Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vara fierbinte a lui 2022

22 iun. 2022,, 10:00 (reactualizat 22 iun. 2022,, 18:02)   Analitică
8079 0

A venit vara, și deci a început vacanța mare. Pentru mulți părinți, copiii cărora încă nu pot fi de sine stătători, faptul că nu au cu cine să-i lase acasă este o mare durere de cap. Nu toți au bunei, care să supravegheze odraslele ziua, în timp ce părinții merg la servici. Organizarea odihnei adolescenților nu este un lucru simplu. De aceea adulții caută diverse opțiuni pentru a-i ocupa pe minori. Una dintre acestea este tabăra de odihnă a copiilor.

Foile de repartizare nu-s pentru toți

Familiile mai înstărite își pot permite să cumpere o foiae de repartizare la prețul ei deplin, în tabere private. Cele mai nevoiașe încearcă să obțină bonuri sindicale, care oferă reduceri semnificative, uneori și de 80%. Acestea pot fi cumpărate la întreprinderea unde muncește unul dintre părinți, sau prin intermediul direcției municipale educație, tineret și sport.

Deosebit de plăcut este faptul, că în actualul sezon, după doi ani de pandemie, și-au reluat activitatea taberele de odihnă a copiilor. Pe 18 mai guvernul a adoptat hotărîrea «Privind organizarea odihnei de vară a copiilor și adolescenților în a.2022 », care reglementează procesul de pregătire și organizare a odihnei de vară a copiilor.

Conform Legii bugetului asigurărilor sociale pentru a.2022, în bugetul Casei naționale de asigurări sociale pentru organizarea odihnei copiilor și adolescenților au fost prevăzuți 9 mln. de lei, iar în bugetul Ministerului educației și științei, reieșind din Legea bugetului de stat, – 1,3 mln. de lei. Transferurile direcționate din bugetul de stat către bugetele locale prevăd, la acest articol, 87,3 mln. de lei. Plus la banii direcționați, autoritățile locale pot introduce și mijloace financiare suplimentare din propriile venituri, deducerile din impozitele și taxele de stat, precum și din alte surse permise de lege.


Ministerul educației a preconizat să cumpere, din contul mijloacelor bugetare prevăzute, 270 de foi de repartizare pentru elevii instituțiilor educaționale din estul Republicii Moldova și or. Bender, aflate în gestiunea Chișinăului, precum și 150 de foi pentru copiii din Ucraina, în baza Acordului între guvernele RM și al Ucrainei «Privind cooperarea în domeniul educației, științei și culturii », semnat în a.1993 .

Cu excepția foilor repartizate de CNAS, administrațiilor publice locale li s-a recomandat să ofere gratis 25% din numărul total de foi de odihnă în taberele de vară pentru următoarele categorii de copii și adolescenți: copiilor ajunși în dificultate, rămași fără îngrijire părintească; lăsați temporar fără îngrijire părintească; plasați în case de copii de tip familial, centre de plasament temporar; copii din familii defavorizate, cele cu mulți copii, copiii cu dezabilități, cei din familii în care măcar un părinte este invalid; copiii refugiaților sau ai solicitanților de azil politic, etc.

Guvernul a aprobat și costul unei foi pentru o zi, în funcție de tipul taberei. Astfel, pentru o zi de aflare într-o tabără de odihnă sau de însănătoșire statul va achita 310 lei, într-o tabără sportivă pentru copii și adolescenți - 340,14 lei, într-o tabără sportivă pentru elevii din clasele superioare - 316,74 lei, în taberele de zi - 243,30 lei.

Alege la bunul plac: tabere, cercuri, programe

Și primăria Chișinău acordă o atenție sporită organizării odihnei de vară a copiilor. Din spusele primarului de Chișinău Ion Ceban, în vara lui 2022 în taberele municipale se vor odihni cca 9 mii de copii. În acest scop din bugetul capitalei au fost alocați peste 26 mln. de lei. Alte 4,5 milioane au fost direcționate pentru pregătirea taberelor.

Pa 6 iunie, în capitală au început să funcționeze 13 tabere de zi. Au fost prevăzute 2 ture: prima – între 6 și 24 iunie, a doua – între 27 iunie și 15 iulie. Acest tip de tabere funcționează numai în zilele lucrătoare, în cele de odihnă copiii stau acasă.

«În total, vara aceasta în aceste tabere se vor odihni 1111 copii. Prețul unei foi de repartizare în tabăra de zi este de 2250 de lei, sumă din care părinții vor achita doar 20% , adică 450 de lei. 197 de elevi vor primi foile gratis. Cheltuielile pentru organizarea acestor tabere au fost estimate la 2,2 mln. de lei», – a scris primarul Ion Ceban pe canalul său de telegram.

Plus la taberele de zi, și-au început activitatea și taberele amplasate în afara orașului. Pe 6 iunie a început prima tură în tabăra Cireşarii, peste două zile, pe 8 iunie, și-au deschis ușile alte două tabere gestionate de municipalitate - Alunelul și Poieniţa veselă. Costul unei foi de repartizare în tabără depinde de durata turei . Astfel, o foaie pentru 10 zile costă 3200 de lei, una pentru 12 zile - 3840 de lei.

