiuni “intenționează să distrugă Moldova, ordinea democratică din această țară și să instaleze control asupra ei ”. Din spusele lui Zelensky, imediat cum a înțeles ce fel de document este acesta, a informat-o pe președinta Maia Sandu. Președintele ucrainean a menționat că nu știe dacă Moscova a ordonat să se acționeze conform acestui plan, dar “noi am văzut în asta anume ceea ce ei au încercat să facă împotriva Ucrainei și a altor state, în special în Europa ”.

SIS a confirmat recepționarea acestei informații de la partea ucraineană, dar amănunte nu a prezentat “din cauza pericolului de eșuare a activităților operaționale ”. În comunicatul de presă emis de SIS se spunea că în baza informației oferite de partenerii ucraineni, dar și în rezultatul activității operative a departamentului “au fost identificate activități de subminare a statului Republica Moldova, de destabilizare și încălcare a ordinii publice ”.

Careva “detalii” a acestui “plan secret” le-a sonorizat pe 11 februarie, în cadrul unui maraton televizat, Alexei Danilov, secretarul Consiliului securitate națională și apărare al Ucrainei. El a spus că grupările din Cecenia, care au luptat împotriva Ucrainei de la 24 februarie, trecut, acum lucrează ca “salvatori” în Turcia și se pot pomeni pe teritoriul Moldovei, cu anumite însărcinări…

Ei, și deja luni, 13 februarie, și-a ținut Maia Sandu briefing-ul senzațional, la care a declarat că Moscova intenționează să organizeze în Moldova o lovitură de stat și să schimbe puterea de la Chișinău, “pentru a opri procesul de integrare europeană a republicii și a folosi Moldova în războiul contra Ucrainei ”.

Precedentele acțiuni de destabilizare a situației în țară, potrivit ei, “nu și-au atins scopul datorită acțiunilor oportune ale autorităților Moldovei ”. De aceea a fost elaborat un plan nou al loviturii de stat, care prevede utilizarea unor forțe din interiorul țării, spre exemplu a unor “grupări criminale ca partidul “Șor”, a unor veterani, foști angajați ai organelor de drept și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”, dar și a “diversioniștilor cu pregătire militară, deghizați în civili”, printre care cetățeni din Rusia, Belarus, Cerbia și Muntenegru. Acțiunile de preluare a puterii în Moldova, susținea Maia Sandu, urmau să fie “deghizate în proteste ale așa numitei opoziții” cu atacarea ulterioară a autorităților și “luarea de ostatici”.

Declarația președintei moldovene fără a aduce dovezi concrete a provocat un scandal internațional. Ministerul afacerilor externe din Serbia a cerut Chișinăului oficial să prezinte dovezi că cetățenii sîrbi plănuiau o lovitură de stat în Moldova, și a acuzat președinta RM de difuzarea unor falsuri.

“Eu am ordonat ambasadorului nostru acreditat la Chișinău să ceară urgent de la Ministerul afacerilor externe a Moldovei explicații pe marginea acestei declarații a președintei Moldovei, și tot în regim de urgență să ne ofere întreaga informație despre persoanele bănuite de participare la asemenea acțiuni violente”, - a declarat Ivica Dacic, șeful departamentului de externe din Serbia, care a menționat că nu va admite lezarea demnității și a reputației țării sale.

Și Muntenegru s-a revoltat, țara fiind membră NATO. Primul ministru al țării Dritan Abazovici a spus că pentru el declarația dnei Sandu “a sunat dur” și în viitorul apropiat el va lua legătura cu cabinetul președintei RM pentru a obține explicații suplimentare .

MAE din Rusia a numit declarația Maiei Sandu despre planurile Moscovei de a destabiliza situația în Moldova “absolut nefondate și lipsite de dovezi”. “Aceste declarații au fost construite în spiritul trucurilor clasice (…) la început să acuzi presupuse informații secrete, ce nu pot fi verificate, după care acestea să fie folosite pentru a îndreptăți propriile acțiuni ilegale”, - se spune în declarația MAE al FR.

Chiar și SUA, și NATO s-au distanțat de declarația președintei RM. Cei din NATO au infirmat-o în general. Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței, a declarat că “azi Rusia nu are forțe suficiente pentru a trece prin Transnistria și a înconjura Ucraina din spate. Noi nu vedem ca Rusia să aibă forțe pentru aceasta”. Și dacă forțe nu există, la ce bun să organizezi o lovitură de stat în Moldova, care cu implicarea diplomatică, nu în forță, a Occidentului poate fi stinsă rapid? Ei, vor captura “diversioniștii” clădirile publice din Chișinău, cine la nivel internațional va recunoaște noua putere din Moldova?

Washingtonul în persoana lui John Kirby, reprezentatul Consiliului de securitate națională a SUA, a declarat că la casa Albă nu se cunoaște nimic despre lovitura de stat din Moldova, pregătită de Kremlin. “Eu nu cunosc o careva confirmare independentă ”, - a menționat Kirby.

Canalul ucrainean de telegram “Резидент”, cu trimitere la sursele sale din oficiul președintelui Ucrainei, susține că “planul secret al Moscovei” a fost scris la Chișinău.

