X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Vacanța în Moldova: pentru unii – un grătar, pentru alții – o plimbare cu aerostatul

9 aug. 2020,, 12:15   Analitică
10115 0

La începutul verii, în materialul «Turism la sfîrșit de vară» Noi.md scria despre pronosticurile vacanței de vară a cetățenilor RM. Atunci, majoritatea experților a fost de părerea că în sezonul cald, chiar dacă hotarele vor fi deschise, vacanțele în străinătate se vor scumpi, va fi introdus un șir de restricții, așa că mulți moldpovenoi vor prefera turismul intern, deoarece nu vor dori să-și riște sănătatea de dragul unei călătorii în afară.

Tot atunci, specialiștii menționau unele probleme de organizare a călătoriilor turistice prin Moldova. Una dintre acestea - lipsa traseelor turistice consacrate și a informațiilor despre ele. Peste trei luni, jurnalistul Noi.md a reluat tema, pentru a clarifica unde și cum se odihnesc cetățenii noștri.

Străinătatea inaccesibilă

Pandemia COVID-19 introduce noi corective în viața noastră. Scăderea primului val al epidemiei, prognozată de experți în primăvară, vara nu a avut loc. În multe țări continuă să fie înregistrate sute, chiar mii de cazuri de infectare cu coronavirus. Nici Republica Moldova nu este o excepție, rare zile în care numărul celor care au contactat boala este mai mic de o sută de persoane.

Procentul înalt de infectare a devenit motiv pentru ca multe țări să prelungească perioada de închidere a hotarelor aeriene și terestre. Iar asta a mai îndepărtat odată timpul concediilor pentru cetățenii care preconizau să-și petreacă vacanța dincolo de hotarele Moldovei. Astăzi doar patru țări permit moldovenilor să le treacă hotarul.


Din spusele Ninei Belei, președinta Asociației ghizilor din Moldova, în acest an cetățenii Moldovei nu prea au de ales destinații de vacanță în străinătate. De la începutul lunii iulie, Turcia și-a deschis hotarele pentru turiștii noștri, apoi și Belarus, din 28 iulie , cu respectarea anumitor condiții, turiștii moldoveni pot vizita Bulgaria, a ”cedat” în acest sens și Ucraina.

– Dacă la intrarea cetățenilor noștri în Turcia le este măsurată temperatura și ei pot fi tratați din cont propriu, bulgarii cer prezentarea rezultatului negativ al testului pentru COVID, care îi costă pe cetățenii RM 900 – 800 lei, plus 100 lei pentru traducerea în engleză a certificatului confirmativ, cerut de partea bulgară, - povestește N.Belei. – Plus la asta, Bulgaria a declarat că nu are posibilitatea să-i trateze pe cei care au coronavirus, de aceea cere de la turiștii veniți în țară și polița de asigurare medicală. Dacă anterior aceasta costa 35-45 cenți\zi, acum prețul este de €1,47-€1,50, în funcție de vîrsta turistului. Polița de asigurare cumpărată la acest preț va permite un tratament în sumă de 30 mii euro. Un certificat privind lipsa covidului și respectiva poliță de asigurare cere și Ucraina.

Nina Belei spune că în această vară mulți clienți care au apelat la serviciile companiei de turism Izida, care îi aparține, și-au transferat vacanțele de mai multe ori.

– O familie compusă din patru persoane și-a transferat vacanța de patru ori, ultima dată a plecării fusese fixată pe 16 august, - povestește interlocutoarea Noi.md. – Dar în ultimul moment oamenii au renunțat să mai plece, au transferat odihna pentru anul viitor după ce au calculat că această călătorie îi va costa cu 1300 lei mai mult pentru fiecare membru al familiei (5200 pentru toți patru) , reieșind din costul sporit al foilor de odihnă și a testelor la COVID-19 în sumă de 3600 lei. Unde mai pui, că pe oameni nu-i atrage perspectiva celor două săptămîni de autoizolare după revenirea din concediu, căci ei nu vor putea merge la servici și vor suporta pierderi bănești.