«Părinții vor achita 20% din costul foii, respectiv– 640 de lei pentru odihna în tabăra Cireşarii și 768 de lei pentru cea în taberele Poieniţa veselă și Alunelul. 1092 elevi vor fu scutiți de plată în totalitate: copii rămași fără îngrijire părintească, copiii rămași temporar fără îngrijire părintească, minorii aflați la evidența Direcției ocrotirea copilului. Pentru organizarea odihnei și educației în taberele permanente din bugetul municipal au fost alocați 20,6 mln. de lei. În total, aici se vor odihni 6550 de copii », – a menționat I.Ceban.

Municipalitatea a mai deschis în extravilan și 14 tabere pentru discipolii școlilor sportive pentru desfășurarea cantonamentelor, antrenamentelor și competițiilor sportive. Se preconizează că în aceste tabere se vor odihni cca 1300 de elevi, iar din bugetul municipal în aceste scopuri au fost alocați 3,6 mln. de lei.

Plus la taberele de zi și cele permanente, primăria capitalei mai propune elevilor ocupații în 24 de tabere tematice, create în baza centrelor publice pentru copii și tineret ale Direcției principale ocrotirea drepturilor copilului. Informația deplină despre aceste tabere poate fi găsită pe platforma educatieonline.md sau pe site-ul Direcției ocrotirea copilului.

Potrivit informațiilor de pe site-ul primăriei, în vara aceasta copiii și adolescenții au posibilitatea să frecventeze gratuit diverse evenimente și cercuri de interese. Autoritățile municipale au lansat un Е-кcatalog al ocupațiilor extrașcolare. Acesta poate fi accesat fără autentificare și parolă, prin site-ul www.educatieonline.md sau direct la linkul www.extrascolar.md. În comunicatul de presă al primăriei se menționează, că poți găsi o ocupație pe plac cu ajutorul motorului interactiv de căutare, după introducerea cuvintelor-cheie, indicarea vîrstei, a raionului unde locuiești sau a tipului de hobby.

Ce poți găsi cu ajutorul motorului de căutare, despre ce fel de evenimente este vorba: programe educaționale pentru copii, citire creativă, evenimente sportive, – cluburi sociale pentru preșcolari, școli pentru părinți, programe de turism sportiv, engleza veselă, cercuri de artă oratorică, pian și canto, artă plastică, educație financiară pentru tineri, cercuri cu profil tehnic-aplicat, conform intereselor elevilor: artă culinară, teatru, dezbateri etc.

«Copiii și tinerii se pot înscrie gratuit la diverse cercuri tematice, printre care «Design vestimentar», «Jucării moi», «Artă decorativă și aplicată », «Vara în mișcare», «Lego teh», «Vara», «Modeling», «Navomodelism », «Aeromodelism», «Sculpturi miniaturiste», precum și la programe de vară speciale cum ar fi : «Provocarea verii – redeschidem biblioteca», «Clubul educației financiare a tinerilor », « Clubul pentru tineret Ambasador », «Creștere personală» și multe altele. Catalogul cuprinde evenimente, cercuri și programe gratuite pentru copii și tineri , organizate de filialele bibliotecii municipale «B.P.Hașdeu», centrele publice ale Direcției principale ocrotirea copilului, școlile de artă ale Direcției cultură și instituțiile educaționale extrașcolare ale Direcției principale educație, tineret și sport », – a scris edilul municipiului Chișinău pe canalul său de telegram.

«Олимпиец » – în funcțiune, «Олимпия » – în reparații

Odihna de vară a copiilor a început și în UTA Găgăuzia. Site-ul companiei găgăuze de radioteleviziune RTG menționează că în acest an nu în toate taberele din gestiunea autorităților executive ale autonomiei va fi organizată odihna copiilor. Baza de odihnă din s.Chirsovo, dacă se va deschide, o va face în iulie. Conducerea primăriei crede că deschiderea ei ar putea fi împiedicată și de tarifele înalte pentru electricitate, dar și de cerințele sporite ale instanțelor permisive față de organizarea copiilor.

Potrivit lui Serghei Stoianoglo, șeful direcției tineret și sport , deschiderea taberei regionale «Олимпиец» din Comrat este preconizată pentru 1 iulie.

«Slavă Domnului, restricții nu există, dar infrastructura trebuie renovată. Sperăm că ne vom deschide pe 1 iulie. La recomandarea guvernului, am făcut anumite calcule și costul unei foi de repartizare va fi de cca 620 lei pentru 10 zile. Tabăra este gata să primească 150 de copii», - îl citează pe S.Stoianoglo RTG.

Dar tabăra de însănătoșire «Олимпия», din s.Cazaclia, r-nul Ciadîr-Lunga, nu va primi copii în vara curentă, deoarece ea trebuie reparată. La fel, și tabăra de odihnă pentru elevi din Ciadîr-Lunga.