“Sursa noastră din Oficiul președintelui a spus că Sandu i-a transmis lui Zelensky planul de destabilizare a situației în Moldova și l-a rugat să-l sonorizeze personal în fața liderilor UE, ca să-i salveze clientela în guvern. Ea credea că pericolul destabilizării o va ajuta să-și apere adepții, și SUA nu vor pune presiuni pe ea. În schimb, președinta Moldovei a promis să închidă problema cu anchetarea cazului de răpire a judecătorului Chiaus și să-l ajute pe Zelensky în treburile externe”, - susține “Резидент”.

Pe rețelele sociale acum este pomenit falsul, lansat în campania alegerilor prezidențiale din a.2020 despre cei 30 mii de refugiați sirieni, care vor inunda Moldova dacă va birui Maia Sandu (chipurile, să primească anume acest număr de imigranți i-a promis Sandu Angelei Merkel în timpul întrevederii avute în Olanda, în cadrul summit-ului Partidului popular European). Acum l-au re-poreclit “Maia Sandu și 30 mii de ceceni”.

Un scenariu pentrua menține situația”?

Chiar și adepții președintei au fost sceptici față de “planul secret al Kremlinului ” de a organiza olovitură de stat în Moldova cu ajutorul unit diversioniști deghizați. Și atunci, de ce i-a trebuit ei să sporească gradul de neliniște ?

Primul răspuns, care se cere, este: dacă poporul este nemulțumit și nu există încrederea că vor avea loc careva schimbări pozitive în economie și sfera socială, autoritățile încep să înșurubeze piulițele. Sau, cum a declarat pentru Orizont TV Victor Catană, expert în dreptul constituțional, “să pregătească mecanisme de rezistență și păstrare a puterii prin metode dictatoriale”. Că doar Maia Sandu nu a ieșit pur și simplu în fața presei și a povestit despre “planul secret”, pentru a preveni cetățenii să fie vigilenți. Ea a cerut parlamentului să extindă atribuțiile serviciilor speciale, pentru a da “Serviciului informații și securitate și procuraturii posibilitatea să combată riscurile pentru securitatea țării ”.

Pe aceeași cale a mers, la timpul său, Vladimir Plahotniuc, împotriva căruia a luptat activ Sandu în timp ce era în opoziție. Și el a apelat la serviciile Kievului oficial.

“Occidentul a început să-l privească chiorîș pe Plahotniuc pentru eșecurile sale în Moldova, și atunci el a elaborat planul “Asasinarea lui Plahotniuc”. Scopul: să demonstreze occidentului că numai el va putea menține calea proeuropeană a Moldovei, iar Moscova cea rea cu ajutorul ucigașilor vrea să destabilizeze situația și să captureze Moldova. Toate posturile lui Plahotniuc arătau cum niște bărbați desenează cu un bețișor în nisip planul insidios al Kremlinului. Aici Plahotniuc a fost ajutat de prietenul Poroșenco, care i-a transmis informația despre preconizata asasinare. Asta a permis “înșurubarea piulițelor”, - a amintit pe rețelele sociale evenimentele din a. 2017 președintele Sovietului obștesc “За свободную Родину” Igor Tuleanțev.

În opinia sa, Maia Sandu merge acum pe aceeași cale: “Și iar cu ajutorul Ucrainei. Doar că de această dată a lui Zelensky. Moscova, ceceni, pericol pentru securitate, lovitură se stat. Toată această informație a fost transmisă de Kiev. Desigur, acum Maia Sandu ”va înșuruba piulițele” și va încerca să-și justifice eșecurile în Moldova cu amestecul Moscovei. Deja vu ”.

Permisiune pentru operațiunea de “curățare”?

Despre aceea că autoritățile încearcă să curețe politicul de partidele și politicienii incomozi și pentru propria liniște, dar și în scopul pregătirii către alegerile locale, apoi și prezidențiale, a devenit clar în noiembrie, trecut. Ministrul justiției Litvinenco a adresat Curții Constituționale solicitarea privind recunoașterea partidului “Șor” în afara legii, pentru că este finanțat “de o grupare criminală organizată”. Și dacă cu partidul «Șor», față de care există multe întrebări, situația e clară, pentru ce și alți opozanți? Pentru că-s în opoziție?

Recent, parlamentul a adoptat în lectură finală așa numita “Lege privind separatismul”, prin care în Codul Penal au fost incluse opt articole noi, inclusiv “Complot împotriva Moldovei” (între 2 și7 ani de detenție). Experții cred, că acest articol în principiu poate fi aplicat oricărui discurs al opoziției. Acum guvernarea dispune de articole penale concrete, care vor permite oprimarea din start a protestelor antiguvernamentale și reținerea organizatorilor și “complicilor” acestora.

Și iată că președinta ține un briefing, și povestește cum Rusia intenționează să răstoarne puterea constituțională din Moldova și să destabilizeze situația în țară. Ajutată fiind de anumite forțe interne din Moldova. Și anume - “grupări criminale cum este partidul “Șor”, unii veterani, foști angajați ai organelor de drept și oameni cunoscuți pentru legăturile lor cu Plahotniuc”. Adică, dușmanul intern a fost identificat. Asta în timp ce Plahotniuc se află sub controlul deplin al țărilor membre NATO, iar Șor este în Israel, țară-parteneră a SUA și a blocului NATO.