Ecaterina Sazonova este descumpănită. Chiar în ajunul pandemiei, la începutul lunii martie, ea a achitat plata în avans pentru două foi de plecare în Grecia. Anul viitor fiul ei va absolvi școala, și înainte de acest an complicat ea a vrut ca băiatul să se odihnească, să-și întărească sănătatea, el fiind predispus la răceli frecvente. Călătoria deja a fost amînată de trei ori. Acum data plecării este fixată pentru 19 septembrie, însă speranțele unei odihne pe litoralul Greciei scad deoarece, presată de UE, țara care inițial și-a deschis hotarele pentru toți turiștii, la mijlocul lunii iulie le-a închis pentru ne-cetățenii UE. Ecaterina zice că ar schimba direcția, ar merge în Turcia, însă nu-i ajung bani pentru călătorie, căci avansul achitat nu-i poate fi rambursat – el demult le-a fost transferat grecilor. Și nici ce să facă anul viitor nu știe. Fiul va susține bacalaureatul, va urma înmatricularea la universitate, vor începe studiile. Se neliniștește: vor găsi oare timp pentru a merge în vacanță și a nu pierde banii investiți?

Se descurcă cum pot

Dar dacă nici turismul extern nu este pe plac, și nici buzunarul nu permite, companiile turistice s-au concentrat pe turismul intern, care s-a activizat după ce Comisia națională în sănătate publică le-a permis reluarea activității. Dar, din spusele Ninei Belei, asta nu înseamnă că toți locuitorii Moldovei s-au repezit să accepte serviciile operatorilor în turism și să meargă în călătorie prin țară.

– Oamenii pornesc pe diverse trasee, oferite de agențiile de turism, în zilele de odihnă, iar pe parcursul săptămînii, desigur, majoritatea o face de sine stătător, - relatează președinta Asociației ghizilor don Moldova. – Cu referire la plecările colective – noi avem voie să organizăm excursii pentru maxim 10 persoane. Un autocar mare poate transporta spre punctul de destinație și 50 de persoane, dar în locurile publice trebuie să facem excursii pentru fiecare grup în parte, căci să atragem patru ghizi pentru o singură călătorie de acest fel este foarte scump. Dar, ne descurcăm. Înainte de plecare le amintim oamenilor care pornesc în călătorie prin Moldova, cu companiile de turism, că trebuie să respecte măsurile de securitate – să poarte mască, mănuși, să folosească dezinfectanți. Avem familii care rezervă numere în pensiunile rurale, înnoptează acolo, însă multă lume revine acasă în aceeași zi, căci țara noastră nu este chiar așa de mare.

Din discuția cu Nina Belei am înțeles că pentru excursiile interne ei așteptau un flux mai mare de turiști, dar reieșind din situația creată în țară, se mulțumesc cu ceea ce au.

Proprietara unei companii turistice din capitală, care a dorit să nu-și afișeze numele, a menționat în comentariul pentru portalul nostru, că ei și-au reluat activitatea, dar nu cunosc dacă aceasta este legală în deplină măsură.

– Restricțiile-s numeroase, oamenilor le este frică, cineva nu-și permite din punct de vedere financiar, și pentru că din cauza restricțiilor noi nu avem voie să formăm grupuri mari, iar cheltuielile nu s-au micșorat deloc, ne vedem nevoiți să majorăm prețurile pentru excursii, - relatează proprietara companiei turistice.

Unde mai pui, că pe piața turismului concurența a sporit, iar unii participanți recurg la metode de Joc necinstite .

– Unele companii anunță prețuri-dumping, ceea ce nu permite o activitate rentabilă, dat fiind că în prezent muncim pentru a ne face publicitate , - ne spune proprietara companiei de turism. – Din nou formăm baza de clienți cu trasee noi, atracții noi. Nu le afișăm public, deoarece unele companii se comportă ne-onest cu concurenții, și utilizează descrierile noastre în ofertele lor.

Prin Moldova cu un ghid personal

Fiodor Evstigneev, ghid la compania AzBuCa Tur, a confirmat în discuția cu jurnalistul Noi.md, că mulți dintre cetățenii noștri au început să călătorească activ prin Moldova.

– Toate locurile pustii altă dată acum sunt aglomerate, - susține Fiodor Evstigneev. – Despre excursiile organizate de companiile de turism pot spune, că în fond este vorba despre excursii pentru zilele de odihnă. Oamenii preferă odihna activă în natură, rafting, drumeții, călătorii scurte prin locurile muntoase , parapantele, avioanele, baloanele cu aer… Pe acest segment avem o creștere incredibilă.

