X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Va putea Maia Sandu să întoarcă acasă muncitorii migranți?

25 aug. 2021,, 15:00 (reactualizat 25 aug. 2021,, 15:00)   Analitică
5755 10

Maia Sandu a spus în repetate rînduri că una dintre cele mai importante sarcini ale sale este de a crea condiții pentru revenirea cetățenilor noștri în Patrie.

Să fim de acord că aceasta este într-adevăr o sarcină foarte importantă (pentru dezvoltare, țara are nevoie de oameni, de propria populație) și, cu un grad înalt de probabilitate, Maia Sandu spune acest lucru nu drept mulțumire pentru sprijinul acordat în alegeri, dar Președintele nostru își dorește cu adevărat acest lucru.

Cu toate acestea, ce și cum trebuie să facem pentru aceasta?

Mulți concetățeni de-ai noștri se află peste hotare temporar și știu sigur că vor cîștiga ceva bani (pentru locuință, educația copiilor etc.) și se vor întoarce acasă – acolo ei nu vor avea niciodată statutul social pe care l-au avut sau îl pot avea în Republica Moldova. Evident, Maia Sandu vrea să întoarcă acasă în primul rînd nu această categorie de cetățeni – căci ei oricum vor reveni. Cred că este vorba despre cei care au făcut studii în străinătate și au un potențial decent pentru dezvoltare – anume de astfel de oameni are foarte mult nevoie țara, iar astfel de persoane sînt deja sute de mii.

Cu toate acestea, cum îi putem atrage acasă pe acești oameni care au obținut un succes în străinătate? Ei au acolo familii, locuri de muncă, salarii sau venituri din afaceri, estimate la sute de mii și milioane de euro pe an. Ei au acces la credite ieftine și pe termen lung, nu există absolut niciun risc de a avea pierderi mari din diferențele de curs valutar din cauza scăderii valutei, acces la o piață mare, la forță de muncă calificată (dacă vorbim despre afaceri). Ei trăiesc în condiții de stabilitate politică, cînd fiecare nouă guvernare nu încearcă să obțină controlul asupra sistemului judiciar și să înceapă vînarea oponenților politici, dar din prima zi lucrează asupra dezvoltării țării și, în primul rînd, a economiei.


Cu toate acestea, toți oamenii normali au o tendință naturală de a se întoarce în Patria lor sau, dacă nu se întorc (a durat prea mult timp), atunci de a nu pierde contactul cu ea – vin des acasă, aduc copiii, cumpără imobile și investesc bani în afaceri, în cele din urmă. Maia Sandu are dreptate – există potențial în acest sens, iar ritmul întoarcerii diasporei acasă poate fi transformat din cazuri izolate într-un fenomen în masă.

Dar oamenii se vor întoarce numai dacă, pe lîngă nostalgia naturală pentru Patrie, în problemele-cheie care asigură funcționarea și dezvoltarea sănătoasă a familiilor lor, în Patrie condițiile nu vor fi mai rele sau chiar mai bune decît în țările unde emigrează. Iar condiții mai atractive pot fi create dacă luăm în considerare ritmul rapid de "descompunere și degradare" a societății occidentale.

Să enumerăm aceste condiții:

  • Existența unui sistem eficient de învățămînt secundar, în care accentul este pus nu pe obținerea de cunoștințe speciale, nu pe educarea așa-numitei toleranțe, ci pe dezvoltarea cunoștințelor generale și a calităților spirituale bazate pe morala creștină. Trenul încă nu a plecat - multe elemente ale unui astfel de sistem noi încă avem.
  • Interzicerea completă a diferitelor forme de vaccinare obligatorie, ceea ce este inacceptabil pentru mulți oameni educați și asigurați financiar. În plus, practica țărilor în care populația a fost vaccinată masiv arată ineficiența unei astfel de măsuri.
  • Garantarea învățămîntului obligatoriu cu frecvență.
  • Interzicerea promovării homosexualității în rîndul copiilor și tinerilor, precum și a altor tipuri de leziuni și boli.
  • Păstrarea în Republica Moldova a formelor existente de justiție juvenilă. Respingerea standardelor occidentale în acest domeniu.
  • Existența unui program eficient de dezvoltare a provinciei. Pe scurt, centrele raionale ar trebui transformate în clustere industriale, iar satele din jur ar trebui "scoase" din noroi. Este vorba despre repararea tuturor drumurilor care leagă localitățile, precum și despre asfaltarea tuturor străzilor din toate localitățile țării. De asemenea, este nevoie de rezolvat cît mai curînd posibil problemele legate de instalarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare, alimentarea cu gaz, precum și colectarea gunoiului în fiecare localitate. Bani pentru asta în țară există.
  • Reformarea sistemului bancar în așa fel, încît să transformăm moneda națională într-un mijloc de dezvoltare, asigurînd creditarea întreprinderilor și familiilor în lei în condiții nu mai rele decît în Occident.
  • Dezvoltarea diferitelor forme de agricultură ecologică. Renunțatea în totalitate la importul de semințe și produse alimentare cu OMG.
  • Crearea unui program de întărire a imunității populației (ecologie, sport, produse naturale, legume și fructe proaspete de înaltă calitate, medicamente naturale).
  • Interzicerea utilizării corpului omului pentru identificarea personală și pentru efectuarea plăților electronice.
  • Păstrarea în țară a sistemului de plăți în numerar, ținînd cont de eliminarea tuturor restricțiilor, ceea ce reprezintă o garanție a libertății persoanelor și familiilor de diferite forme de abuz.
  • Crearea și implementarea rapidă a programului de autosuficiență a economiei și substituirea importurilor.
  • Crearea și implementarea unui program pentru trecerea treptată la vasele din sticlă și alte materiale ecologice, care va include, printre altele, construirea mai multor fabrici noi de sticlă.
  • Sprijin total din partea statului pentru rezidenții și nerezidenții, inclusiv oamenii de afaceri, care participă la astfel de programe.
  • Protejarea întreprinderilor și a familiilor împotriva actelor abuzive din partea organelor de control.
  • Rezolvarea problemelor de corupție în organele de stat nu prin declarații, ci în așa fel încît toți funcționarii publici să primească un salariu decent, astfel încît o astfel de muncă să fie deosebit de prestigioasă, iar în organele de conducere ale statului, precum și în regiuni, să poată fi atrase cele mai demne persoane. Crearea unui sistem de selectare a unor astfel de persoane în diferite etape ale procesului de educație și învățămînt.

Putem presupune cu cea mai mare probabilitate că implementarea unui astfel de program (sau o parte semnificativă a acestuia), va face ca Republica Moldova să devină extrem de atractivă nu numai pentru cetățenii noștri, dar și pentru mulți străini sănătoși din punct de vedere moral și bogați.

Vasile Balan

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?