Așa că noul guvern al lui Dorin Recean a primit, putem spune, carte blanche și permisiunea de “a curăța”. În loc de “vremuri bune” ne așteaptă lupta cu dușmanul. Și dacă la moment dușmanul extern este unul mitic, cel intern este perfect real.

Partenerii externi, forțați să acorde ajutor?

Unii comentatori au atras atenție faptului, că toată gălăgia în jurul “planului secret” al Moscovei și a intențiilor de a organiza aici o lovitură de stat, sabotori care pătrund în Moldova sub masca fanilor fotbalului sau ”drone de recunoaștere” care survolează spațiul aerian al Moldovei, s-a iscat în ajunul unor evenimente importante pentru Chișinăul oficial.

La 14-15 februarie, la Bruxelles a avut loc o întrevedere a miniștrilor apărării din țările NATO. Pe agendă-discutarea situației din Ucraina, dar și “sprijinul personal” pentru Republica Moldova. Iar vineri, 17 februarie, la Munhen se deschide Conferința anuală de securitate. Ucraina deja și-a alcătuit planul pentru acest eveniment. Dmitrii Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a declarat că delegația ucraineană intenționează să promoveze temele prioritare pentru Ucraina. Cea mai importantă – livrarea rachetelor cu bătaie lungă și începerea livrări avioanelor de luptă. În plus, discuții privind apartenența Ucrainei la NATO și “în general despre viitorul Rusiei”.

Partenerii occidentali, în special în ultimul an, finanțează Republica Moldova conform principiului rezidual. Autoritățile moldovene au resimțit-o deplin în noiembrie, trecut , la Conferința țărilor-donatoare de la Paris.

În ajunul acestui eveniment, oficialii moldoveni au tot sugerat cuantumul asistenței financiare pe care și-ar dori-o de la partenerii occidentali. Ministrul de externe Nicu Popescu, în alocuțiunea ținută la forumul din Paris, spunea că RM trece prin cea mai severă criză energetică din istoria sa și are nevoie de 1,1 mlrd. de euro pentru a ierna. Iar președinta Maia Sandu a publicat un articol în revista Politico, în care sugera partenerilor europeni un posibil val de refugiați din Moldova, din cauza problemelor energetice cu care se confruntă țara noastră, și a tarifelor peste puterea populației. Dar partenerii s-au făcut că nu înțeleg aluziile. După conferința de la Paris s-a anunțat că donatorii au acumulat pentru Moldova “peste 100 mln. de euro”.

Așa că e foarte posibil ca în ajunul următoarelor ședințe, la care donatorii vor dezbate volumul asistenței acordate țărilor din regiune “în scopul securității”, Chișinăul oficial a decis să ridice miza și să se înarmeze cu metodele colegilor ucraineni – să demonstreze occidentului că democrația moldovenească este într-un pericol real. Țara iată-iată va fi atacată de diversioniști civili deghizați conduși de Moscova, care vor organiza aici o lovitură de stat.

În aceste zile au fost făcute numeroase alte presupuneri de ce Maia Sandu a dat acest briefing și a acuzat Rusia că pregătește diversiuni. Experții ruși și transnistreni , desigur, tind să creadă că Moldova este dusă pe scenariul ucrainean, că din ea este pregătită următoarea “anti-Rusie”, că Occidentul și Ucraina împing Moldova să renunțe la statutul de neutralitate și că tema loviturii de stat pe care chipurile o pregătește Moscova poate fi folosită pentru soluționarea problemei transnistrene.

Comentatorii moldoveni înclină să creadă că este o încercare de a sustrage atenția societății de la problemele social-economice și a evita răspunderea în fața cetățenilor pe fundalul condițiilor de viață tot mai proaste; o încercare de a opri destrămarea PAS și a concentra și mai mult puterea; precum și în ajunul alegerilor locale, apoi și prezidențiale – a scăpa de concurenții mai serioși, pe motiv că ei ar fi “spionii Moscovei”.

Dar orcicare ar fi motivul acuzațiilor recente, făcute de președinta Maia Sandu, Republica Moldova tot mai mult se transformă într-un stat polițienesc. Și în a.2023 în realitatea moldovenească revine ceea, de ce am scăpat în a.2019 (apropo, e timpul să spunem lucrurilor pe nume, tot în rezultatul unei lovituri de stat, sprijinite de partenerii externi).

Poate, în condițiile războiului din statul vecin, puterii executive trebuie să i se ofere mai multe drepturi pentru sporirea operativității decizionale. Probabil, trebuie să o facem, dar nu pentru ”clătinarea” situației și destabilizarea în țară - în exclusivitate pentru a nu ne lăsa prinși în conflictul militar și a păstra în țară pacea, stabilitatea și încrederea populației și a businessului în capacitatea autorităților de a asigura dezvoltarea durabilă și progresivă a țării.

Xenia Florea

63
6
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?