În același timp, spune interlocutorul, în organizarea programului de excursii (care include transportul, serviciile ghidului, vizitarea muzeelor, obiectele turistice) AzBuCa Tur înregistrează o scădere de 60%. E de presupus că această situație este provocată de apariția unui mare număr de companii turistice pe piață.

– Are loc repartizarea turiștilor moldoveni între numeroase companii, și deoarece AzBuCa Tur oferă cele mai scumpe servicii, la noi vin foarte puțini oameni, - explică F.Evstigneev. - Dacă anterior la noi un grup era format din 15 persoane, în prezent – doar din trei. Activează rentabil cei care concep tururile pentru grupuri de maxim 10 persoane, dar eu s-au deprins să adune 20-50 turiști. Și continuă să o facă. Mai nimeni nu respectă regulile .

Dacă amatorii odihnei active merg în excursii prin Moldova, cei care preferă odihna pasivă închiriază case private în localitățile rurale. Fiodor Evstigneev a confirmat, că majoritatea pensiunilor au fost deja rezervate pînă la finele lunii octombrie, de aceea compania sa nici nu mai telefonează în speranța să găsească locuri libere pentru clienți. Dar, a menționat interlocutorul, au început să vină cereri pentru serviciile ghidului din partea unor familii sau grupuri mici de prieteni.. Oamenii se unesc în grupuri mici și împreună cu ghidul călătoresc prin Moldova cu transportul propriu.

Locuri foarte solicitate

Cum a menționat și ghidul F.Evstigneev, dacă companiile de turism organizează tururi pentru zilele de odihnă, pe parcursul săptămînii oamenii merg să călătorească prin Moldova în particular, mai ales dacă au parte de concediul legal.

Chișinăuianul Nicolai Grossu a relatat pentru Noi.md, că împreună cu familia a ales mai multe locații în Moldova, pe care ar dori să le viziteze în zilele de odihnă. Au găsit prin apropiere pensiuni private, unde te poți opri pentru odihnă, căci acestea dispun de condiții confortabile de trai, bucătărie bună, diverse distracții de genul închirierea unui caiac, catamaran, a unei bărci. Deocamdată însă nu a avut noroc să nimerească acolo, dat fiind că nu există locuri libere.

Și jurnalistul Noi.md a încercat să găsească informații despre căsuțele libere pentru închiriere pe un timp scurt, în locuri pitorești, dar în zadar. O rezervă neutilizată a găsit într-un camping din preajma Chișinăului, dar restricția pentru scăldatul în bazine (o sursă naturală de apă nu există în apropiere) a lipsit de atractivitate această ofertă. Probabil, rezerva s-a format anume din acest motiv. Iar acolo unde în preajma curților sătești, a campingurilor și complexelor turistice există iazuri sau curge Nistrul, locuri libere nu se găsesc. Fapt confirmat și de mass-media care reflectă tema turismului intern și a prețurilor existente. Dorința cetățenilor noștri de a se odihni este așa de mare, că unii acceptă se plătească pentru servicii prețul pe care l-ar achita peste hotare. Traiul diurn al unei persoane , în funcție de pachetul serviciilor (mic dejun, pensiune completă) costă între 500 – 1000 lei. Poate fi și mai scump. Astfel, o familie cu patru membri va achita 2 – 4 mii lei pe zi. Există hoteluri și baze de odihnă, în care pentru o săptămînă de trai o familie cu patru membri va achita 21-24 mii lei.

Ce dorește și ce îi displace turistului local?

Dacă în Republica Moldova cererea pentru turismul intern este motivată de pandemia COVID-19, din studiul companiei Magenta Consulting reiese, că majoritatea europenilor demult își petrec concediile în patrie, și importanța lor pentru economie sporește. Astfel, în a. 2011 , 77% dintre europeni și-au petrecut concediile în propria țară, iar în a. в 2017 ei au cheltuit pentru turismul intern 44% din bugetul alocat odihnei . Mai mult, 82% din bugetul rezervat de europeni pentru odihnă, este cheltuit în Uniunea Europeană, și doar 3% - în Africa, 8% - în America, 6% - în Asia.

În scopul dezvoltării turismului intern și stimulării cetățenilor RM să descopere noi locuri în propria țară, în cadrul proiectului Invest Moldova Agenția națională de investiții a lansat campania #NeamPornit. Nu se mizează doar pe motivare, se preconizează dezvoltarea întregului sector, a agențiilor de turism, a businessului hotelier, a turismului cultural, rural, etc.