«Este o baracă veche, rămasă de la Uniunea Sovietică. Ea nu corespunde normelor, clădirea este avariată. Noi am elaborat documentația de proiectare și devizul de cheltuieli, am depus cereri în diverse fonduri dar, cu regret, încă nu am găsit mijloace pentru a construi o tabără nouă. Respectiv, mereu trimiteam copiii noștri în alte tabere, achitam costul foilor și a transportului. Avem, pe teritoriul nostru, o tabără privată, care funcționa înainte de pandemie. Sperăm să ne înțelegem cu proprietarul ca ea să funcționeze și copiii să se poată odihni », – îl cita RTG pe Anatol Topală, primarul de Ciadîr-Lunga în ziua de 8 iunie.

Iar deja pe 14 iunie pe site-ul primăriei acestui oraș găgăuz a fost plasat anunțul că a început înscrierea copiilor pentru prima tură din tabăra «Sursa vieții», preconizată pentru perioada 4 -10 iulie. Cererile pot fi depuse pînă la 1 iulie, criteriile de selectare fiind următoarele: copiii de 8-12 ani, certificatul medical privind starea de sănătate și cea de apartenență la categoria familiilor social vulnerabile. Copii se vor odihni gratuit în această tabără.

O vacanță de vis

Dar odihna în tabăra de vară, cu reducere sau chiar gratuită, este prevăzută nu pentru toți, dat fiind că este imposibil ca toți copiii și adolescenții să primească foi de repartizare la preț redus. Unii părinți își pot permite achitarea costului deplin, pentru a-și trimite odraslele la odihnă, dacă adună suma în cursul anului. Ei nu se limitează la taberele moldovenești și caută opțiuni mai captivante pentru copii.

Astfel, Svetlana Cravțova a decis să-și trimită fiul, care a absolvit cl.VII, într-o tabără privată din Grecia. Potrivit interlocutoarei Noi.md, nu este o opțiune ieftină (mai bine de 8 mii de lei, cu drumul inclus ), dar este odihna la care visează fiul ei.

– Îmi trimit fiul în această tabără pentru a doua oară , – spune S.Cravțova. – Anul trecut a revenit de acolo entuziasmat. Își făcuse propria gașcă și m-a prevenit ,că dorește să revină acolo încă, și încă. Această odihnă pe insula Tasos este organizată de un cuplu de la noi. Copiii trăiesc pe malul mării, într-un camping, merg în drumeții, excursii, pe timpul zilei instructorii organizează diverse evenimente culturale și sportive, jocuri, sărbătoresc zilele de naștere, dacă e cazul. Tura durează 10 zile, pentru copiii de 7-12 ani și 14 zile pentru adolescenții de 12-18 ani. Mă bucur că fiul meu a găsit odihna care îi place, pentru care nu-mi pare rău să dau bani. În schimb, are impresii și emoții pentru anul împrejur!

Nici vorbă de plictiseală!

Svetlana Peretochina, mamă a șase copii, în comentariul pentru Noi.md a relatat, că în acest an nimeni dintre copiii ei nu va merge în tabără. Recent, în familie a apărut al șaselea copil, unde mai pui că tarifele pentru serviciile comunale au lăsat familia fără economii. Dar femeia nu se întristează, zice că familia nu-i lasă pe copii fără atenție. Orarul zilei este alcătuit în așa fel, că fiecare minut este plănuit.

– Plus la toate, fiecare copil își are propriile obligații în familie, noi petrecem împreună timpul , – povestește Svetlana. – Anterior, ieșeam deseori în natură, acum desigur este mai dificil să mergem într-un număr așa de mare, avem nevoie de un microbus. Anul acesta facem plimbări dese prin parc. Seara, ne adunăm și citim cărți, vizionăm filme, după care discutăm cele citite sau văzute. Prin exemple concrete, le explicăm noțiuni ca onoare, conștiință, demnitate, frăție, responsabilitate,adevăr. Comparăm comportamentul copilului cu cel al eroului din film sau carte. Ne plac jocurile de societate. Avem foarte multe de acest fel. Copiii noștri frecventează cercuri de interese , se ocupă cu muzica.

Pe scurt, din relatarea S.Peretochina reiese, că micuții ei nu au timp pentru plictiseală. Nici pentru a sta în telefoanele mobile, cum o fac mulți în prezent, nu au timp. Și nici părinții nu le cumpără smartphone-uri celor care nu au încă 16 ani, iar computerele le folosesc pentru studii, fiind stabilit și un timp pentru jocuri.

Cum nu dai, problema odihnei copiilor azi nu se rezolvă fără bani. Ferice de familiile care au buneii în viață, și aceștia au grijă de nepoții minori în timp ce părinții lor se află la muncă. Însă majoritatea cetățenilor noștri caută opțiuni care să-i atragă pe copii în timpul verii. Iar cu actualele tarife și prețuri pentru mulți odihna copiilor a devenit un vis irealizabil.

Lidia Ceban

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?