Pentru a-i ajuta pe prestatorii de servicii turistice să cunoască necesitățile turiștilor locali, să afle ce fel de odihnă preferă moldovenii – activă ori pasivă, ce și-ar dori să viziteze sau să facă în perioada vacanței, ce putere de cumpărare au, compania Magenta Consulting a efectuat un studiu tematic. La sondaj au participat 2109 persoane între 25 și 55 ani.

A reieșit, că în majoritatea lor moldovenii preferă să călătorească prin țara noastră – 36% din respondenți preferă odihna pasivă, iar 64% – pe cea activă. În ultimii doi ani 61% dintre respondenți nu au rămas pe noapte, plătind din mijloace proprii, nici într-o casă de oaspeți, nici într-o pensiune, nici la o vinărie, nici la un hotel.

La întrebarea privind dificultățile cu care s-au confruntat cel mai des la organizarea călătoriei prin Moldova, respondenții au numit lipsa informațiilor despre locurile atractive, care pot fi vizitate; numărul insuficient de locuri care pot fi vizitate; lipsa automobilului personal; lipsa evenimentelor sau a infrastructurii pentru familiile cu copii; condițiile proaste de trai, faptul că în locurile turistice nu prea ai cu ce să te ocupi, nu ai unde lua masa, ești deservit prost și nu ai de unde cumpăra suvenire.

La întrebarea despre trei scopuri ale călătoriei prin Moldova, pe primul loc este turismul familial și dorința de a vizita o rudă. Pe locul doi – turismul cultural în scopul descoperirii tradițiilor, locurilor, artei, bucătăriei, altor ocupații care reflectă diversitatea și caracterul oamenilor. Pe locul trei - turismul în natură (odihna la aer liber, drumețiile, urcarea pe culmi, vizitarea locurilor îndepărtate de civilizație). Pe locul patru – istoria (vizitarea locurilor străvechi, studierea și înțelegerea istoriei acestor atracții). Pe locul cinci – odihna de dragul relaxării sau refacerii (pescuit, SPA, masaj etc.) Din sondaj reiese că pe pelerinii moldoveni în cea mai mică măsură îi interesează: turismul activ (participarea sau vizitarea evenimentelor sportive gen alergări, ciclism, caiac), evenimentele muzicale (festivaluri, concerte), turismul rural (integrarea în mediul rural, consumarea produselor locale și acumularea experienței unei vieți la sat).

Și partea financiară îi limitează pe turiștii noștri. 49% dintre respondenți cred că suma de 900 lei pentru o zi de odihnă în unul dintre colțurile Republicii Moldova (inclusiv transportul, cazarea, hrana) este prea mare, dar oricum se arată gata să o achite. Pentru 70% noțiunea ”scump” este aplicabilă pentru prețul de 1000 lei. 51% dintre respondenți cred că prețul de 1400 lei și mai multe este exagerat și refuză să-l achite. Astfel, suma optimă pe care moldovenii o pot plăti pentru o zi de odihnă în țară este de 500-900 lei.

#NeamPornit la drum!

Rezultatele acestui studiu au sugerat la ce trebuie atrasă atenția în cadrul campaniei #NeamPornit. Aceasta are deja propriul site - neampornit.md, unde plus la harta interactivă Map.md poți adera la marafonul #NeamPornit#Protejaţi, poți călători prin țară cu respectarea măsurilor de securitate și poți povesti despre ce așteptări ai, călătorind prin Moldova. Cu ajutorul acestui proiect național autoritățile vor să arate, că în țara noastră turismul intern poate fi la fel de atractiv, ca și cel extern.

Cu ajutorul hărții Map.md poți călători, găsi noi locuri turistice la care să le adaugi pe ale tale. Pentru comoditatea călătorilor, toate locurile turistice au fost împărțite în sub-categorii (vinării, etno, artă, natură, istorie, curți sătești, cazare, suvenire, insta, etc.). Categoria Insta oferă fotografilor amatori locuri în care pot fi organizate sesiuni foto pentru Instagram.

Doritorii să meargă în călătorii își pot alege traseul, studiindu-l din timp. Celor care le place să publice rapoarte foto din timpul călătoriei, li se propune să utilizeze un modul special. Prin intermediul lui – să povestească despre noul loc, istoria lui, să facă schimb de contacte, să expedieze imagini pe site.

Astăzi, pe site-ul #NeamPornit au fost plasate 600 locuri și obiective turistice, în multe cazuri cu indicarea datelor de contact ale lor: numerele de telefon, adresa, site-ul, precum și imagini. În perspectivă, autorii proiectului vor să facă această categorie accesibilă și pentru străini, iar la toate obiectivele să fie anexate descrieri scurte.

Plus la site-ul Agenției naționale de investiții, există și alte resurse pe care poți găsi trasee pentru călătorii prin Moldova. Și site-ul Noi.md a lansat proiectul «Descoperă Moldova», pe care zilnic plasează informații despre cele mai interesante și importante, cunoscute și nu prea, mănăstiri, parcuri, rezervații de istorie și cultură de pe meleagul nostru, etc.

Navigam în internet în căutarea informațiilor pentru acest material, și am ajuns pe un site cu trasee turistice și ghid-online, completat de persoane private. Pe platforma turistică Teleportravel (http://teleportravel.com/ ) orice doritor poate relata despre traseul său, iar turistul poate găsi locuri noi și necunoscute cu ajutorul ghidului-online. În descriere se spune: «Ghidul-online este un program automatizat (chatbot) pe Facebook Messenger, care arată pas cu pas unde să mergi, ce să vezi și cum să obții noi experiențe prețioase. Adică, e la fel cu Airbnb Experience, doar că fără o persoană vie – cu un ghid-online pe Messenger». Informația cu privire la majoritatea traseelor este gratuită, dar există și din cea cu plată. Astfel, plătind €5 pentru traseul «Marea moldovenească și măreția stîncilor nordice», cetățeanul RM care pornește în călătorie primește de la autor lista caselor de oaspeți, unde poate înnopta, a locurilor unde poate instala un cort, a locațiilor cu iazuri bune de scăldat, traseul , harta detaliată, fapte și istorii interesante. Dacă traseul nu-ți va fi pe plac, autorii lui promit să-ți restituie banii achitați.

Pe banii donatorilor străini, în țara noastră este realizat încă un proiect numit Redescoperă Moldova , în cadrul căruia a fost creat un centru turistic de informare. Pe Facebook există o pagină cu această denumire, unde poți găsi linkuri ale site-urilor și materialelor care povestesc despre turismul intern în Republica Moldova. Eu, spre exemplu, am aflat de acolo despre pensiunea rurală apărută la Leordoaia, Călărași, în care poți închiria, pentru trai, iurte kirghize, decorate în interior în stil moldovenesc sau mixt.

La 1-2 august, Asociația națională a turismului de intrare a lansat, în cadrul acestui proiect, trei tipuri noi de trasee turistice – drumeții, caiac și ciclism. Chiar dacă în studiul pomenit mai sus aceste genuri de turism nu au figurat printre prioritățile respondenților, de facto avem în țară mulți doritori de a se odihni anume în acest fel. Una dintre companiile mici, specializate în turismul vinicol și gastronomic, a elaborat două trasee pentru drumeții și alergări în Codrii din preajma satului Sadova. Compania turistică specializată în turism distractiv, a creat trasee pentru amatorii raftingului cu caiacul și luntrea pe Răut și Nistru, și astfel a îmbogățit oferta turistică în rezervația Orheiul Vechi. O altă companie, specializată în închirierea bicicletelor și turismul cu bicicleta, a elaborat un traseu cu lungimea de 226km., între Chișinău și s. Palanca de la hotarul cu Ucraina.

- Pe aceste trasee poți vedea multe peisaje impresionante. Te poți opri în diverse locuri turistice. Există trasee noi pentru drumețiile care pot fi practicate și pe perioada pandemiei, - a declarat la prezentarea lor Victoria Bucătaru, directoarea Asociației naționale a turismului de intrare, citată de agenția IPN.

Astfel, putem conchide că pandemia a dat un impuls dezvoltării rapide a turismului intern în Moldova. Mulți dintre cetățenii noștri, care au înțeles că în acest an nu au de ales, pornesc pe aceste trasee pentru a redescoperi Moldova. Și pe neașteptate află, că pe meleagurile natale există numeroase locuri uimitoare, care merită să fie vizitate. Mai ales că există și suficiente recomandări unde să mergi și cum să ajungi la destinație.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?